ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάη 2001
Σελ. /64
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
«Μπλόκο» στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια
  • Φοιτητικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Μυτιλήνη και άλλες πόλεις της χώρας
  • Συλλήψεις φοιτητών στην Αθήνα, εφαρμογή του «τρομονόμου»

Οι φοιτητές - σπουδαστές έδωσαν νέο δυναμικό «παρών» χτες (στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της Αθήνας)
Οι φοιτητές - σπουδαστές έδωσαν νέο δυναμικό «παρών» χτες (στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της Αθήνας)
Θα μπλοκάρουν στην πράξη τα σχέδια της κυβέρνησης που υποβαθμίζουν τις σπουδές τους, τα πτυχία τους και τα δικαιώματά τους. Την υπόσχεση αυτή έδωσαν χτες φοιτητές και σπουδαστές στην Αθήνα, που με μια δυναμική και μαχητική κινητοποίηση απαίτησαν την απόσυρση του νόμου - απάτη για τη λεγόμενη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, δήλωσαν την αντίθεσή τους στις Διακηρύξεις της Μπολόνια και της Πράγας και διεκδίκησαν Ενιαία δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ετσι, χτες το πρωί οι φοιτητές, με απόφαση των Γενικών τους Συνελεύσεων συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι «ξεχύθηκαν» στην Πανεπιστημίου, από όπου και ξεκίνησε μια μαχητική και γεμάτη παλμό πορεία, με κατεύθυνση τη Βουλή.

«Οχι στο διαχωρισμό ΑΕΙ - ΤΕΙ, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν», έγραφε το πανό της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, που συμμετείχε στην κινητοποίηση, ενώ δίπλα ακριβώς οι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πειραιά με το πανό «Οχι στις εντολές της ΕΕ. Οχι στις κυβερνητικές ρυθμίσεις. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση». «Οχι στις εντολές της Bologna - Πράγας. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση», το μήνυμα από το Σύλλογο Φοιτητών του ΤΕΜΦΕ.

«Τέρμα πια στην κοροϊδία, ενιαία ανώτατη δημόσια παιδεία», «Δε φταίνε τα ΑΕΙ, δε φταίνε τα ΤΕΙ, φταίει της κυβέρνησης η πολιτική», βροντοφώναζαν οι φοιτητές μαζί με τους σπουδαστές καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας. Η πορεία των φοιτητών δεν κατάφερε να φτάσει στη Βουλή όπου ήταν και ο προορισμός της, αφού ισχυρή αστυνομική δύναμη και «κλούβες» κατέκλυσαν τη Βασ. Σοφίας, μετατρέποντάς τη σε «άντρο» των αστυνομικών. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές σε ένδειξη διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη καθιστική διαμαρτυρία. Οι φοιτητές δήλωσαν ότι ο αγώνας τους για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί τόσο μέσα στα ΑΕΙ όσο και στα ΤΕΙ, παίρνοντας μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις αποφάσεις κλιμάκωσης του αγώνα.

Συλλήψεις φοιτητών

Στο μεταξύ φοιτητές του Πολυτεχνείου, που με πρωτοβουλία της παράταξης των ΕΑΑΚ δεν συμμετείχαν στην πορεία των άλλων φοιτητικών συλλόγων, ξεκίνησαν μια δεύτερη πορεία από το χώρο του Ιδρύματος με προορισμό το υπουργείο Παιδείας. Εκεί σε μια προσπάθεια των φοιτητών να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πλησιάσουν το αστυνομοκρατούμενο υπουργείο, οι δυνάμεις των ΜΑΤ σε μια επίδειξη αστυνομικής βίας, τους χτύπησαν και τους «ράντισαν» με δακρυγόνα. Από τη συμπλοκή που ακολούθησε τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις φοιτητές και δύο αστυνομικοί, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε αναίτιες συλλήψεις φοιτητών. Ανάμεσά τους και ένα μέλος της ΚΝΕ, ο Παναγιώτης Αντώνακας, φοιτητής Μηχανολόγων, ο οποίος βρισκόταν στο πίσω μέρος του μπλοκ της πορείας μπροστά από ένα περίπτερο. Στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης όπου μεταφέρθηκαν οι συλληφθέντες τους απαγγέλθηκε η κατηγορία της «εξύβρισης και σύστασης και αντίστασης κατά της αρχής» και ακολολούθησε η μεταφορά τους στα δικαστήρια. Αργά το βράδυ αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ αναμένεται να υπάρξει συμπλήρωση της δικογραφίας από τον εισαγγελέα και διαδικασία τακτικής ανάκρισης. Κοντά στους φοιτητές βρέθηκαν ο δικηγόρος Β. Δημόπουλος, καθώς και ο πρύτανης του ΕΜΠ, Θ. Ξανθόπουλος και οι δύο αντιπρυτάνεις. Ταυτόχρονα ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στον ΓΓ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και τον υπουργό Δικαιοσύνης και σε παρέμβασή του στη Βουλή (όπου συζητείται ο «τρομονόμος») αναφορικά με τη σύλληψη των φοιτητών, κατήγγειλε ότι αυτό αποτελεί καθαρή απόδειξη για το πώς μπορούν να διωχτούν άνθρωποι, με βάση όχι παλιότερες διατάξεις, αλλά την προωθούμενη νομοθεσία.

