ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2022
Σελ. /20
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ο λαός της Αττικής στον αγώνα για υποδομές και μέτρα προστασίας της ζωής του

Στις 11.30 π.μ. στο Σύνταγμα καλούν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς

Στους δρόμους του αγώνα μεταφέρονται το ερχόμενο Σάββατο η οργή και η απόγνωση του λαού της Αττικής για το νέο έγκλημα που ζει από προχτές, με το μεγαλύτερο αστικό κέντρο να μετατρέπεται σε παγίδα χιονιού λόγω των τραγικών ελλείψεων σε έργα ουσιαστικής προστασίας και της επιχειρηματικής δράσης, της εμπορευματοποίησης κρίσιμων υποδομών για τη ζωή του.

Το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί για τις 11.30 π.μ. στο Σύνταγμα, με δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις να σημαίνουν τον ξεσηκωμό για να πλημμυρίσει το κέντρο, να πάρει σάρκα και οστά το «δεν πάει άλλο» που όλοι οι εργαζόμενοι της Αττικής συζητάνε αυτές τις μέρες.

Τα σωματεία και οι φορείς που καλούν στην κινητοποίηση, με την οποία θα ενώσουν και τις φωνές τους με τους εργαζόμενους που θα καταφθάνουν με κάθε μέσο από την Πάτρα, θέτουν στο επίκεντρο τα αιτήματά τους για άμεση αποκατάσταση των καταστροφών στις υποδομές, μέτρα και έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές, με επαρκή χρηματοδότηση και ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Ο εγκλωβισμός χιλιάδων οδηγών στην Αττική Οδό, η παράλυση των αστικών συγκοινωνιών, η μετατροπή ακόμα και των κεντρικών οδικών αρτηριών σε παγοδρόμια, οι πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, που άφησαν χωρίς ρεύμα και θέρμανση μεγάλο μέρος της Αττικής, είναι μερικές από τις ψηφίδες της πραγματικότητας που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες μέρες, προκαλώντας τη λαϊκή αγανάκτηση.

Παράλληλα, εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν σε χώρους δουλειάς, δέχθηκαν πιέσεις και εκβιασμούς από την εργοδοσία για να φτάσουν στο πόστο τους, αντιμετώπισαν την προσπάθεια των εταιρειών να «ροκανίσουν» μεροκάματα, ρεπό και άδειες, τα δε σωματεία θέτουν στο επίκεντρο και την ανάγκη να μη χαθεί ούτε ένα μεροκάματο.

Ακραίο φαινόμενο είναι η αντιλαϊκή πολιτική

«Οι εργαζόμενοι στους χώρους της Τοπικής Διοίκησης είδαμε από "πρώτο χέρι" αυτό που διαπιστώνουν όλοι οι εργαζόμενοι, τη γύμνια του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων», τονίζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, που κάλεσε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να πάρουν αποφάσεις μαζικής συμμετοχής. Οπως τονίζει, «γι' αυτήν την εξοργιστική πραγματικότητα δεν φταίει η κακιά η ώρα ούτε τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ακραία αντιλαϊκή είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, που έχει ως κριτήριο τα κέρδη των λίγων. Γιατί έργα σύγχρονα και αναγκαία που έχει ανάγκη ο λαός μας σήμερα για να προστατευτεί και να ζήσει με ασφάλεια δεν αποδίδουν τα κέρδη που θέλουν μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι και λοιποί μεγαλοεπιχειρηματίες».

Δεν επιτρέπουμε να «παίζουν» με τη ζωή και την ασφάλειά μας

Τον εγκλωβισμό εργαζομένων στο αεροδρόμιο, στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα, σε επισιτιστικές επιχειρήσεις και εργοστάσια στη βιομηχανική ζώνη στο Κορωπί, αλλά και στην Αττική Οδό στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν σπίτι τους, υπενθυμίζει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, καλώντας στο συλλαλητήριο του Σαββάτου. Πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν «στα μαγαζιά ή τις επιχειρήσεις για να δουλέψουν την επόμενη μέρα», ενώ σε άλλες περιπτώσεις έγιναν αποδέκτες των συστάσεων της εργοδοσίας να πάνε «με τα πόδια» για δουλειά μέσα στον χιονιά, ή να δουλέψουν υπερωρίες για να «βγει η δουλειά». «Τα αποτελέσματα της πολιτικής που υποτάσσει τις ανάγκες μας στη λογική του "κόστους - οφέλους" και της εμπορευματικής δράσης σε κρίσιμους τομείς (Ενέργεια, νερό, μεταφορές, δήμοι, υποδομές) τα βιώνουμε και είναι οδυνηρά. Αυτό το κράτος δεν είναι δικό μας. Δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντά μας. Είναι η ίδια πολιτική που μας στέλνει τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ρεύματος, που θέλει τα σπίτια μας χωρίς νερό και θέρμανση στις φυσικές καταστροφές, η ίδια πολιτική που θέλει την Ανατολική Αττική χωρίς Γενικό Δημόσιο Νοσοκομείο και με υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας», αναφέρει.

