ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Νέα κόντρα για τις αξιώσεις του Πεκίνου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Νέες κατηγορίες για τις διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) απευθύνουν οι ΗΠΑ, με φόντο τόσο τις συνεχιζόμενες εδαφικές διαφορές μεταξύ του Πεκίνου και άλλων κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας στην περιοχή, όσο και τα εντεινόμενα παζάρια γύρω από πολλά μέτωπα που «καίνε» σε όλη την περιφέρεια του Ειρηνικού (βλ. εξελίξεις σε Μιανμάρ, Κορεατική Χερσόνησο, Ταϊβάν).

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσε νομική ανάλυση με τον τίτλο «Limits in the Seas» («Ορια στις θάλασσες»), με την οποία υποστηρίζει ότι οι διεκδικήσεις του Πεκίνου στη ΝΚΘ «υπονομεύουν σοβαρά το κράτος δικαίου στους ωκεανούς και πολυάριθμες παγκοσμίως αναγνωρισμένες διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου» που περιέχονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (την οποία δεν έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ).

Πρόκειται για επικαιροποίηση παλιότερης ανάλυσης του 2014, όπου ήδη η Ουάσιγκτον αμφισβητούσε τη νομιμότητα της οριοθέτησης με τη «γραμμή των εννέα παυλών» (όπως αποτυπώνονται σε κινεζικούς χάρτες οι διεκδικήσεις του Πεκίνου).

Η αμερικανική παρέμβαση αξιοποιεί επίσης γνωμοδοτική παρέμβαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου (PCA) της Χάγης από το 2016, που δικαίωνε τις Φιλιππίνες μετά από προσφυγή τους αναφορικά με περιοχή για την οποία διαφιλονικούν με την Κίνα. Η αμερικανική πλευρά ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι τα «ιστορικά δικαιώματα» που επικαλείται η Κίνα σχετικά με τμήματα της περιοχής είναι «παράνομα», όπως και οι διεκδικήσεις της επί ορισμένων νησιών που «δεν έχουν καμία γεωγραφική βάση», καθώς σύμφωνα με την Ουάσιγκτον πρόκειται για ζώνες που βρίσκονται κάτω από το νερό κατά την πλημμυρίδα. Καταλήγει δε καλώντας την Κίνα «να σταματήσει τις παράνομες και εξαναγκαστικές δραστηριότητές της στη ΝΚΘ».

Σχολιάζοντας την αμερικανική έκθεση, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν δήλωσε ότι «στρεβλώνει το Διεθνές Δίκαιο, παρασύρει σε λάθος άποψη (...) και έρχεται να διαταράξει την κατάσταση στην περιοχή».

Κινητικότητα σε αμφισβητούμενες περιοχές μεταξύ Κίνας και Μπουτάν

Οι συνοριακές διαμάχες της Κίνας με κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας επανήλθαν στο προσκήνιο, εξάλλου, με φόντο και δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου «Reuters» για νέες επεκτάσεις δομών που η Κίνα συνεχίζει να ανοικοδομεί σε μεθοριακές περιοχές για τις οποίες διαφιλονικεί με το Μπουτάν (ένα μικρό βασίλειο που παρεμβάλλεται ανάμεσα στην Ανατολική Ινδία και τη Νοτιοδυτική Κίνα).

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για πάνω από 200 δομές, συμπεριλαμβανομένων διώροφων κτιρίων, που είναι υπό κατασκευή σε έξι τοποθεσίες, με βάση δεδομένα που έχει συλλέξει από δορυφόρους η αμερικανική εταιρεία «HawkEye 360».

Σύμφωνα με το πρακτορείο το ΥΠΕΞ του Μπουτάν αρνήθηκε να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα, αναφέροντας ότι «αποτελεί πολιτική μας να μη σχολιάζουμε δημόσια ζητήματα συνοριακών διαφορών».

Το δε κινεζικό ΥΠΕΞ σύμφωνα με το «Reuters» έκανε λόγο για «συνήθεις οικοδομικές εργασίες στην επικράτειά μας», η διεξαγωγή των οποίων «εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι σχετικές δομές θα μπορούσαν να διασφαλίσουν στην Κίνα πιο προνομιακή θέση ως προς τον έλεγχο της περιοχής Ντόκλαμ, γεωγραφικής ζώνης στη μεθόριο τριών χωρών, εξίσου κρίσιμης σημασίας και για την Ινδία. Οπως θυμίζει το «Reuters», το 2017 Κίνα και Ινδία είχαν εμπλακεί σε διάφορα «θερμά επεισόδια» στην περιοχή, που άλλωστε ήταν «μήλον της Εριδος» και στον μεταξύ τους πόλεμο το 1962.

