ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμάει τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ
  • Την Κυριακή 27 Φλεβάρη στις 11 π.μ., στη Λαμία, στην πλατεία Πάρκου
  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΛΑΣ, την Κυριακή 27 Φλεβάρη και ώρα 11 π.μ., στη Λαμία, στην πλατεία Πάρκου. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», σε επιμέλεια του Τεό Λαζάρου. Συμμετέχουν η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Παντελής Θαλασσινός. Επίσης θα πραγματοποιηθεί πορεία και κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Λαού, όπου βρίσκεται το άγαλμα του Αρη Βελουχιώτη.

Η ΚΕ στη Διακήρυξή της για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Τον Γενάρη του 1942, η 8η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ έθεσε ως βασικό καθήκον την "οργάνωση ειδικών μαχητικών τμημάτων σε όλα τα βασικά κέντρα της χώρας, ικανών ν' αντιμετωπίσουν την ένοπλη βία του κατακτητή", ανοίγοντας τον δρόμο για την ίδρυση του ΕΛΑΣ.

Η δημιουργία του ΕΛΑΣ ήταν η πιο σημαντική κατάκτηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος στα χρόνια της Κατοχής. Σήμαινε ότι διαμορφώθηκε στρατιωτικό κέντρο με δική του διάρθρωση, λειτουργία και πειθαρχία, η οποία υπερέβαινε το αστικό πλαίσιο των καταπιεστικών στρατιωτικών κανονισμών και κατά προέκταση της αντιλαϊκής - αντικομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης του αστικού στρατού. Ο ΕΛΑΣ υπήρξε στρατός στην υπηρεσία ενός κινήματος που η καθοδηγητική του δύναμη ήταν το ΚΚΕ. Συγκέντρωνε τις βασικές προϋποθέσεις για να εξελιχτεί σε μοχλό ανατροπής της καπιταλιστικής εξουσίας και σε όργανο της εργατικής εξουσίας. (...) Η πρώτη μαγιά του ΕΛΑΣ συγκροτήθηκε από κομμουνιστές ατσαλωμένους στις σκληρές ταξικές αναμετρήσεις του Μεσοπολέμου, στις οποίες είχαν κατακτήσει την αναγνώριση και την αποδοχή των εργατικών - λαϊκών μαζών.

Από το ιστορικό λεύκωμα της Μεραρχίας Ρούμελης του ΕΛΑΣ που επανατυπώθηκε και θα διατίθεται στην εκδήλωση
Από το ιστορικό λεύκωμα της Μεραρχίας Ρούμελης του ΕΛΑΣ που επανατυπώθηκε και θα διατίθεται στην εκδήλωση
Ο εργαζόμενος λαός ήταν αυτός που στήριξε τον ΕΛΑΣ με όλα τα μέσα, προσφέροντάς του οπλισμό και τροφή, πληροφορίες και κρυψώνες. Ηταν αυτός που στελέχωσε τις στρατιωτικές μονάδες και του επέτρεψε όχι μόνο να αναπληρώνει τις απώλειές του στο πεδίο της μάχης, αλλά και να μαζικοποιείται με γοργούς ρυθμούς, φτάνοντας στις παραμονές της απελευθέρωσης να αριθμεί 77.000 τακτικούς και 50.000 έφεδρους μαχητές. Βασική πηγή στρατολόγησης του ΕΛΑΣ αποτέλεσαν κυρίως οι φτωχές αγροτικές μάζες της υπαίθρου, αλλά και εργατικές - λαϊκές μάζες των πόλεων, με πρωτοστάτες τους νέους».

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής δρομολογεί πούλμαν για την εκδήλωση, τα οποία θα αναχωρήσουν την Κυριακή 27 Φλεβάρη, στις 7.30 π.μ. από την πλ. Καραΐσκάκη (Μεταξουργείο).

