Eurokinissi |
Σε αυτό το πλαίσιο, ισχυρίστηκε ότι επί διακυβέρνησης ΝΔ η χώρα είναι διπλωματικά και στρατιωτικά πιο ισχυρή από ποτέ, καλλιεργώντας εφησυχασμό στον λαό για τους κινδύνους από τις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου. Παρέπεμψε, δε, στις λεγόμενες στρατηγικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, αλλά και τη «φιλία μας από το Ισραήλ μέχρι τον αραβικό κόσμο» σε ευρωατλαντικής κοπής σχήματα που στήνονται κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ανεβάζοντας κι άλλο το θερμόμετρο σε Ανατ. Μεσόγειο, Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα.
Πρόσθεσε ότι κοινωνία και οικονομία είναι όρθιες, όταν τα κέρδη αφορούν μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ ο λαός τσακίζεται από την ακρίβεια, την ανεργία, τη σμπαραλιασμένη Παιδεία και Υγεία. Μάλιστα, ειδικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ξανάρχισε να μιλά για αυξήσεις που τάχα πέτυχε στις ΜΕΘ και προσλήψεις υγειονομικών, όταν τα κενά είναι τεράστια, τα νοσοκομεία και το προσωπικό καταρρέουν, χιλιάδες σοβαρά χειρουργεία έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.
Για τα γεγονότα της τελευταίας χιονόπτωσης έψαξε δικαιολογίες στην «οργανωτική αδυναμία του κράτους», στη «διαχειριστική ανεπάρκεια» της Αττικής Οδού κ.λπ., αποσιωπώντας ότι κάθε φυσική καταστροφή βρίσκει τον λαό αθωράκιστο ακριβώς γιατί δεν είναι στις προτεραιότητες των αστικών κυβερνήσεων τα μέτρα θωράκισής του. Αντί αυτών παρέπεμψε σε νέα σχέδια επί σχεδίων, με μπαλώματα τύπου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός των συναρμόδιων φορέων, «πιο συστηματική και πιο γρήγορη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων» κ.λπ., χιλιοειπωμένες εξαγγελίες, που ακούγονται δίχως αντίκρισμα μετά από κάθε τέτοια καταστροφή.
Για την οικονομία, αναπτύσσοντας τις επιδόσεις του για το κεφάλαιο, μίλησε για αυξήσεις εξαγωγών, μειώσεις στους φόρους κύρια για τους επιχειρηματικούς ομίλους κ.λπ. Για τα πλατιά λαϊκά στρώματα παρέπεμψε στις αυξήσεις στον βασικό μισθό, κάτι ψίχουλα που πέταξε από το τραπέζι και έχουν ήδη εξαϋλωθεί π.χ. από τις αυξήσεις στην Ενέργεια.
Αλλωστε, κάνοντας καθαρό τι εννοεί ως ενίσχυση των λαϊκών στρωμάτων, τόνισε ότι δεν πρέπει να διασαλευτεί η δημοσιονομική ισορροπία, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να δίνει έκτακτες, όπως είπε, επιχορηγήσεις, επαναλαμβάνοντας τη θεωρία των «ανύπαρκτων λεφτόδεντρων» και παραπέμποντας στις περιλάλητες επενδύσεις ως προϋπόθεση, όπως τις παρουσίασε, για αύξηση της απασχόλησης και του «δημόσιου πλούτου», όταν η τέτοια έλευση «επενδυτών» προχωρά πάνω σε νέα προνόμια για το κεφάλαιο, νέο τσάκισμα σε μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Μπρος στον τέτοιο Γολγοθά για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, παρέπεμψε σε κάποια προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας με νέες επιχορηγήσεις στη μεγαλοεργοδοσία, όπως το πρώτο ένσημο, ενώ το μαύρο άσπρο έκανε και για την πολυδιαφημισμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Τέλος, στις ζυμώσεις του αστικού πολιτικού σκηνικού, απευθύνθηκε στο ΚΙΝΑΛ, ψέγοντάς το ότι επέλεξε να στοιχηθεί πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση δυσπιστίας του, αντί να επιλέξει μια πιο ...υπεύθυνη στάση απέναντι στην κυβέρνηση. Σε αυτό το φόντο, άλλωστε, ξανάβαλε πρόταγμα την πολιτική σταθερότητα και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, ώστε να «τρέξουν» απρόσκοπτα και να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερα μέτρα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Eurokinissi |
Ετσι, κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές. «Οταν ένας πρωθυπουργός γίνεται ανέκδοτο, αντικείμενο λοιδορίας, τότε έχει τελειώσει, έχετε τελειώσει», ανέφερε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και κατηγορώντας τον ότι «αποτύχατε σε όλα τα κρίσιμα που διαχειριστήκατε: Ακρίβεια, φωτιές, πανδημία, χιόνια (...) Αντί για επιτελικό κράτος είχαμε επιτελικό χάος».
