ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Με τον απεργιακό τους αγώνα έδειξαν ότι χωρίς αυτούς «προπέλα δεν γυρνά»

ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ χαιρετίζουν την αποφασιστική, καθολική συμμετοχή στην απεργία και καταγγέλλουν την υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ

Από την απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών στον Πειραιά
Από την απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών στον Πειραιά
Καθολικά έδωσαν οι ναυτεργάτες μέχρι και χτες τα μεσάνυχτα τη μάχη των δύο 48ωρων απεργιών διεκδικώντας ανανέωση και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, μέτρα προστασίας των ανέργων, επαναπατρισμό των πληρωμάτων στα ποντοπόρα καράβια από τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους κ.ά.

Εχοντας στο πλευρό τους, πάνω στους καταπέλτες, σωματεία και εργαζόμενους της στεριάς, που έδειξαν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, οι ναυτεργάτες απήργησαν μαζικά σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας, σμπαραλιάζοντας ταυτόχρονα την επιχείρηση απεργοσπαστικού μηχανισμού που πήγε να στηθεί από εφοπλιστές και κυβέρνηση με τη συνδρομή των «γνωστών» μεγαλοαγροτών της Κρήτης.

Στο λιμάνι του Πειραιά χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε μαζική απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στον καταπέλτη του «Blue Star Dilos», από όπου ο πρόεδρος της Ενωσης Μηχανικών (ΠΕΜΕΝ) Θανάσης Ευαγγελάκης χαιρέτισε τη συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία, τονίζοντας πως για 4 μέρες απέδειξαν ξανά ότι «χωρίς εμάς προπέλα δεν γυρνά».

Πρόσθεσε ότι οι εφοπλιστές έχουν σκάσει από τα κέρδη από την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών και όμως γίνονται διαρκώς πιο επιθετικοί, θέλοντας να επιβάλουν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων «την εργασιακή ζούγκλα, τη δουλειά χωρίς ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, να πληρώνεις για μια θέση εργασίας», γκρεμίζοντας τα ψέματα της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της ότι με την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων θα ωφεληθούν και οι εργάτες.

Επεσήμανε την ανάγκη της συνέχισης του αγώνα, με παρακαταθήκη τους απεργιακούς αγώνες που έχουν δώσει οι ναυτεργάτες αλλά και τους νικηφόρους αγώνες εργαζομένων σε άλλους χώρους (COSCO, «e-food»), που δείχνουν ποια είναι η δύναμη του συλλογικά οργανωμένου αγώνα. Απηύθυνε, τέλος, κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 16 Δεκέμβρη.

Την αλληλεγγύη τους στην απεργία των ναυτεργατών εξέφρασαν με μηνύματά τους σωματεία από όλη την Ελλάδα αλλά και εκτός συνόρων, όπως η Παγκύπρια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η Συνδικαλιστική Ενωση Βάσης (USB) Iταλίας και η Ομοσπονδία Μεταφορών Ηνωμένου Βασιλείου. Με μαζική αντιπροσωπεία συμμετείχε στη συγκέντρωση η ΕΝΕΔΕΠ, το σωματείο των λιμενεργατών της COSCO. Παρευρέθηκε επίσης η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Οι υπονομευτές των ναυτεργατικών συμφερόντων «ξαναχτύπησαν»

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στη διοίκηση της ΠΝΟ, κόντρα στις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών, είπαν «όχι» στην πρόταση που κατέθεσαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ για συνέχιση του απεργιακού αγώνα με νέα 24ωρη απεργία και προοπτική κλιμάκωσης.

Αποφάσισαν «λήξη» ενώ οι εφοπλιστές των ποντοπόρων πλοίων από το 2010 αρνούνται την υπογραφή ΣΣΕ, και αποδέχτηκαν την κοροϊδία που πρότειναν οι εφοπλιστές των επιβατηγών πλοίων, σε συνάντηση που έγινε πριν τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής, για υπογραφή τριετούς ΣΣΕ με «αυξήσεις» 0% για το 2020, 0% για το 2021 και 3% για το 2022...