Ενα μοναδικό ντοκουμέντο θα διατίθεται στην εκδήλωση

Στην εκδήλωση στη Λαμία θα διατίθεται και ένα μοναδικό λεύκωμα. Πρόκειται για το αναμνηστικό λεύκωμα της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, ενός ιστορικού και πολύτιμου κειμηλίου των αγώνων του λαού, στην ανατύπωση του οποίου προχώρησε η ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΛΑΣ και ενόψει της εκδήλωσης της ΚΕ.

Το αναμνηστικό λεύκωμα αποτελεί ειδική έκδοση της Επιτροπής Διαφώτισης Ανταρτών της 13ης Μεραρχίας και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1945, αφιερωμένο στην ιστορία και τη δράση της Μεραρχίας. Τυπώθηκε σε 5.500 φύλλα, από τα οποία τα 4.500 μοιράστηκαν στους μαχητές της Μεραρχίας.

Αποτελεί σπάνιο αρχειακό υλικό, που φωτίζει ηρωικές στιγμές και σημαντικές μάχες του ΕΛΑΣ και του ΕΛΑΝ στη Ρούμελη, αναδεικνύει την πολύμορφη δράση που ανέπτυξαν στην περιοχή, τη συμβολή της γυναίκας αντάρτισσας και της νεολαίας στον αγώνα. Πρόκειται για μία αστείρευτη πηγή πλούτου, από την πρώτη μέχρι την τελευταία από τις 25 σελίδες του, μια «ζωντανή» μαρτυρία των επιτευγμάτων της 13ης Μεραρχίας και των Ρουμελιωτών αγωνιστών.

Στην πρώτη σελίδα του λευκώματος, αντί προλόγου, έχει τυπωθεί η τελευταία Ημερήσια Διαταγή της Μεραρχίας Ρούμελης που εκδόθηκε στις 25 Φλεβάρη 1945 και την υπέγραφαν ο Αθανάσιος Παπαθανασίου (αντισυνταγματάρχης Πεζικού) και ο καπετάνιος Αμάρμπεης (Θεόδωρος Καλλίνος, υπολοχαγός Πεζικού). Στις σελίδες του περιλαμβάνει το ιστορικό της Μεραρχίας, γραμμένο από τον Στέφανο Σαράφη, ενώ σ' αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το ποίημα του Κώστα Βάρναλη «Λεβεντομάνα Ρούμελη».


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζει την πολύπλευρη δράση δίπλα στους εργαζόμενους και τον λαό

Τη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ εκφράζουν συνδικαλιστές, αγρότες, εργαζόμενοι, μετά και την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ Δ. Κουτσούμπα

Από τη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου στο Αγρίνιο
Από τη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου στο Αγρίνιο
Συνέχεια στη δράση της προκειμένου να βρεθεί ακόμα πιο κοντά στους εργαζόμενους, στον λαό συνολικά, στα προβλήματά τους, για να δυναμώσουν οι αγωνιστικές εστίες παντού και η συμπόρευση με το ΚΚΕ, δίνει η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας, μετά και την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα στον νομό και τις επιτυχημένες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι παρεμβάσεις φορέων που ζητούν να αναδειχθούν ζητήματα που αντιμετωπίζουν και απευθύνονται στο ΚΚΕ, προσβλέποντας στην υποστήριξη των αιτημάτων τους.

Η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας προετοιμάζει επίσης μια σειρά παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή για «καυτά» ζητήματα που απασχολούν τα λαϊκά στρώματα στον νομό και αναδείχτηκαν και στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 60 φορείς.

Παράλληλα συνεχίζονται και οι δηλώσεις από συνδικαλιστές, αγρότες, εργαζόμενους που ανταποκρίνονται στο Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης που απευθύνει το ΚΚΕ.

Ο Λεωνίδας Γκάτσης, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ξηρόμερου, αναφερόμενος στο γιατί αυτό αφορά τους αγρότες, τονίζει: «Στα χωριά μας με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου ψάχνουμε να βρούμε ποιανού συναδέλφου το χωράφι πλημμύρισε, ή αν τα σπίτια μας γέμισαν νερό. Ερχεται καλοκαίρι, ανεβαίνει η θερμοκρασία και ενώ υπάρχουν δασικές εκτάσεις, δεν υπάρχει Πυροσβεστικός Σταθμός, τρέμουμε μην καούμε. Δουλεύουμε όλη μέρα στο χωράφι κι όταν σκοτεινιάσει δεν είμαστε σίγουροι πώς θα πάμε σπίτια μας από τους κατεστραμμένους και εγκαταλελειμμένους αγροτικούς δρόμους».

