ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολυεργαλείο για ΕΕ - κυβερνήσεις - επιχειρηματικούς ομίλους το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID

Eurokinissi

Ορθάνοιχτο αφήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ενδεχόμενο χρήσης των ψηφιακών πιστοποιητικών COVID και των δεδομένων τους και για άλλους σκοπούς, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τον κίνδυνο γενικευμένης συλλογής, επεξεργασίας και εμπορικής εκμετάλλευσης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, αλλά και για τη διαμόρφωση ενός δαιδαλώδους δικτύου οργάνων της ΕΕ, κυβερνήσεων, φορέων και επιχειρήσεων που θα τα λυμαίνονται.

Ο αρμόδιος επίτροπος Didier Reynders, απαντώντας στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου, ομολογεί ότι «τα κράτη - μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν τα πιστοποιητικά για πρόσθετους σκοπούς, εφόσον παρέχεται νομική βάση γι' αυτόν τον σκοπό στο εθνικό τους Δίκαιο». Επικαλείται μάλιστα ως δήθεν εγγύηση για την περαιτέρω χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού τον Γενικό Κανονισμό της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ενώ στην πραγματικότητα αυτός νομιμοποιεί τη γενικευμένη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων, με την πρόβλεψη σειράς νόμιμων λόγων επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, με την έκταση και το εύρος των εξαιρέσεων που προβλέπει. Με βάση τον Κανονισμό, άλλωστε, ακόμα και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως υγείας και άλλα, μπορούν να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας με την επίκληση λόγων που αφορούν το «δημόσιο συμφέρον» και τη «δημόσια υγεία». Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι και οι στοιχειώδεις όροι προστασίας, όπως η πρόβλεψη στο άρθρο 9 παρ. 2 στ. α' του εν λόγω Κανονισμού για ρητή συναίνεση στην επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων καταπατούνται, δεδομένου ότι η συναίνεση αυτή κάθε άλλο παρά ελεύθερη είναι, αφού είναι αναγκαστικός όρος για να έχει κάποιος πρόσβαση σε διάφορους χώρους.

Στη βάση αυτή, σε μια σειρά από κράτη - μέλη ήδη γίνεται ή συζητείται η επέκταση της χρήσης του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού, που υποτίθεται ότι θεσπίστηκε μόνο για την άρση των περιορισμών στις διασυνοριακές μετακινήσεις και έχει επεκταθεί για την είσοδο σε εστιατόρια, θέατρα, χώρους αθλητισμού κ.λπ. Το μπαράζ αντιδραστικών μέτρων καταγραφής, παρακολούθησης και επεξεργασίας δεδομένων επιχειρείται να νομιμοποιηθεί τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και ανάμεσα στα κράτη - μέλη με την επίκληση (όπως αναφέρει η Επιτροπή στην απάντησή της) της λεγόμενης «αμοιβαίας εμπιστοσύνης»

Το «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID», πέρα από τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τα προσωπικά δεδομένα, συνεχίζει να αξιοποιείται ως άλλοθι για την απουσία μέτρων - πέραν του αναγκαίου εμβολιασμού, ενώ έχει αποδειχθεί ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό - για τη θωράκιση και στελέχωση του συστήματος Υγείας και για την προστασία σε χώρους δουλειάς, Εκπαίδευσης, σε ΜΜΜ κ.λπ. Αυτό υπηρετεί τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων στον Τουρισμό, στις Μεταφορές κ.α., προκειμένου να απαλλαγούν από «κόστη και βάρη», καθότι έτσι αντιλαμβάνονται τα δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους και κάθε άλλη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την αναβάθμιση της ΠΦΥ απέναντι στην πανδημία.

Οπως σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Η διαχρονική πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, η λειτουργία της Υγείας και της Ασφάλισης με ανταποδοτικά - ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η συνολική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα με περαιτέρω ένταση την περίοδο της πανδημίας, συνοδεύονται από την καταστολή σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, από ακόμα πιο στενή θηλιά στα δικαιώματα και στις λαϊκές ελευθερίες. Καμία ανοχή και εμπιστοσύνη λοιπόν σε όλο αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο μηχανισμών και μέτρων καταστολής - παρακολούθησης, καταγραφής και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων σε βάρος του λαού το οποίο διαμορφώνουν ΕΕ και κυβερνήσεις για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να το αποτινάξει, με την οργάνωση της πάλης του για τη δική του εξουσία, που θα βάλει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, σηματοδοτώντας την πραγματική προστασία της ζωής, των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και των δεδομένων του».

