ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μαχαίρι μέχρι και 268 ευρώ στις συντάξεις χηρείας

Με εφαρμογή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ πετσοκόβει κι άλλο τις συντάξεις

Στα μουλωχτά, παραμονή Πρωτοχρονιάς, με μια ακόμα εγκύκλιο εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑ), η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει νέες περικοπές στις συντάξεις και ιδίως στις συντάξεις χηρείας. Η νέα παρέμβαση οδηγεί σε μειώσεις στις συντάξεις χηρείας μέχρι και 268,8 ευρώ, 5,5 ολόκληρα χρόνια μετά την ψήφιση του παραπάνω νόμου για το Ασφαλιστικό από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον ισχυρισμό ότι «βασικός σκοπός της εγκυκλίου, η οποία δεν έχει αναδρομική ισχύ, είναι (...) η εύρυθμη λειτουργία του κοινωνικοασφαλιστικού μας συστήματος» οδηγεί σε περικοπές καθώς από εδώ και στο εξής, κάθε συνταξιούχος θα λαμβάνει μία εθνική σύνταξη, όχι μόνο στην περίπτωση σώρευσης συντάξεων εξ ιδίου δικαιώματος αλλά και στην περίπτωση που ο δικαιούχος λάβει και σύνταξη χηρείας.

Ετσι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία προβλέπει ότι στην περίπτωση που ο δικαιούχος έχει δική του σύνταξη ή εργάζεται, η σύνταξη χηρείας θα μειώνεται στο 70%, ενώ μετά την παρέλευση της τριετίας στο 35%, τώρα μετά την ΚΥΑ, τα ποσοστά αυτά θα υπολογίζονται μόνο πάνω στο κομμάτι της ανταποδοτικής σύνταξης. Δηλαδή, κατά το διάστημα της τριετίας η περικοπή των συντάξεων χηρείας θα φτάσει μέχρι και στα 268,8 ευρώ (70% x 384 ευρώ), ενώ μετά την τριετία η μείωση σε σύγκριση με το ισχύον καθεστώς θα φτάνει μέχρι και στα 134,4 ευρώ (35% x 384 ευρώ)!

Είναι δε προκλητικό αντί να δίνονται αυξήσεις στις συντάξεις, η κυβέρνηση να προχωρά σε τέτοια δραστική περικοπή, μέσα σε συνθήκες ανυπόφορης ακρίβειας που εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα, ενώ η πανδημία προκαλεί νέα ατομικά έξοδα ειδικά στην περίπτωση των ηλικιωμένων και όταν η μέση σύνταξη θανάτου που δίνει ο ΕΦΚΑ είναι μόλις 438,15 ευρώ μεικτά. Αυτές τις συντάξεις βάζει σήμερα στο στόχαστρο η κυβέρνηση.

Μάλιστα, η απόχη των περικοπών δεν περιορίζεται μόνο στις νέες συντάξεις, αλλά περιλαμβάνει εμμέσως και δικαιούχους συντάξεων χηρείας πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε αυτές τις περιπτώσεις, κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, το ποσό που λαμβάνει ο δικαιούχος και προέρχεται από εθνικές συντάξεις, εφόσον ξεπερνά τα 384 ευρώ, θα νοείται ως «προσωπική διαφορά». Αυτό σημαίνει πως εφόσον στο μέλλον αποφασιστούν αυξήσεις στις συντάξεις, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι δεν θα τις λάβουν, παρά μόνο όταν πρώτα μηδενιστούν οι «προσωπικές τους διαφορές», που προκύπτουν από τον νέο υπολογισμό, χωρίς πλέον το κομμάτι της εθνικής σύνταξης. Με τον τρόπο αυτό και στους λεγόμενους «παλιούς συνταξιούχους» επιβάλλεται έμμεση νέα περικοπή.

Η νέα παρέμβαση έρχεται να επιβεβαιώσει επίσης τον αντιδραστικό χαρακτήρα που είχε η πρόβλεψη του νόμου Κατρούγκαλου για τον διαχωρισμό της σύνταξης σε «ανταποδοτική» και «εθνική». Αν και οι συνέπειες ήδη αναδείχτηκαν από την πρώτη στιγμή ψήφισης του νόμου, καθώς προέβλεπε ότι στην περίπτωση σώρευσης κύριων συντάξεων στον ίδιο δικαιούχο δινόταν μόνο μια «εθνική» σύνταξη, ενώ ταυτόχρονα η «εθνική» εξαρτιόταν και από τον χρόνο παραμονής του δικαιούχου στη χώρα μας, τώρα η αντιδραστικότητα απογειώνεται.

