ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την κατάργηση του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης

Την κατάργηση του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, ο οποίος ορίζει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τον υπουργό Εργασίας με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των επιχειρήσεων, και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ως βάση για αυξήσεις μέχρι την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τις αρμόδιες οργανώσεις, όπως και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης (Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα άδειας), προβλέπουν δύο τροπολογίες που κατέθεσε χτες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο με τίτλο «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία "Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας", στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών Υγείας», το οποίο αναμενόταν να ψηφιστεί χτες το βράδυ.

Με τις τροπολογίες αυτές το ΚΚΕ μεταφέρει στη Βουλή τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους φορέων για κατάργηση των μνημονιακών αντεργατικών νόμων που διατηρούν σε πλήρη ισχύ τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και σήμερα η ΝΔ, την ίδια ώρα που διατείνονται ότι έβγαλαν την Ελλάδα από τα μνημόνια.

Ταυτόχρονα, έρχονται να αναδείξουν και τον εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που διατυμπανίζει ότι υποστηρίζει τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, όταν είναι αυτός που ως κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ τον νόμο Βρούτση, για τον οποίο δεν βγάζει άχνα ούτε σήμερα, ενώ είχε απορρίψει και τη σχετική πρόταση νόμου των άνω των 500 Ομοσπονδιών και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.

Επαναφορά του κατώτατου μισθού και του ημερομισθίου

Στην αιτιολογική έκθεση της πρώτης τροπολογίας αναφέρεται: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανακαταθέτει τροπολογία για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου στο ποσό των 751 ευρώ του νεοπροσλαμβανόμενου άγαμου εργατοτεχνίτη και του ημερομισθίου στο ποσό των 33,57 ευρώ, μεικτά, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών και όχι μόνο διατάξεων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού που εξακολουθούν να ισχύουν, όπως είναι: Η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012, το άρθρο 103 του Ν. 4172/2013 (νόμος Βρούτση), το άρθρο 2 του Ν. 4564/2018 (νόμος Αχτσιόγλου), που προβλέπουν, με την διαδικασία που ορίζουν, τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με απόφαση του υπουργού Εργασίας, έχοντας ως κριτήριο την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, δηλαδή την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης η κατάργηση και κάθε άλλης αντίθετης στην παρούσα τροπολογία διάταξης τυπικού ή ουσιαστικού νόμου (όπως πρώτιστα η υπ' αριθμ. Οικ. 4241/127 απόφαση - ΦΕΚ 173Β/30.1.2019 - της τότε υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ευτ. Αχτσιόγλου, περί καθορισμού του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ και του κατώτατου ημερομισθίου στα 29,04 ευρώ από 1.2.2019) ή συλλογικής σύμβασης εργασίας ή διαιτητικής απόφασης».

Η τροπολογία - προσθήκη προβλέπει:

«Αρθρο:

1.- Από την έναρξη ισχύος της παρούσας, τα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων ορίζονται στο ύψος των κατωτάτων ορίων των μισθών και ημερομισθίων της από 15-7-2010 Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως αυτά προβλέπονταν και ίσχυαν την 1-1-2012 και, συγκεκριμένα, το κατώτατο όριο του μηνιαίου μισθού του νεοπροσλαμβανόμενου άγαμου υπαλλήλου ανέρχεται στο ποσό των 751,39 ευρώ και το κατώτατο όριο του ημερομισθίου του νεοπροσλαμβανόμενου άγαμου εργατοτεχνίτη ανέρχεται στο ποσό των 33,57 ευρώ μεικτά, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο κατά τα άνω κατώτατος μισθός των υπαλλήλων προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω. Στα ως άνω κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων προστίθεται κατά περίπτωση το επίδομα γάμου, ανερχόμενο σε ποσοστό 10% επί του βασικού μισθού ή ημερομισθίου.

Η παρούσα διάταξη θα παραμείνει σε ισχύ ως βάση για αυξήσεις μέχρι την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τις αρμόδιες οργανώσεις, σύμφωνα με το άρθρ. 3 παρ. 3 Ν. 1876/1990.

2.- Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν. 1876/1990 όπως τροποποιήθηκε με την υποπαράγραφο ΙΑ 11 εδ. 2α του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ Α 222/12-11-2012) αντικαθίσταται ως εξής:

"Οι Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καθορίζουν τους ελάχιστους μισθολογικούς και μη μισθολογικούς όρους εργασίας, που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλης της χώρας".

