Με εύσημα σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την εμπλοκή, κόντρα σε Ρωσία - Κίνα
INTIME NEWS |
Ο πρέσβης χαρακτήρισε «πηγή μεγάλης ικανοποίησης» την υπογραφή «δύο σημαντικών επικαιροποιήσεων στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μας» (MDCA), τονίζοντας ότι «αυτή η διευρυμένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας συνέβη κάτω από δύο πολύ διαφορετικά πολιτικά κόμματα εδώ στην Ελλάδα». Προϊδέασε δε και για την παραπέρα διεύρυνση της «συνεργασίας» αυτής.
Μιλώντας για «επενδύσεις που ενισχύουν τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ», σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Αλεξανδρούπολη, και τονίζοντας πως «και πάλι, αξίζει να σημειωθεί ότι όλη αυτή η ανάπτυξη ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ότι «τις χρησιμοποιούμε πιο εντατικά με τρόπο που στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα σε όλους τους αντιπάλους μας», χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνειών για τον ρόλο τους και για την ευθύνη που αναλαμβάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Μάλιστα, επικαλούμενος ότι «προφανώς η στρατηγική εικόνα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά δυναμική», με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, προανήγγειλε «ακόμη μεγαλύτερες αναπτύξεις» στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ «στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», όπου βασικός κόμβος διεκπεραίωσής τους αναδεικνύεται η Αλεξανδρούπολη.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Ρωσία εκφράζει «ανησυχίες» για την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όχι μόνο τόνισε ότι «η συνεργασία μας στην Αλεξανδρούπολη ωφελεί την Ελλάδα. Ωφελεί το ΝΑΤΟ. Ωφελεί τις ΗΠΑ. Είναι κάτι που έχουμε συμφωνήσει», αλλά παραπέμποντας στο «ενδιαφέρον των Αμερικανών πλειοδοτών για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού» και στα υπόλοιπα επιχειρηματικά σχέδια των ΗΠΑ, πρόσθεσε πως «έτσι, πραγματικά, μαζί ξανασχεδιάζουμε τον στρατηγικό χάρτη μιας περιοχής της Ελλάδας που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Βουλγαρία, ακριβώς δίπλα σε μια από αυτές τις χώρες που η ρωσική κυβέρνηση κατονόμασε όταν περιέγραψε το στρατηγικό της όραμα», βάζοντας δηλαδή τον Εβρο στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που αποτελούν αιτία πολέμου για τη Ρωσία!
«Επομένως, είναι ένα πολύ καλό μήνυμα για το ΝΑΤΟ και ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να εργαστούμε μαζί για να δώσουμε ένα στρατηγικό μήνυμα που ενισχύει την κοινή μας δέσμευση στη συμμαχία και βοηθά να στείλουμε ένα αποτρεπτικό μήνυμα σε εκείνους που θα επιδιώξουν να μας αποδυναμώσουν», πρόσθεσε, με το βλέμμα σε Κίνα και Ρωσία.
Μάλιστα, και σε αυτήν την περίπτωση, παρέπεμψε, ως υπόδειγμα δράσης, στο ...έργο του ΣΥΡΙΖΑ και στο γεγονός ότι επί διακυβέρνησής του απελάθηκαν 4 Ρώσοι διπλωμάτες «λόγω της εμπλοκής τους στις ελληνικές εσωτερικές υποθέσεις. Οι προσπάθειές τους να υπονομεύσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι προσπάθειές τους να επέμβουν στην Εκκλησία. Και δεν το λέω εγώ, είναι το ελληνικό ΥΠΕΞ που πήρε το πολύ ισχυρό μέτρο απέλασης αυτών των Ρώσων αξιωματούχων λόγω των ακατάλληλων δραστηριοτήτων τους».
Εύσημα βέβαια είχε και για την τωρινή κυβέρνηση, της ΝΔ, χαιρετίζοντας την απόφασή της «να χρησιμοποιήσει μόνο αξιόπιστους προμηθευτές για τον πυρήνα του ελληνικού δικτύου 5G» και όχι κινεζικούς ομίλους. Εβαλε δε επόμενο στόχο «διασφάλισης» για τους Αμερικανούς τα ναυπηγεία, προκειμένου να «βεβαιωθεί» ότι «δεν θα τελούν υπό αναξιόπιστο έλεγχο, κάτι που ουσιαστικά συνέβη στην περίπτωση του Πειραιά» με την COSCO, βάζοντας ευθέως στο στόχαστρο την Κίνα.
