ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2022
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με τις «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» τιμωρούνται τα θύματα της ανεργίας

Ερώτηση στην Κομισιόν για τα οξυμένα προβλήματα των ανέργων

«

Πρωταθλήτρια» στην ανεργία των νέων σε όλη την ΕΕ αναδείχθηκε η Ελλάδα τον Νοέμβρη, με 39,1%, 10 μονάδες μπροστά από τη δεύτερη Ισπανία μάλιστα, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπρόσθετα, οι άνεργοι τον Δεκέμβρη ανήλθαν σε 1.109.366 άτομα, σημειώνοντας νέα αύξηση της τάξης του 1,63% από τον Νοέμβρη, χωρίς να υπολογίζονται ως άνεργοι αυτοί που έχουν δουλέψει έστω και μία ώρα τον μήνα. Αποκαλυπτικά δε της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στους χώρους δουλειάς είναι τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για το 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 2021, σύμφωνα με τα οποία οι απολύσεις έφτασαν τις 2.066.741, δηλαδή έχασαν τη δουλειά τους περίπου όσοι αποτελούν το σύνολο των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο χρονικό διάστημα έγιναν 2.202.421 προσλήψεις, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τη γενικευμένη επέκταση των «ευέλικτων» και προσωρινών μορφών απασχόλησης και της ανασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Στον αντίποδα των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, η κυβέρνηση της ΝΔ δήλωσε διά στόματος πρωθυπουργού στην πρόσφατη παρουσίαση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για το 2022 ότι θα στηρίξει τη μετάβαση από την «επιδότηση της ανεργίας» στην «επιδότηση της εργασίας». Καταργεί δηλαδή τα ούτως ή άλλως πενιχρά επιδόματα και παροχές στους ανέργους στο όνομα των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι αποτελούν «αντικίνητρα», ενώ χρηματοδοτούνται αδρά οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να έχουν πάμφθηνο, ακόμα και εντελώς δωρεάν εργατικό δυναμικό. Οι λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» εφαρμόζονται ήδη σε κράτη - μέλη της ΕΕ ως εργαλείο για τις περικοπές επιδομάτων ανεργίας και με την ενεργοποίηση μέτρων τιμωρίας των πραγματικών θυμάτων, των ίδιων των ανέργων. Με αυτόν τον στόχο π.χ. η κυβέρνηση της Γαλλίας σχεδιάζει να κάνει 25% περισσότερες επαληθεύσεις, ενώ η κυβέρνηση της Ιταλίας θα εφαρμόσει το κριτήριο των δύο απορρίψεων προτάσεων εργασίας.

Στη βάση των παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος υπέβαλε τα παρακάτω ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-- Πώς αιτιολογεί η Επιτροπή το γεγονός ότι αντί να επιδοτούνται και να στηρίζονται αποφασιστικά τα θύματα της διογκούμενης ανεργίας, που ζουν μέσα στην ανέχεια, επιδοτείται η μεγαλοεργοδοσία για να συνεχίσει να προωθεί τη γενίκευση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης, που αποτελεί στρατηγική της ΕΕ και αποδεδειγμένα οδηγεί στη διόγκωση και ανακύκλωση της πραγματικής ανεργίας, στην αβεβαιότητα και στη χωρίς τέλος εργασιακή περιπλάνηση;

-- Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η γιγάντωση της ακρίβειας σε Ενέργεια και βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης θέτει κατεπείγον ζήτημα επιβίωσης για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους στην Ελλάδα, και ότι αποτελεί ζωτική ανάγκη να παρθούν άμεσα κι ουσιαστικά μέτρα για την προστασία τους, όπως επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο ύψος του 80% του βασικού μισθού, έκτακτο επίδομα ενίσχυσής τους, αναστολή καταβολής χρεών προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, κατάργηση όλων των πλειστηριασμών και κατασχέσεων σε βάρος τους, καθώς επίσης κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης και απαγόρευση κάθε διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στα νοικοκυριά τους;

ΣΕΤΗΠ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να καταργηθεί η απαράδεκτη τροπολογία για την τηλεργασία των ασθενών με COVID

Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις και προστασία των εργαζομένων οι διεκδικήσεις της πρόσφατης κινητοποίησης

Κινητοποιήσεις στα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Εργασίας πραγματοποίησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Νομού Αττικής το απόγευμα της Παρασκευής 21/1, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλο το φάσμα της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις για όλους και κατάργηση της πρόσφατης απαράδεκτης τροπολογίας της κυβέρνησης, που βάζει ακόμα και εργαζόμενους που νοσούν να τηλεργάζονται, τονίζοντας πως «οι ασθενείς πρέπει να αναρρώνουν!».

Ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία του ΣΕΤΗΠ συναντήθηκε με τον Ν. Σωτηρόπουλο, αναπληρωτή διευθυντή στο ιδιαίτερο γραφείο του υπουργού Εργασίας, ο οποίος οχυρώθηκε πίσω από το άλλοθι των υγειονομικών πρωτοκόλλων - λάστιχο. Για παράδειγμα, για το ζήτημα της τηλεργασίας σχεδόν ...έπεσε από τα σύννεφα, ισχυριζόμενος ότι δεν ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης η μονιμοποίησή της, ενώ επικαλέστηκε το περίφημο «δικαίωμα στην αποσύνδεση», τον «φερετζέ» δηλαδή της δουλειάς μέχρι τελικής πτώσης. Οπως επεσήμανε ο Αλ. Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης «έκανε ότι δεν καταλαβαίνει πως πλέον η τήρηση του ωραρίου από ευθύνη του εργοδότη θα είναι του εργαζόμενου και πως ένας τηλεργαζόμενος γίνεται διαθέσιμος για τον εργοδότη 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του στελέχους του υπουργείου, υπάρχουν σκέψεις για προσαρμογές στην απαράδεκτη τροπολογία, με τον Αλ. Περράκη να τονίζει την ανάγκη να ενταθούν ακόμα περισσότερο οι αντιδράσεις από τα συνδικάτα ενάντια στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, που εμπλουτίζεται με πρόσχημα τη διαχείριση της πανδημίας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «MARKET IN»
Απαιτούν εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για ένσημα, θέσεις εργασίας και δεδουλευμένα

Συγκέντρωση έξω από το υποκατάστημα της «Market In» της Χ. Τρικούπη στα Γιάννενα πραγματοποίησε το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων το περασμένο Σάββατο 22 Γενάρη, απαιτώντας την άμεση εφαρμογή τον δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν τα αιτήματα των εργαζομένων της εταιρείας για θέσεις εργασίας, δεδουλευμένα και ασφαλιστικές εισφορές.

Η συγκέντρωση ήρθε ως συνέχεια των αγωνιστικών παρεμβάσεων του Σωματείου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και στον εισαγγελέα υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων το προηγούμενο διάστημα, αναδεικνύοντας τον εμπαιγμό και την κοροϊδία της εργοδοσίας της «Market In» προς τους 11 εργαζομένους της, αρνούμενη να εφαρμόσει τις αποφάσεις των δικαστηρίων και να τους δεχτεί για δουλειά.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του πρώην «Καρυπίδη» στα Γιάννενα δίνουν εδώ και χρόνια σκληρό αγώνα για το δικαίωμα στην εργασία και στο μεροκάματο. Εχουν κερδίσει ήδη 5 δικαστικές αποφάσεις που αποδεικνύουν πως η «Market In» είναι συνέχεια της «Καρυπίδης». Με βάση αυτές τις αποφάσεις έπρεπε ήδη η εργοδοσία της «Μarket Ιn» να έχει δεχτεί όλους τους εργαζομένους πίσω στην εργασία τους. Αντί αυτού, η εταιρεία προκλητικά, με εφέσεις αλλά και με ευθεία άρνηση να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις, επιδιώκει να τους κουράσει, να τους ματώσει οικονομικά και να τους οδηγήσει σε παραίτηση από τα δικαιώματά τους.

