Κάλεσμα μάχης για την πανυγειονομική απεργία
Και προσθέτει: «Το "ως εδώ, δεν πάει άλλο", που ακούγεται στους διαδρόμους των νοσοκομείων, να ακουστεί ΔΥΝΑΤΑ στον δρόμο και στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Να περικυκλώσουμε το υπουργείο Υγείας».
Οπως αναφέρει, «δύο χρόνια τώρα δουλεύουμε χωρίς να υπολογίζουμε κούραση, φτάνοντας στα όριά μας, εξουθενωμένοι σωματικά, πνευματικά και ψυχικά, απανωτές βάρδιες, εξοντωτικές εφημερίες, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ρεπό, χωρίς άδεια.
Δύο χρόνια τώρα στην πρώτη γραμμή του αγώνα που δίνει ο λαός μας για να βγει όρθιος και δυνατός.
Αναδεικνύουμε, αποκαλύπτουμε, διεκδικούμε λύσεις προς όφελος των ασθενών μας.
Κόντρα σε διοικητές νοσοκομείων, διοικήσεις ΥΠΕ, στην κυβέρνηση, που με προπαγανδιστικά ψέματα, συκοφαντίες, απειλές, εκβιασμούς, πειθαρχικές διώξεις, αυταρχισμό και τρομοκρατία προσπαθούν να μας φιμώσουν. Για να μην αμαυρωθεί η ειδυλλιακή εικόνα που επιχειρούν ακόμα και σήμερα να παρουσιάσουν. Για να συσκοτίσουν την αφόρητη πραγματικότητα που βιώνουμε ασθενείς και υγειονομικοί στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Για να κρύψουν κάτω από το χαλί τις εγκληματικές ευθύνες τους για τη διαχείριση της πανδημίας.
Αγανακτούμε:
Το "νέο ΕΣΥ" των συγχωνεύσεων τμημάτων - κλινικών - νοσοκομείων, του δημόσιου νοσοκομείου - επιχείρηση κατά τα πρότυπα του Νοσοκομείου Σαντορίνης, των ΣΔΙΤ και των DRGs, των αυξημένων πληρωμών των ασθενών, της γιγάντωσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
Το "ως εδώ, δεν πάει άλλο", που ακούγεται στους διαδρόμους των νοσοκομείων, να ακουστεί ΔΥΝΑΤΑ στον δρόμο και στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Να περικυκλώσουμε το υπουργείο Υγείας.
Στα νοσοκομεία και στα ΚΥ μόνο το προσωπικό ασφαλείας και οι εφημερεύοντες γιατροί!».
Οι διεκδικήσεις των υγειονομικών είναι οι εξής:
-- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία απόλυση υγειονομικού, να επιστρέψουν στη δουλειά οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, με όλα τα ατομικά και συλλογικά μέτρα προστασίας.
-- Αμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών, των συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012. Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
-- Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Αμεση ένταξη στα ΒΑΕ.
-- Αμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών. Αυτοτελής φορολόγηση των τακτικών εφημεριών που οι υγειονομικοί είχαν κατακτήσει με αγώνες και αφαιρέθηκε με τα μνημόνια. Αφορολόγητες οι πρόσθετες εφημερίες.
-- Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενου για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την ειδικότητα. Κατάργηση κάθε σχεδίου για «foundation year» ή άλλου είδους φραγμών για τους νέους πτυχιούχους Ιατρικής πριν την έναρξη ειδικότητας.
-- Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν κλείσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.
-- Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη, στις 12.30 μ.μ. προχωρούν στο υπουργείο Υγείας, προχωρούν επίσης οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία, αντιδρώντας στις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων, επικουρικών, ΙΔΟΧ, ΟΑΕΔ, ΕΟΔΥ κ.α. και μονίμων που βρίσκονται σε αναστολή. Αμέτρητες καταγγελίες σωματείων έχουν ήδη επισημάνει ότι η λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας είναι επισφαλής κι επικίνδυνη για ασθενείς κι εργαζόμενους, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες και οι ανάγκες του πληθυσμού πολύπλευρες και οξυμένες. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιδιώκει το άδειασμα των νοσοκομείων από μόνιμο προσωπικό και την παραπέρα διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, με συμβάσεις ομηρίας κι ανακύκλωση της ανεργίας. Οι εργαζόμενοι απαιτούν τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να μην περάσει η διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας με την κυβερνητική τροπολογία για «μοριοδότηση» - κοροϊδία. «Υπάρχει ήδη η αρνητική εμπειρία της προκήρυξης 2Κ, όπου εκατοντάδες συμβασιούχοι συνάδελφοι, με πολύχρονη προϋπηρεσία, έμειναν "εκτός"», υπενθυμίζει χαρακτηριστικά το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ και αύριο προχωρά σε Γενική Συνέλευση.
