ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2022
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΤΡΑ - ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
Στο Σύνταγμα θα «χτυπά» το Σάββατο η καρδιά των εργαζομένων και του λαού

Δημοτική αρχή και Εργατικό Κέντρο Πάτρας χαιρετίζουν τη συγκέντρωση των συνδικάτων της Αττικής

Ενα μεγάλο κύμα συμμετοχών, που καθημερινά γιγαντώνεται, για τη μεγάλη πορεία Πάτρα - Αθήνα με όλα τα μέσα και με λεωφορεία την οποία διοργανώνουν η δημοτική αρχή Πάτρας και το Εργατικό Κέντρο της πόλης, έχει δημιουργηθεί από δεκάδες σωματεία και φορείς, που προτάσσουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Η πορεία θα συναντηθεί στο Σύνταγμα με τη μεγάλη κινητοποίηση των εργατικών συνδικάτων της Αττικής, που παλεύουν για σύγχρονες υποδομές και μέτρα προστασίας του λαού, υποδεχόμενα ταυτόχρονα και τους φορείς της Πάτρας, με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη να δηλώνει γι' αυτήν την αγωνιστική συνάντηση:

«Οι αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, συνολικά τα λαϊκά στρώματα της Αττικής, αλλά και όλης της Ελλάδας, είναι οι ίδιες και στην Πάτρα. Η πολιτική που άφησε τον λαό της Αθήνας εκτεθειμένο απέναντι σε κάθε λογής καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές είναι η ίδια αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ και όλων των κυβερνήσεων, που τον καταδικάζει στη φτώχεια, στην ανεργία, που τον αφήνει αβοήθητο απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας, στην Αθήνα, στην Πάτρα, σε κάθε πόλη. Είναι η ίδια πολιτική που στερεί από τον δήμο μας τα μέσα για να πάρει μέτρα που να ανακουφίζουν, να στηρίζουν τους συμπολίτες μας.

Γι' αυτό χαιρετίζουμε και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των σωματείων και άλλων μαζικών φορέων της Αττικής, που διοργανώνουν μεγάλη αγωνιστική συγκέντρωση το Σάββατο 29 Γενάρη στο Σύνταγμα και θα ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας, θα ενώσουν τις φωνές τους με τον δήμο και το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, με τους δεκάδες φορείς της πόλης μας που έχουν ανταποκριθεί στο αρχικό κάλεσμα. Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού, το Σάββατο 29 Γενάρη στο Σύνταγμα, στις 12 το μεσημέρι».

Ενώνουμε τις φωνές μας!

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, τονίζει: «Η πρωτοβουλία που πήραμε δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους και τον λαό της Πάτρας. Ισα ίσα, το Σάββατο στο Σύνταγμα θα έχουμε δίπλα μας κάθε έναν που πλήττεται από τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Εκεί θα χτυπά η καρδιά όλων των εργαζομένων της χώρας, των ανέργων, των συνταξιούχων και της νεολαίας, συνολικά του λαού της χώρας.

Οι εργαζόμενοι της Πάτρας και της Αθήνας βιώνουν άλλωστε την "ανάπτυξη" των απολύσεων και των μειώσεων μισθών, των διακοπών ρεύματος, της ακρίβειας, του εγκλωβισμού τους στα χιόνια τον χειμώνα και των πυρκαγιών το καλοκαίρι, της ανασφάλειας που τους "προσφέρουν", όταν πρόκειται για τις ανάγκες συνολικά του λαού, διαχρονικά οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Εμείς στον δρόμο που χαράξαμε θα συνεχίσουμε και χαιρετίζουμε τα εργατικά συνδικάτα της Αττικής για την κινητοποίησή τους. Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ για άμεσα μέτρα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές. Ενώνουμε όλοι μαζί το Σάββατο 29 Γενάρη τις φωνές μας για τα δίκαια αιτήματά μας».

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν το Σάββατο στο Σύνταγμα, με τους φορείς να προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη συμμετοχή και παρουσία τους. Θα μιλήσουν ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δημήτρης Μαρμούτας.

Οπως το 2016, έτσι και το 2022

Το δικό του «παρών» έχει ανακοινώσει ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Πάτρας, που συμμετείχε και στην πορεία Πάτρα - Αθήνα το 2016 για τα ζητήματα της ανεργίας. «Ηταν αδύνατον να απουσιάζουμε, γιατί η δημοτική αρχή στέκεται στο πλευρό συνολικά του εκπαιδευτικού κινήματος, αποτελώντας βασικό σύμμαχό του. Υποστηρίζει και διεκδικεί τα αιτήματά μας όχι μόνο για τις υποδομές, αλλά και για τα ζητήματα ενάντια στην "αξιολόγηση", στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους», ανέφερε ο γραμματέας του Συλλόγου Στέλιος Παλαρμάς.