Για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία

Παράλληλα η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με νέα Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναδεικνύει τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία οδηγείται ο λαός από την κρατική - κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης αναφέρει στην Ερώτηση ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει με κάθε τρόπο τις ιδιωτικές κλινικές, που θησαυρίζουν, και να προβάλλει ως πανάκεια τον αναγκαίο εμβολιασμό, ενώ δεν θωρακίζει τα νοσοκομεία και την ΠΦΥ, μειώνοντας και το 2022 περαιτέρω την κρατική χρηματοδότηση, με περικοπές 279 εκατ. ευρώ, αφήνοντας απογυμνωμένο το δημόσιο σύστημα Υγείας και προχωρώντας στην περαιτέρω εμπορευματοποίησή του με το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ». Με τα νέα μέτρα, όπως οι μάσκες αυξημένης προστασίας, μετακυλίει το κόστος για την πρόληψη στον λαό και στους εργαζόμενους, που πληρώνουν αδρά και για τα τεστ, ενώ με ευχολόγια και συστάσεις ατομικής ευθύνης επιχειρεί να πετάξει από πάνω της την ευθύνη και να θέσει ως βολικό «αντίπαλο» τους ανεμβολίαστους.

Αυτή ακριβώς η πολιτική, με τα συστήματα Υγείας αθωράκιστα και χωρίς να λαμβάνονται μέτρα προστασίας, εφαρμόζεται και από τις αστικές κυβερνήσεις άλλων κρατών - μελών, καταφεύγοντας σε νέα lockdowns (π.χ. Αυστρία, Ολλανδία, Γερμανία) ή νέες ταξιδιωτικές οδηγίες και ανακύκλωση μέτρων (π.χ. Ιταλία, Βέλγιο). Αντίστοιχη δε πορεία ακολουθούν και οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, με ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας (π.χ. Δανία, Πορτογαλία). Υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία, που αντιμετωπίζει την υγειονομική περίθαλψη ως πεδίο επενδύσεων και την υγεία του λαού ως κόστος, αποδεικνύοντας ότι κάθε δυνατότητα ουσιαστικής προστασίας του λαού, κάθε μέτρο που μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης και στο να σωθούν ζωές, υπονομεύεται από την ίδια τη λειτουργία του συστήματος, που στηρίζεται στο κυνήγι της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε στην Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

«Με δεδομένο ότι η στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη διαιωνίζει τα τραγικά αδιέξοδα που περιγράψαμε παραπάνω και δεν αντιμετωπίζει την πανδημία, παρά τον αριθμό των αναγκαίων εμβολιασμών, πώς αιτιολογεί η Επιτροπή:

  • Οτι δεν λαμβάνεται από την ελληνική και τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κανένα μέτρο για έκτακτη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων της Υγείας χωρίς αποζημίωση, δεν υπάρχει πρόβλεψη για δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους, ενώ το αυξημένο κόστος των μέσων προστασίας μετακυλίεται στον λαό;
  • Οτι ενώ δεν προβλέπεται κανένα μέτρο πρόληψης σε σχολεία, σχολές, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και χώρους δουλειάς για να αντιμετωπιστεί ο ανεξέλεγκτος συγχρωτισμός, η κυβέρνηση μειώνει περαιτέρω τις μέρες καραντίνας για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς ώστε να γυρνούν νωρίτερα στη δουλειά τους;».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Εκτεθειμένοι οι λαοί απέναντι στην επέλαση της «Ομικρον»

Σε επίπεδα - ρεκόρ τα κρούσματα δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας

Με ραγδαίο ρυθμό εξαπλώνεται η παραλλαγή «Ομικρον», εκτοξεύοντας τα κρούσματα σε νέα αρνητικά ρεκόρ και αυξάνοντας τις νοσηλείες, ενώ οι κυβερνήσεις - δύο ολόκληρα χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας - εξακολουθούν στο ίδιο «μοτίβο» να μη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των λαών, με ουσιαστικά μέτρα εναντίον της διασποράς σε όλους τους κρίσιμους χώρους και αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας.

