ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2022
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σούδα και Αλεξανδρούπολη στον πολεμικό σχεδιασμό των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

Να «αξιοποιήσουν» Σούδα και Αλεξανδρούπολη σε περίπτωση πολεμικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία σκοπεύουν οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον Μάικλ Κάρπεντερ, στενό συνεργάτη του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Μιλώντας στην «Καθημερινή» και ερωτηθείς «σε περίπτωση εισβολής (σ.σ. της Ρωσίας στην Ουκρανία), τι θα μπορούσε να κληθεί η Ελλάδα να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια (σ.σ. του ΝΑΤΟ)», ο Κάρπεντερ απάντησε: «Θα φροντίσουμε να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ μας μαζί με τους Ελληνες φίλους μας. Και, ξέρετε, ο κόλπος της Σούδας δεν είναι μυστικό ότι αποτελεί ένα από τα βασικά στρατηγικά μας πλεονεκτήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε».

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στον ρόλο της Αλεξανδρούπολης, την οποία φυσικά δεν «αξιοποιούν» μόνο ως ενεργειακό κόμβο αλλά και για την ταχεία διεκπεραίωση ετοιμοπόλεμων αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Χαρακτηριστικά, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στην ενίσχυση του στρατιωτικού καθεστώτος του ακριτικού λιμένα, και ερωτηθείς αν «θα χρησιμοποιηθεί και αυτό το στρατηγικό πλεονέκτημα» από τους Αμερικανούς, απάντησε: «Η Αλεξανδρούπολη είναι βασικός κόμβος στο ενεργειακό δίκτυο στην Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Δεν έχω να ανακοινώσω κάτι σχετικά με την Αλεξανδρούπολη, αλλά η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι τόσο στενά συνδεδεμένοι σε τόσους διαφορετικούς τομείς, στην Πολεμική Αεροπορία, στο Ναυτικό, στις χερσαίες δυνάμεις. Μιλάμε για μια πολύ, πολύ στενή συνεργασία. Αν αυτό δεν αρέσει στον κ. Λαβρόφ, τι να κάνουμε...», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και τονίζοντας ότι η «ελληνοαμερικανική συνεργασία» «αποσκοπεί στο να φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά στην αμυντική μας συμμαχία, που είναι το ΝΑΤΟ».

Σε άλλο σημείο σημείωσε ότι «διπλωματικά θα επιδιώξουμε να καταδικάσουμε μια στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία, καθώς και να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει διπλωματικό τίμημα», ενώ αναφερόμενος στο κομμάτι της Ενέργειας, άλλο ένα πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού με τη Μόσχα, επεσήμανε ότι «κάνουμε πολλά άλλα πράγματα» με την Ελλάδα. «Συνεργαζόμαστε στενά και για την ενεργειακή ασφάλεια. Παρεμπιπτόντως, οποιαδήποτε κρίση στην Ουκρανία είναι επίσης πιθανό να είναι και μια ενεργειακή κρίση και επομένως πρέπει να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και ως προς αυτό το ενδεχόμενο. Ολα αυτά θα είναι πάνω στο τραπέζι σε περίπτωση κρίσης», τόνισε.

Τα λεγόμενα του Αμερικανού αξιωματούχου επιβεβαιώνουν αν μη τι άλλο τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τους κινδύνους που εγκυμονεί η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, με ευθύνη φυσικά όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, οι οποίες έδωσαν και δίνουν «γην και ύδωρ» στους Αμερικανούς με τη μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, με τελευταία σχετική εξέλιξη την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία του περασμένου Οκτώβρη για τις βάσεις.

Κι αν όλα αυτά η ντόπια αστική τάξη προσπαθεί να τα παρουσιάσει σαν εγγύηση τάχα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ως «ΝΑΤΟικότερη της ΝΑΤΟικής συμμάχου» Τουρκίας, ο Κάρπεντερ ήταν σαφής και ως προς αυτό, διαλύοντας με τη σειρά του κάθε αυταπάτη για τον χαρακτήρα των λυκοφιλιών του κεφαλαίου. Ερωτηθείς αν απέναντι στη Ρωσία «είναι ενωμένο το ΝΑΤΟ; Είναι η Τουρκία σύμφωνη με το υπόλοιπο ΝΑΤΟ, παρά τις θερμές σχέσεις με τη Μόσχα;», απάντησε: «Η Τουρκία συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Συμμετείχαν ενεργά στις συζητήσεις στον ΟΑΣΕ και στην πραγματικότητα μίλησαν μάλλον ευθέως για τις συνέπειες της επανεισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία». Και συμπλήρωσε: «Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και συνεργαζόμαστε πολύ στενά μαζί της. Συνεργάζομαι πολύ στενά με τον Τούρκο ομόλογό μου εδώ στη Βιέννη για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε όλοι σύμφωνοι».

