ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Φλεβάρη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρέος και καθήκον να δώσουμε ορμή στο σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό»

Ελένη Καμαρινοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού

(...) Οι συνθήκες της πανδημίας βοήθησαν να κατανοήσουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που με μεγαλύτερη δυσκολία μπορούσαμε να αντιληφθούμε λίγο πρωτύτερα, πως δηλαδή απέναντί μας δεν έχουμε μια ανίκανη κυβέρνηση, αλλά αντίθετα μια κυβέρνηση και μια σειρά κυβερνήσεων διαχρονικά, που έχουν σαφή στρατηγική επιλογή να υπηρετούν με απόλυτα ικανό τρόπο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ιεραρχώντας αυτά ως προτεραιότητα, θυσιάζοντας ταυτόχρονα ακόμη και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του λαού μας, όπως αυτή της υγείας και της ίδιας της ζωής (...)

Αυτή η πολύτιμη πείρα που αποκομίσαμε ήταν που μας έδωσε ώθηση να κάνουμε πράξη το σύνθημα που γέννησε η ίδια η ζωή, «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Αυτή η πείρα είναι που ένωσε δεκάδες σωματεία, Επιτροπές Αγώνα, φορείς της γειτονιάς, ώστε να ενώσουμε τη φωνή μας και με ένα ευρύ πλαίσιο διεκδικήσεων (...) να προχωρήσουμε σε μια πολύμορφη δραστηριότητα, τα τελευταία 2 χρόνια (...)

Αυτήν την πείρα αποκομίσαμε όταν σε πρόσφατη παρέμβαση στην Υγειονομική Περιφέρεια, θέτοντας τις σοβαρές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Φανουρίου, ο αντιπεριφερειάρχης απάντησε προκλητικά: «Οπως υπάρχουν ανάγκες για σύριγγες και πετρέλαιο, στον ίδιο βαθμό χρειάζονται και τα "Ραφάλ"».

Αναπτύξαμε πλήθος πρωτοβουλιών, σε αυτήν την κατεύθυνση, ως αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων, όπως συγκέντρωση υπογραφών, συνεντεύξεις Τύπου, πικετοφορίες στις γειτονιές, αγωνιστικές παρεμβάσεις στα Κέντρα Υγείας, στην Υγειονομική Περιφέρεια, στις δημοτικές αρχές.

Ως εκπρόσωπος εργατικού σωματείου των ΟΤΑ, μεταφέρω μια πλούσια πείρα, από την ιδιαίτερη σφοδρότητα με την οποία εκφράστηκαν την περίοδο της πανδημίας οι συνέπειες (...) της εμπορευματοποίησης και κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας.

Ζήτημα με το οποίο ήρθαμε αντιμέτωποι ήταν οι πολύμηνες καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, αλλά και νεότερων ηλικιών, που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση οι ίδιοι στα ΚΥ, λόγω αναπηρίας, καθυστερήσεις οι οποίες μπορεί υπερβαίνουν και τους 3 μήνες, αφού ένα κλιμάκιο, με ένα γιατρό και ένα νοσηλευτή ή επισκέπτη Υγείας, θα πρέπει να καλύψει δύο ή τρεις δήμους. Ως αποτέλεσμα - αποτελεί καθημερινό φαινόμενο - δημότες να απευθύνονται στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων σε απόγνωση, αφού προηγουμένως θα έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα σε ιδιώτες ιατρούς (...) να εκλιπαρούν, κλαίγοντας για λύση, μπροστά στον εκβιασμό της κυβέρνησης για πρόστιμα.

Η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε μιας νόσου είχε ως αποτέλεσμα σε πολλούς νοσηλευόμενους να μειώνονται οι μέρες νοσηλείας και να συνεχίζεται η φροντίδα των ασθενών στο σπίτι, με αποτέλεσμα να αυξάνονται δραματικά τα αιτήματα για νοσηλευτική παρέμβαση στο σπίτι, με ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή και σε πολλές περιπτώσεις σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης.

Χαρακτηριστική ήταν η κατάθεση ψυχής ιατρού σε δημόσιο νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια τηλ. επικοινωνίας για ενημέρωση σχετικά με την πορεία νοσηλευόμενης ασθενούς, χωρίς οικογενειακό περιβάλλον, ότι «έχουμε φτάσει πλέον στα όριά μας, αφού όσοι ασθενείς, εκτός Covid, φτάνουν σε εμάς, είναι ένα σκαλί πριν από τον θάνατο».