«Οι κρατικές αρχές ρίχνουν την ευθύνη στους ιδιώτες ενώ είναι η δική τους πολιτική που έχει παραχωρήσει τα πάντα σε ανάδοχους ιδιώτες και εργολάβους», σχολιάζει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, αναφερόμενο και στις διακοπές ρεύματος που βύθισαν μεγάλες περιοχές στο σκοτάδι. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι «καλούνται να εργαστούν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες», ενώ δίνουν «μια τιτάνια και άνιση μάχη για να αποκατασταθούν οι βλάβες στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος». «Αυτή η πολιτική έχει ονοματεπώνυμο, λέγεται εξυπηρέτηση του καπιταλιστικού κέρδους και την έχουν υπηρετήσει με ιδιαίτερο ζήλο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων», καταλήγει το Σωματείο.

Στους εκατοντάδες εργαζόμενους του κλάδου που βρέθηκαν αντιμέτωποι με εργοδοτικές απειλές, εγκλωβίστηκαν στους χώρους δουλειάς για ώρες, δούλεψαν υπερωρίες και διπλοβάρδιες, πέρασαν μέχρι και 36 ώρες μακριά από το σπίτι και την οικογένειά τους, αναφέρεται το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. «Παίζουν τη ζωή μας κορόνα - γράμματα με μόνη έγνοια τους τα κέρδη. Τώρα η οργή μας πρέπει να γίνει δύναμη οργάνωσης και διεκδίκησης. Τώρα είναι η στιγμή ώστε να απαιτήσουμε να μπει στο επίκεντρο η προστασία της ζωής όλων μας και των οικογενειών μας», υπογραμμίζει.

Την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης, το άνοιγμα των δρόμων, τη λήψη μέτρων για την προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, απαιτεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Τις ελλείψεις σε προσωπικό, οχήματα και εξοπλισμό, που έγιναν ιδιαίτερα αισθητές μέσα στην κακοκαιρία, καταγγέλλουν και σωματεία εργαζομένων σε δήμους της Αττικής. Το Σωματείο του Δήμου Γαλατσίου σημειώνει ότι «τα προβλήματα αυτά δεν είναι θέμα "ανοργανωσιάς" ή έλλειψης προσπάθειας από τη δημοτική αρχή ή την κυβέρνηση. Είναι ζήτημα επιλογών. Γιατί επιλογή είναι η συνειδητή υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δήμων, για να προωθηθεί ο ιδιωτικός τομέας, επιλογή είναι να αφήνεται πίσω η προμήθεια ΜΑΠ και εξοπλισμού, ενώ προωθούνται δαπάνες για την "τόνωση της επιχειρηματικότητας"», σημειώνει. Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης καταγγέλλει τη δημοτική αρχή για τους κινδύνους που διέτρεξαν εργαζόμενοι του δήμου, αφού δούλεψαν στους δρόμους με εξοντωτικά ωράρια, ενώ το έργο τους έγινε ακόμα πιο δύσκολο λόγω έλλειψης προσωπικού και μηχανημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 2 εκχιονιστικά που διαθέτει ο δήμος και θα έπρεπε να βρίσκονται σε ετοιμότητα, στις πρώτες μόλις ώρες το ένα ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης, ενώ τα μηχανήματα - αλατιέρες ήταν αποκλεισμένα στον χιονιά. Παρόμοιες καταγγελίες κάνει και το Σωματείο Οδηγών, Μηχανικών και Εργατοτεχνικών Δήμου Πειραιά.

Αποφάσεις συμμετοχής έχουν επίσης μέχρι στιγμής πάρει: Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ» Αττικής, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας, το Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, το Συνδικάτο Καθαριστριών Αττικής, το Σωματείο Καθαριστριών Πειραιά, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, οι ΣΕΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη», «Γ. Σεφέρης», «Ο Σωκράτης», «Νίκος Πλουμπίδης», καθώς και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων».