Στη Θεσσαλονίκη

«Φοιτητές - σπουδαστές ενωμένοι νικητές», βροντοφώναξαν χτες το μεσημέρι εκατοντάδες φοιτητές και σπουδαστές της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα του ενωμένου και ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στο νόμο για «ανωτατοποίηση των ΤΕΙ», που κατωτατοποιεί συνολικά τις σπουδές τους.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ και από εκεί λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι κατευθύνθηκαν με πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας διαδήλωναν την απαίτησή τους να αποσυρθεί ο νόμος, που στην ουσία αποτελεί την έναρξη της εφαρμογής των αντιδραστικών και αντιεκπαιδευτικών αποφάσεων που περιλαμβάνονται στη Διακήρυξη της Μπολόνια.

Με συνθήαματα τα «Εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε, με ενότητα και αγώνα θα δικαιωθούμε» και «Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση, ειδίκευση, για όλους μας δουλιά», οι φοιτητές κατευθύνθηκαν έξω από το ΥΜΑΘ όπου και διαλύθηκαν, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τους επόμενους αγώνες, τις νέες μεγάλες κινητοποιήσεις που σχεδιάζονται προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη μόρφωση, τη δουλιά και τη ζωή.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, φοιτητές από σχολές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, στο πλαίσιο των πολύμορφων κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται ενάντια στο νόμο για την ψευτοανωτατοποίηση των ΤΕΙ, συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία.

Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις

Ανάλογες φοιτητικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες σε πολλές πόλεις της χώρας. Ετσι, με ιδιαίτερο παλμό και μαχητικότητα διαδήλωσαν χτες το απόγευμα οι φοιτητές στην Πάτρα. Οι φοιτητές από περίπου δώδεκα φοιτητικούς συλλόγους ξεκίνησαν από την πλατεία Ολγας και πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στη Νομαρχία.

Αγωνιστικό «παρών» έδωσαν χτες και οι φοιτητές στο Αγρίνιο. Η πορεία ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο, όπου έγινε μονοήμερη κατάληψη και κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Μετά την κινητοποίηση έγινε, χτες το απόγευμα, τοπικό συντονιστικό και εκεί οι φοιτητές δεσμεύτηκαν για συνέχιση του αγώνα τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Στο Ηράκλειο, οι φοιτητές με απόφαση των φοιτητικών συλλόγων του Μαθηματικού, Χημικού, Βιολογικού, Φυσικού και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στα Λιοντάρια και από κει με μια δυναμική πορεία κατευθύνθηκαν προς τη Νομαρχία, όπου και παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Θεωρώντας το διαχωρισμό ΑΕΙ - ΤΕΙ ως αντιεπιστημονικό και διεκδικώντας την κατάργησή του και την καθιέρωση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το γνωστό νεανικό τους παλμό διαδήλωσαν για άλλη μια φορά ενάντια στις εντολές Μπολόνια - Πράγας, με πορεία από την προκυμαία της Μυτιλήνης που είχε ως κατάληξη το υπουργείο Αιγαίου.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πάλη κόντρα στην τεχνητή αντιπαράθεση

