ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Με αποφασιστικότητα και όπλο την αλληλεγγύη συνεχίζουν τον αγώνα

Με συγκέντρωση στη Λάρυμνα διεκδίκησαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση και διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας και των θέσεων εργασίας

Σε έναν ακόμα αγωνιστικό σταθμό του δίχρονου αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μετατράπηκε η συγκέντρωση αλληλεγγύης και ενημέρωσης που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης 30 Δεκέμβρη το επιχειρησιακό Σωματείο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Εργαζόμενοι μαζί με αντιπροσωπείες συνδικάτων και φορέων από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική αποχαιρέτησαν αγωνιστικά το 2021 και έστειλαν το μήνυμα για νέες κινητοποιήσεις τη νέα χρονιά. Εδειξαν έτσι την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τόσο για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης όσο και για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Για μία ακόμα φορά αναδείχθηκε ότι δίπλα στην ενότητα και τη συσπείρωση στο Σωματείο τους, «όπλο» στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι η πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη, που εκφράστηκε και στη συγκέντρωση. Αντιπροσωπείες συνδικάτων - φορέων και κάτοικοι της γύρω περιοχής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου, δηλώνοντας ότι συνεχίζουν να βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Κώστας Παρασκευάς και Γιάννης Πρωτούλης, ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ.

Είμαστε όρθιοι, αντέχουμε και συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα!

Στον χαιρετισμό του ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, σημείωσε αρχικά ότι οι εγκληματικοί σχεδιασμοί που εφαρμόζει η κυβέρνηση στη ΛΑΡΚΟ εδώ και δύο χρόνια έχουν οδηγήσει στην περαιτέρω απαξίωση των εγκαταστάσεων και της ίδιας της εταιρείας. Επεσήμανε ότι αν τα χρήματα που έχουν δοθεί για πρώτη φορά στη ΛΑΡΚΟ από το Δημόσιο, για να προχωρήσει η ειδική εκκαθάριση, δίνονταν για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγικής δραστηριότητας, η κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ θα ήταν εντελώς διαφορετική. Τόνισε επίσης ότι η σημερινή κατάσταση επιβεβαιώνει τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, που από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκαν στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.

Αναφέρθηκε ακόμα στις διεκδικήσεις και τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν διατυπώσει τα σωματεία για τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ προς όφελος των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και του λαού της χώρας, και οι οποίες έρχονται σε αντιπαράθεση με τα σχέδια της κυβέρνησης, που στέλνουν τους εργαζόμενους στην ανεργία.

Πρόσθεσε δε ότι παρά τις μεγάλες περικοπές στη μισθοδοσία και παρά τον πόλεμο που δέχονται, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ αντέχουν, στέκονται όρθιοι και συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους. Κλείνοντας ευχαρίστησε όλους όσοι βρέθηκαν στη συγκέντρωση και συνολικότερα έχουν στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Για συνέχιση του αγώνα έκανε λόγο στον χαιρετισμό του και ο Ανδρέας Κορέντζελος, γραμματέας του Σωματείου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει κανένα από τα αιτήματα των εργαζομένων, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να απολυθούν ακόμα και χωρίς αποζημιώσεις.

