Καλλιτεχνική απεικόνιση του τρωικού αστεροειδούς της Γης 2020 XL5. Στη μέση αριστερά, λίγο πάνω από τον αστεροειδή, διακρίνονται η Γη και η Σελήνη, όπως θα φαίνονταν από την απόσταση που τις χωρίζει από τον νεοανακαλυφθέντα συνοδό τους |
Τα πέντε σημεία Λαγκράντζ Ηλίου - Γης. Ο νέος τρωικός περιφέρεται γύρω από το L4 |
Τα αστρονομικά δεδομένα έδειξαν ότι ο 2020 XL5 δεν θα παραμείνει τρωικός της Γης για πάντα. Θα διατηρήσει με σταθερότητα την τρέχουσα θέση του για τουλάχιστον 4.000 χρόνια ακόμη, αλλά τελικά θα διαταραχθεί βαρυτικά από άλλους πλανήτες, με αποτέλεσμα να ξεφύγει και να πλανηθεί στον διαστημικό χώρο.
Οι 2020 XL5 και 2010 TK5 ίσως δεν είναι οι μόνοι τρωικοί της Γης. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί άλλοι, που έως τώρα δεν έχουν εντοπιστεί, καθώς όλοι φαίνονται στον ουρανό πολύ κοντά στον Ηλιο. Αυτό σημαίνει ότι οι προσπάθειες εντοπισμού τους από γήινα τηλεσκόπια πρέπει να πραγματοποιούνται πολύ κοντά στη δύση ή την ανατολή του Ηλίου, στρέφοντάς τα πολύ χαμηλά, κοντά στον ορίζοντα, όπου η γραμμή παρατήρησης περνά μέσα από το παχύτερο, ταραχώδες λόγω θερμικών ρευμάτων και πλουσιότερο σε υδρατμούς τμήμα της ατμόσφαιρας, περιορίζοντας σημαντικά την ορατότητα αμυδρών αντικειμένων. Ωστόσο οι τρωικοί αξίζουν τον κόπο καθώς αποτελούνται από υλικά που λίγο έχουν αλλοιωθεί από την εποχή σχηματισμού του ηλιακού συστήματος, τα ίδια υλικά από τα οποία σχηματίστηκε και η Γη. Επιπλέον, ορισμένοι έχουν τροχιές με κλίση, που κάνει πιο εύκολη την αποστολή διαστημοσυσκευών, ακόμη και συγκριτικά με τη Σελήνη.
Καλλιτεχνική απεικόνιση του παραμορφωμένου εξωπλανήτη WASP-103b και του άστρου του |
Ο WASP-103b περιφέρεται γύρω από το άστρο WASP-103, που βρίσκεται στον αστερισμό του Ηρακλή, είναι 1,7 φορές μεγαλύτερο από τον Ηλιο και έχει θερμοκρασία 200 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη. Παλίρροιες εκδηλώνονται και στις θάλασσες της Γης, ως αποτέλεσμα της βαρυτικής έλξης της Σελήνης, καθώς γυρίζει γύρω από τη Γη, έλκοντας λίγο περισσότερο τα νερά που είναι προς τη μεριά της, συγκριτικά με εκείνα που βρίσκονται στον αντίποδα. Ωστόσο, η Σελήνη βρίσκεται αρκετά μακριά από τη Γη, ώστε να προκαλέσει παραμορφώσεις σε πλανητικό επίπεδο. Αντίθετα, ο αεριώδης γίγαντας WASP-103b, που έχει περίπου διπλάσια διάμετρο από τον Δία και μάζα 1,5 φορά όσο εκείνος, περιφέρεται τόσο κοντά στο άστρο του που υπόκειται σε τρομακτικά ισχυρές παλιρροϊκές δυνάμεις, οι οποίες μεταβάλλουν δραστικά το σχήμα του από σφαιρικό σε ωοειδές!
Υπολογίζοντας κατά προσέγγιση τον αριθμό Love, που σχετίζεται με την κατανομή της μάζας στο εσωτερικό ενός πλανήτη, οι αστρονόμοι διαπίστωσαν ότι είναι παρόμοιος με τον αριθμό Love του Δία, πράγμα που σημαίνει ότι και η εσωτερική δομή τους πρέπει να είναι ανάλογη. Επειδή ο WASP-103b έχει 1,5 φορά τη μάζα του Δία, θα περίμενε κανείς να έχουν περίπου ίδιο μέγεθος, αλλά το διπλάσιο μέγεθος του εξωπλανήτη δείχνει πως έχει υπερθερμανθεί και φουσκώσει, λόγω της εγγύτητας προς το άστρο. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Webb, που έφτασε πριν από λίγες μέρες στον προορισμό του στο σημείο Λαγκράντζ 2 Ηλίου - Γης, αναμένεται να δώσει ακόμη πιο ακριβή στοιχεία σχετικά με την παραμόρφωση του WASP-103b και άλλων θερμών γιγαντιαίων εξωπλανητών.