ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κλιμακώνουν την πολύμορφη δράση για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Στις 19 Δεκέμβρη η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας

Στην Καρδίτσα
Στην Καρδίτσα
Με συσκέψεις, μηχανοκίνητες πορείες, παραστάσεις διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ και σε καταστήματα του ΕΛΓΑ και με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι εντείνουν την πολύμορφη δράση τους, διεκδικώντας δίκαια αιτήματα επιβίωσης απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Σταθμό στη δράση τους θα αποτελέσει η πανελλαδική σύσκεψη στις 19 Δεκέμβρη, στις 12 μ. στη Νίκαια Λάρισας, όπου καλούνται να πάρουν μέρος Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα πάλης των αγροτών.

Μηχανοκίνητη πορεία από τους αγρότες της Αγιάς

Δεκάδες αγρότες του δήμου Αγιάς συμμετείχαν το απόγευμα της Παρασκευής στη μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε από την Αγιά και κατέληξε έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων Αγιάς. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου πρώην δήμου Νέσσωνα και Ελάτειας.

Οι αγρότες διεκδίκησαν για μια ακόμη φορά να μη γίνει περικοπή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, να ενισχυθούν για την απώλεια εισοδήματός τους μέσα στην πανδημία, να παρθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, να προχωρήσει άμεσα η καταβολή προκαταβολών αλλά και αποζημιώσεων στο 100% για τις καταστροφές από τους παγετούς που σημειώθηκαν 8 μήνες πριν.

Στη Λάρισα
Στη Λάρισα
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα δεχτούμε να χαθούν συνδεδεμένες, και απ' ό,τι φαίνεται δεν θα χαθούν. Και αυτό είναι αποτέλεσμα και κέρδος αυτού του αγώνα μας, του αγώνα που έχουμε δώσει εδώ και έναν μήνα, με συλλαλητήριο στην Αγιά και με κάθοδο στην Αθήνα».

Σχετικά με την ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος λόγω της πανδημίας, οι αγρότες κατέθεσαν υπόμνημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που αποτυπώνει την αναγκαιότητα αυτή, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία.

Ενδεικτικά σημειώνουν πως «για την καλλιέργεια ενός στρέμματος μηλοκαλλιέργειας το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 1.295 ευρώ. Ενα στρέμμα μηλοκαλλιέργειας παράγει μέσο όρο 4 τόνους μήλα και με μέση τιμή πώλησης 0,35 ευρώ ο παραγωγός λαμβάνει 1.400 ευρώ το στρέμμα. Καλείται λοιπόν ο αγρότης να ζήσει τη χρονιά με κέρδος 105 ευρώ το στρέμμα και από εκεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ, χαράτσι ΕΝΦΙΑ και γενικά όλα τα έξοδα διαβίωσης μιας οικογένειας, πράγμα αδύνατον».

Σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα της ΔΕΗ πραγματοποίησαν οι αγρότες των Τρικάλων και της Καρδίτσας, διεκδικώντας μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, που επιβαρύνει κατά 50% την τιμή του ρεύματος.

Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, κάλεσε «η κυβέρνηση να σταματήσει να κάνει πλάτες για την εξασφάλιση των υπερκερδών των επιχειρηματιών της "πράσινης ανάπτυξης" (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά) που θησαυρίζουν στις δικές μας πλάτες, από την κατάργηση του λιγνίτη, αλλά και των funds που έχουν εξαγοράσει τη ΔΕΗ. Να πάψει το γνωστό "διαίρει και βασίλευε" με αγρότες πολλών ταχυτήτων, να κόψει τις κοροϊδίες με αναστολή του ΥΚΩ για 4 μήνες και να πάρει άμεσα μέτρα που θα προστατεύουν το αγροτικό εισόδημα και θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση στα χωριά μας».