Στην κινητοποίηση έδωσαν το «παρών» αντιπροσωπείες από τις εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς: Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Ομοσπονδία Φαρμάκου, Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Λιβαδειάς, Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας, Σωματείο Εργαζομένων Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας, Σωματείο Εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου, Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας, Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, Κλαδικό Συνδικάτο Καλλυντικού - Φαρμάκου Αττικής, Σωματείο Χειριστών Φωκίδας, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας, Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ, Σωματείο Συνταξιούχων Μαρτίνου, «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Λοκρών.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη που είχαν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ με τον υπουργό Οικονομικών, το επιχειρησιακό Σωματείο της Λάρυμνας σε ανακοίνωσή του ενημερώνει για την άρνηση του υπουργείου απέναντι στο αίτημα καταβολής έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε εργαζόμενους «ζημιογόνας επιχείρησης», όπως ειπώθηκε. Επιπλέον, όπως μετέφερε το Σωματείο, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τον «προβληματισμό» του σχετικά με το ενεργειακό κόστος και τις επιπτώσεις του στην πορεία των διαγωνισμών εκποίησης της ΛΑΡΚΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας θυμίζει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης δύο χρόνια πριν, όταν με απόφασή της η ΛΑΡΚΟ οδηγούνταν στη σημερινή κατάσταση: «Η ΛΑΡΚΟ έχει υψηλό κόστος παραγωγής, οι εργαζόμενοι είναι προνομιούχοι σε μία ζημιογόνα επιχείρηση, οι τιμές του νικελίου είναι χαμηλές, πρέπει να δοθούν χρήματα που δεν υπάρχουν για να γίνουν επενδύσεις» ήταν τα λόγια της κυβέρνησης. «Μέσα σε αυτά τα δύο έτη και όσο περνάει ο καιρός επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις μας ότι το μέλλον της ΛΑΡΚΟ μέσα από αυτήν την πολιτική παίζεται στα ζάρια», σημειώνει το Σωματείο και ενδεικτικά αναφέρει:

-- Διορίστηκε ειδική διαχείριση για «να μειώσει το κόστος παραγωγής» και, με βάση τον νόμο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ξεκίνησε τη «μείωση του κόστους παραγωγής», μειώνοντας τους «προνομιακούς» μισθούς των 1.000 ευρώ (κατά μέσο όρο). Αρα, με βάση με αυτά που έλεγε η κυβέρνηση, «προνομιούχοι πλέον δεν υπάρχουν».

-- Οι τιμές του νικελίου έχουν ανέβει σε κερδοφόρα επίπεδα. Αρα, με βάση αυτά που έλεγε η κυβέρνηση, δεν είναι «χαμηλές».

-- Στη ΛΑΡΚΟ έπεσαν έμμεσα και άμεσα 100 εκατομμύρια ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αρα, με βάση αυτά που έλεγε η κυβέρνηση, βρέθηκαν τα χρήματα που «δεν υπήρχαν για επενδύσεις».

Και προσθέτει το Σωματείο: «Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι το κόστος παραγωγής υπερδιπλασιάστηκε και το φτάνει στα ύψη η συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης με την "απελευθέρωση" της Ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την "πράσινη μετάβαση και ανάπτυξη", τα πράσινα άλογα λέμε εμείς που καλπάζουν, παίρνοντας από το υστέρημά μας και το τελευταίο ευρώ».

Κλείνοντας το Σωματείο τονίζει: «Ο αγώνας συνεχίζεται. Το Σωματείο μας, σε συντονισμό με τα άλλα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, το επόμενο διάστημα από τη μία θα προετοιμάζει όσο το δυνατόν καλύτερα την επιχειρηματολογία με ντοκουμέντα απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, με στόχο να υλοποιηθούν τα αιτήματά μας, και από την άλλη με πολύμορφες κινητοποιήσεις θα επισφραγίζει ότι δεν είμαστε μόνοι μας, θα αναδεικνύει το πρόβλημα κάθε μέρα».


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ
Το εργατικό κίνημα να βάλει τη σφραγίδα του με μαζικούς και δυναμικούς αγώνες

«Μπροστά στη νέα χρονιά που έρχεται, το ΠΑΜΕ θέλει να εκφράσει σε όλους τους συναδέλφους, εργαζόμενους, συνταξιούχους, άνεργους, νέους, τις πιο θερμές του ευχές για υγεία και δύναμη!», σημειώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά. Αναλυτικά αναφέρει:

«Να συμβάλουμε όλοι ακόμα πιο αποφασιστικά για μια νέα χρονιά που το εργατικό κίνημα θα βάλει πιο έντονα τη σφραγίδα του, με μαζικούς και δυναμικούς αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, της υγείας και της ζωής μας μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς.

Να γίνει ουσία και πράξη το σύνθημά μας: "Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό"!