Αποδεικνύεται δηλαδή πως η λεγόμενη «εθνική σύνταξη» που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αντιμετωπίζεται από το αστικό κράτος ως «προνοιακό επίδομα» και όχι ως συνταξιοδοτικό δικαίωμα που έχει κατοχυρωθεί από τις εισφορές του ασφαλισμένου. Ετσι γίνεται πιο εύκολο να κόβεται και να ράβεται από τις αστικές κυβερνήσεις και με διάφορα φίλτρα και κρησάρες να αποκλείει συνταξιούχους ακόμα και από αυτό το θεμελιωμένο δικαίωμά τους.

Αξίζει επίσης να υπενθυμιστεί ότι η «εθνική σύνταξη» στο ύψος των 384 ή 360 ευρώ (ανάλογα με τα έτη Ασφάλισης) ήταν το «καρότο» στην προπαγάνδα που είχε αναπτύξει η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογηθούν οι χαμηλοί συντελεστές αναπλήρωσης στην ανταποδοτική σύνταξη, που οδηγούσαν σε συντάξεις πείνας. Τώρα, καθώς η «εθνική σύνταξη» σε πολλές περιπτώσεις περικόπτεται, αυτό οδηγεί ακόμα περισσότερους συνταξιούχους σε κατάσταση εξαθλίωσης.

Ταυτόχρονα, τόσο η ΚΥΑ όσο και ο χρόνος που τέθηκε σε εφαρμογή δείχνουν και την πολιτική υποκρισία της κυβέρνησης που με πολλά ταρατατζούμ διαφήμιζε την έναρξη εφαρμογής του ΤΕΚΑ, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, με το επιχείρημα ότι έτσι οι νέοι θα παίρνουν μεγαλύτερες συντάξεις. Και ενώ διαφημίζουν τις μελλοντικές ...«μεγάλες συντάξεις», προχωρούν χωρίς ντροπή στην περικοπή των συντάξεων από σήμερα κιόλας και μάλιστα σε ύψος που ξεπερνά μία ολόκληρη επικουρική σύνταξη.

Επιβεβαιώνεται, τέλος, η εκτίμηση ότι το Ασφαλιστικό δεν έχει κλείσει, αντίθετα είναι μόνιμα στο στόχαστρο των κυβερνήσεων, στο πλαίσιο της ενιαίας στρατηγικής τους για διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και μετατροπής της σε «ατομική υπόθεση», μέσω της σταδιακής απόσυρσης του κράτους από την υποχρέωση παροχής συντάξεων.

Κι όμως υπάρχει ελπίδα

Βρισκόμαστε ήδη στον δεύτερο χρόνο της πανδημίας, με τα ήδη τραγικά αποτελέσματα και με τις προβλέψεις δυσοίωνες. Τα όρια του δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο υπονομεύτηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, με την αποψίλωση του προσωπικού και το «λουκέτο» σε νοσοκομεία - ανάμεσά τους κι αυτά για λοιμώδη νοσήματα - έχουν ήδη αποκαλυφθεί. Κι αυτό γιατί προτεραιότητά τους δεν ήταν η προστασία της υγείας του λαού, αλλά το δυνάμωμα της επιχειρηματικής δράσης σ' αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Την ίδια στιγμή, τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους βασικούς χώρους διασποράς, στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία, στους μεγάλους χώρους δουλειάς, απορρίπτονται, γιατί αποτελούν κόστος για κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους.

Ταυτόχρονα, ο λαός δοκιμάζεται από το κύμα ακρίβειας, τους χαμηλούς μισθούς, την ανεργία, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, όπως συμβαίνει σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Σύντομα θα γίνουν πιο ορατές και οι συνέπειες των αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και προστίθενται σε εκείνους των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πάνω σ' αυτό το έδαφος και την πιεστική κατάσταση που διαμορφώνεται, είναι λογικό και επόμενο να δυναμώνει η λαϊκή δυσαρέσκεια.

Το κρίσιμο όμως είναι αυτή η λαϊκή δυσαρέσκεια να μην εγκλωβιστεί στα όρια του συστήματος, να μη σκοντάψει στα νέα πολιτικά αναχώματα ή στα «παλιά» (βλέπε ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) που αναβαπτίζονται, να μη γίνει αναμονή για νέους «σωτήρες», αλλά να γίνει συμμετοχή στον αγώνα, στην ταξική πάλη, αμφισβήτηση της αντιλαϊκής στρατηγικής που αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής όλων των αστικών κομμάτων.

Αν οι εργαζόμενοι αποδέχονταν μοιρολατρικά την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ ή είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μια κυβερνητική εναλλαγή, οι αγώνες που έγιναν στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ, στην «e-food», στα «Πετρέλαια Καβάλας», στους ναυτεργάτες, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στην Εκπαίδευση, στην Υγεία, απειθαρχώντας στους αντεργατικούς νόμους, πρώτα και κύρια στους νόμους Βρούτση - Αχτσιόγλου και Χατζηδάκη, δεν θα είχαν γίνει. Δεν θα είχε διαμορφωθεί ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που στήριξε αυτούς τους αγώνες και διαπαιδαγώγησε ευρύτερες δυνάμεις.