Ο Αλ. Τσίπρας καμώθηκε τον ανήξερο για τις αιτίες των διαχρονικών τεράστιων ελλείψεων στην Πολιτική Προστασία, όπως και στη δημόσια Υγεία, ελλείψεις που δεν καλύφτηκαν, αντιθέτως διογκώθηκαν επί των ημερών της δικής του κυβέρνησης, ενώ στα ίδια βήματα συνεχίζει και η ΝΔ. Την ίδια στάση επέδειξε και για την ακρίβεια, κρύβοντας τις πραγματικές αιτίες της εκτίναξης των τιμών, που ανάγονται στη στρατηγική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης» ανάπτυξης, που και το κόμμα του υπηρετεί.
Η στοχοποίηση προσωπικά του Κυρ. Μητσοτάκη για την κατάσταση της δημόσιας Υγείας, για την ακρίβεια αλλά και για διαφθορά, ήταν η εισαγωγή του ισχυρισμού του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της κυβέρνησης θα τα κάνει όλα αλλιώς και θα εξασφαλίσει φιλολαϊκές λύσεις. Οπως είπε, «εσείς είστε με τα συμφέροντα των λίγων, εμείς των πολλών, και πιστεύουμε σε ένα ισχυρό, αποτελεσματικό και ανθρώπινο κράτος, η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση εντιμότητας και προόδου...».
Ζήτησε εκλογές αραδιάζοντας ανέξοδες υποσχέσεις για ασφάλεια και επανεκκίνηση της οικονομίας, για διαγραφή χρεών και μέτρα προστασίας του λαϊκού νοικοκυριού από την ακρίβεια, για κατάργηση του αντεργατικού οπλοστασίου που έχει θεσπίσει η ΝΔ, πατώντας φυσικά πάνω στο αντίστοιχο οπλοστάσιο που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, για αύξηση του κατώτατου μισθού, ενίσχυση του ΕΣΥ και δίκαιη διανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Φυσικά υποσχέθηκε και ...εντιμότητα, ευλογώντας τα γένια του ότι η πιο έντιμη και καθαρή κυβέρνηση ήταν η δική του, σε αντίθεση με αυτή της ΝΔ, που «παράγει περισσότερη διαφθορά απ' ό,τι μπορεί ο λαός να καταναλώσει», που έχει στήσει πάρτι απευθείας αναθέσεων και προάγει την αναξιοκρατία και το ρουσφέτι.
Με λάβρο λόγο κατά των ιδιωτικοποιήσεων και προτείνοντας - για παράδειγμα - να επιστραφεί η Αττική Οδός στο Δημόσιο, αναφέροντας πως αν δεν γίνει αυτό ακυρώνεται η όποια πρόταση για προοδευτική διακυβέρνηση, εμφανίστηκε ο Γ. Βαρουφάκης του ΜέΡΑ25, στην παρέμβασή του στη Βουλή. Οπως ανέφερε, με αφορμή την κακοκαιρία, «κατέρρευσε ένα μεγάλο ψέμα, ότι ο ιδιωτικός τομέας τα κάνει όλα καλύτερα», μίλησε για «κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος που επιτάχυνε τη σαλαμοποίηση των οργανισμών κοινής ωφέλειας» και πρόσθεσε πως «κάθε αγαθό κοινής ωφέλειας που ιδιωτικοποιείται υπονομεύεται».
Βέβαια, ο Γ. Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Φλεβάρη του 2015 στις συνεδριάσεις του Eurogroup δήλωνε για το ίδιο θέμα: «Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις (...) η κυβέρνηση είναι εντελώς μη δογματική. Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να αξιολογήσουμε κάθε σχέδιο ξεχωριστά. Οι αναφορές σε Μέσα Ενημέρωσης ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά αναιρέθηκε δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο αναληθείς. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα ενθαρρύνονται, εφόσον το κράτος διασφαλίζει μακροπρόθεσμα έσοδα» και στην παρέμβασή του στη δεύτερη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 16 Φλεβάρη ανέφερε: «Θα μπορούσα, για παράδειγμα, να εξευμενίσω τους πάντες αποδεχόμενος τον στόχο των 5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις (...) Ξέρω όμως ότι δεν μπορώ να τον φέρω σε πέρας. Οπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να τον φέρουν σε πέρας σε μια αγορά όπου καταρρέουν οι τιμές».
Από την πλευρά του, ο Κυρ. Βελόπουλος της Ελλ. Λύσης έδειξε το ενδιαφέρον του για κατάθεση προτάσεων και επιχειρημάτων προς την κυβέρνηση «για να βοηθήσουμε», όπως είπε, κλείνοντας το μάτι προς τους ενδιαφερόμενους στο πλαίσιο των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα. Αλλωστε, η αναφορά του στον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο αποθέωσε με αποδέκτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο... Οσον αφορά το θέμα της Αττικής Οδού, ως λύση πρότεινε την ...αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή «όσο δρόμο χρησιμοποιώ τόσο πληρώνω», πρόταση άκρως αντιλαϊκή, που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στις προθέσεις της κυβέρνησης και εφαρμόζεται σε άλλες καπιταλιστικές χώρες. Πρόταση που συνδυάζεται με γενίκευση διοδίων και σε πλευρικούς σταθμούς, προκειμένου να ισοσκελιστεί η χασούρα των επιχειρηματικών ομίλων.