Ερώτηση του ΚΚΕ προς την υπουργό Παιδείας
Να ανοίξουν οι πίνακες της Ειδικής Αγωγής, να συμπεριληφθούν εκπαιδευτικοί που αποκλείονται από το 2019 και να γίνουν οι απαραίτητοι διορισμοί για την κάλυψη των κενών ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας.
Ο λόγος για τους πίνακες Ειδικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ τον Ιούνη του 2020 και σύμφωνα με την παράγραφο δ του άρθρου 64 του Ν. 4692/2020 είναι σε ισχύ για δύο σχολικά έτη, άρα μέχρι τον Ιούνη του 2022. Οι πίνακες παραμένουν «κλειστοί» από τον Μάη του 2019 για τους εκπαιδευτικούς και από τον Ιούνη του 2019 για το ΕΕΠ και ΕΒΠ. Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ/ΕΒΠ που αποφοίτησαν κατά τη διάρκεια αυτών των ετών δεν μπορούν να ενταχθούν στους πίνακες της ΕΑΕ και αυτόματα χάνουν κάθε πιθανότητα να προσληφθούν. Ταυτόχρονα, όσοι αναπληρωτές βρέθηκαν εκτός πινάκων λόγω του λάθους με το παράβολο των 3 ευρώ παραμένουν αποκλεισμένοι, χάνοντας παράλληλα χρόνια προϋπηρεσίας.
«Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί βιώνουν την ανασφάλεια της περιπλάνησης, την αβεβαιότητα και το άγχος της ανεργίας, που αντικειμενικά προκαλεί η "ευέλικτη" απασχόληση. Παλεύουν κάθε χρόνο να δουλέψουν και να συγκεντρώσουν προϋπηρεσία, αφήνοντας πίσω τον τόπο κατοικίας τους και την οικογένειά τους, με οικονομικό αλλά και προσωπικό κόστος, ενώ ταυτόχρονα χρυσοπληρώνουν τα πτυχία και τις κάθε λογής πιστοποιήσεις του Ν. 4589/19 που καθιέρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση και διατηρεί η σημερινή, με την ελπίδα ότι την επόμενη χρονιά θα καταφέρουν να βρεθούν στο σχολείο», επισημαίνεται στην Ερώτηση.
Οι βουλευτές Γ. Δελής, Γ. Γκιόκας, Ν. Καραθανασόπουλος, Μ. Κομνηνάκα, Διαμ. Μανωλάκου, Ν. Παπαναστάσης και Μαν. Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, τονίζουν παράλληλα πως «οι κλειστοί πίνακες, εκτός από τον αποκλεισμό πάρα πολλών εκπαιδευτικών από το δικαίωμα στην εργασία, εντείνουν την αγωνία για το μέλλον όλων εκείνων που στην πραγματικότητα θα έπρεπε να καλύπτουν τα χιλιάδες κενά στην Εκπαίδευση με σταθερές σχέσεις εργασίας - και αντί αυτού στερούνται ακόμα και το δικαίωμα να μπορούν κάθε χρόνο να καταθέσουν το σύνολο των μορίων που έχουν συγκεντρώσει». Με βάση αυτήν την κατάσταση ρωτούν ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για το άμεσο «άνοιγμα» των πινάκων της ΕΑΕ, κατά το τρέχον σχολικό έτος και αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έγκαιρη έκδοση των νέων οριστικών πινάκων κατάταξης και την πραγματοποίηση μαζικών μόνιμων διορισμών σε Γενική και Ειδική Αγωγή για την κάλυψη των χιλιάδων κενών στα σχολεία.
Την κατάργηση των τρίμηνων συμβάσεων που γενικεύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και δεν απαντούν στις ανάγκες των σχολείων, την κάλυψη των κενών, τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών ζητά η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών».
Οπως τονίζει μεταξύ άλλων, αντί για κάλυψη των 9.000 κενών με τα οποία άνοιξαν τα σχολεία μετά τις γιορτές, όπως και τα χιλιάδες κενά που προέκυψαν λόγω της πανδημίας και της μεγάλης μεταδοτικότητας της «Ομικρον», έγιναν συνολικά 4.274 προσλήψεις, εκ των οποίων οι 2.500 χιλιάδες ήταν με τρίμηνες συμβάσεις.
