ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2022
Σελ. /20
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Με οργή και αγανάκτηση για τη δραματική κατάσταση οργανώνουν τις αυριανές κινητοποιήσεις

Στη 1 μ.μ. αύριο, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ Αχαΐας
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ Αχαΐας
Σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πολύμορφες κινητοποιήσεις προχωρούν αύριο, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, με αποφάσεις των Σωματείων και των Ομοσπονδιών τους, στο πλαίσιο της πανδημοσιοϋπαλληλικής στάσης εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.).

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στη 1 το μεσημέρι, με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας να σημειώνει στο κάλεσμά της:

«Η αγανάκτηση και η οργή ξεχειλίζουν!

Γιατί την ώρα που η κυβέρνηση σφυρίζει τη λήξη της πανδημίας, έχουμε γονατίσει από τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό.

Γιατί καθημερινά στα νοσοκομεία αντικρίζουμε τους ασθενείς μας να στοιβάζονται σε φορεία και ράντζα μετά από κάθε εφημερία, να ξεψυχούν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, να γίνονται μπαλάκι από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Γιατί χιλιάδες ασθενείς μας με άλλα προβλήματα υγείας παραμένουν αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα εξαιτίας της μετατροπής του σε σύστημα μιας νόσου.

Γιατί χάσαμε ασθενείς μας που θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει αν είχαμε εισακουστεί. Γιατί δεν θεωρούμε ότι είναι φυσικό "να πεθαίνεις από κορονοϊό επειδή είσαι μεγάλος σε ηλικία, παχύσαρκος ή έχεις άλλα νοσήματα", όπως ξεδιάντροπα ισχυρίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Γιατί ενώ οι ανάγκες έχουν αυξηθεί και είμαστε λιγότεροι από ό,τι πριν από 2 χρόνια (που και τότε ήμασταν λίγοι), η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απολύσει χιλιάδες υγειονομικούς. Γιατί βιώνουμε καθημερινά την εντατικοποίηση και τη μετατροπή μας σε περιπλανώμενο θίασο για να μπαλώνουμε τρύπες. Γιατί η κυβέρνηση μας αναγκάζει γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, από ουρολόγους μέχρι γυναικολόγους και από ορθοπαιδικούς μέχρι ψυχίατρους, να περιθάλπουμε ασθενείς με Covid-19.

Γιατί η κυβέρνηση λιβανίζει τους κλινικάρχες που άδραξαν την ευκαιρία να αυξήσουν τα κέρδη τους, την ίδια στιγμή που σέρνει στα δικαστήρια τους συναδέλφους μας από το Παίδων Πεντέλης γιατί αγωνίζονται για να μην κλείσει.

Γιατί καθ' υπαγόρευση της εργοδοσίας, αναγκάζουν τους γονείς των παιδιών που νοσούν να διαλέξουν αν θα χάσουν το μισό μεροκάματο ή αν θα στείλουν άρρωστα τα παιδιά τους στο σχολείο.

Γιατί αντί να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν, όπως το Λοιμωδών επί κυβέρνησης ΝΔ και το Νοσοκομείο Θώρακος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με το "νέο ΕΣΥ" σχεδιάζουν να κλείσουν και άλλα με στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε με τη βαρβαρότητα! Η υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς μας, της υγείας και της ζωής μας είναι δική μας υπόθεση!».

Η ΟΕΝΓΕ καλεί σε οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και την υγεία των πολλών για την ανοσία των κερδών των λίγων.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με νέα 24ωρη απεργία τον Φλεβάρη και απαιτούν:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία απόλυση υγειονομικού, να επιστρέψουν οι συνάδελφοί μας που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας με όλα τα ατομικά και συλλογικά μέτρα προστασίας. Αμεση ένταξη στα ΒΑΕ.
  • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Δωρεάν ράπιντ και μοριακά τεστ σε όλους.
  • Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία.

Στην Αθήνα, στο πλαίσιο της μέρας δράσης, το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας Πατησίων, στις 11.30 το πρωί.

Σε άλλες πόλεις

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση αύριο στη 1 μ.μ. στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ στην οδό Αριστοτέλους, στο κέντρο της πόλης. Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας οργανώνει συγκεντρώσεις στις 12 μ., στις πύλες των Νοσοκομείων Εδεσσας και Γιαννιτσών.