Αναδεικνύοντας εξάλλου και το υπόβαθρο της εμπλοκής - την προσπάθεια αναβάθμισης των συμφερόντων της αστικής τάξης - ο Πάιατ αναφέρει ότι «η συζήτηση στην Ουάσιγκτον για την Ελλάδα» και τον ρόλο της, συζήτηση που εντάσσεται «στην ευρύτερη συζήτηση που γίνεται στις ΗΠΑ και στην Ουάσιγκτον για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», έχει «βοηθηθεί πολύ από την αυξανόμενη φιλοδοξία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» σημειώνοντας πως «δεν επιβάλλουμε λοιπόν τον εαυτό μας εδώ. Ερχόμαστε ως καλεσμένοι και πηγαίνουμε όπου μας προσκαλεί η ελληνική κυβέρνηση (...) Δεν είναι ότι ερχόμαστε και ζητάμε κάτι που παρέχει η Ελλάδα στη συνέχεια, είναι αυτό που κάνουμε μαζί».
Ξεχώρισε μάλιστα εδώ «τον ρόλο της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία είχε πραγματικά μεταμορφωτικό αντίκτυπο όσον αφορά το πώς σκέφτονται οι αναλυτές ασφαλείας στην Ουάσιγκτον για τον ρόλο της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια». Και «τώρα βλέπετε την πολύ ισχυρή υποστήριξη της Ουάσιγκτον για το έργο που κάνει η Ελλάδα στο Κοσσυφοπέδιο», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες ότι η τωρινή κυβέρνηση, της ΝΔ, στρώνει έδαφος για την αναγνώριση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου.
Τόνισε ακόμα πόσο «κρίσιμης σημασίας» είναι «ο ελληνικός ρόλος στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διαδικασία 3+1 στην οποία είμαστε τόσο δεσμευμένοι, αλλά και η ακμάζουσα ελληνική σχέση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την Αίγυπτο, μέχρι την Ινδία, όλα αυτά ενισχύουν τις αμερικανικές στρατηγικές προσπάθειες και αξιοποιούν τις διευρυνόμενες ευκαιρίες συνεργασίας...», έβαλε καθαρά τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο κάδρο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, που εμπλέκουν τον ελληνικό λαό σε κόντρες μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό.
Στο ίδιο κάδρο έβαλε και τους εξοπλισμούς, λέγοντας σχετικά με τις φρεγάτες «Belharra» πως «ελπίζω πολύ ότι το πρόγραμμα είναι πλήρως επιτυχημένο γιατί θα βοηθήσει να γίνει το Ελληνικό Ναυτικό ισχυρότερος εταίρος για το Ναυτικό των ΗΠΑ και για τον 6ο Στόλο σε αυτή την κρίσιμη περιοχή», δείχνοντας το ΝΑΤΟικό υπόβαθρο και αυτής της αγοράς.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι «όσον αφορά τις φρεγάτες (...) θέλω να βεβαιωθώ ότι όποιες αποφάσεις λαμβάνει το Ελληνικό Ναυτικό για μελλοντικές προμήθειες έχουν χώρο για προμήθειες από τις ΗΠΑ γιατί έτσι συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε αυτή την ισχυρή σχέση Ναυτικού με Ναυτικό που είναι τόσο ορατή», φέρνοντας ως παράδειγμα πως «κάθε φορά που έχουμε μια ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έχουμε με την ομάδα μάχης του "Harry S. Truman" αυτή τη στιγμή (...) το Ελληνικό Ναυτικό είναι πλήρως ενσωματωμένο στην ομάδα μάχης».
Στο Λονδίνο βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, πυκνώνοντας τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα έναντι ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.
Ο υπουργός συναντήθηκε με τον Βρετανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Κρις Χίτον - Χάρις, αρμόδιο και για θέματα Ευρώπης (η υπουργός Λιζ Τρας είναι σε απομόνωση λόγω COVID-19). Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η «διμερής συνεργασία», στη συνέχεια της υπογραφής σχετικού μνημονίου τον περασμένο Οκτώβρη, το Κυπριακό και οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Δυτικά Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη.
Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβρη οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν «Μνημόνιο Κατανόησης περί Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου». Ανάμεσα σε άλλα στο κείμενο τονίζεται χαρακτηριστικά ότι τα δύο μέρη επιβεβαιώνουν την «κοινή προσήλωσή» τους στην «ευρωατλαντική ασφάλεια». Βάζουν ως τομείς συνεργασίας «τη συνεργασία για τη μείωση κινδύνων και την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε παγκόσμια κλίμακα, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων προτεραιοτήτων, των περιοχών των Δυτικών Βαλκανίων, της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής». Ξεχωρίζουν ως τομέα συνεργασίας τη διμερή αμυντική συνεργασία, ενώ επιβεβαιώνεται η «στενή συνεργασία, ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ, για να διασφαλιστεί ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της ευρωατλαντικής ασφάλειας».
Επίσης ο υπουργός συνάντησε στο Λονδίνο πρέσβεις που έχουν παράλληλη διαπίστευση στην Ελλάδα, αφενός σε μια προσπάθεια να προωθήσει την υποψηφιότητα της χώρας για μια θέση ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αφετέρου προκειμένου να τους ενημερώσει για τις θέσεις της Αθήνας πάνω σε μια σειρά ζητήματα.
Σήμερα Τρίτη ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει στη Ρώμη, όπου θα συναντήσει τον εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (World Food Programme) του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλι. Επιπλέον, αναμένεται να έχει συναντήσεις με πρέσβεις σειράς κρατών με παράλληλη διαπίστευση στην Ελλάδα.
Προηγουμένως, σε συνέντευξή του στα «Νέα» έδειξε ξανά τον δρόμο της βαθύτερης εμπλοκής στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «μετά την ιδιαίτερα σημαντική υπογραφή της δεύτερης τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ (ΜDCA), η κυρίαρχη προσδοκία της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να οικοδομήσουμε περαιτέρω στην αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με έναν παραδοσιακό σύμμαχο».
Για την Ουκρανία και την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ελληνικές κοινότητες στη Μαριούπολη, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία «να τους διαβεβαιώσω για το ενδιαφέρον της πατρίδας και της ελληνικής κυβέρνησης», ενώ αναφορά έκανε και στις «αντίστοιχες από την άλλη πλευρά των συνόρων, στο νότιο τμήμα της Ρωσίας», που «παραμένουν ζωντανές νησίδες ελληνισμού». Σημείωσε ακόμα πως στη πρόσφατη επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, του ζήτησε να μεταφέρει μήνυμα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στη ρωσική πλευρά. «Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, διατηρώντας ταυτόχρονα διαύλους επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται για "τήρηση ισορροπιών". Είναι γνωστό σε ποια Συμμαχία ανήκουμε. Πρόκειται για ουσιαστική επιλογή να συνομιλούμε με όλους, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου».
Οσο για την απόσυρση των ΗΠΑ από τον αγωγό «Εast Μed», για τον οποίο τα αστικά κόμματα καλλιεργούσαν στον λαό ψεύτικες προσδοκίες, ο Ν. Δένδιας αρκέστηκε να δηλώσει πως «το θέμα δεν είναι γεωπολιτικό. Οι εξελίξεις σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα αφορούν πρωτίστως την οικονομική βιωσιμότητα, τις τεχνικές δυνατότητες του έργου και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις». Στο ίδιο φόντο, της διαμετακόμισης Ενέργειας, και για τις διεργασίες και επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την ΕΕ, ο Ν. Δένδιας ανέφερε ότι «δεν έχουμε άλλωστε λόγο να μας προκαλεί ανασφάλεια το ότι συζητά η Τουρκία με εταίρους μας» και ότι «δεν επιθυμούμε τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την αρχιτεκτονική ασφαλείας της περιοχής μας. Θέλουμε την ένταξή της σ' αυτήν υπό όρους Διεθνούς Δικαίου», παραπέμποντας ξανά στο παζάρι για διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.
Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις καλεί σε σύσκεψη φορέων την Πέμπτη 10 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στην Αθήνα (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος), με αντικείμενο τη συζήτηση των εξελίξεων και την παραπέρα οργάνωση της πάλης ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να μην επικυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.