ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
Ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ στη Μαύρη Θάλασσα

Επικίνδυνα χαρακτηριστικά ανοιχτής συμμετοχής στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία παίρνει πλέον η εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κόντρα στη Ρωσία, καθώς μέρα με τη μέρα έχουμε όλο και χειρότερες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, την Τετάρτη ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ τύπου «EMB-145H AEW&C» απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ελευσίνας και πέταξε μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και στα ανοιχτά της Βουλγαρίας, κοντά και στην περιοχή της Οδησσού, η οποία όπως εκτιμάται θα είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού καταμερισμού τέτοιες αποστολές αφορούν συλλογή εικόνας και πληροφοριών οι οποίες αναμεταδίδονται σε «πραγματικό χρόνο» στα κεντρικά του ΝΑΤΟ, που με τη σειρά του τις προωθεί στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, ενισχύοντάς τες στην αντιπαράθεση με το ρωσικό στράτευμα, καθώς από μόνη της η κυβέρνηση Ζελένσκι δεν έχει τέτοιες δυνατότητες. Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι ακριβώς τέτοιες πληροφορίες είναι που έχουν βοηθήσει την ουκρανική Αμυνα να αντέξει όλες αυτές τις μέρες την ισχύ της ρωσικής επίθεσης.

Σημειωτέον, τους τελευταίους μήνες και ενώ η κρίση κλιμακωνόταν, πολλές φορές ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ σηκώθηκαν πάνω από τη Βουλγαρία, συγκεκριμένα στον κάθετο άξονα βόρεια της Βάρνας - νότια του Μπουργκάς, σε αποστολές «εναέριας αστυνόμευσης». Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται τέτοια αποστολή από όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, και βασικά δείχνει ότι η κυβέρνηση, επικαλούμενη τις «συμβατικές υποχρεώσεις» της στο ΝΑΤΟ, δεν διστάζει να παίξει με τη φωτιά, με κίνδυνο να κάψει τον λαό, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Περιττό δε να ειπωθεί ότι οι αναπτύξεις τέτοιων αεροσκαφών (που στη γλώσσα της Πολεμικής Αεροπορίας περιγράφονται ως μέσα υψηλής αξίας - «High Value Assets») τίθενται αυτόματα υπό την παρακολούθηση της αντίπαλης πλευράς, με ό,τι αντίμετρα λαμβάνει κάθε φορά με βάση τα δικά της «πρωτόκολλα αντίδρασης», αναλόγως του πού κινείται κάθε φορά το υπό παρακολούθηση αεροσκάφος.

Την ίδια ώρα, εξάλλου, UAV του ΝΑΤΟ, τύπου RQ-4D (το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ), συνεχίζουν να σηκώνονται από τη βάση τους στη Σιγκονέλα και διασχίζοντας το FIR Αθηνών να φτάνουν μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, σε αντίστοιχες αποστολές συλλογής εικόνας και πληροφοριών. Μια τέτοια αποστολή έγινε και χτες, με τον κωδικό FORTE10.

Κινητικότητα υπάρχει και στο θαλάσσιο πεδίο. Καθώς το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» και το αμερικανικό «Χάρι Τρούμαν» με τις αρμάδες συνοδείας τους πλέουν δυτικά της Πελοποννήσου στα όρια με το FIR Ιταλίας, στον Μεσσηνιακό Κόλπο βρίσκεται το ταχύ μεταγωγικό των Αμερικανών «Trenton» για μεταφορά υλικού υποστήριξης όποτε κληθεί. Επίσης, πολεμικό πλοίο των Αμερικανών ναυλοχεί στη βάση τους στη Σούδα.

Και παρέμβαση στο Σαχέλ

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μετείχε προχτές, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε Υπουργική Διάσκεψη του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ (πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών), όπου αφού αναπαρήγαγε τα γνωστά προσχήματα για την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΕΕ και Γάλλων, για την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να έχει κάποια παρέμβαση στην εν λόγω ζώνη διεκδικώντας κομμάτι από την καπιταλιστική λεία, υπενθύμισε την ίδρυση πρεσβείας στο Ντακάρ, με τον εκεί Ελληνα πρέσβη να έχει οριστεί και «ειδικός απεσταλμένος» της Ελλάδας για το Σαχέλ, και στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει σε «συντονιστικές συναντήσεις». Θύμισε ακόμα ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην «εκπαιδευτική αποστολή» της ΕΕ στο Μάλι (EUTM Mali).