Αλλες πρωτοβουλίες

Οι αγωνιστικές δράσεις συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες. Ενδεικτικά έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις:

  • Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» σήμερα στις 10 π.μ. στο υποκατάστημα της ΔΕΗ.
  • Ο Αγροτικός Σύλλογος Μακρακώμης αύριο Τετάρτη στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας στη Μακρακώμη. Συμμετέχει και ο Επαγγελματοβιοτεχνικός Σύλλογος
  • Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά επίσης αύριο, στις 10 π.μ. στην Εφορία Λαγκαδά.
  • Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, μαζί με το Εργατικό Κέντρο, την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη στη ΔΕΗ.
  • Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Λάρισας επίσης την Πέμπτη, στις 11 π.μ., στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα.
ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απαράδεκτες διαδικασίες για αρχαιρεσίες στα μουλωχτά

Τις μεθοδεύσεις με τις οποίες η απερχόμενη διοίκηση της Ενωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής (ΕΕΕΣΑ) επιχειρεί να οργανώσει αρχαιρεσίες για ...λίγους κι εκλεκτούς, με διαδικασίες που αποκλείουν από τη συμμετοχή επαγγελματίες του κλάδου, καταγγέλλουν μέλη της Ενωσης και συνδικαλιστικοί φορείς αυτοαπασχολούμενων.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι έλαβαν την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη μήνυμα, υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο της ΕΕΕΣΑ, το οποίο ...ενημέρωνε ότι η Γενική Συνέλευση και οι εκλογές της Ενωσης θα πραγματοποιηθούν τέσσερις μέρες μετά, δηλαδή σήμερα, Τρίτη. Στα ερωτήματά τους για τις προθεσμίες μέσα στις οποίες μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για τη νέα διοίκηση, η απάντηση ήταν ότι η προθεσμία είχε λήξει και οι υποψηφιότητες είχαν ήδη υποβληθεί!

Στις εύλογες διαμαρτυρίες τους για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα, η ΕΕΕΣΑ ισχυρίστηκε ότι είχε σταλεί ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα στα μέλη του Συλλόγου, κάτι που οι ίδιοι οι επαγγελματίες διαψεύδουν. Σε τηλεφωνικές διαμαρτυρίες που ακολούθησαν η Ενωση επικαλέστηκε τις «οικονομικές εκκρεμότητες» των μελών που δεν είχαν τακτοποιηθεί ως λόγο για το γεγονός ότι δεν ειδοποιήθηκαν για τη συνέλευση και τις αρχαιρεσίες.

Σε αυτό το φόντο, επαγγελματίες και φορείς καλούν σε αγωνιστική παρέμβαση σήμερα, Τρίτη, στις 10 π.μ., στο σημείο όπου σχεδιάζεται να γίνουν οι εκλογές (Συγγρού 18 και Αγ. Τρύφωνος, Κηφισιά).

«Οι επαγγελματίες της εστίασης έχουνε φωνή. Αρχαιρεσίες στα μουλωχτά και με fast track διαδικασίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», τονίζει ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων - Επαγγελματιών - Εμπόρων Δήμου Αθήνας, ο αντιπρόεδρος του οποίου είναι ένας από τους επαγγελματίες που «ενημερώθηκαν» την τελευταία στιγμή για τη συνέλευση και έμαθαν ότι είναι ...αργά για να υποβάλουν υποψηφιότητα για τις αρχαιρεσίες.

Αντίστοιχα, μια σειρά από ερωτήματα θέτουν με κοινή τους επιστολή προς τα Διοικητικά Συμβούλια της Γενικής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) οχτώ μέλη της ΕΕΕΣΑ, διαμαρτυρόμενα για τις αυθαιρεσίες του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου που τους στερούν την ισότιμη συμμετοχή στις εκλογές, όπως προβλέπει το καταστατικό της Ενωσης.

Οπως καταγγέλλουν, το ΔΣ της ΕΕΕΣΑ προχωρά σε αρχαιρεσίες «καταπατώντας δημοκρατικά δικαιώματα των μελών της Ενωσης ώστε με ίσους όρους να λάβουν συμμετοχή στις εκλογοαπολογιστικές διαδικασίες, να διατυπώσουν γνώμη, να θέσουν υποψηφιότητα, να γνωρίζουν το πού και πότε ψηφίζουν», έτσι που μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα «θέτουν σε αμφισβήτηση την εγκυρότητα των επερχόμενων αρχαιρεσιών».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ»
Αύξηση σε ψήφους και ποσοστά για τη ΔΑΣ