Στέκεται και στις αγροτικές κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Παλεύουμε να μην πουλάμε 10 λεπτά το κιλό την ντομάτα στον βιομήχανο το πρωί και το μεσημέρι να αγοράζουμε τη σάλτσα 1,5 ευρώ το κιλό από το ράφι. Παλεύουμε για κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης σε μας, και την ίδια ώρα φτηνά προϊόντα για όλο τον λαό».

Ο Θεόδωρος Αργύρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγρινίου, αναφέρεται στην ακαρπία που «χτύπησε» την ελιά, αφήνοντας χωρίς εισόδημα χιλιάδες παραγωγούς, την ίδια ώρα που αυξάνονται οι τιμές σε αγροεφόδια και καύσιμα, και προσθέτει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την πολιτική και των προηγουμένων κυβερνήσεων, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που διαμορφώνεται. Από τη μια διαφημίζει και προωθεί τα φωτοβολταϊκά πάρκα, τις αιολικές εγκαταστάσεις σαν την ενεργειακή αναβάθμιση που θα έχει η χώρα μας, και από την άλλη στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουμε ενεργειακή φτώχεια».

Η απολιγνιτοποίηση, η «μονοκαλλιέργεια» των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και οι επενδύσεις στα δίκτυα με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία οδηγούν και σε πανάκριβο ρεύμα, επισημαίνει και συμπληρώνει: «Αυτά που διεκδικούμε και παλεύουμε να ικανοποιηθούν δεν είναι πολυτέλεια, είναι τα αυτονόητα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Ευχαριστούμε το ΚΚΕ για το κάλεσμά του να συμμετάσχουμε στη σύσκεψη, ξέρουμε ότι είναι δίπλα μας, συναντιόμαστε καθημερινά στους αγώνες, ότι στηρίζει και προωθεί τα δίκαια αιτήματά μας».

Στο δικό του «παρών» στο Κάλεσμα του Κόμματος αναφέρεται ο Νίκος Θεοχαρόπουλος, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής με ειδικότητα και στην Κοινωνιολογία, από τη Ναύπακτο, υπογραμμίζοντας ανάμεσα σε άλλα: «Συμπόρευση, για την ηθική υπερηφάνεια μιας οικογένειας. Αυτή η οικογένεια δεν περιλαμβάνει μόνο τους προγόνους μου αλλά περιλαμβάνει εκείνον τον μαθητή μου που δεν βλέπει τον πατέρα και την μάνα του, που κάνουν δυο και τρεις δουλειές για να τα φέρουν βόλτα, περιλαμβάνει εκείνον τον μαθητή που γράφει πως "δεν θέλω να μας πάρουν το ψωμί από το πιάτο απολύοντας τον πατέρα μου από τη ΛΑΡΚΟ"».

Ειδικά για τα ΑμεΑ σημειώνει: «Οικογένειά μου είναι το άτομο με αναπηρία που βάλλεται από την "ανταγωνιστική" πολιτική του καπιταλισμού, που χωράει λίγους, που χωράει μόνο αρτιμελείς, που χωράει μόνο "αρίστους"». Και προσθέτει: «Συμπόρευση με αυτόν τον σύντροφο που μέρα με τη μέρα φτωχαίνει, με αυτόν που μπορεί να φέρει τη λύση η οποία θα ανατρέψει την κανιβαλιστική πολιτική του Μητσοτάκη, με αυτόν που είδε την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και δίνει τη λύση για μια δυνατή, σταθερή αριστερά, με αυτόν που φέρνει τη λύση μέσα από την καθημερινή πάλη απέναντι σε πολιτικές αλλοτρίωσης, καταπίεσης, φτωχοποίησης της εργατικής (και όχι μόνο) τάξης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