Η ΑΣΕ σημειώνει πως την ίδια στιγμή μένουν ακάλυπτες ανάγκες των μαθητών, αναφέρεται στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές, τονίζοντας πως αυτά ισχύουν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό για τους συμβασιούχους με τρίμηνη διάρκεια, που έχουν γίνει λάστιχο και θα απολυθούν τον Απρίλη. «Ουσιαστικά οι συνάδελφοί μας "ξεσπιτώνονται" για τρεις μήνες, μόνο και μόνο για να μη χάσουν τα ελάχιστα μόρια προϋπηρεσίας. Οι συνάδελφοι με τρίμηνες συμβάσεις αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους μέχρι και τα self test, αφού το ΥΠΑΙΘ δεν έλυσε ούτε καν αυτό το πρόβλημα! Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι συνάδελφοι, όπως το πρόβλημα της στέγασης. Πολλοί δεν μπορούν να βρουν σπίτι που να ενοικιάζεται για 3 μήνες, ενώ άλλοι, όταν βρουν, το χρυσοπληρώνουν», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΑΣΕ, τονίζοντας πως «καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για να συνεχίζεται αυτό το αίσχος των τρίμηνων συμβάσεων. Ούτε καν το επιχείρημα των έκτακτων προσλήψεων λόγω πανδημίας, καθώς η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι δεν καλύπτουν κενά που σχετίζονται με τον κορονοϊό, αλλά λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, αποδεικνύοντας ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις ήρθαν για να μείνουν και αποτελούν κομμάτι του σχεδίου όλων των κυβερνήσεων για επέκταση της ευέλικτης απασχόλησης».
Περισσεύει η υποκρισία στη δικομματική αντιπαράθεση που ξεδιπλώθηκε τις προηγούμενες μέρες με αφορμή την έγκριση, από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), εκπαιδευτικών προγραμμάτων της σχολής «Ελληνική Αγωγή» για τα σχολεία. Η «Ελληνική Αγωγή» είναι ένα ιδιωτικό Εργαστήρι Ελεύθερων Σπουδών του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη. Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσε το ΙΕΠ για το θέμα, τα προγράμματα που εγκρίθηκαν για προαιρετικές δράσεις εκτός σχολικού ωρολογίου προγράμματος αφορούν «δημιουργικές δραστηριότητες» για περιόδους της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και προϊστορίας. Με αφορμή τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος Νίκου Φίλη, κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας για άνοιγμα των σχολείων σε έναν ορυμαγδό, μια «οχλαγωγία αντιεπιστημονικών, αντιπαιδαγωγικών και οπισθοδρομικών απόψεων» και πρόσθεσε ότι πρώτο μέλημα μιας νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αποκατάσταση του κύρους και της επιστημονικότητας του ΙΕΠ.
Πρόκειται για περισσή υποκρισία καθώς το σημερινό σχολείο είναι δημιούργημα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, φέρει την υπογραφή τους. Και στο επίσημο περιεχόμενο του σημερινού σχολείου βρίσκονται και ο ανορθολογισμός, η άρνηση της αντικειμενικότητας της αλήθειας, οι αντιδραστικές αντιλήψεις που λένε ότι δεν χρειάζεται η γενική μόρφωση αν κάποιος δεν προορίζεται να γίνει επιστήμονας ή ότι δεν χρειάζονται π.χ. η Βιολογία, η Φυσική, η Χημεία, αν κάποιος επιλέγει άλλη κατεύθυνση.
Επιπλέον θυμίζουμε ότι με τον νόμο 4823 που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2021, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες των σχολείων για κάθε είδους «προγράμματα και δράσεις πολιτιστικού, αθλητικού, κοινωνικού ή εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος», για τα οποία δεν απαιτείται καν έγκριση. Δίνουν τη δυνατότητα στα σχολεία να μπαίνει κυριολεκτικά κάθε καρυδιάς καρύδι, προκειμένου να πραγματοποιεί προγράμματα, να διοργανώνει δραστηριότητες, να κάνει την προπαγάνδα του στα παιδιά με βάση τα δικά του συμφέροντα και επιδιώξεις, καθιστώντας τον καθένα διαμορφωτή συνειδήσεων των μαθητών μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι δε γνωστά και με τη βούλα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων τα προγράμματα της αμερικάνικης πρεσβείας στα σχολεία ή πρόσφατα προγράμματα ξαναγραψίματος της Ιστορίας από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι καθαγιασμένα όλα τα προγράμματα που προπαγανδίζουν την ΕΕ, είναι ασταμάτητα εδώ και δεκαετίες τα προγράμματα επιχειρηματικότητας με τη σφραγίδα του ΣΕΒ στα σχολεία κ.λπ. και μαζί με αυτά μπορεί να γίνεται πραγματική κατάληψη του δημόσιου σχολείου από τον κάθε τυχάρπαστο ιδιώτη, από τον κάθε επιχειρηματία - χορηγό, από τις αμφιλεγόμενες ΜΚΟ.
Αυτό είναι το αυτόνομο σχολείο που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ και που υπηρετεί πιστά και ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ, που χαιρέτιζε και ο πρώην υπουργός του Κ. Γαβρόγλου, λέγοντας με νόημα ότι «κι εμείς δεν πρέπει να είμαστε με τέτοια έμφαση σε θέματα πια όλα να ρυθμίζονται κεντρικά»...