Ανοδο σε ποσοστά και ψήφους κατέγραψε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στις αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού σωματείου στο εργοστάσιο «Παπαστράτος». Για το ΔΣ ψήφισαν 586 (από 585 το 2019). Η ΔΑΣ πήρε 140 ψήφους (24,8%) και 3 έδρες (από 81 ψήφους, 11% και 2 έδρες το 2019). Η «Πρόοδος - Ενότητα - Μέλλον» (ΠΕΜ) πήρε 424 ψήφους (την προηγούμενη φορά είχε κατέβει και δεύτερο ψηφοδέλτιο, το οποίο δεν κατέβηκε τώρα, και ένα μέρος του συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της ΠΕΜ) και 75,2%. Για την Ομοσπονδία Εργαζομένων Καπνοβιομηχανιών Ελλάδας η ΔΑΣ εξέλεξε 4 αντιπροσώπους (από 3) και για το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας Δυτικής Αττικής 2 αντιπροσώπους (όσους είχε).

ΤΥΠΟΣ - ΧΑΡΤΙ
Ολοκληρώθηκε το 25ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας

Στις 4 και 5 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε το 25ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, με τη συμμετοχή 46 εκλεγμένων αντιπροσώπων από 19 σωματεία οι οποίοι εκπροσωπούσαν 2.523 ψηφίσαντα μέλη. Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» έλαβε 40 ψήφους (από 39 το 2018) και κατέλαβε 20 έδρες στο νέο Γενικό Συμβούλιο (από 19) και 9 έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Επίσης εξέλεξε 2 αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ. Η «Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων» (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) έλαβε 6 ψήφους (από 9), εξέλεξε 3 έδρες στο ΓΣ (από 4) και 1 έδρα στο ΔΣ (από 2).

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνόψισαν τη δράση της Ομοσπονδίας, τη συμμετοχή στις απεργίες και στα συλλαλητήρια ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, στον νέο νόμο - έκτρωμα, στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Στο προσκήνιο βρέθηκε η πάλη για υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο, με πλαίσιο πάλης που θα επεξεργαστεί η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας. Τέλος, το Συνέδριο ενέκρινε ψήφισμα ενάντια στην αμερικανοΝΑΤΟική απόβαση στην Αλεξανδρούπολη.

«ΕMFI» - ΠΡΩΗΝ ΕΒΓΑ
Κλίμα τρομοκρατίας με «ελέγχους» στους εργαζόμενους

Την απαράδεκτη πρακτική της εταιρείας να διεξάγει «ελέγχους» στα προσωπικά αντικείμενα των εργαζομένων καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «ΕMFI» (πρώην ΕΒΓΑ). Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 9 Δεκέμβρη η εργοδοσία «προχώρησε κατά το σχόλασμα των εργαζομένων σε έλεγχο των προσωπικών αντικειμένων τους, με πρόσχημα την κλοπή προϊόντων».

Το Σωματείο αντέδρασε άμεσα, καταγγέλλοντας ότι «είναι παράνομο να διενεργεί τέτοιους ελέγχους η εταιρεία φύλαξης», αλλά και οποιοσδήποτε άλλος εκπρόσωπος της εργοδοσίας. Κατήγγειλε με παρέμβασή του την «απαράδεκτη και κατακριτέα» ενέργεια και απαίτησε να σταματήσει άμεσα, ωστόσο η εταιρεία απάντησε προκλητικά πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.

Ετσι, επιχείρησε να επαναλάβει το ίδιο σκηνικό την επόμενη μέρα, Παρασκευή 10 Δεκέμβρη. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου πραγματοποίησε νέα παρέμβαση, στην πύλη του εργοστασίου, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και καλώντας τους να μην δεχτούν κανέναν έλεγχο στα προσωπικά τους αντικείμενα.

Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν να καλέσει την αστυνομία (!) Ακόμα και στην επισήμανση της αστυνομίας ότι η διενέργεια ελέγχων από την εταιρεία είναι παράνομη, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας «συνέχισαν να δηλώνουν μέσω του Διευθυντή Οικονομικού ότι θα συνεχίσουν την ίδια τακτική». «Δεν θα ανεχτούμε άλλες τέτοιες ενέργειες», τονίζει το Σωματείο και καταγγέλλει την προσπάθεια της εργοδοσίας να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας μέσα από τους «ελέγχους» στα προσωπικά αντικείμενα του προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