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της ουκρανικής κρίσης και των «αβεβαιοτήτων» για τα αποθέματα της ΕΕ βρέθηκε στο επίκεντρο και της Συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, με την Ευρωπαία επίτροπο Κ. Σίμσον να συνιστά «να παραμείνουμε σε υψηλή επιφυλακή, να βελτιώσουμε την ετοιμότητα έναντι των κινδύνων και να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ κρατών - μελών».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εδώ και τώρα να κλείσουν η βάση της Αλεξανδρούπολης και όλες οι βάσεις!

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κάρπεντερ, η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ (ΕΠ ΑΜΘ) σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τους κινδύνους που εγκυμονεί η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ».

Ξεκαθαρίζει ότι ο λαός της περιοχής δεν θα παραμείνει αμέτοχος απέναντι στα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών, και ότι η ανησυχία για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην Ουκρανία μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε δύναμη αγώνα και αντίστασης στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης (λιμάνι, οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές, στρατόπεδα) και όλης της περιοχής (Πετροχώρι Ξάνθης, λιμάνι Καβάλας, οδικοί άξονες, ενεργειακό δίκτυο) σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΝΑΤΟικών φονιάδων, και γι' αυτόν τον λόγο σε στόχο των αντιπάλων τους.

«Λαός και νεολαία, στρατευμένοι νέοι και αξιωματικοί», συνεχίζει η ανακοίνωση, «τώρα μπορούν πιο καθαρά να δουν ότι οι ίδιοι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τη συμμετοχή στο σφαγείο που ετοιμάζεται ως αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών και εμπορευματικών δρόμων. Οτι από αυτήν την εμπλοκή συμφέροντα έχει μόνο η ντόπια αστική τάξη, που επιδιώκει τη "γεωπολιτική της αναβάθμιση", πολιτική που με συνέπεια υπηρέτησαν και υπηρετούν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ. Οτι τα παχιά λόγια για την "ανάπτυξη της περιοχής" και η πολιτική του "καλώς ήρθε το δολάριο" αυτοδιοικητικών παραγόντων δεν αφορούν τους ίδιους, που συνεχίζουν να είναι τα θύματα της εμπορευματοποιημένης και υποστελεχωμένης Υγείας, των τσακισμένων μισθών και της ανεργίας, της ενεργειακής φτώχειας και των κοινωνικών αποκλεισμών.

Τώρα να εντείνουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν:

- Απεγκλωβισμό της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, καμία συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, στην περικύκλωση της Ρωσίας.

- Να ακυρωθούν η νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και όποια συμφωνία δεσμεύει τον λαό και τη χώρα στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

- Εδώ και τώρα να κλείσουν η βάση της Αλεξανδρούπολης και όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου.

Καλούμε τον λαό της περιοχής να δυναμώσει την πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον λαό κυρίαρχο στον τόπο μας».

Επιβεβαιώνει και αναλαμβάνει βαριές ευθύνες η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν διαψεύδει το ενδεχόμενο να «αξιοποιηθούν» οι υποδομές σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη ως πολεμικά ορμητήρια, αλλά επί της ουσίας, παρά τις προσπάθειες να καλλιεργήσει εφησυχασμό, επιβεβαιώνει το πόσο βαθιά μέσα σε μεγάλους κινδύνους βάζει τον λαό.

Ο «Ριζοσπάστης» απευθύνθηκε για το θέμα σε αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ζητώντας τους να σχολιάσουν τις δηλώσεις Κάρπεντερ. Ουσιαστικά άφησαν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο καθώς απάντησαν επί λέξει: «Στο ζήτημα της Ουκρανίας η χώρα μας είναι ευθυγραμμισμένη με την ΕΕ και τους συμμάχους μας. Ταυτόχρονα είμαστε πάντοτε υπέρ της ανάγκης συνέχισης του διαλόγου με στόχο την ειρηνική υπέρβαση της κρίσης».

Εξάλλου, άλλοι παράγοντες, πιο κοντά στο αντικείμενο τέτοιων επικίνδυνων «συνεργασιών» με τους Αμερικανούς, σε επικοινωνία με τον «Ριζοσπάστη» μίλησαν μεν για «υποθετικό σενάριο», ταυτόχρονα όμως ανέφεραν ότι «σαφώς στηρίζουμε την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και συντασσόμαστε με τις αποφάσεις της ΕΕ, αλλά παράλληλα έχουμε επισημάνει την ανάγκη διατήρησης διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία».