Αυτό το σύνθημα κυριάρχησε σε όλους τους ελπιδοφόρους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες που αναπτύχθηκαν μέσα στη χρονιά που πέρασε, και στους οποίους το ΠΑΜΕ έδωσε το μαχητικό "παρών". Αγώνες που οργανώθηκαν κόντρα σε "θεούς και δαίμονες", δίνοντας το μήνυμα ότι η εργατική τάξη και ο λαός δεν πρόκειται να το βάλουμε κάτω μπροστά στην ένταση της εκμετάλλευσης, στη φτώχεια και την ανασφάλεια για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Με μαζική οργάνωση στα συνδικάτα και στόχο τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν, θα αντιμετωπίσουμε τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους, την εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, τα καλέσματα να μείνουμε ήσυχοι και σιωπηλοί "μέχρι να περάσει η μπόρα", στη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής που κυριαρχεί στο συνδικαλιστικό κίνημα, με τη ΓΣΕΕ στην προμετωπίδα.

Οσο κι αν προσπαθούν να μας εμποδίσουν και να μας τιθασεύσουν, εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε όλα όσα δικαιούμαστε και μας ανήκουν, βάζοντας στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Αυτό το στίγμα έδωσαν οι αγώνες των υγειονομικών αλλά και πολλών άλλων κλάδων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού μέσα στην πανδημία, που η πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και όλων των κυβερνήσεων, στη λογική του "κόστους - οφέλους", την έκανε ακόμα πιο φονική. Οι αγώνες των εκπαιδευτικών για να μπορούν τα παιδιά μας να πηγαίνουν σε ασφαλές σχολείο και να μορφώνονται. Οι αγώνες για μέτρα προστασίας μέσα στους εργασιακούς χώρους. Οι αγώνες του σεισμόπληκτου, πυρόπληκτου και πλημμυροπαθούς λαού, για να διεκδικήσει όσα του στερεί η πολιτική που βρίσκει δισεκατομμύρια για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αλλά δεν δίνει ούτε ευρώ για την αντισεισμική, αντιπυρική, αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση. Οι αγώνες των εργατών στην οικοδομή, στη ναυπηγοεπισκευή, στη ναυσιπλοΐα, στην COSCO, στην "e-food", στη ΛΑΡΚΟ και αλλού για Συλλογικές Συμβάσεις και δουλειά με δικαιώματα, για μέτρα υγείας και ασφάλειας, ενάντια στην εφαρμογή της αντεργατικής νομοθεσίας και του τερατουργήματος Χατζηδάκη, που επιδιώκει να στραγγαλίσει τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.

Η ταξική αλληλεγγύη των εργατών και σημαντικών τμημάτων του λαού μας, που εκφράστηκε πολύμορφα σε όλους αυτούς τους αγώνες, ήταν πολύτιμη, διαπαιδαγώγησε νέες δυνάμεις για τη δύναμη που μπορούν να έχουν ο οργανωμένος αγώνας και η ταξική πάλη.

Αυτοί οι αγώνες δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να βαδίσει ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε άνεργος, η εργαζόμενη νεολαία, τη νέα χρονιά που έρχεται.

Απέναντι στη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη, εγκληματική για τους εργαζόμενους και τους βιοπαλαιστές πολιτική της πλουτοκρατίας, που εκφράζεται από κυβέρνηση - ΕΕ - ΝΑΤΟ, απέναντι στην ενσωμάτωση και την υποταγή που πρεσβεύουν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και όλοι όσοι δεν βλέπουν τίποτα πέρα από την εκμεταλλευτική βαρβαρότητα, να αντιτάξουμε την οργάνωση και τον αγώνα μας για τη ζωή που μας αξίζει και μπορούμε να έχουμε τον 21ο αιώνα.

Για να μείνουν στα χαρτιά οι νόμοι που μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους!

Για να προστατέψουμε την υγεία και τη ζωή μας!

Για να βάλουμε πλώρη προς μια άλλη κοινωνία, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση και τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών!

Καλή αγωνιστική χρονιά με δύναμη και υγεία!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