Με την επέλαση της «Ομικρον», έσπασε το επταήμερο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων: Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 10 εκατομμύρια τις τελευταίες 7 μέρες έως την Κυριακή, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από το προηγούμενο ρεκόρ των 5,7 εκατ. που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια μιας βδομάδας στα τέλη Απρίλη.

Η κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων απειλεί τα «γονατισμένα» νοσοκομεία

Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων Covid-19 ακολουθεί μια καμπύλη «σχεδόν κατακόρυφη», δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Αντ. Φάουτσι. «Βρισκόμαστε στη μέση ενός πολύ σφοδρού κύματος», ανέφερε ο Φάουτσι, σε συνέντευξή του, με έναν μέσο όρο σχεδόν 400.000 νέων μολύνσεων τη μέρα.

Οι νοσηλείες καταγράφουν επίσης ανοδική πορεία, όχι όμως με τον ίδιο ρυθμό, σημείωσε. Αν και δεν πρέπει «να καταλήγουμε σε συμπεράσματα πολύ βιαστικά», καθώς οι νοσηλείες είναι δείκτης που εξελίσσεται συχνά αργότερα, υπάρχουν «ολοένα και περισσότερες αποδείξεις» ότι η άκρως μεταδοτική παραλλαγή «Ομικρον» οδηγεί σε λιγότερο σοβαρές μορφές της νόσου, είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εντούτοις, με τόσες μολύνσεις η παραλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες, ασκώντας «μια πίεση στο νοσοκομειακό σύστημα». Επίσης, πρόσθεσε ότι το τωρινό κύμα θα φθάσει στην κορύφωσή του «έπειτα από κάποιες εβδομάδες».

Χτες, στο μεταξύ, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την κατεπείγουσα χρήση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου των «Pfizer» / «BioNTech» για εφήβους ηλικίας 12 - 15 ετών, καθώς και σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά ηλικίας 5 - 11 ετών.

Στην Ιταλία, ανησυχία προκαλεί η πρόβλεψη του επιστημονικού ιδρύματος Gimbe σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της πανδημίας. «Η αύξηση των κρουσμάτων δεν επιφέρει και ανάλογη αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία αλλά με τον ανοδικό αυτόν ρυθμό των νέων μολύνσεων υπάρχει κίνδυνος να γεμίσουν τα νοσοκομεία. Μπορεί να αγγίξουμε τα 2 εκατομμύρια θετικούς πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ιδρύματος. «Η κυβέρνηση, με τα μέτρα μερικής ισχύος που υιοθέτησε, δεν κατάφερε να περιορίσει την κυκλοφορία του ιού», πρόσθεσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι κατά μέσο όρο καταγράφονται 100.000 νέα κρούσματα τη μέρα, ενώ 1.200 ασθενείς κάθε 24ωρο εισάγονται στα νοσοκομεία και 120 στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με την ανάλυσή του, «ακόμη και αν - με 2 εκατ. κρούσματα - μπει στο νοσοκομείο μόνον το 1% των ασθενών, σημαίνει ότι θα γεμίσουν 20.000 κλίνες».

Στο Ισραήλ ξεκίνησε η χορήγηση της 4ης δόσης εμβολίου στους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς, ενώ ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, προβλέποντας κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, ανέφερε ότι - παρότι «δεν θέλουμε» να γίνει με αυτόν τον τρόπο - ο στόχος της «συλλογικής ανοσίας» είναι πιθανό να επιτευχθεί μέσω των μολύνσεων.

Στο μεταξύ, στη Ρωσία, όπου θα αρχίσει να διατίθεται το πρώτο τρίμηνο του 2022 η εισπνεόμενη μορφή του ρωσικού εμβολίου «Sputnik», συμπληρωματικά με τον εμβολιασμό, ο αριθμός των θανάτων της πανδημίας ξεπέρασε αυτόν της Βραζιλίας και βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση, πίσω από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου «Ρόιτερς» που βασίζονται σε στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας Rosstat.

Οι θάνατοι από την πανδημία στη Ρωσία ξεπέρασαν τις 658.000 μέχρι τα τέλη Νοέμβρη. Η Βραζιλία έχει καταγράψει 618.000 θανάτους και οι ΗΠΑ 825.663.

Στην Τουρκία άρχισε την περασμένη Πέμπτη να χορηγείται το τουρκικό εμβόλιο «Turkovac». Το «Turkovac» έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης από τις τουρκικές αρχές την περασμένη βδομάδα, έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