ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βαριές οι επιπτώσεις και για τους αυτοαπασχολούμενους από τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» του κράτους

Ερώτηση για τα μέτρα που ενεργοποιούνται μέσω της εφαρμογής myDATA

Τις βαριές συνέπειες για τον λαό από τον λεγόμενο «ψηφιακό μετασχηματισμό» του κράτους, που είναι απόλυτα συνυφασμένος με την τροχιά υλοποίησης της στρατηγικής «ψηφιακής μετάβασης» της ΕΕ, αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τις συνέπειες αυτές βιώνουν καθημερινά οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μισθωτοί και οι μικροί επαγγελματίες, με αφορμή και την ενεργοποίηση νέων κατευθύνσεων και μηχανισμών, όπως η εφαρμογή myDATA για τη διατήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, που τέθηκε υποχρεωτικά σε ισχύ από 1η Νοέμβρη.

Η διαχρονική πολιτική εφαρμογής των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που έχουν προωθήσει όλες οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις, έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης χιλιάδων επαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων, σε συγχωνεύσεις, πτωχεύσεις. Στην ίδια κατεύθυνση επιδρούν και μια σειρά αντιλαϊκές κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως η ετήσια προκαταβολή φόρου, η υπέρογκη φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ κ.ο.κ. Στην περίοδο της πανδημίας ήρθαν αντιμέτωποι με νέα μείωση εισοδήματος και συσσώρευση νέων χρεών, λόγω των εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν αλλά και των πενιχρών κρατικών πολιτικών στήριξης που τα συνόδευσαν.

Σε αυτές τις συνθήκες η εφαρμογή myDATA θα οδηγήσει σε νέα αύξηση του κόστους για τους υπόχρεους στην τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων, κυρίως για τις ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, και σε νέα αδιέξοδα. Αναπόφευκτη συνέπεια θα είναι και η παραπέρα όξυνση του ανταγωνισμού σε βάρος των μικροεπιχειρήσεων, την ίδια στιγμή που προωθείται με κάθε τρόπο η ενίσχυση των μεγάλων εταιρειών, μέσω νέων φορολογικών κινήτρων και άλλων διευκολύνσεων. Αντίστοιχα, θα επιταχυνθεί και η παραπέρα συγκέντρωση της αγοράς στον λογιστικό κλάδο, υπέρ των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή οι μικροί επαγγελματίες υποχρεώνονται να αναπτύξουν το κατάλληλο λογισμικό ώστε να διατηρήσουν τα ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ σε περίπτωση «μη συμμόρφωσης» θα πληρώσουν βαριά πρόστιμα. Προστίθεται δηλαδή ένα επιπλέον βάρος στους ήδη χρεωμένους μικρούς επαγγελματίες, με πιο πιθανή λύση τη μετάθεση σε ιδιωτικές λογιστικές εταιρείες, με υπέρογκο κόστος παροχής υπηρεσιών. Οσοι προσπαθήσουν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους θα πρέπει με εικοσάλεπτα βιντεάκια να κατανοήσουν το νέο καθεστώς, καθώς λόγω της αποψίλωσης του προσωπικού είναι αδύνατη η ζωντανή επικοινωνία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Αντίστοιχα ωφελημένες από την ανάπτυξη των λογισμικών, την εγκατάσταση και την παροχή υπηρεσιών στις πλατφόρμες των myData βγαίνουν και οι μεγάλες εταιρείες software.

Εμπαιγμό αποτελεί το δήθεν «πάγωμα» των όποιων προστίμων από την κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι το τέλος Μάρτη, καθώς με το πέρας της προθεσμίας θα αρχίσουν να «τρέχουν» κανονικά στο σύνολό τους παλιά και νέα χρέη που έχουν συσσωρευτεί στις πλάτες των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος κατέθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα αιτήματα συνδικάτων και μαζικών φορέων:

-- Να μην εφαρμοστεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και το νομοθετικό πλαίσιο μέσω του myDATA, αφού στην πράξη αποτελεί εργαλείο που επιταχύνει τη συγκέντρωση κεφαλαίου και αγοράς σε μεγάλες εταιρείες, ειδικότερα σε μεγάλες λογιστικές - ελεγκτικές και εταιρείες software;

-- Τη μη επιβολή προστίμου που δρομολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ στους μικρούς επαγγελματίες, σε περίπτωση μη καταχώρησης των δεδομένων στα ηλεκτρονικά βιβλία και μετά το πέρας της διορίας;».

ΧΑΛΚΙΔΑ
Κινητοποίηση σήμερα στον ΕΦΚΑ για την καταβολή όλων των ενσήμων σε εργαζόμενους

Σε κινητοποίηση στον ΕΦΚΑ στη Χαλκίδα (πλ. Αγίας Βαρβάρας) καλεί σήμερα, Τετάρτη, στις 11 π.μ., το Σωματείο Εργαζομένων στις «Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις Δ. Κελαϊδίτης ΕΠΕ, Σκαλέζα, Μαζαράκι», απαιτώντας την καταβολή όλων των ενσήμων στους εργαζόμενους.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο κάνει γνωστό ότι «εδώ και χρόνια εργαζόμαστε στην επιχείρηση "Κελαϊδίτης ΕΠΕ" χωρίς ένσημα με ευθύνες της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων. Μέσα στην πανδημία όχι μόνο δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την υγεία και τη ζωή, αλλά έχει ψηφιστεί οι επιχειρήσεις να έχουν "δικαίωμα" να μην πληρώνουν και να μη βάζουν ένσημα!».

Και προσθέτει: «Από την 1η Μάρτη πολλοί συνάδελφοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρόλο που η παρακράτηση των εισφορών τους από την εταιρεία γίνεται κανονικά από τον μισθό». Τονίζει ότι μετά από Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποίηση στον ΕΦΚΑ στη Χαλκίδα, απαιτώντας την καταβολή όλων των ενσήμων τους.