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Τελευταίες ετοιμασίες για το παζάρι της Κυριακής

Σε «πνεύμα» «ΝΑΤΟικής συνοχής»

Με βάση τα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, μπροστά και στην κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία, ετοιμάζονται οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας για το επόμενο επεισόδιο του παζαριού ανάμεσα στις αστικές τάξεις των δύο χωρών, τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή.

Χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, ερωτηθείς χτες σχετικά στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, έλεγε πως «το γεγονός ότι με την Τουρκία έχουμε διαφωνίες, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε». «Από την άλλη», συνέχιζε, πάνω και στην πρεμούρα τους για διασφάλιση της συνοχής στη ΝΑ πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, «είναι σαφές ότι και οι δύο χώρες, παρά τις διαφορές μας, αντιμετωπίζουμε μια σειρά από κοινές προκλήσεις που έχουν διαμορφωθεί, μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που αφορούν την ευρύτερη περιοχή μας. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να αναζητήσουμε θετικούς τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων αυτών, πολλώ δε μάλλον σε ένα πνεύμα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς παντού, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ». Κάνοντας δε το μαύρο-άσπρο για το ρόλο ΝΑΤΟ και ΕΕ το περιέγραφε, δε, ως «ένα πνεύμα απερίφραστης καταδίκης κάθε απόπειρας αναθεωρητισμού, αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου, κατάφωρης παραβίασης της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας χωρών», την ώρα που ήδη, ενόψει της συνάντησης, η τουρκική ηγεσία έχει «απλώσει» ξανά στο τραπέζι το σύνολο των διεκδικήσεών της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών έως την υποτιθέμενη τουρκική μειονότητα στη Θράκη, διεκδικήσεις που θρέφονται εντός πλαισίου ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, στο «διαγκωνισμό» με την ελληνική αστική τάξη και «ξορκίζοντας» το ενδεχόμενο αναβάθμισης του ρόλου της Τουρκίας εντός ευρωατλαντικού στρατοπέδου και ευρύτερα, λόγω του ρόλου που παίζει και στο Ουκρανικό, ο Οικονόμου επέμενε ότι «η ελληνική κυβέρνηση με την πολιτική της έχει αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας πολύ σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Αυτό προκύπτει μέσα από τις ισχυρές διμερείς συμφωνίες που έχουμε υπογράψει», συμφωνίες που βυθίζουν, βέβαια, τον λαό μας σε μια δίνη επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ανάφλεξης.

Προσέθετε, εξάλλου, επιχειρώντας να ερμηνεύσει το πλαίσιο των κινήσεων της τουρκικής ηγεσίας, ότι «οποιαδήποτε κίνηση γίνεται προς την κατεύθυνση ταύτισης με το πνεύμα της Διεθνούς Κοινότητας περί καταδίκης απερίφραστης κάθε μορφής αναθεωρητισμού και επεκτατισμού, θεωρούμε ότι είναι μια κίνηση προς τη θετική κατεύθυνση», αποσιωπώντας βέβαια ότι είναι ακριβώς στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού «παζαριού» που τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών κόβονται και ράβονται στο κρεβάτι του Προκρούστη και φουντώνει ο αναθεωρητισμός, ανάλογα με τους υπολογισμούς και τους συσχετισμούς του κεφαλαίου, όπως συμβαίνει από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
«Προειδοποιήσεις του ΝΑΤΟ» για «παράπλευρες απώλειες» ναυτεργατών!