«Οι φοιτητές και οι σπουδαστές ενωμένοι θα παλέψουν κόντρα στην τεχνητή αντιπαράθεση και θα είναι οι νικητές. Ολοι μαζί να συνεχίσουμε την πάλη για να ανατραπεί στην πράξη η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα Συλλόγων Φοιτητών Αθήνας.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Φοιτητών ΤΕΜΦΕ (ΕΜΠ), Πανεπιστημίου Πειραιά, Παντείου, Μαθηματικού, Βιολογικού, Νηπιαγωγών, ΕΜΜΕ, οι οποίες και απευθύνουν κάλεσμα για συνέχιση των πολύμορφων κινητοποιήσεων και ενίσχυση της προσπάθειας συντονισμού των φοιτητικών συλλόγων. Τονίζεται επίσης, πως ο διαρκής και προσανατολισμένος αγώνας των φοιτητών μαζί με όλο το λαό, μπορεί να εμποδίσει την εφαρμογή των κυβερνητικών επιλογών, να κάμψει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης (βλέπε «τρομονόμο») όταν μάλιστα ετοιμάζεται και νέο κύμα επίθεσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με νέα νομοσχέδια (για αξιολόγηση, μεταπτυχιακά, οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ).

«Γίνεται πλέον φανερό στον καθένα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει βάλει στο στόχαστρο το σύνολο των εργαζομένων, τη νεολαία, τον ελληνικό λαό», επισημαίνει το Συντονιστικό στην ανακοίνωση, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η πλήρης ανατροπή των δικαιωμάτων μας, η πλήρης συμφωνία στις απαιτήσεις των πολυεθνικών, της ΕΕ, του ΣΕΒ».

Ετσι, στο όνομα των προσαρμογών στο νέο εργασιακό τοπίο προωθεί σημαντικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση: «Γι' αυτό και ψήφισε νύχτα και παρά τις αντιδράσεις το νομοσχέδιο για τη δήθεν "ανωτατοποίηση" των ΤΕΙ, αφού πρώτα ακολούθησε τη γνωστή τακτική του "διαίρει και βασίλευε" καλλιεργώντας την τεχνητή αντιπαράθεση ΑΕΙ και ΤΕΙ, ώστε να καλυφθεί η ουσία των αλλαγών που υλοποιούνται. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπροστά στην πρεμούρα να περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις που έδωσε ενώπιον των αφεντικών της στην Πράγα στις 18-19 Μάη ψήφισε το νομοσχέδιο για την "ανωτατοποίηση" των ΤΕΙ που αποτελεί και την επίσημη εφαρμογή των κατευθύνσεων που χάραξε η διακήρυξη της Μπολόνια».

Τονίζει δε ότι «στην ουσία αυτό που προωθείται είναι όχι η "ανωτατοποίηση" των ΤΕΙ, αλλά η υποβάθμιση και των ΤΕΙ και των ΑΕΙ ακόμα πιο πολύ σε επίπεδο ΙΕΚ. Η διάσπαση των σπουδών σε κύκλους με την παράλληλη υποβάθμιση του προπτυχιακού σε επίπεδο Bachelor (ίδια πτυχία δηλαδή μ' αυτά που δίνουν ιδιωτικά κολέγια - ΙΕΚ - ΚΕΚ κλπ) καθιστά δυνατή την ένταξη των ΤΕΙ στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Κι αυτό γιατί η ένταξη των ΤΕΙ στην Ανώτατη Εκπαίδευση δε συνοδεύεται από καμία αλλαγή στο χαρακτήρα τους, στις δαπάνες, στην προοπτική, το παρόν και το μέλλον των σπουδαστών των ΤΕΙ».

Προσθέτει επίσης, ότι η υλοποίηση των κύκλων σπουδών, οι πιστωτικές μονάδες, η αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, η αξιολόγηση που σημαίνει κατηγοριοποίηση σχολών, φοιτητών, πτυχίων είναι μέτρα που θα προωθήσει από δω και μπρος η κυβέρνηση.

Γι' αυτό «σε συνθήκες γενικευμένης επίθεσης στους εργαζόμενους, στον ελληνικό λαό συνολικά, ο στόχος είναι: Να φτιαχτεί το καλούπι που θα βγάζει εργαζόμενους - κατ' όνομα μόνο αποφοίτους ανώτατης εκπαίδευσης - με ανύπαρκτα δικαιώματα, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με τον πέλεκυ της ανεργίας πάνω από τα κεφάλια, με ασφαλιστικά δικαιώματα μετά θάνατον».