Κλίμα τρομοκρατίας σε βιομηχανία τροφίμων

Το κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος εργαζομένων που επικρατεί με ευθύνη της εργοδοσίας στις εγκαταστάσεις της «Μιμίκος» - HQF, στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το επιχειρησιακό Σωματείο, τονίζοντας ότι το τελευταίο περιστατικό οδήγησε στην άδικη απόλυση μετανάστη εργαζόμενου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου, την Παρασκευή 11 Φλεβάρη, εργαζόμενος στο τμήμα τεμαχισμού «δέχτηκε επίθεση από τον εργοδηγό του τμήματος κατά την ώρα εργασίας του και από καθαρή τύχη αποφεύχθηκε σοβαρός τραυματισμός του». Το Σωματείο τονίζει ότι ο συγκεκριμένος εργοδηγός έχει επιδείξει και άλλες φορές στο παρελθόν αντίστοιχη συμπεριφορά και επισημαίνει ότι η ευθύνη βαραίνει εξολοκλήρου την εργοδοσία.

«Η εταιρεία μάλιστα φαίνεται ότι τον επιβράβευσε γι' αυτήν την επίθεση απολύοντας τον συνάδελφο μετανάστη, δηλαδή το θύμα!», σημειώνει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του και κάνει γνωστό ότι η απάντηση της εργοδοσίας στην παρέμβασή του ήταν ότι ο συγκεκριμένος εργοδηγός «είναι λίγο νευρικός» ή ότι «είναι δύσκολο το συγκεκριμένο κομμάτι της δουλειάς», που «μόνο κάλυψη προσφέρουν σε τέτοιες συμπεριφορές και τις παροτρύνουν».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Αντιδράσεις για την απόφαση έξωσης του Συλλόγου Γυναικών και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Αγανάκτηση και οργή προκαλεί η πρόθεση της διοίκησης της δημοτικής κοινότητας Χορτιάτη να προχωρήσει στην έξωση του Συλλόγου Γυναικών Χορτιάτη της ΟΓΕ και του παραρτήματος Χορτιάτη της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ από κοινοτικό κτίριο, όπου στεγάζονταν με απόφαση του δήμου από το 2005!

Συγκεκριμένα, με την από 14/2/2022 επιστολή του ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χορτιάτη, με πρόσχημα, όπως σημειώνει στην επιστολή του, «εφόσον και αν γίνει η μεταφορά του ταχυδρομείου...», κοινοποιεί την έξωση από την έως και σήμερα στέγη τους και μάλιστα χωρίς να εξασφαλιστεί άλλος χώρος για τη στέγασή τους.

«Η φωνή του Συλλόγου μας, η δύναμή του, που την αντλεί από την ανάγκη να παλεύουμε για όλα αυτά που μας στερούν, μάλλον κάποιους τους ενοχλεί», σημειώνει σε καταγγελία του ο Σύλλογος Γυναικών Χορτιάτη.

Ηδη μάλιστα έχουν στείλει επιστολές στήριξης Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής στους οποίους ο Σύλλογος Γυναικών αποτέλεσε στήριγμα. «Στάθηκε στο πλευρό των γονιών και στήριξε όλες μας τις διεκδικήσεις και προσπάθειες για το καλό των παιδιών μας όλα αυτά τα χρόνια», σημειώνει χαρακτηριστικά σε δήλωση στήριξης ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Χορτιάτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο αυτό ο Σύλλογος Γυναικών στεγάζει και λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια ακόμη και δανειστική βιβλιοθήκη, που επισκέπτονται μεγάλοι και μικροί.

Ταυτόχρονα πρόκληση στην ιστορική μνήμη του λαού της περιοχής αποτελεί η απόφαση να εκδιωχτεί και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «η απαράδεκτη αυτή απόφαση έξωσης έρχεται σε αντίθεση με την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και ιδιαίτερα στον μαρτυρικό Χορτιάτη, που βίωσε το Ολοκαύτωμα με τα 149 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους».

ΚΑΒΑΛΑ
Σε σοβαρή κατάσταση εναερίτης του ΔΕΔΔΗΕ μετά από πτώση

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας ένας 45χρονος εναερίτης του ΔΕΔΔΗΕ που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης του δικτύου στην περιοχή της Αλυκής Θάσου στις 12 Φλεβάρη.

Ο 45χρονος έπεσε από ύψος 6 μέτρων από κολόνα της ΔΕΗ όταν έσπασε η ζώνη ασφαλείας με την οποία ήταν δεμένος. Αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Θάσου και στη συνέχεια διακομίστηκε στο ΓΝ Καβάλας, όπου υποβλήθηκε σε σπονδυλοδεσία, ωστόσο η κατάστασή του παραμένει σοβαρή, καθώς ο κίνδυνος να αντιμετωπίσει μόνιμο κινητικό πρόβλημα παραμένει.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Με τα ταξί στο υπουργείο Μεταφορών

Σε συγκέντρωση με τα αυτοκίνητά τους, σήμερα, στις 10.30 π.μ., στη λεωφ. Μεσογείων (Νοσοκομείο «Γεννηματά») και πορεία στο υπουργείο Μεταφορών καλούν τους οδηγούς οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί. «Πανδημία, ακρίβεια, χρέη, κόστος καυσίμων, αναδουλειά, έχουν κάνει την καθημερινότητά μας αφόρητη. Δεν πάει άλλο», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους. Διεκδικούν: Μείωση της φορολογίας στα καύσιμα. Επιδότηση για όσους νοσούν από κορονοϊό. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ. Επιδότηση για την αντικατάσταση του αυτοκινήτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