Οσο «στρογγυλεμένες» κι αν είναι οι απαντήσεις, δεν κρύβονται με τίποτα οι βαριές ευθύνες που αναλαμβάνουν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που με τις διαδοχικές συμφωνίες, από το "Στρατηγικό Διάλογο" με τις ΗΠΑ επί ΣΥΡΙΖΑ ως τις σημερινές συμφωνίες με τις ΗΠΑ έχουν μετατρέψει τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο.

Αλλωστε, σε ό,τι αφορά τη Σούδα, αρμόδιες πηγές στην Αθήνα, αν και επιχειρούν να πείσουν ότι ο ρόλος της βάσης θα είναι πάντα «υποστηρικτικός» και ως «επιμελητείας», σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν το μέγεθος της εμπλοκής, όχι μόνο δεν το αποκλείουν, αλλά παραπέμπουν στη στήριξη που παρείχε η βάση και σε άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στο παρελθόν, όπως σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Σημειωτέον, η βάση της Σούδας «αξιοποιείται» έτσι κι αλλιώς εδώ και μήνες όχι μόνο ως βάση ανεφοδιασμού για τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που ανοίγονται στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και ως βασικός κόμβος από όπου το τελευταίο διάστημα απογειώνονται τα αμερικανοΝΑΤΟικά κατασκοπευτικά που μεταφέρουν εικόνα και συντονίζουν αποστολές στην περιοχή, και μάλιστα γι' αυτόν τον λόγο έχει μπει στις σχετικές αναφορές ακόμα και του Ρώσου Προέδρου.

Οι δε «στρατηγικές υποδομές» της Αλεξανδρούπολης «αξιοποιήθηκαν» όλο το προηγούμενο διάστημα για τη μεταφορά του μεγαλύτερου όγκου αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων που έχουν διεκπεραιωθεί ποτέ από εκεί προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, όπου και βρίσκονται τώρα «με το δάχτυλο στη σκανδάλη». Μόλις πριν λίγες μέρες ο Αμερικανός πρέσβης, κάνοντας τον απολογισμό, επεσήμανε ότι «μόνο το 2021 η Αλεξανδρούπολη υποδέχτηκε 9 μεγάλα πλοία, τα οποία υποστήριξαν την ανάπτυξη και απαγκίστρωση 165 ερπυστριοφόρων οχημάτων, 135 ελικοπτέρων και άνω των 2.500 τεμαχίων φορτίου. Η ανάπτυξη αυτού του λιμανιού παρέχει στη συμμαχία μας μια βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ενισχύει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ». Εξ ου και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωνε μεταξύ άλλων για την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα ομόλογό του ότι «θίξαμε το θέμα των νέων βημάτων που έγιναν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, για την ενίσχυση του καθεστώτος του λιμένος της Αλεξανδρούπολης για τους σκοπούς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, και ναι, φυσικά, διαβάσαμε σε ποιες κατευθύνσεις θα χρησιμοποιήσουν αυτό το λιμάνι οι Αμερικανοί».

Ειδική δύναμη των Αμερικανών στον Βόλο

Στο μεταξύ στο Βόλο εντείνονται οι εκπαιδεύσεις των Αμερικανών ελικοπτεράδων, που με βάση την κατάπτυστη συμφωνία με τις ΗΠΑ και στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής ανάπτυξης δυνάμεων πανευρωπαϊκά, έχουν μετασταθμεύσει στην Αεροπορική Βάση στο Στεφανοβίκειο. Προκειται για τον "Αλφα" λόχο, με το προσωνύμιο... "Λυκάνθρωποι", του 3-227 τάγματος της 1ης Μεραραχίας Ιππικού των ΗΠΑ, με τη δυναμή της να συνίσταται σε ελικόπτερα, επιθετικά, υποστήριξης, μεταγωγικά.

Η κύρια δύναμη της Μεραρχίας αναπτύχθηκε μέσω Αλεξανδρούπολης το προηγούμενο διάστημα, από τις ΗΠΑ, στη Ρουμανία. Ο "Αλφα" λόχος έμεινε εδω αναπτύσσοντας σειρά ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων πάνω από την ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο, ελέγχοντας βασικά τον δίαυλο κόντρα στις κινήσεις αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Συγκεκριμένα συμπλήρωσαν ήδη μια βδομάδα ασκήσεων σε επιθέσεις από αέρος, στην περιοχή γύρω από τον Ολυμπο, μέχρι και στα ανοικτά πέρα από το κάστρο του Πλαταμώνα.

Επιπλέον, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εν λόγω ελικοπτεράδες είναι κομμάτι μιας ευρύτερης ειδικής δύναμης των Αμερικάνων που έχει αναπτυχθεί στο Βόλο.

Στο μεταξύ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Harry Truman» που προ ημερών βρισκόταν στη Σούδα ξεκίνησε από χτες γυμνάσια, στη Μεσόγειο τα οποία θα διαρκέσουν ως τις 4 Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