Σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ διατηρείται η τιμή της μεγαβατώρας στο χρηματιστήριο Ενέργειας και τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη, προετοιμάζοντας για νέο χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα από τους λογαριασμούς ρεύματος, με την κυβέρνηση της ΝΔ να αρκείται σε μέτρα - «ασπιρίνες», που μέχρι σήμερα δεν έχουν εμποδίσει την από μήνα σε μήνα αύξηση των τιμών ηλεκτρισμού.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Γενάρη η μέση τιμή χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας έκλεισε στα 227 ευρώ/MWh, ανάλογα με τις υψηλές τιμές του προηγούμενου διμήνου, ενώ και τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη η τιμή κινείται πέριξ των 210 ευρώ, αποδεικνύοντας ότι όλα όσα είχαν ειπωθεί περί «πρόσκαιρου» φαινομένου ήταν ευχολόγια δίχως αντίκρισμα. Αλλωστε και οι πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνουν λόγο για διετία υψηλών τιμών.
Οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι του χώρου της Ενέργειας αξιοποιούν πλήρως το καθεστώς της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού και των πολιτικών της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» αποκομίζοντας ανυπολόγιστα κέρδη κι ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια.
Χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, με δηλώσεις του απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα ισχυριζόμενος ότι κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπουν τα οικονομικά του κράτους και ότι μια τέτοια απόφαση θα στείλει «την οικονομία στα βράχια»... Αντί για ουσιαστικά μέτρα, η κυβέρνηση συνεχίζει στη λογική της ψευτο-επιδότησης έναντι των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με όσα είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, αλλά και όσα διαρρέονται τις τελευταίες μέρες από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση θα διαθέσει για την «επιδότηση» μικρότερο ποσό από το προηγούμενο των 400 ευρώ, αφού διαπιστώνει...«σχετική αποκλιμάκωση» της μέσης τιμής χονδρικής. Πάντως, είτε με το προηγούμενο είτε με το ερχόμενο κονδύλι, η κυβέρνηση πάλι πενταροδεκάρες ετοιμάζει για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους αυτοαπασχολούμενους, αφού η επιδότηση θα κινηθεί γύρω στα 40 ευρώ τον μήνα, καλύπτοντας έτσι ένα πολύ μικρό μέρος από το «καπέλο» της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Παραπέρα απογείωση του επίσημου πληθωρισμού στην περιοχή του 6% σε ετήσια βάση για τον μήνα Γενάρη του 2022 αναμένεται να καταγράψουν τα στοιχεία της ΕΛΤΑΤ που θα ανακοινωθούν την επόμενη βδομάδα, και όπως όλα δείχνουν τα κύματα της ακρίβειας στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες.
Την ίδια ώρα, οι όποιες σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τυχόν μείωση στους συντελεστές ΦΠΑ θα εξεταστούν αρκετά αργότερα και μάλιστα κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε χτεσινές δηλώσεις του σημείωσε ότι «όλα είναι ανοιχτά, αλλά δεν υπάρχει τέτοια προοπτική στο άμεσο μέλλον, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μας».
Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες παρεμβάσεις «ελάφρυνσης» θα δοθούν με το «σταγονόμετρο» και μάλιστα μόνο για εμπορεύματα που δεν θα ακολουθήσουν την αναμενόμενη αποκλιμάκωση της επόμενης περιόδου.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «οι πληθωριστικές πιέσεις (στην ΕΕ και στην παγκόσμια οικονομία) αναμένεται να παραμείνουν αυξημένες έως τα μέσα του 2022», ενώ «οι παράγοντες που ευνοούν τις πληθωριστικές πιέσεις, όπως τα φαινόμενα συμφόρησης στις αλυσίδες προσφοράς και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, αποδεικνύονται λιγότερο παροδικοί από ό,τι προβλεπόταν στις μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου 2021».
Την ίδια ώρα, οι εγχώριες τράπεζες «τρέχουν» τις διαδικασίες αναφορικά με τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ενώ οι 4 «συστημικές» τράπεζες καλούν ενδιαφερόμενους επενδυτές να υποβάλουν τα επιχειρηματικά πλάνα τους.
Θυμίζουμε ότι ο γενικός κανόνας εστιάζει σε ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης στο 50% (επιχορηγήσεις και δάνεια) του επενδυτικού πλάνου, έναντι 30% τραπεζικού δανεισμού και μόλις 20% ίδιας συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, για την εγγυημένη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.