Μαθητικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ στην Αττική για «το σχολείο που ονειρευόμαστε»!
Οι απαντήσεις, η γνώμη και οι σκέψεις των εκατοντάδων μαθητών είναι και η αφορμή για τις διαδραστικές και πολύμορφες εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, για να συζητήσουν την μπροσούρα της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;».
Η δυσαρέσκεια και το «μπούχτισμα» των μαθητών μεγαλώνει, ενώ τα δύο χρόνια πανδημίας και ανοιγοκλεισίματος των σχολείων και της τηλεκπαίδευσης επιβεβαιώνουν πως το σχολείο, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί διαχρονικά από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, δεν καλύπτει τα θέλω και τις ανάγκες των μαθητών. Υπάρχει ανάγκη να μην είναι το σχολείο ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο, αλλά να είναι δημιουργικό, να μη βάζει εμπόδια και φραγμούς στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στην προσπάθειά τους να μορφωθούν, να σπουδάσουν.
Σε αυτήν τη δυσαρέσκεια τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ βγαίνουν μπροστά και οργανώνουν τη διεκδίκηση για το σχολείο που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των μαθητών, αναδεικνύουν τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις για να γίνει πράξη. Εχουν πρόταση για ένα διαφορετικό σχολείο και μια διαφορετική κοινωνία που θα μπορεί να χαρίσει αυτό το σχολείο στα παιδιά. Εχουν απαντήσεις σε όλα αυτά που σήμερα αγχώνουν κάθε μαθητή και μαθήτρια.
Οι χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες που δύο χρόνια τώρα έδωσαν και δίνουν μεγάλες μάχες για να μπλοκάρουν τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης, να κατακτήσουν το δικαίωμα να πάνε σε ένα ασφαλές σχολείο με μέτρα προστασίας της υγείας τους, που πιστεύουν ότι κάτι πρέπει να γίνει, που καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά και πως δεν είναι φυσιολογικό το σχολείο και η καθημερινότητά τους να είναι έτσι, έχουν συμφέρον να γνωρίσουν την πρόταση της ΚΝΕ για το σχολείο, να... «μπουν στη μάχη για το σχολείο των αναγκών και των ονείρων μας»!
Σάββατο 26/2:
Κυριακή 27/2:
Κινητοποίηση αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου σήμερα, στις 9 π.μ. στο Πρωτοδικείο Αρτας
Την ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων καταγγέλλουν το Εργατικό Κέντρο Αρτας και η Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών με αφορμή την εκδίκαση μαθητοδικείων σήμερα στην Αρτα και την Παρασκευή 26 Φλεβάρη στα Γιάννενα.
Συγκεκριμένα στην Αρτα σέρνονται στο εδώλιο μετά από μήνυση «αγανακτισμένου» γονέα 8 μαθητές για κινητοποίηση του 2019 και στα Γιάννενα 4 μαθητές μετά από μήνυση διευθύντριας για κινητοποιήσεις του Φλεβάρη 2020. Διευκρινίζεται ότι και στις δύο περιπτώσεις οι μαθητές συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις του σχολείου τους μετά από απόφαση των μαθητικών συμβουλίων, διεκδικώντας την επίλυση μορφωτικών τους προβλημάτων.
Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αρτας καλεί σε κινητοποίηση αλληλεγγύης στους μαθητές που σέρνονται σε δίκη, στο Πρωτοδικείο Αρτας σήμερα στις 9 π.μ., ενώ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η όποια κίνηση ποινικοποίησης των μαθητικών κινητοποιήσεων δεν είναι απλώς καταδικαστέα, σηματοδοτεί τον καθαγιασμό της σαπίλας ενός συστήματος που η διέξοδός του είναι να τσακίσει όποιον αντιστέκεται».
Ψήφισμα συμπαράστασης στους διωκόμενους μαθητές εξέδωσαν και οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΚ Αρτας, υπενθυμίζοντας ότι «το μαθητικό κίνημα έχει τη δική του αυτοτέλεια και το ποια μορφή πάλης θα επιλέγει κάθε φορά, ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος, αφορά τους ίδιους τους μαθητές», ζητώντας παράλληλα να σταματήσει κάθε ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων και να απαλλαγούν οι μαθητές από κάθε κατηγορία.