Ηρθε η ώρα να αισθανθούν την πίεσή μας

Κάλεσμα στήριξης στον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων τους στα Γιάννενα απευθύνει με ανακοίνωσή της και η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι «η "νομιμότητα" και οι δικαστικές αποφάσεις πάνε περίπατο όταν δικαιώνουν τους εργαζόμενους και θίγουν τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οταν πρόκειται για αποφάσεις που βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες και τους εργατικούς αγώνες, το κράτος επιβάλλεται σε χρόνο dt και διά ροπάλου. Οταν είναι να βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια των εργατών και να επιβάλουν πρόστιμα, η ευλυγισία και η ταχύτητα των κρατικών μηχανισμών σπάνε ρεκόρ», για να επισημάνει ότι «το δίκιο των 11 συναδέλφων μας στα Γιάννενα θα το επιβάλουμε με συλλογικό αγώνα».

Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία

Στο μεταξύ, την περασμένη Κυριακή 23 Γενάρη το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων πραγματοποίησε κινητοποίηση έξω από 3 υποκαταστήματα της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Παπαδόπουλος» στα Γιάννενα, μετά από καταγγελίες εργαζομένων της για προσπάθεια επιβολής λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου, «η κυβέρνηση και η εργοδοσία όλα αυτά τα χρόνια έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία», ενώ «ο νόμος Χατζηδάκη δίνει στους εργοδότες όλα τα απαραίτητα εργαλεία». Επισημαίνεται παράλληλα ότι το νέο χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων γίνεται «τη στιγμή που σε πολλά σούπερ μάρκετ υπάρχουν κρούσματα από την πανδημία, που οι εργαζόμενοι δουλεύουν απροστάτευτοι και η εντατικοποίηση γενικεύεται», αλλά και δηλώνεται η αποφασιστικότητά τους να επιβάλουν στην πράξη την περιφρούρηση της κυριακάτικης αργίας.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Νέα επίθεση στις σχολικές καθαρίστριες, με «τσεκούρι» στο ανθυγιεινό επίδομα

Το «τσεκούρι» που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο ανθυγιεινό επίδομα χιλιάδων σχολικών καθαριστριών καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει έτοιμο στο συρτάρι πόνημα με βάση το οποίο το επίδομα που λαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι και ανέρχεται σε 150 ευρώ πρόκειται να υποδιπλασιαστεί στα 70 ευρώ. Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό, η Πανελλαδική Γραμματεία καλεί τα Σωματεία Καθαριστριών και Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, να οργανώσουν τον αγώνα τους, μαζί με τα Σωματεία των εργαζομένων στους δήμους, τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και Γονέων, ώστε να απαντήσουν στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των χιλιάδων σχολικών καθαριστριών εργάζεται για χρόνια σε καθεστώς ομηρίας και συνεχόμενων παρατάσεων των συμβάσεών τους. Λόγω αυτής της ομηρίας πολλές εργαζόμενες βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά, άλλες με λιγότερες ώρες, σταθερά με χαμηλό μισθό», εξηγεί η Γραμματεία. Σε πλήθος περιοχών και σχολείων, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας τα δύο τελευταία χρόνια «παλεύουν καθημερινά χωρίς τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), που συνήθως τα πληρώνουν από την τσέπη τους», ενώ παράλληλα «αποκλείστηκαν και από τη χορήγηση των δωρεάν self test».

«Σε αυτές τις συνθήκες, αντί οι εργαζόμενοι να μονιμοποιηθούν, αντί να αυξηθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αντί να καλυφθούν τα αιτήματα για την καταβολή των ΜΑΠ, η κυβέρνηση τους ετοιμάζει νέα αρνητική έκπληξη!», καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία. Καλεί τις εργαζόμενες στη σχολική καθαριότητα σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα. «Να μας βρουν μπροστά τους! Να μην περάσουν οι προτάσεις του υπουργείου! Να μην επιτρέψουμε το νέο πλήγμα στους μισθούς, την εργασία χωρίς μέτρα προστασίας», καταλήγει.

Σύσκεψη στην Κέρκυρα

Στο πλαίσιο αυτό, σε σύσκεψη την Πέμπτη 27 Γενάρη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας καλεί ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων, μαζί με τους Συλλόγους και τα μέλη των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού, τους Συλλόγους Γονέων, το Νομαρχιακό Τμήμα Κέρκυρας της ΑΔΕΔΥ και το Σωματείο των ΟΤΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