Νέα μαχητικά ψάχνει η Ταϊλάνδη

Ολα αυτά ενώ στην Ταϊλάνδη το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την αγορά 4 νέων μαχητικών αεροσκαφών συνολικής αξίας άνω των 413 εκατ. δολαρίων, προκρίνοντας τα «F-35» της αμερικανικής «Lockheed Martin».

Να καταγραφεί τέλος ότι αναμεταδόθηκαν εκτενώς οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, κατά την παρακολούθηση της προχτεσινής νέας δοκιμαστικής εκτόξευσης πυραύλου, καλώντας τους επιστήμονες της χώρας του «να επιταχύνουν περαιτέρω τις προσπάθειες για τη σθεναρή ανάπτυξη της στρατηγικής στρατιωτικής ισχύος, και ποιοτικά και ποσοτικά, και να εκσυγχρονίσουν περαιτέρω τις Ενοπλες Δυνάμεις μας».

ΚΙΝΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΕΞ
Αξιολόγησαν «ευκαιρίες» για παραπέρα «οικονομική συνεργασία»

Από τη συνάντηση του Μ. Τσαβούσογλου με τον Κινέζο ομόλογό του

Xinhua

Από τη συνάντηση του Μ. Τσαβούσογλου με τον Κινέζο ομόλογό του
«Τις διμερείς μας σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα» συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Τουρκίας και Κίνας, Μ. Τσαβούσογλου και Γουάνγκ Γι, κατά την επίσημη επίσκεψη του πρώτου στο Πεκίνο, σύμφωνα με τη φειδωλή ενημέρωση που έκανε με ανάρτηση στο Twitter.

Τόνισε πάντως ότι οι δύο πλευρές «αξιολογήσαμε ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας», με φόντο την ολόπλευρη προσπάθεια της Κίνας να στερεώσει συμμαχίες στο κρίσιμο σταυροδρόμι όπου βρίσκεται η Τουρκία, ενώνοντας τρεις ηπείρους και διαδραματίζοντας αντικειμενικά σημαντικό ρόλο για τους λεγόμενους «Δρόμους του Μεταξιού» που προωθεί το Πεκίνο.

Ακόμα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι μετέφερε «απόψεις, προσδοκίες και ευαισθησίες όσον αφορά θέματα της ατζέντας μας, ειδικά αυτά των Τούρκων Ουιγούρων», δηλαδή της μουσουλμανικής τουρκογενούς εθνοτικής ομάδας που αποτελεί την πλειοψηφία του πληθυσμού στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ. Οι κατηγορίες για «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» των Ουιγούρων από το Πεκίνο βρίσκονται σταθερά ψηλά στην αντιπαράθεση της Δύσης με την Κίνα - η οποία τις αρνείται και αναφέρει ότι αντιμετωπίζει αυτονομιστικές ομάδες. Η Τουρκία, από την πλευρά της, στο πλαίσιο της στενότερης συνεργασίας με την Κίνα, ασκεί τα τελευταία χρόνια μια πιο «ισορροπημένη» κριτική.

Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα «Γκλόμπαλ Τάιμς», ο Τσαβούσογλου είπε ακόμα ότι η χώρα του είναι αντίθετη στην «πολιτικοποίηση» της Χειμερινής Ολυμπιάδας που θα διεξαχθεί στο Πεκίνο τον Φλεβάρη.

Ενέργεια, νέες τεχνολογίες και άλλοι νευραλγικοί τομείς στο επίκεντρο

Από την πλευρά του, ο Κινέζος ΥΠΕΞ είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει να ενισχύσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη, ειδικά ως προς τη διαφύλαξη της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της ανάπτυξής τους. Να απέχουν η μία από την ανάμειξη σε εσωτερικά ζητήματα της άλλης.

«Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα η οποία υπέγραψε τη συμφωνία για την πρωτοβουλία OBOR (σ.σ. Δρόμοι του Μεταξιού) με την Κίνα, που έδειξε τη σημασία που η Τουρκία αποδίδει στην πρακτική συνεργασία των δύο χωρών», είπε μεταξύ άλλων ο Κινέζος ΥΠΕΞ. Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να προωθήσουν τη συνεργασία τους και στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, στις νέες μορφές Ενέργειας, τα δίκτυα 5G κ.α., όπως και ότι η Κίνα ενδιαφέρεται για την αύξηση των εισαγωγών προϊόντων υψηλής ποιότητας από την Τουρκία.