Στην κινητοποίηση, με προσυγκέντρωση στις 11 π.μ., στην Ομόνοια, καλούν το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου», ο Σύλλογος Γυναικών Πατησίων - Ριζούπολης (μέλος της ΟΓΕ), η Επιτροπή Συνταξιούχων ΙΚΑ 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας και η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και Ανέργων Πατησίων - Ριζούπολης.

Διαδηλώνουμε ενάντια στην πολιτική που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή μας

Στην κινητοποίηση καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). «Μια βδομάδα ήταν γνωστή η δυναμική της κακοκαιρίας. Ομως για άλλη μια φορά δεν πάρθηκαν ουσιαστικά μετρά για να προστατευθεί ο λαός. Το νέο έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο. Η οργή είναι δικαιολογημένη. Ομως τώρα πρέπει να βγουν συμπεράσματα!», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία. Οπως επισημαίνει, ο εγκλωβισμός εκατοντάδων οδηγών στην Αττική Οδό, το κλείσιμο δεκάδων κεντρικών δρόμων, οι διακοπές ρεύματος, η παράλυση των συγκοινωνιών «είναι η κορυφή του παγόβουνου της διαχρονικής, επικίνδυνης πολιτικής, που θεωρεί κόστος τα έργα, τα μέσα, το προσωπικό, το επιστημονικό δυναμικό που αξιοποιώντας την σύγχρονη γνώση μπορεί να προστατεύσει τον λαό από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Που υποτάσσει τις ανάγκες μας στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων σε κρίσιμους τομείς (Υγεία, νερό, μεταφορές, δήμοι, υποδομές)».

«Οργανώνουμε τον αγώνα πλάι στον υπόλοιπο λαό για να βάλουμε εμπόδια στην πολιτική που μας καταστρέφει, που βάζει σε κίνδυνο τις ζωές μας, τις ζωές των οικογενειών μας», καταλήγει η ΟΒΣΑ και καλεί στην κινητοποίηση.

Κάλεσμα και από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Κάλεσμα στους φοιτητές να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση που διοργανώνουν τα εργατικά συνδικάτα στο Σύνταγμα, το Σάββατο 29 Γενάρη, απευθύνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η σημαία της επιχειρηματικής δράσης θάφτηκε στο χιόνι. Οι εργολάβοι που υπογράφουν σωρηδόν συμβάσεις με τους δήμους και την Περιφέρεια, με τις σχολές και τις φοιτητικές εστίες, ήταν άφαντοι! Ειδικά στις Εστίες, μόνο κάτω από παρέμβαση των Φοιτητικών Συλλόγων εξασφαλίστηκαν ζεστό νερό, θέρμανση και ένα πιάτο φαΐ! Τα αποτελέσματα της πολιτικής που υποτάσσει τις ανάγκες μας στη λογική του "κόστους - οφέλους" και της εμπορευματικής δράσης σε κρίσιμους τομείς (Ενέργεια, νερό, μεταφορές, δήμοι, υποδομές) τα βιώνουμε και είναι οδυνηρά».

«Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!», δηλώνει το ΜΑΣ και καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους στη συγκέντρωση για να διεκδικήσουν «μέτρα προστασίας της ζωής, ώστε να σταματήσει να αποτελεί κανόνα το καλοκαίρι να καιγόμαστε και τον χειμώνα να πνιγόμαστε! Στο Σύνταγμα υποδεχόμαστε αγωνιστικά τους εργαζόμενους από την Πάτρα, που καταφθάνουν με κάθε μέσο για να διαδηλώσουν στην Αθήνα».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο Σύνταγμα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις το Σάββατο 29/1 στις 11.30 π.μ., στο Σύνταγμα, στο συλλαλητήριο που καλούν συνδικάτα της Αττικής.

Οι διεκδικήσεις των σωματείων

Το κάλεσμα σε σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς για τη συγκέντρωση του Σαββάτου θέτει στο επίκεντρο τις εξής διεκδικήσεις:

-- Αμεσα μέτρα και έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές, με επαρκή χρηματοδότηση, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

-- Προμήθεια μηχανημάτων και δημιουργία αναγκαίων υποδομών, με ευθύνη της κυβέρνησης, για την προστασία του λαού. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε αντίστοιχες δομές, για να μπορεί να δίνεται με επάρκεια η μάχη για την προστασία της ζωής των πολιτών. Σε αυτήν την κατεύθυνση, να δοθεί άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση και στους δήμους.

-- Να καταργηθούν τα διόδια και να εξασφαλιστούν σύγχρονα μέσα και υποδομές, με ευθύνη της κυβέρνησης, σε όλους τους οδικούς άξονες.

-- Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