Το αποκαλυπτικό έγγραφο έφεραν στο φως τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ

Το έγγραφο του υπουργείου Ναυτιλίας
Το έγγραφο του υπουργείου Ναυτιλίας
Αποκαλυπτικό έγγραφο του υπουργείου Ναυτιλίας, που ενημερώνει πως το ΝΑΤΟ «έχει εκδώσει προειδοποίηση» ότι είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος για παράπλευρη απώλεια ή απευθείας χτύπημα σε εμπορικά πλοία που πλέουν στο ΒΔ τμήμα του Εύξεινου Πόντου, αλλά και ότι θα αυξηθεί η ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Κόλπο της Οδησσού, φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Το έγγραφο στάλθηκε χτες από τη Διεύθυνση Ποντοπόρων Πλοίων του υπουργείου με αποδέκτες το Ναυτικό Επιμελητήριο, την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, την Ενωση Εφοπλιστών Μικρών Αποστάσεων, την ΠΝΟ και την Ενωση Πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ).

Τα στοιχεία που περιέχει έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι, ταυτόχρονα με το γεγονός πως απειλείται ευθέως η ζωή των ναυτεργατών στα πλοία που βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, όσο συνεχίζεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, με την Ελλάδα να αποτελεί ορμητήριο των τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, όλα «κρέμονται από μία κλωστή» για να ξεσπάσει γενικευμένη πολεμική σύγκρουση με θύματα συνολικά τους λαούς.

Στο έγγραφο του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρεται συγκεκριμένα: «Κατόπιν πληροφοριών που περιήλθαν στην Υπηρεσία μας από φίλια πηγή, το ΝΑΤΟ έχει εκδώσει σχετική προειδοποίηση για πολύ υψηλό κίνδυνο παράπλευρης απώλειας (Very High Risk of Collateral Damage) ή απευθείας κτυπήματος σε εμπορικά πλοία στο ΒΔ τμήμα του Εύξεινου Πόντου».

Συνεχίζει διευκρινίζοντας: «Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επίσημο διαδικτυακό ιστότοπο του ΝΑΤΟ, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, κατά μήκος της ουκρανικής ακτογραμμής της Μαύρης Θάλασσας και συγκεκριμένα στον Κόλπο της Οδησσού, αυξάνεται».

Προσθέτει: «Επίσης, αναφέρεται (στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΝΑΤΟ) ότι ο κίνδυνος εμπλοκής των δορυφορικών συστημάτων (GPS), της πλαστογράφησης του AIS (AIS spoofing), της παρεμβολής στις επικοινωνίες, των ηλεκτρονικών παρεμβολών και των κυβερνοεπιθέσεων στην περιοχή θεωρείται υψηλός. Η ενημέρωση (του ιστότοπου) καταλήγει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η παρενόχληση και η εκτροπή της ναυσιπλοΐας στην εν λόγω περιοχή».

Στο έγγραφο του υπουργείου αναφέρεται ακόμα σχετικά με την ενημέρωση από τον ιστότοπο του ΝΑΤΟ πως για την περιοχή «έχει εκδοθεί αριθμός προειδοποιήσεων από την αρμόδια για την περιοχή (NAVAREAΙΙΙ) Υδρογραφική Υπηρεσία της Ισπανίας (...) που αφορά μεταξύ πολλών άλλων και προειδοποιήσεις για περιοχές απαγόρευσης ναυσιπλοΐας λόγω κινδύνου νάρκης (Navigation prohibited mine danger)».

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία στο σχετικό δελτίο που εξέδωσαν δίνοντας στη δημοσιότητα το περιεχόμενο του εγγράφου του ΥΝΑ, τονίζουν τους κινδύνους που εγκυμονούν για τα πληρώματα αλλά και για γενικευμένη ανάφλεξη και επισημαίνουν: «Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, των εμπλεκόμενων υπουργείων και υπηρεσιών, για τον άμεσο απεγκλωβισμό των πλοίων και τη διασφάλιση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής των ναυτεργατών. Να μην πληρώσουν οι ναυτεργάτες τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με τις ζωές τους».

Καλούν τους ναυτεργάτες «σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, σε διαρκή επαφή με τα σωματεία μας, να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των Ρωσίας - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