Και όλες οι παραπάνω διαπιστώσεις επισημαίνει το Συντονιστικό, δεν αποτελούν κινδυνολογία, αλλά αντανακλούν τη ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε σήμερα και που μας ετοιμάζουν για αύριο.

Θεωρεί επίσης, ότι χρειάζεται να βάλουν στο περιθώριο τις προσπάθειες εκφυλισμού, καπελώματος, συντεχνιακές λογικές, την τακτική της κυβέρνησης να δημιουργεί μια τεχνητή αντιπαράθεση μεταξύ ΑΕΙ - ΤΕΙ και να απαιτήσουν να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τα ΤΕΙ, αλλά και να διεκδικήσουν υψηλού επιπέδου Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, όπως επιβάλλουν οι ανάγκες των φοιτητών και της πλειοψηφίας του λαού.

Η πληροφορική στην υπηρεσία των αναγκών της αγοράς

Με πρωθυπουργικές εξαγγελίες η προσπάθεια εξωραϊσμού της χρήσης νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση για την παραγωγή απασχολήσιμων με... δεξιότητες

Ως το φάρμακο που θα γιατρέψει τις ασθένειες της εκπαίδευσης και θα δημιουργήσει όρους απασχόλησης στην αγορά εργασίας, παρουσιάζεται η χρήση των νέων τεχνολογιών, που αποτέλεσε το θέμα της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με την Επιτροπή Στρατηγικής για την Πληροφορική και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το επιχειρησιακό σχέδιο «η Παιδεία και η Κοινωνία της Πληροφορίας», το οποίο καλύπτει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και έχει στόχο με ορίζοντα το 2006 να εισαγάγει τις νέες τεχνολογίες ως μέσο (με έμφαση στην ηλεκτρονική μάθηση ή e - learning που όπως ομολογείται «σημαίνει γρήγορο τρόπο εκμάθησης με μειωμένο κόστος») αλλά και ως αντικείμενο της μάθησης.

Στο σχέδιο, που έχει ως αφετηρία την απόφαση της Λισαβόνας για ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, περιλαμβάνεται μία περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στην εκπαίδευση και οι ποσοτικοί στόχοι του προγράμματος, μαζί με μία πλούσια επιχειρηματολογία υπέρ της «ικανοποίησης των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμών και μακροπρόθεσμων αναγκών της αγοράς», όπως αναφέρεται σε ένα σημείο του προγράμματος.

Ιδιαίτερη αναφορά στο σχέδιο γίνεται στο λεγόμενο «χάσμα δεξιοτήτων», η αντιμετώπιση του οποίου αποτελεί και το βασικό στόχο που υπηρετεί η ενίσχυση των σπουδών της Πληροφορικής κυρίως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο σημείο αυτό διακρίνεται ιδιαίτερα η αντιστοιχία των εκπαιδευτικών επιλογών με τις εφήμερες ανάγκες της αγοράς εργασίας καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, υπάρχει «μια άνευ προηγουμένου διαταραχή του ισοζυγίου προσφοράς και ζήτησης προσωπικού εξειδικευμένου στις νέες τεχνολογίες». Σημειώνεται επίσης ότι «οι ανάγκες σε τεχνικούς είναι, σε απόλυτους αριθμούς, πολύ μεγαλύτερες απ' αυτές σε επιστήμονες. Επειδή όμως η απαιτούμενη για έναν τεχνικό εκπαίδευση είναι συντομότερη και η τροποποίηση δεξιοτήτων ευκολότερη, η ελάττωση του χάσματος για την περίπτωση των τεχνικών μπορεί να γίνει ταχύτερα». «Ετσι, για παράδειγμα, ενώ οι επιχειρήσεις απαιτούν όλο και περισσότερο διεπιστημονική γνώση και διαπροσωπικές ικανότητες από τα στελέχη τους, το παραδοσιακό εκπαιδευτικό σύστημα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, παράγει στελέχη με τεχνολογική μεν αρτιότητα, αλλά με ελλείψεις στις δεξιότητες αυτές», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος, εξαγγέλλεται η επιμόρφωση 75.000 εκπαιδευτικών στην εκπαιδευτική χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, η βελτίωση της αναλογίας υπολογιστών ανά μαθητή στις δύο πρώτες εκπαιδευτικές βαθμίδες, ενώ καινοτομία αποτελεί η θεσμοθέτηση κύκλων κατάρτισης και επανειδίκευσης για πτυχιούχους άλλων κατευθύνσεων στον τομέα της πληροφορικής, κάτι που αποτελεί πλήρη εφαρμογή της διά βίου εκπαίδευσης.