Στη Θεσσαλία συγκεντρώσεις θα γίνουν: Στη Λάρισα, στις 12.30 μ.μ. στο Γενικό Νοσοκομείο, στην Καρδίτσα την ίδια ώρα στην κεντρική πλατεία, στον Βόλο, στις 1.15 μ.μ. στο Γενικό Νοσοκομείο, στα Τρίκαλα στις 12 μ., στο Κέντρο Υγείας της πόλης (πρώην ΠΕΔΥ).

Στη Λήμνο, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 μ.μ. στην είσοδο της παλιάς πύλης του νοσοκομείου.

Ασφυκτική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Λάρισας

Την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Λάρισας αναδεικνύουν οι Ενώσεις Ιατρών τους (Γενικό και Πανεπιστημιακό) με ανακοίνωσή τους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πνέουν τα λοίσθια από τις πολιτικές των κυβερνήσεων. Από τους 120 γιατρούς που προβλέπονται, υπάρχουν μόλις 95, ενώ από το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό καλύπτονται μόλις 480 θέσεις εργασίας από τις προβλεπόμενες 830!». Επίσης, «το κτίριο βρίσκεται σε απαράδεκτη εγκατάλειψη, το έχουν καταστήσει ρυπαρό "αχούρι", με πεπαλαιωμένο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, με διαδρόμους - αποθήκες αναλώσιμου υγειονομικού υλικού.

Στα Κέντρα Υγείας περί τις 100 οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού είναι κενές, οι εναπομείναντες γιατροί άγονται και φέρονται μετακινούμενοι για την κάλυψη των απανταχού κενών με αλλαγή καθηκόντων, ενώ τους ανατίθενται ρόλοι επί παντός επιστητού, δημιουργώντας νέα κενά και καταστρέφοντας όποια επίφαση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας έχει απομείνει ζωντανή.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό, όπου οι τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζονται, αφού από τις 228 οργανικές θέσεις ειδικών ιατρών, πληρούνται οι 159 (152 θέσεις και 7 προσωποπαγείς)! Ακόμη και με βάση αυτό το (πετσοκομμένο) οργανόγραμμα του Νοσοκομείου λείπουν 53 εργαζόμενοι από τη Νοσηλευτική, 121 διοικητικοί, 13 τεχνικοί και 103 εργαζόμενοι ιατρικών υπηρεσιών (πλην ιατρών)!».

Ταυτόχρονα στηλιτεύουν την περίφημη «συνεισφορά» του ιδιωτικού τομέα Υγείας, σημειώνοντας πως «είναι προκλητικοί οι όροι της μίσθωσης των μόλις 250 κλινών του ιδιωτικού τομέα Υγείας, τη στιγμή που αριθμεί 2.000, οι οποίες θα αποζημιώνονται με το διπλάσιο νοσήλιο του ΕΟΠΥΥ, για να νοσηλεύουν ασθενείς "χωρίς σοβαρή νόσο" και οι οποίοι δεν χρειάζονται αντιμετώπιση από άλλες ειδικότητες».

Καρδίτσα: Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης 150 συμβασιούχοι

«Ταυτόχρονα, αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης μέσα στο επόμενο εξάμηνο έρχονται ακόμη μια φορά περισσότεροι από 150 συμβασιούχοι σε δομές Υγείας σε όλο τον νομό», σημειώνουν σωματεία των υγειονομικών και των εργαζομένων στην Καρδίτσα, αφού, όπως εξηγούν, «έχει ήδη αποφασιστεί η αντικατάσταση των συμβάσεων σε καθαριότητα και φύλαξη με εργολαβίες».

Ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας Υγείας απαίτησαν οι γιατροί στην Αχαΐα

Συνεχίζουν τις αντιδράσεις τους οι γιατροί των Κέντρων Υγείας της Αχαΐας, απέναντι στην απόφαση της 6ηςΥΠΕ να μετακινήσει 30 συναδέλφους τους, ειδικότητας γενικής ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, προκειμένου να καλύπτουν τις εφημερίες.