Τέλος, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις και για την κατάσταση στο Καζακστάν, με τον Γουάνγκ να παρατηρεί - σύμφωνα με τους Γκλόμπαλ Τάιμς - τον «μοναδικό ρόλο που διαδραματίζει ότι η Τουρκία στις υποθέσεις της περιφέρειας», αλλά και να διαμηνύει την ετοιμότητα της Κίνας για ενίσχυση του πολυμερούς συντονισμού στην περιοχή.

Τέλος, η κινεζική εφημερίδα τόνισε πως ο Γουάνγκ Γι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του και τη συγκρότηση της AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία), επιλέγοντας να ισχυριστεί (η εφημερίδα): «Η Τουρκία είναι χώρα με ανεξάρτητη διπλωματική πολιτική και κρίσιμη επιρροή στην περιοχή που συνδέει Ασία και Ευρώπη (...) Είναι ακόμα κρίσιμος εταίρος που μπορεί να στηρίξει την Κίνα στη διεθνή αρένα όταν η Κίνα χρειάζεται να διαχειριστεί τις πιέσεις και προκλήσεις των ΗΠΑ και ορισμένων δυτικών χωρών».

Στο μεταξύ, την επίσπευση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα ζήτησαν προχτές βράδυ από την κινεζική κυβέρνηση υπουργοί Εξωτερικών του εξαμελούς Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου που ολοκληρώνουν σήμερα την πενθήμερη επίσκεψή τους στο Πεκίνο.

ΔΑΝΙΑ
Παραμένει φυλακισμένος ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ξένων πληροφοριών της Δανίας, Λαρς Φίντσεν, παραμένει υπό κράτηση για την εμπλοκή του σε μια υπόθεση διαρροής «άκρως απόρρητων» πληροφοριών, και είναι ο μόνος από τους τέσσερις νυν και πρώην αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών που κρατείται ενώ εξελίσσεται η έρευνα.

Οι αξιωματούχοι των δύο υπηρεσιών πληροφοριών της Δανίας συνελήφθησαν τον Δεκέμβρη με κατηγορίες για διαρροή άκρως απόρρητων πληροφοριών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν στη Δανία ή στα κράτη - μέλη της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ «σοβαρή ή εξαιρετικά σοβαρή ζημιά» εάν μεταβιβαστούν, ανέφερε η Δανέζικη Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών (PET) στο «Ρόιτερς».

Η υπόθεση, για την οποία οι αρχές έχουν δώσει στη δημοσιότητα πολύ λίγες πληροφορίες, δικάζεται κεκλεισμένων των θυρών. Οι ακριβείς κατηγορίες και η φύση των πληροφοριών που διέρρευσαν δεν έχουν δημοσιευθεί.

Στο μεταξύ, έκθεση της Δανέζικης Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών προειδοποίησε χτες για «αυξανόμενη απειλή κατασκοπείας» από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Αρκτικής (Γροιλανδία, Νήσοι Φερόε), όπου παγκόσμιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ανταγωνίζονται για την πρόσβαση σε πόρους και θαλάσσιες οδούς.

Η έκθεση υπογράμμισε επίσης ότι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών επιχείρησαν να έρθουν σε επαφή με φοιτητές, ερευνητές και εταιρείες για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία και την έρευνα στη Δανία.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Μαζική συμμετοχή στην απεργία

«Νέκρωσε» χτες το μεγαλύτερο μέρος των εργοταξίων, των επιχειρήσεων, των δημόσιων υπηρεσιών, των σχολείων και των πανεπιστημίων στον Λίβανο από την 24ωρη απεργία.

Η κινητοποίηση έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα από το 2019, οξύνοντας σε τεράστιο βαθμό τα λαϊκά προβλήματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η λίρα του Λιβάνου, που ανταλλασσόταν ελεύθερα σε καταστήματα και τράπεζες με ισοτιμία 1.500 προς 1 δολάριο έως το ξέσπασμα της κρίσης το 2019, κατακρημνίστηκε με αποτέλεσμα χτες η ισοτιμία της στη μαύρη αγορά να διαμορφώνεται περίπου στις 31.500 λίρες προς 1 δολάριο.

Στο μεταξύ, χτες βρέθηκε στη Βηρυτό, στο φόντο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Αλ. Σάλενμπεργκ, δηλώνοντας ότι η ΕΕ θέλει τάχα «να βοηθήσει τον Λίβανο» να γλιτώσει από την οικονομική καταστροφή, απαιτώντας προηγουμένως από τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας να «καθαρίσουν» την πολιτική σκηνή από τη διαφθορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