Αντίστοιχα η Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι "κυνηγοί μαθητικών κεφαλών" εξαφανίστηκαν τα δυο χρόνια της πανδημίας, που τα σχολεία λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, με άκρως επικίνδυνες υγειονομικές συνθήκες και χιλιάδες χαμένες ώρες. Αποδεικνύεται ότι αυτό που πραγματικά τους ενοχλούσε και τους ενοχλεί, είναι ο συλλογικά οργανωμένος αγώνας των μαθητών και τα δίκαια αιτήματά τους», ζητώντας τον τερματισμό κάθε δίωξης.
Επιπλέον, ο Σύλλογος Γονέων καταγράφει και μία σειρά αναγκαίες επισκευές που πρέπει να γίνουν στο κτίριο και αναβάλλονται επ' αόριστον, με την ευθύνη να γίνεται μπαλάκι μεταξύ δήμου και ιδιοκτητών, όπως αναφέρει. Διεκδικώντας μόνιμη λύση στο ζήτημα της στέγασης με σύγχρονο ασφαλές σχολείο, καμία συγχώνευση με κοντινό ή άλλο σχολείο - καμία μετεγκατάσταση του σχολείου μακριά από τη γειτονιά τους, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου με εκπαιδευτικούς και μικρούς μαθητές και φορείς της περιοχής προχώρησαν την Παρασκευή σε κινητοποίηση στο δημαρχείο Αιγάλεω. Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στα αιτήματά τους.
Ακόμα και στο προαύλιο έκαναν μάθημα φοιτητές...
Ασφυκτικά γεμάτα αμφιθέατρα... |
Για την ακρίβεια, οι φοιτητές του 5ου έτους του Τμήματος Μηχανολόγων - Μηχανικών του ΑΠΘ δεν βρήκαν αμφιθέατρο να επιστρέψουν τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη και αναγκάστηκαν να κάνουν το μάθημά τους στο προαύλιο του κυλικείου της Πολυτεχνικής Σχολής, λόγω έλλειψης διαθέσιμων χώρων. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι με την «Πασπουδαστική ΚΣ» στον Σύλλογο Φοιτητών του Τμήματος, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς «στο 3ο έτος ισχύει το "δίκαιο του γρηγορότερου", δηλαδή όποιος προλάβει κάθεται, σχεδόν αγκαλιά με τον διπλανό του, οι υπόλοιποι στέκονται για ώρες όρθιοι, ενώ συμφοιτητές μας φέρνουν μαζί τους μέχρι και πτυσσόμενες καρέκλες κάμπινγκ».
Τα φαινόμενα αυτά, με βάση την κατάσταση που αντιμετώπισαν οι φοιτητές τον Σεπτέμβρη όταν άνοιξαν τα πανεπιστήμια, με αμφιθέατρα και αίθουσες ασφυκτικά γεμάτες, αναμένονται να πληθύνουν καθώς ολοκληρώνεται η εξεταστική και στα υπόλοιπα Τμήματα, ενώ η κυβέρνηση και οι πρυτανικές αρχές εμμένουν στην απόφαση να μη λάβουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας φοιτητών, διδασκόντων και εργαζομένων στα πανεπιστήμια.
...και μάθημα στο προαύλιο |
Παράλληλα, χαρακτηρίζει «φανερούς και αφανείς υποστηρικτές αυτής της πολιτικής» από τη μία τους εκπροσώπους της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, «που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει με κάθε τρόπο τις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις, τα χτυπήματα στις σπουδές μας», και από την άλλη τις δυνάμεις των ΕΑΑΚ, «που με τα επιχειρήματα περί "εντατικοποίησης" των σπουδών μας, ανάγκης μάλιστα αφαίρεσης εργαστηριακών μαθημάτων όπως λένε, βάζουν πλάτη στην ανοχή της απαράδεκτης κατάστασης».
Προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για την πτώση παραθύρου, την ώρα του μαθήματος, στο 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Πέμπτη, στο κτίριο όπου στεγάζεται από το 2019 το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, στην οδό Εγνατία 132, στο κέντρο της πόλης. Το παράθυρο έπεσε στην αίθουσα όπου φιλοξενείται η Ε' τάξη, την ώρα που μαθητής άνοιξε το παράθυρο για να αεριστεί ο χώρος, στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων περιορισμού διάδοσης του κορονοϊού.