Μετά από απόφαση Γενικής Συνέλευσης, με πρωτοβουλία της τριμελούς επιτροπής της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) για τα ΚΥ, προχώρησαν σε κινητοποίηση στην 6η ΥΠΕ. Απαίτησαν, μεταξύ άλλων, να μην προχωρήσει καμιά μετακίνηση γιατρού στο ΓΝ Αιγίου ή σε άλλο νοσοκομείο, προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δομές δημόσιας Υγείας, με γενναία αύξηση της χρηματοδότησής της, επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος, εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας.

Μαζί τους βρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα απ' τις μετακινήσεις των γιατρών εφόσον η απόφαση της 6ης ΥΠΕ αφορά τα ΚΥ Ακράτας, Χαλανδρίτσας και Ερυμάνθειας. Οπως επισήμαναν, οι περιοχές τους οδεύουν προς ερημοποίηση, εφόσον κινδυνεύει να σταματήσει εντελώς και η όποια λειτουργία των δομών Υγείας, αναγκαζόμενοι οι ίδιοι να μετακινούνται προς την Πάτρα, από πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Και ενώ οι γιατροί των ΚΥ και με την παράσταση διαμαρτυρίας τόνισαν ότι τα προβλήματα στο ΓΝ Αιγίου δεν προέκυψαν ως «κεραυνός εν αιθρία» ούτε λόγω της πανδημίας, αφού «η λειτουργία του έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις», σημειώνοντας ότι λύση «δεν δίνεται με το να εφημερεύει σε άγνωστο για εμάς χώρο δουλειάς κάθε μέρα διαφορετικός γενικός γιατρός, και σε καθήκοντα αλλότρια από αυτά της ειδικότητάς μας», η πλειοψηφία της ΕΙΝΑ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αχαΐας, όπου πλειοψηφούν δυνάμεις της ΛΑΕ και της ΝΔ αντίστοιχα, κινούνται στη λογική των «μπαλωμάτων» που προωθεί και η κυβέρνηση.

Οι παραπάνω πλειοψηφίες προτείνουν, στην ουσία, την ίδια «λύση» με αυτή της κυβέρνησης, απέναντι από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες συνολικά στην Αχαΐα και όχι μόνο. Σε αυτήν τη λογική κινήθηκε τόσο με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΙΝΑ όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος στην παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ, πρόταση που εξυπηρετεί τη σημερινή κυβέρνηση η οποία κινείται στα ίδια χνάρια των προηγούμενων, που ξεκίνησαν αυτές τις διαδικασίες.

Τη συμπαράστασή τους στους γιατρούς των ΚΥ, τέλος, εξέφρασαν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, που έδωσε το «παρών» στην κινητοποίηση με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα. Επίσης, η δημοτική αρχή Πάτρας με την αντιδήμαρχο Αναστασία Τογιοπούλου. Παρόντες ήταν επίσης ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θοδωρής Μπαρής, και άλλοι φορείς.


Σχεδόν 400 νεκροί και 2.000 εισαγωγές από την Παρασκευή

Πάνω από 40.000 εμβολιασμοί στην Αττική και 2.500 στην Εύβοια ακυρώθηκαν χτες λόγω των ανύπαρκτων υποδομών που κατέρρευσαν με την κακοκαιρία. Μεταξύ των ραντεβού που ακυρώθηκαν είναι για τα παιδιατρικά εμβόλια, όπου η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού (εξαιρούνται οι εμβολιασμοί στο Π. Πεντέλης που θα γίνουν Πέμπτη και Παρασκευή) έτσι ώστε να επαναπρογραμματιστούν τα ραντεβού από τους γονείς, «επεξεργαζόμαστε λύση»...

Στο μεταξύ, μόνο τις τελευταίες 4 μέρες από την Παρασκευή μέχρι και χτες, 376 άνθρωποι με Covid-19 έχασαν τη ζωή τους (108 την Παρασκευή, 73 το Σάββατο, 84 την Κυριακή, 111 χτες), μεταξύ των οποίων κι ένα παιδί κάτω των 17 ετών (το 7ο ανήλικο θύμα), ενώ πλέον ο τραγικός απολογισμός από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται συνολικά σε 22.748 νεκρούς.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 655, το 79,39% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και το 20,61% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Το τετραήμερο έγιναν επίσης 1.899 νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας, ενώ συνολικά επιβεβαιώθηκαν 70.023 νέα κρούσματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