Και η κυβέρνηση διαφημίζει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία
Ο κυλιόμενος μέσος όρος των συνολικών εμβολιασμών μειώθηκε κατά 21,2% (35.565, από 45.122 την προηγούμενη βδομάδα), ενώ σε εβδομαδιαία βάση καταγράφεται μείωση 34,9% των εμβολιασμών με τουλάχιστον μία δόση, μείωση 5% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών και μείωση 22,7% των εμβολιασμών αναμνηστικής δόσης.
Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση παρουσιάζει τον αναγκαίο εμβολιασμό του πληθυσμού που σέρνεται ως το μοναδικό μέτρο που έχει ανάγκη ο λαός, με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να ανέρχεται μόλις στο 70,8% (μ.ό. στην ΕΕ 70,7%) και με μία δόση 74,4% (74,2% στην ΕΕ). Στο μεταξύ και η παράδοση των πρωτεϊνικών εμβολίων μετατίθεται από βδομάδα σε βδομάδα, με τον γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, να επαναλαμβάνει ότι «η πρώτη παράδοση θα γίνει την επόμενη βδομάδα, δεν έχουμε επιβεβαιώσει την ημέρα από την εταιρεία».
Κι ενώ η τραγωδία που ζει ο λαός επιβεβαιώνει τον εγκληματικό χαρακτήρα της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης στο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση συνεχίζει να προαναγγέλλει «νέα επεισόδια» σε αυτήν την κατεύθυνση. «Οι νέες υγειονομικές δομές έχουν χαρακτήρα ΝΠΙΔ διότι ακριβώς όταν λειτουργούν τα νοσοκομεία μας με όρους ιδιωτικού τομέα μπορούν να εκμεταλλεύονται καλύτερα τους πόρους και να παρέχουν υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες στον πολίτη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, σε συνέντευξή του. Οπως επανέλαβε, ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται «τον νέο χάρτη Υγείας, όπου πλέον η στόχευση θα είναι να ενισχυθούν κεντρικές δομές», ανέφερε, προαναγγέλλοντας λουκέτα, συγχωνεύσεις και συρρίκνωση σε νοσοκομεία και κλινικές, με κριτήριο τις «χιλιομετρικές αποστάσεις» και επικαλούμενη το internet και τους «αυτοκινητοδρόμους», όπως έλεγε τις προάλλες η αναπλ. υπουργός Υγείας. Ο Θ. Πλεύρης επανέλαβε μάλιστα ότι «τα ΣΔΙΤ στον χώρο και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης θα έχουν έναν ωφελημένο, τον ασθενή», προκαλώντας ασθενείς και υγειονομικούς που ήδη πληρώνουν πανάκριβα τις Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα.
Αντιπροσωπεία των φορέων συναντήθηκε με την διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και την διευθύντρια Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Μονάδων, και από τη συνάντηση προέκυψε ότι η ύπαρξη δομής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Καισαριανή, όπως αναφερόταν και στο περιεχόμενο του ψηφίσματος, αναγνωρίζεται και από την υπηρεσία ως αναγκαία για τους κατοίκους της περιοχής. Η ίδια η υπηρεσία ανέφερε ότι υπάρχει μέριμνα για να δημιουργηθεί δομή ΠΦΥ, αλλά «κολλάει» στην ανεύρεση κατάλληλου χώρου!
Στη συνάντηση τονίστηκε και η ανάγκη ενίσχυσης και πλήρους στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό του ΚΥ του Παιδιού, ανεξάρτητα με το αν ανήκει στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, ώστε να εξυπηρετείται η ολιστική αναπτυξιακή παρατήρηση των παιδιών, καθώς και η πλήρης στελέχωση του ΚΥ Παγκρατίου και η ομαλή λειτουργία του.
Οι φορείς δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις δράσεις τους ώστε άμεσα να δημιουργηθεί δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Καισαριανή.