Κι όμως οι εργαζόμενοι, μέσα από αυτούς τους αγώνες, κέρδισαν να ακυρωθούν απολύσεις, να πεταχτούν έξω από χώρους δουλειάς τα δουλεμπορικά, να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να υπογραφούν ΣΣΕ και να αυξηθούν μισθοί. Ο,τι κέρδισαν δεν τους τα έδωσε καμία κυβέρνηση, αντίθετα όλες οι κυβερνήσεις νομοθετούσαν σε βάρος τους. Επιπλέον, κέρδισαν νέα πείρα, εμπιστοσύνη στη δύναμη της οργάνωσης, της συλλογικής δράσης, που επιβεβαιώνει πως «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Αυτή η πείρα είναι πολύτιμη για να έχει συνέχεια και να δυναμώσει η αγωνιστική πορεία, γιατί η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα κλιμακώσουν την αντιλαϊκή επίθεση.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες δουλεύουμε ακούραστα ώστε να πολλαπλασιαστούν αυτά τα παραδείγματα, ώστε χιλιάδες ακόμα εργαζόμενοι να μπουν στην πάλη, να οργανωθούν στα σωματεία τους. Να απορρίψουν μαζικά τα ψεύτικα διλήμματα της ΝΔ, το παραμύθι της δήθεν «δίκαιης ανάπτυξης». Το ίδιο παραμύθι, ότι από την καπιταλιστική ανάπτυξη κερδίζουν και οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι εργαζόμενοι, πουλάει και ο ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό και έβαλε πλάτη στην υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής, και τώρα επίμονα ζητά να του αναγνωριστεί.

Δουλεύουμε ακούραστα για να δυναμώσει η απειθαρχία στους αντεργατικούς νόμους, να είναι όλοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι απέναντι στον κοινό εχθρό, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τα κόμματά τους. Αυτή είναι η ενότητα που συμφέρει τους εργαζόμενους. Ο αγώνας για ριζική ανατροπή και βαθιά ρήξη με το σύστημα της εκμετάλλευσης, η κοινωνική συμμαχία για τέτοιο σκοπό, είναι η απάντηση.

Το ΚΚΕ έχει σχέδιο για το σήμερα και το αύριο, σύγχρονο επαναστατικό Πρόγραμμα που φωτίζει τη διέξοδο που συμφέρει τον λαό, τον σοσιαλισμό, τις δυνατότητες της οικοδόμησής του στην Ελλάδα. Γι' αυτό η συμπόρευση με το ΚΚΕ αποτελεί τη μόνη προοδευτική επιλογή, τη μόνη επιλογή για να πάνε τα πράγματα προς τα εμπρός, ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

(Αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Documento»)


Του
Γιώργου ΚΡΗΤΙΚΟΥ*
*Ο Γ. Κρητικός είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με διεκδικητικό αγώνα εργαζόμενοι και συνταξιούχοι να αποκρούσουν τη νέα επίθεση

Σε σχόλιό του για τη νέα εγκύκλιο της κυβέρνησης αναφορικά με τις συντάξεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Την ίδια στιγμή που η υγεία του λαού δοκιμάζεται από το νέο κύμα της πανδημίας και από τα πρωτόκολλα - λάστιχο, που οι ανατιμήσεις και η ενεργειακή φτώχεια έχουν δημιουργήσει μια εφιαλτική κατάσταση για κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια, η κυβέρνηση της ΝΔ με τη νέα πρωτοχρονιάτικη εγκύκλιο δίνει ένα ακόμα χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα και φέρνει δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους αντιμέτωπους με νέες άμεσες και έμμεσες περικοπές στις συντάξεις τους.

Η νέα εγκύκλιος πατάει πάνω στους αντιασφαλιστικούς νόμους των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θέσπισαν ηλικιακά όρια και κατακρεούργησαν τις συντάξεις χηρείας, έφεραν ισχυρές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις αναπηρίας.

Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια έχει αναδείξει τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, με τη συρροή αντιασφαλιστικών νόμων που οδήγησαν στο χτύπημα των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, έχει καταθέσει τροπολογίες για την αποκατάστασή τους και την προστασία τους, οι οποίες έχουν απορριφθεί από τα κόμματα που κυβέρνησαν.

Μόνη λύση είναι ο διεκδικητικός αγώνας εργαζομένων και συνταξιούχων για να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να αποκρούσουμε τη νέα επίθεση και να περάσουμε στην αντεπίθεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