ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
Σελ. /28
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΕΣΥ»
Στους δρόμους σήμερα με πανυγειονομική απεργία οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

«Το "ως εδώ!" θα ακουστεί από τους διαδρόμους των νοσοκομείων στους δρόμους όλης της χώρας | Στις 8.30 π.μ. η συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στην Αθήνα

Εναν ακόμα σταθμό στον αδιάκοπο αγώνα για την προστασία της υγείας του λαού, ενάντια στις κυβερνητικές εξαγγελίες για το «νέο ΕΣΥ», τα νοσοκομεία - ΑΕ, σύμφωνα με τα «θέλω» των ασφαλιστικών εταιρειών, των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων προσθέτουν με τη σημερινή τους απεργία οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Την πανυγειονομική απεργία έχουν προκηρύξει οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ) και στους δρόμους θα βρεθούν δεκάδες σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία διαδηλώνοντας για τα δικαιώματά τους.

Θυμίζουμε ότι το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» που προωθείται περιλαμβάνει, εκτός από τη γενίκευση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, λουκέτα και συγχωνεύσεις νοσοκομείων με κριτήριο τη «χιλιομετρική απόσταση», ακόμα πιο φθηνό κι «ευέλικτο» προσωπικό.

Χτες, σε μια ακόμα παρουσία πλασαρίσματος του «νέου ΕΣΥ», ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, χαρακτήρισε «σκληροπυρηνικό μοντέλο κάποιοι γιατροί να είναι στο ΕΣΥ και κάποιοι στον ιδιωτικό τομέα», εξαγγέλλοντας στη συνέχεια τη διεύρυνση των ΣΔΙΤ ώστε «να καλυφθούν βασικές ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων». Στο πλαίσιο αυτό «ιδιώτες γιατροί θα μπορούν, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά του ιδιώτη, να έχουν part-time σχέσεις με το δημόσιο σύστημα».

Χαρακτήρισε μάλιστα «ιδεοληψία» τη διεκδίκηση των υγειονομικών για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προκειμένου τα νοσοκομεία και όλες οι κλινικές να λειτουργούν απρόσκοπτα. Στο πλαίσιο της γενίκευσης της επιχειρηματικής δράσης επανέλαβε τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων, καθώς, όπως είπε, «το προσωπικό του ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία θα αυξήσουν τα έσοδά τους», ενώ υπενθύμισε ότι η δυνατότητα για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων υπήρχε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «χωρίς να το καταργήσει».

«Θα θέλαμε κάποια στιγμή να λειτουργούσαμε στα πρότυπα της Αγγλίας», ανέφερε, δηλαδή χωρίς μόνιμο προσωπικό, με 1 στους 9 ανθρώπους στην Αγγλία και 1 στους 5 στην Ουαλία να βρίσκονται σήμερα σε λίστα αναμονής για διαγνωστικές εξετάσεις, χειρουργεία, ακόμα και αντικαρκινική θεραπεία και η βρετανική κυβέρνηση να «υπόσχεται» μείωση του αριθμού των ασθενών που περιμένουν έως κι έναν χρόνο για να υποβληθούν σε χειρουργείο ...μέχρι το 2025.

«Νεοφιλελεύθερο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης» χαρακτηρίζει όλα τα παραπάνω, που αποτελούν στρατηγική του κεφαλαίου για τη διεύρυνση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, ο ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτό την ίδια στιγμή που «πιλότος» για τις νέες αντιδραστικές «τομές» είναι όσα η κυβέρνησή του εφάρμοσε π.χ. με το πρώτο κρατικό «Νοσοκομείο ΑΕ» στη Σαντορίνη.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ επιχειρούν να κουκουλώσουν ότι η λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση που συνεπάγεται είναι και οι βασικοί παράγοντες για την «κατάρρευση» των «πρότυπων» συστημάτων Υγείας. Αυτή είναι η επιλογή που συνειδητά υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις για την υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ με σκοπό τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες».

Στο ίδιο πλαίσιο άλλωστε παραμένουν κλειστά τα 10.000 δημόσια κρεβάτια που έκλεισε πριν από μια δεκαετία η ΝΔ, τα κράτησε κλειστά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η σημερινή κυβέρνηση αρνήθηκε να τα ανοίξει αν και μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές και μες στην πανδημία. Ομως αντί της επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας η κυβέρνηση μίσθωνε και ο ΣΥΡΙΖΑ παζάρευε το ύψος του ενοικίου.

«Ως εδώ!»

«Στις 23 Φλεβάρη απεργούμε! Το "ως εδώ, δεν πάει άλλο", που ακούγεται στους διαδρόμους των νοσοκομείων να ακουστεί ΔΥΝΑΤΑ στον δρόμο και στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Να περικυκλώσουμε το υπουργείο Υγείας. Στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας μόνο το προσωπικό ασφαλείας και οι εφημερεύοντες γιατροί!», τονίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί:

-- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία απόλυση υγειονομικού, να επιστρέψουν στη δουλειά οι συνάδελφοί μας που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας με όλα τα ατομικά και συλλογικά μέτρα προστασίας.

-- Αμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών μας, των συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012. Επαναφορά του 13ου - 14ου μισθού.

-- Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Αμεση ένταξη στα ΒΑΕ.

-- Αμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών. Αυτοτελή φορολόγηση των τακτικών εφημεριών που είχαμε κατακτήσει με αγώνες και αφαιρέθηκε με τα μνημόνια. Αφορολόγητες οι πρόσθετες εφημερίες.

-- Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενου για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την ειδικότητα. Κατάργηση κάθε σχεδίου για «foundation year» ή άλλου είδους φραγμών για τους νέους πτυχιούχους Ιατρικής πριν από την έναρξη ειδικότητας.

-- Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν κλείσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

-- Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ στην πανυγειονομική απεργία

Στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΔΥ
Στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΔΥ
Σε στάση εργασίας από τη 1 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ στο πρόγραμμα «philos2» και στις ΚΟΜΥ, οι οποίοι βρίσκονται για μια ακόμα φορά στον «αέρα».

Οπως σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ, «σε λίγες μέρες δεκάδες εργαζόμενοι του προγράμματος "philos2" θα αναμετρηθούμε για 3η φορά με την ανεργία. Παράλληλα, επί 3 μήνες μας έχουν κόψει σχεδόν τον μισό μισθό από όσες και όσους από εμάς εργαζόμαστε στις προσφυγικές δομές. Την ίδια ώρα δεκάδες συνάδελφοι στις ΚΟΜΥ κινδυνεύουν να δουν κι αυτήν την κουτσουρεμένη αποζημίωση για εργασία τα Σάββατα να κόβεται, μετατρέποντας 6ήμερη εργασία με πενθήμερο μισθό».

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΔΥ, όπου, αν και ο οργανισμός και ο πρόεδρός του είχαν ενημερωθεί, εν τέλει δεν βρέθηκε ούτε ένας από τη διοίκηση ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση. Το Σωματείο κλιμακώνει τον αγώνα του με συμμετοχή στη σημερινή πανυγειονομική απεργία και στο μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 26/2 στο Σύνταγμα.

Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Κρατικό Νίκαιας

Κινητοποίηση για τους συμβασιούχους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου στους τομείς καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, με απόφαση του Σωματείου, αφού και σ' αυτό το νοσοκομείο οι συμβάσεις στις παραπάνω υπηρεσίες λήγουν στις 31 Μάρτη, ενώ την ίδια ώρα έχει προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για εργολάβο.

Στην κινητοποίηση, που έγινε στην πύλη του νοσοκομείου, παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, και η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Συνδικάτου Καθαριστριών Πειραιά.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία.

Παράλληλα απηύθυναν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή πανυγειονομική απεργία και στο συλλαλητήριο το Σάββατο 26 Φλεβάρη στις 12 μ. στο Σύνταγμα. Αύριο οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα συνέλευση - κινητοποίηση στις 10 π.μ. στο νοσοκομείο.

Σταθερά ψηλά οι δείκτες της πανδημίας

Και χτες 67 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.485 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 455, το 72,97% των οποίων είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Επίσης, χτες αυξήθηκαν κατά 20,6% οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία και επιβεβαιώθηκαν 19.623 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 7.112 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.900 στη Θεσσαλονίκη και 996 στο Ηράκλειο. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.336.615.

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Ξάνθη (+46%), στην Αλεξανδρούπολη (+34%) και στο Ηράκλειο (+30%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στη Λάρισα (+12%) και στα Χανιά (+13%).

Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Στην Αθήνα, στο πλαίσιο της πανυγειονομικής απεργίας θα πραγματοποιηθεί απεργιακή προσυγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 8.30 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Συγκεντρώσεις οργανώνονται σε μια σειρά πόλεις από σωματεία υγειονομικών, μαζί με συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και άλλους φορείς:

  • Στην Πάτρα, στις 11 π.μ. στην 6η ΥΠΕ.
  • Στα Γιάννενα, στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Στη Λευκάδα, στις 10 π.μ. στο Νοσοκομείο.
  • Στην Καρδίτσα, στις 11 π.μ. στην πύλη του Νοσοκομείου.
  • Στη Λάρισα, στις 10.30 π.μ. στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου, στις 12.30 μ.μ. στην πύλη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και στη 1 μ.μ. στην 5η ΥΠΕ.
  • Στα Τρίκαλα, στις 10 π.μ. στην είσοδο του ΤΕΠ.
  • Σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, στη 1 μ.μ. στις πύλες των ΤΕΠ.
  • Στη Χαλκίδα, στις 11 π.μ. στην είσοδο του ΤΕΠ του Νοσοκομείου.
  • Στη Λέσβο, στις 12 μ. στην πλατεία Σαπφούς.
  • Στη Σάμο, στις 10 π.μ. στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