Αναφέρθηκε στη σημαντική προσπάθεια που συντελείται για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, παρά και τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν, υπογραμμίζοντας για τη δημοτική αρχή: «Δεν στέκεται μόνο στη διεκδίκηση, αλλά υλοποιεί κιόλας έργα, αποδεικνύοντας στην πράξη τις προτεραιότητές της. Δυστυχώς, σήμερα υπάρχουν οικογένειες χωρίς θέρμανση, με γονείς να μας ρωτούν, όταν έκλεισαν τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας, πότε θα πάνε τα παιδιά τους σχολείο για να ζεσταθούν».

Η δημοτική αρχή, συνέχισε, «βρίσκεται απέναντι στη λογική της αναζήτησης σπονσόρων για τη χρηματοδότηση των σχολείων, έτσι όπως προωθείται και μέσω της "αξιολόγησης"», και παρά τα πολλά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει, η στάση της αποτελεί παράδειγμα συνολικά για τους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης. «Αυτά όλα συζητιούνται στον κλάδο, βοηθάνε να βγαίνουν συμπεράσματα για το τι μπορούμε και εμείς να πετύχουμε αγωνιζόμενοι, προτάσσοντας τις πραγματικές μας ανάγκες και της Παιδείας που έχουν ανάγκη τα παιδιά του λαού», κατέληξε.

Αγώνας ενάντια στις διακοπές ρεύματος

Στο μεταξύ, σε παρέμβασή της η αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας Βίβιαν Σαμούρη, αναφερόμενη στις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά της Πάτρας, σημειώνει: «Στεκόμαστε διαρκώς στο πλευρό των αδύναμων, κατορθώνοντας με αδιάλειπτο πάθος και τη δέουσα μαχητικότητα να επανασυνδέσουμε ηλεκτροδοτήσεις, να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους συμπολίτες μας, που τους γονάτισαν οι πολιτικές τους, να σταθούν όρθιοι και με αξιοπρέπεια».

Καυτηριάζει δε τις κατά καιρούς Υπουργικές Αποφάσεις για εφάπαξ βοηθήματα επανασύνδεσης ρεύματος, τονίζοντας: «Εχουν μεθοδευτεί έτσι που επί της ουσίας αυτοακυρώνονται, καθώς "μπλοκάρεται" η πλειονότητα των δικαιούχων. Ακόμη και η τελευταία Υπουργική Απόφαση, που αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές και διακοπή ρεύματος έως τις 31/12/2021, με επέκταση έως και 15/2/2022, ουδέποτε εστάλη στον δήμο Πατρέων, αλλά την... αλιεύσαμε από το διαδίκτυο!».

Αναφέρεται στις παρεμβάσεις της αντιδημαρχίας για εγκρίσεις επανασυνδέσεων αυθημερόν, κάνοντας ταυτοχρόνως τα πάντα για να ενημερώνονται με κάθε τρόπο οι εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι, που ζουν χωρίς ρεύμα, στο σκοτάδι, πολλές φορές απομονωμένοι, χωρίς δυνατότητα ενημέρωσης. Και κατακρίνει τη στάση του ΔΕΔΔΗΕ να μη θέτει στη διάθεση του Τμήματος Πρόνοιας στοιχεία όσων έχουν κομμένο ρεύμα, επικαλούμενος «προσωπικά δεδομένα», τονίζοντας: «Συνιστά επιεικώς μέγιστη απρέπεια αυτοί που έκοψαν το ρεύμα να σε ρωτούν, κουνώντας το δάχτυλο, σε πόσα σπίτια έκοψαν το ρεύμα οι ίδιοι και πόσους ανθρώπους οδήγησαν σε απόγνωση».


Εφτασαν τους 100 οι συμμετέχοντες φορείς της Πάτρας

Τις 100 έφταναν χτες, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι συμμετοχές εργατικών συνδικάτων, συλλόγων και άλλων φορέων για τη μεγάλη αγωνιστική πρωτοβουλία της πορείας Πάτρα - Αθήνα με όλα τα μέσα το Σάββατο 29 Γενάρη.

Καθημερινά ο κατάλογος μεγαλώνει στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής Πάτρας και του Εργατικού Κέντρου, και η όλη κινητοποίηση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη δυναμική με τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν στο Σύνταγμα την ίδια μέρα εργατικά συνδικάτα της Αττικής. Αλλωστε, σωματεία και φορείς της Αττικής οργανώνουν αγωνιστική υποδοχή των διαδηλωτών που έρχονται από την Πάτρα, δίνοντας ραντεβού στις 11 π.μ. στην Ομόνοια, από όπου και θα πορευτούν μαζί έως το Σύνταγμα.