Ο πρωθυπουργός, μετά το τέλος της χτεσινής συνάντησης δήλωνε ότι «η προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στις ανάγκες της νέας οικονομίας, της οικονομίας της γνώσης, στις ανάγκες της κοινωνίας της πληροφορίας, έχει για μας, για τη χώρα μας, αποφασιστική σημασία». Στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιβάλει το όραμα του μεγάλου κεφαλαίου για παραγωγή εργαζομένων κομμένων και ραμμένων στις απαιτήσεις τους, ως όραμα του λαού και ούτε λίγο ούτε πολύ... πατριωτική επιταγή, σημείωσε: «Δίνουμε σε όλους τα εφόδια που χρειάζονται. Δίνουμε στους νέους τις δυνατότητες που χρειάζονται για να κτίσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα που θέλουμε».

2ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΚΣ
Πολιτιστικές Πανσπουδαστικές «ανάσες»

Πολιτιστικές «ανάσες» από σπουδαστές των ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Πειραιά πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στους χώρους των δύο Ιδρυμάτων. Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο του 2ου Πολιτιστικού Διημέρου της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, οι οποίες σημειώνουν επιτυχία και «αγκαλιάζονται» από πλήθος σπουδαστών. Κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ είναι «Κόντρα στην αποχαύνωση και την υποκουλτούρα, απαντάμε αγωνιστικά, δημιουργικά».

Και έτσι αγωνιστικά αλλά και δημιουργικά μπορούν μόνο να δώσουν την απάντηση σε όλους αυτούς που υπονομεύουν τα δικαιώματά τους για όλα όσα τους ανήκουν...

Ετσι, την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στο ΤΕΙ Πειραιά. Την περασμένη Τρίτη 29/5 τη «σκυτάλη» πήρε το ΤΕΙ Αθήνας. Εκείνη την ημέρα το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον τρομονόμο και το ΠΔ για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Χτες συνεχίστηκε αγωνιστικά με τη συμμετοχή των σπουδαστών στο συλλαλητήριο ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών με τη δήθεν «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ.

Σήμερα θα συνεχιστούν οι εκδηλώσεις, τις οποίες θα απασχολήσει η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται τουρνουά τάβλι και σκάκι, εκθέσεις σκίτσου και φωτογραφίας.

Συνεχίζονται οι εξετάσεις

Συνεχίζονται σήμερα οι απολυτήριες και εισαγωγικές εξετάσεις της Γ' Λυκείου, με το μάθημα της Ιστορίας Γενικής Παιδείας. Σήμερα επίσης, ξεκινούν και οι πανελλαδικές προαγωγικές εξετάσεις για τους μαθητές της Β' τάξης των ενιαίων λυκείων με Αρχαία Ελληνικά Κείμενα Θεωρητικής Κατεύθυνσης και Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.

Ας προβληματιστούν

Ο «τρομονόμος» εφαρμόστηκε χτες στα κεφάλια των φοιτητών με την άγρια επίθεση των ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Παιδείας και με τις αναίτιες συλλήψεις που ακολούθησαν. Η λογική του «εχθρού - λαού», που διαπνέει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, φανέρωσε για μια ακόμη φορά το πραγματικό, αντιδημοκρατικό και βάρβαρο πρόσωπό της.

Η σχεδιασμένη, όμως, επίθεση των δυνάμεων καταστολής πρέπει να προβληματίσει και την ηγεσία των ΕΑΑΚ. Η τακτική που ακολουθεί - παράδειγμα η ξεχωριστή χτεσινή συγκέντρωση και πορεία - οδηγεί σε πραγματική σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική ή σε μια απλή εκτόνωση των αγωνιστικών διαθέσεων σε αδιέξοδες «κόντρες» με τα ΜΑΤ; Σε μια περίοδο που απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή αγωνιστική ενότητα όλου του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος και της πανεπιστημιακής κοινότητας, λογικές τυφλής σύγκρουσης κάθε άλλο παρά βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Κάθε άλλο παρά ενισχύουν τον αγώνα για να ανατραπεί στην πράξη η αντιδραστική αναδιάρθρωση στην ανώτατη εκπαίδευση (νόμος - απάτη για τα ΤΕΙ, άλλα νομοσχέδια που έρχονται, κλπ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