Μάλιστα, σε ανακοίνωση που είχαν εκδώσει οι εφοπλιστές την Κυριακή, ένα 24ωρο πριν τη συνάντηση, εμφανίζονταν και χουβαρντάδες, λέγοντας ότι ...από το 2010 μέχρι το 2019 έχουν δώσει στους ναυτεργάτες αυξήσεις 5% ενώ «οι μισθοί της ΓΣΕΕ μειώθηκαν κατά 21%».

«Να δυναμώσουμε τον αγώνα»

Σε ανακοίνωσή τους ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ τονίζουν ότι «οι ναυτεργάτες έδωσαν δυναμική απάντηση στην επιθετικότητα και την αδιαλλαξία των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, απάντηση την οποία υπονόμευσαν για άλλη μια φορά οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, ψηφίζοντας τη λήξη της απεργίας, αποδεχόμενοι την υπογραφή τριετούς ΣΣΕ» για τα επιβατηγά πλοία.

Προσθέτουν πως «ακόμα και η αύξηση του 3% είναι αποτέλεσμα των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών τις οποίες πραγματοποίησαν όλο το προηγούμενο διάστημα», ωστόσο πρόκειται για «ψίχουλα που θα εξανεμιστούν πριν μπουν στην τσέπη του ναυτεργάτη, από την ακρίβεια, τη φοροεπιδρομή, που θα ενταθεί και από τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό του 2022, συνέχεια των προηγούμενων».

Τονίζουν ότι η διεκδίκηση των άλλων αιτημάτων των ναυτεργατών παραπέμφθηκε από αυτήν την πλειοψηφία σε συνάντηση που θα γίνει με τον υπουργό Ναυτιλίας «στο απώτερο μέλλον».

«Καλούμε τους ναυτεργάτες να δυναμώσουμε τον αγώνα, για την ανασύνταξη του ναυτεργατικού κινήματος, με σωματεία που θα υπηρετούν και θα αγωνίζονται για τις πραγματικές μας ανάγκες, ενάντια στη μοιρολατρία, στη λογική του μικρότερου κακού, ενάντια στην αντεργατική πολιτική», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Δεν έχει τέλος ο φόρος αίματος για τα κέρδη

Τρεις νεκροί μέσα σε 5 μέρες σε χώρους δουλειάς

Δεν έχει τέλος ο φόρος αίματος που πληρώνει η εργατική τάξη για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, που στηρίζουν με κάθε τρόπο όλες οι κυβερνήσεις.

Χτες το πρωί έχασε τη μάχη για τη ζωή ο εργαζόμενος που τραυματίστηκε σοβαρά εν ώρα εργασίας σε λατομείο της Δράμας, την Πέμπτη 8/12, μετά από πολυήμερη μάχη στη ΜΕΘ του ΓΝ Δράμας. Πρόκειται για τον 4ο κατά σειρά νεκρό στον κλάδο του μαρμάρου στον νομό Δράμας.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δράμας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια και απαιτεί την άμεση διερεύνηση των αιτιών του «ατυχήματος», τη γρήγορη απόδοση ευθυνών, την πλήρη ενημέρωση και στήριξη της οικογένειας του νεκρού εργάτη.

Ενας ακόμα 41χρονος έπεσε νεκρός το απόγευμα του Σαββάτου στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας, από έκρηξη, στη διάρκεια συντήρησης καυστήρα και εργασιών τοποθέτησης ενός κλιβάνου σε εργοστάσιο. Τραυματίστηκε και ένας 65χρονος, που διαγνώστηκε με κάταγμα στη σπονδυλική στήλη και ρήξη ήπατος. Και οι δύο εργάζονταν ως εξωτερικοί συνεργάτες για τη συντήρηση του λέβητα και είχαν έρθει από την Αθήνα.