Με ώρα αναχώρησης στις 7.30 π.μ. έξω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, το μεγάλο «κομβόι» από την Πάτρα θα ξεκινήσει για να βρεθεί στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, με κεντρικό σύνθημα «Τίποτα δεν μας χαρίζεται! Ολα κατακτιούνται!», τονίζοντας: «Παλεύουμε για τη ζωή, τη δουλειά και τα δικαιώματά μας, για την ικανοποίηση των αναγκών μας! Ολοι στον αγώνα! Το δίκιο είναι με το μέρος μας!».

Το κάλεσμα της κινητοποίησης μοιράζεται πλατιά στην πόλη και μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή οι εξής φορείς:

Εργατικό Κέντρο Πάτρας, Συνδικάτα - Σύλλογοι και άλλοι φορείς: Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας, Εργαζομένων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Αχαΐας, Μετάλλου Πάτρας, Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Αχαΐας, Επαγγελματιών Μουσικών Δυτικής Ελλάδας, Εργαζομένων στα Ιδρύματα Ιδιωτικής Υγείας Αχαΐας, Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου (παράρτημα Πάτρας), Εργαζομένων Εργοστασίου ΕΛΠΑΚ, Εργατοϋπαλλήλων Τύπου - Χάρτου Αχαΐας, ΕΙΝΑ, Εργαζομένων στη «Μέριμνα», Φυλάκων Σχολικών Κτιρίων και Λοιπών Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πατρέων, Οδηγών Αυτοκινήτων Δήμου Πατρέων, Εργαζομένων Καθαριότητας Δήμου Πατρέων, Εργαζομένων ΔΕΥΑ Πάτρας, Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας, Εργαζομένων στα «Praktiker» (παράρτημα Πάτρας), Εργαζομένων «Σκλαβενίτη» Αχαΐας, κλαδικό ΟΤΑ Αχαΐας, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πάτρας και περιχώρων, ΤΣΑ - ΟΑΕΕ Πάτρας, Προσωπικού Εργοστασίου GROWN HELLAS CΑN «Ο ΑΓΩΝΑΣ», Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας, Πανελλαδική Ενωση Νοσοκόμων - Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης (Παράρτημα Πάτρας Νοσοκομείου Ρίου), Εργαζομένων Φιλανθρωπικού Σωματείου «Κιβωτός Αγάπης» (ΣΕΦΙΣΚΑ), Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας, Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας, Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο Καζίνο του Ρίου, Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας, Συνταξιούχων ΝΑΤ Πάτρας, Οικοδόμων Αιγίου, Συνταξιούχων Αιγίου, Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αχαΐας, Συντεχνία Αρτοποιών Πάτρας, Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», ΑΣ Ερυμάνθου, Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ), Ομοσπονδία Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Σωματείων Νομού Αχαΐας (ΟΕΒΕΣΝΑ), Σπουδαστών Πειραματικού Δημόσιου ΙΕΚ Πάτρας, Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πάτρας, παράρτημα ΕΣΥΝ Πάτρας, Επιτροπή Πυρόπληκτων Σουλίου ΚΟΔΗΠ, Καρναβαλικός Οργανισμός, ΔΗΠΕΘΕ, Εργαζομένων Εργοστασίου Πατραϊκής Χαρτοποιίας «Ellite», Εργαζομένων LIDL ΒΙΠΕ Αχαΐας, Εργαζομένων Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών, Ενωση Γονέων Πάτρας, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, ΣΤΕΦ, Εστιακών Φοιτητών ΣΟΦΕΠ, Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων, Συνταξιούχων ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ (παράρτημα Πάτρας), Υπαλλήλων Δήμου Πατρέων, ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (παράρτημα Πάτρας), Συντονιστικό Συλλόγων Ανατολικού Διαμερίσματος για τον Ριγανόκαμπο. Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Παμμικρασιατικός, Αγυιάς, Εκπολιτιστικός Ζαβλανίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαβλανίου, Καστελλοκάμπου, Φίλων Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κρήνης, Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Χαλανδρίτσας, Αρόης, Αγίας Αλεξιώτισσας, Παναγίας Αλεξιώτισσας, Μπεγουκλακίου, Παγώνας, Εγλυκάδας «Η Εκφραση», Ανω Συχαινών, Ανθούπολης, Περιβόλας, Τέρψης, Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρα, Οικισμού Νο 8, «Αγίου Διονυσίου», Τερψιθέας, Ρίου, Προαστίου «Η Δράση», Προαστίου «Δροσιά», Μποζαΐτικων, Κυψέλης, Ιτεών, Μεταμόρφωσης Σωτήρος, Γηροκομείου, Μακρυγιάννη, Εξωραϊστικός και Αθλητικός Σύλλογος Εσω - Εξω Αγυιάς και Τερψιθέας Πατρών, «Αγιος Χαράλαμπος», Γλαύκος, Ειρήνης και Φιλίας, Προαστίου, Βούντενης. Από τους φορείς του αθλητισμού, επιπλέον συμμετοχές δήλωσαν η ΕΣΚΑ-Η, ο Παναχαϊκός ΑΟ και ο Γιώργος Τρυπαναγνωστόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Patras Stratego Tea.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