Η αναστολή λειτουργίας των τακτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία και η μετατροπή τους σε εμβολιαστικά κέντρα, όπως και η λειτουργία των ΚΥ ως εμβολιαστικών κέντρων είχαν ως αποτέλεσμα ακόμη και για μια απλή συνταγογράφηση να υπάρχουν πολύμηνες καθυστερήσεις στα ραντεβού, ενώ οι όποιες λύσεις, δίνονταν χάρη στη συναδελφικότητα, στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη των υγειονομικών μεταξύ μας.

Δυσκολότερη διαμορφώνεται η κατάσταση για τους ασθενείς με χρόνια βαριά νοσήματα, καρκινοπαθείς, άτομα με βαριές αναπηρίες, ιδιαίτερα όταν αυτοί αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος των ιατρικών επισκέψεων στο σπίτι και οι οποίοι αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών που εξυπηρετούνται από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.

Ολη αυτήν την περίοδο, οι υγειονομικοί σε κάθε βαθμίδα του δημόσιου συστήματος Υγείας έκαναν πράξη στη ζωή το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Εχουμε χρέος και καθήκον σε αυτό το σύνθημα να δώσουμε δύναμη, ορμή και περιεχόμενο (...)

Να οργώσουμε τους χώρους δουλειάς για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στις 26 Φλεβάρη, να φτάσει παντού το κάλεσμα συμμετοχής και να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης για κάθε εργαζόμενο. Ενα είναι βέβαιο: «Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων».

Μεγάλα τα προβλήματα στα σχολεία Ειδικής Αγωγής

Αννα Μοροπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω

Θέλω να ευχαριστήσω που μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε για τα προβλήματα των σχολείων των δήμων μας. Ειδικά ο δήμος Αιγάλεω είναι ένας δήμος που έχει πάρα πολλά προβλήματα στα σχολεία του και ειδικά μετά τους σεισμούς του 2019. Το ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω είναι ένα σχολείο που έχει κι αυτό πολλά προβλήματα και λειτουργικά, έχουμε πρόβλημα με πλημμύρες όταν υπάρχουν καταστροφικές βροχές, πλημμυρίζουν τάξεις. (...)

Εμείς σαν νεοεκλεγμένος Σύλλογος στείλαμε ένα email στον δήμαρχο και πήγαμε και σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο και τα είπαμε. Σήμερα λάβαμε μια απάντηση ότι θα πάνε τα τεχνικά συνεργεία εκεί και θα το δουν το σχολείο και ευελπιστούμε να βρεθεί κάποια λύση στα προβλήματά μας και στα προβλήματα όλων των σχολείων του δήμου μας.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι λόγω του ότι το ΕΕΕΕΚ Περιστερίου είναι σε αναμονή, έχουν έρθει πάρα πολλά παιδιά στο ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω από πολλούς δήμους της Αττικής. Είναι πάρα πολλά τα παιδιά και μέσα στις τάξεις υπάρχει συνωστισμός. Δηλαδή, εκεί που θα έπρεπε να είναι εφτά παιδιά σε κάθε τάξη, είναι τρία τμήματα μαζί και είναι 21 παιδιά μέσα στην τάξη.

Θέλω να πως ότι αν μπορούμε όλοι μαζί ως γονείς, ως Σύλλογοι, μαζί ενωμένοι να τρέξουμε για τα σχολεία μας, για τα παιδιά των δήμων μας.

Απέναντι σε όσους καλλιεργούν μειωμένες απαιτήσεις

Μαρίνα Χαλβατζή, από τον Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Αγίας Βαρβάρας και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αρεταίειο»

Από το «Αρεταίειο» Νοσοκομείο σάς μεταφέρουμε μία πείρα από ένα ειδικό νοσοκομείο, λόγω του ρόλου του ως εξολοκλήρου πανεπιστημιακού, που δεν βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως έχει ένα ιδιαίτερο ρόλο, να εκπαιδεύσει, μιας και είναι η έδρα του Τμήματος Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής.

Είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια ότι πέρα από τις 68 συνολικά κλίνες που διαθέταμε, οι πρώτες 14 είχαν φύγει με την υποστελέχωση που είχαμε από το ένα Τμήμα. Μόλις δημιουργήθηκαν τα προβλήματα με τις αναστολές, έκλεισε άλλο ένα Τμήμα. Εχουμε ουσιαστικά 22 κλίνες στη Χειρουργική (...) Το τελευταίο διάστημα παρουσιάστηκαν στο συγκεκριμένο Τμήμα, από τους 17 νοσηλευόμενους και εργαζόμενους, 10 ασθένειες από COVID.

Θέλω να πω ότι ακόμα και σε νοσοκομείο μη πρώτης γραμμής, που θέλουμε έναν ειδικό ρόλο (...) δεν δόθηκε αυτή η δυνατότητα. Δεν είναι μόνο ο COVID, είναι και η δευτερογενής νόσηση, είναι και τα νοσήματα που «τρέχουν» παραπέρα, αυτά τα άφησαν «στον αέρα».

Προσπαθούμε να αναδείξουμε στους εργαζόμενους τα ζητήματα αυτά, απέναντι σε αυτό που εντέχνως καλλιεργείται ότι «εμείς είμαστε καλά εδώ, δεν είμαστε και "Ευαγγελισμός"» (...) που πατά στις μειωμένες απαιτήσεις. Μειωμένες απαιτήσεις που τις αντιμετωπίζουμε και στον Σύλλογο Γυναικών, και στις γυναίκες που κατά κύριο λόγο υπηρετούν στα νοσοκομεία. Που στενάζουν κάθε 13 και 26 του μήνα, που πληρωνόμαστε, πώς θα βγάλουν το δεκαπενθήμερο. Αυτή είναι η πάλη που αναπτύσσουμε (...) σε όλους τους τομείς που αφορούν σήμερα τους εργαζόμενους, τις γυναίκες.

Ανάγκη το άνοιγμα νέων δομών και προσλήψεων για την Ειδική Αγωγή

Γιώργος Μπίλης, πρόεδρος Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής

Χαιρετίζουμε τη σημερινή σύσκεψη και χαιρόμαστε που μας δίνετε το βήμα να μιλήσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι, οι χρονίως πάσχοντες, τα παιδιά στα ειδικά σχολεία.

Δυο χρόνια συμπληρώνονται από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού που εμφανίστηκε στη χώρα μας. Δύο χρόνια πανδημίας με πάνω από 24.000 νεκρούς, με πολλούς από αυτούς να είναι βαριά ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες. Αλλοι τόσοι είναι από τη μετατροπή του συστήματος σε σύστημα μιας νόσου. Με την κυβέρνηση της ΝΔ αυτά τα δυο χρόνια πανδημίας να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά να συνεχίζει να επαφίεται στην ατομική ευθύνη.

Τα ειδικά σχολεία, από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας και μέχρι σήμερα, λειτουργούν με πρωτόκολλα - λάστιχο. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν υπεράριθμα τμήματα, που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού και την περιορισμένη δυνατότητα πολλών από τους μαθητές να τηρήσουν τα μέσα αυτοπροστασίας, μετατρέπει τους χώρους αυτούς σε χώρους υπερμετάδοσης. Αν σε αυτό προσθέσουμε την ακαταλληλότητα των μέσων μεταφοράς, το ανειδίκευτο προσωπικό λόγω εργολάβων, με μαθητές στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλο στα σχολικά λεωφορεία, τα πράγματα γίνονται εκρηκτικά.

Απάντηση σε όλα αυτά είναι το άνοιγμα νέων δημόσιων δομών, η αναγκαιότητα για μαζικές προσλήψεις, το χτίσιμο καινούργιων σχολικών μονάδων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση άλλων σύγχρονων κτιρίων του Δημοσίου. Την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Ειδικής Αγωγής. Αιτήματα που είναι στο επίκεντρο των διεκδικήσεων του αγωνιστικού αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος.

Ζούμε στον 21ο αιώνα, που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει τεράστια βήματα για την ικανοποίηση των αναγκών των ανθρώπων. Γι' αυτό οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικές και πατάνε στη σημερινή πραγματικότητα. Μαζί με το ΚΚΕ δίνουμε τη μάχη να μην περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά, αντεργατικά και αντιαναπηρικά μέτρα (...).



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