Τέλος, τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε χτες το μεσημέρι ένας 37χρονος υπάλληλος σε εργολάβο, σε φωτοβολταϊκό πάρκο, έξω από τα Πετρανά Κοζάνης. Το εργατικό «δυστύχημα» συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο 37χρονος φέρεται να μετέβη στο σημείο μαζί με υπάλληλο τράπεζας προκειμένου να γίνει λήψη κάποιων φωτογραφιών της εγκατάστασης.

Στο μεταξύ, παρέμβαση πραγματοποίησε το ΣΕΤΕΠΕ για τα νέα εργατικά «ατυχήματα» που σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Στο πρώτο, την περασμένη Παρασκευή, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ένας διανομέας της «Wolt» κλείστηκε από αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να πέσει στις ράγες τρένου με το μηχανάκι. Στο δεύτερο, το Σάββατο, στην περιοχή της Καμάρας, διανομέας της «e-food» που εργαζόταν κάτω από κακές καιρικές συνθήκες, χτύπησε με αποτέλεσμα να βρεθεί στο νοσοκομείο με σπασμένα πλευρά και χέρι.

Το ΣΕΤΕΠΕ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να μην δεχθούν να είναι αναλώσιμοι, να γίνουν θυσία για την κερδοφορία των εταιρειών. Να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας και ένταξη στα ΒΑΕ, κατάργηση του νόμου - έκτρωμα Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων.

Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από σωματεία

Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου» συνεχίζει τη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (γάλατα εβαπορέ, ζάχαρη, αλεύρι, ρύζι, τοματοπολτός, όσπρια, λάδι, μακαρόνια, μπισκότα) αλλά και παιδικών παιχνιδιών, καθημερινά (5 μ.μ. έως 6.30 μ.μ.), προκειμένου να διατεθούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, μπροστά στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια έως τις 24 Δεκέμβρη στα γραφεία της και σε μια σειρά από περιοχές της Αττικής (Ν. Ιωνία, Περιστέρι, Πειραιάς). «Δίνουμε το χέρι μας σε όποιον το έχει ανάγκη και παλεύουμε από κοινού!», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους «να συμβάλουν για ακόμη μια χρονιά στην προσπάθεια αυτή» και να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να προσφέρουν ένα παιχνίδι σε κάποιο παιδί που το έχει ανάγκη.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνει συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμβάλουν από το υστέρημά τους για να μη μείνει κανένας μόνος του απέναντι στην επίθεση που δέχονται. Τα είδη που θα συγκεντρώνει είναι: Τρόφιμα μακράς διάρκειας, παιδικές τροφές, είδη καθαριότητας, είδη ατομικής υγιεινής, παιδικά παιχνίδια. Η συγκέντρωση θα γίνεται: Στη Θεσσαλονίκη Δευτέρα και Παρασκευή 6 μ.μ. - 8 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου στον 3ο όροφο του ΕΚΘ. Στο Κιλκίς, Πέμπτη 6 μ.μ. - 8 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ στο Εργατικό Κέντρο.

Διαμαρτυρία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο προκάτ στα δικαστήρια (Ευελπίδων), την Παρασκευή 17 Δεκέμβρη, στις 9 το πρωί, καλεί όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Τη μέρα εκείνη, σημειώνει το Συνδικάτο, «"παίζεται" άλλη μία πράξη ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Ο δήμαρχος Αλίμου, Αντρέας Κονδύλης, και τέσσερις αντιδήμαρχοι σέρνουν σε δίκη συνδικαλιστικά στελέχη, ανάμεσά τους και μέλη του Συνδικάτου μας, γιατί τόλμησαν τον Ιούλιο του 2017, μαζί με τους εργαζόμενους του δήμου, εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων και δημότες, να υπερασπιστούν την τότε αντιπρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Εργαζομένων στην αυθαίρετη και εκδικητική πειθαρχική δίωξη, που έφτανε στο βαθμό της απόλυσής της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