3.- Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργούνται:

α) Τα άρθρα 1 και 4 της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου αρ. 6 της 28.2.2012 Ρύθμιση θεμάτων για την εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν. 4046/2012 (Ρύθμιση θεμάτων για την εφαρμογή της παρ. 6 του άρθρου 1 του Ν. 4046/2012) (ΦΕΚ Α' 38/28-02)

β) Η υποπαράγραφος ΙΑ.11. "Νέο σύστημα διαμόρφωσης νόμιμου κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας (διάταξη - πλαίσιο), κατώτατος νόμιμος μισθός και ημερομίσθιο για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας" του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ Α 222/12-11-2012).

γ) Το άρθρο 103 του Ν. 4172/2013 "Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4046/2012, του Ν. 4093/2012 και του Ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ Α' 167/23-07-2013), όπως ισχύει.

δ) Το άρθρο 2 του Ν. 4564/2018 (ΦΕΚ 170Α/21.9.2018).

ε) Η υπ' αριθμ. Οικ. 4241/127 απόφαση της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ευτ. Αχτσιόγλου (ΦΕΚ 173Β/30.1.2019).

στ) Κάθε άλλη αντίθετη στις προηγούμενες παραγράφους διάταξη τυπικού ή ουσιαστικού νόμου ή συλλογικής ή ατομικής σύμβασης εργασίας ή διαιτητικής απόφασης».

Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης

Στην αιτιολογική έκθεση της δεύτερης τροπολογίας αναφέρεται πως «με τα μνημόνια καταργήθηκε από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και από τους συνταξιούχους το επίδομα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Σε αυτήν την περίοδο που η πανδημία δημιουργεί βαριές συνέπειες στους εργαζόμενους, εκτός όλων των μέτρων στήριξης, θεωρούμε αναγκαία την άμεση επαναφορά του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας στις καταβαλλόμενες αποδοχές των εργαζομένων και στη σύνταξη των συνταξιούχων.

Το ΚΚΕ με την παρούσα τροπολογία και για την ανακούφιση των εργαζομένων και συνταξιούχων προτείνει την παρακάτω τροπολογία για την επαναφορά του επιδόματος Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, δηλαδή του 13ου και 14ου μισθού για τους εργαζόμενους και της 13ης και 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους».

Η τροπολογία - προσθήκη προβλέπει τα εξής:

«Αρθρο:

Επαναχορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου και σε όλους τους συνταξιούχους όλων των φορέων κύριας και επικουρικής Ασφάλισης το επίδομα εορτών Χριστουγέννων, ανερχόμενο στο ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για τους εργαζόμενους και της μηνιαίας σύνταξης για τους συνταξιούχους. Επίσης, στους πιο πάνω εργαζόμενους και συνταξιούχους επαναχορηγείται το επίδομα εορτών Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας ανερχόμενα το καθένα στο μισό των καταβαλλόμενων αποδοχών και του μισού της μηνιαίας σύνταξης.

Από την ψήφιση του παρόντος καταργείται κάθε αντίθετη διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης».

Τις απέρριψαν ξανά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Οι δύο τροπολογίες του ΚΚΕ απορρίφθηκαν «πανηγυρικά» από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, επιβεβαιώνοντας ότι οι κάλπικες αντιπαραθέσεις τους είναι ο φερετζές για να καλύπτουν ότι μοιράζονται την ίδια στρατηγική, που είναι με ποιο διαχειριστικό μοντέλο από τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» θα συνεχίζεται η σφαγή του λαού για να ανακάμπτουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου.

Αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν να απορριφθούν οι τροπολογίες του ΚΚΕ, ως συνήθως, ασυζητητί. Τελικά το «πικρό ποτήρι» αναγκάστηκε να το πιει ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος εμφανίστηκε στην Ολομέλεια για να υποστηρίξει και να παρουσιάσει ως μέγα επίτευγμα το κόκαλο των 250 ευρώ που πετάει η κυβέρνηση στους χαμηλοσυνταξιούχους, με σχετική τροπολογία που κατέθεσε στο ίδιο νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τις σχετικές πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

Οταν πήγε ο υπουργός να κατέβει από το βήμα της Ολομέλειας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος απαίτησε να πει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης απέναντι στις δύο τροπολογίες για να καταγραφεί στα πρακτικά, «αν και γνωρίζουμε εκ των προτέρων την απάντηση», όπως σχολίασε.

Ο υπουργός είπε καθαρά ότι για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους δεν υπάρχει σάλιο γιατί η κυβέρνηση αυτό που έχει ως προτεραιότητα είναι η «δημιουργία πλούτου», δηλαδή, από τη μία, να στραγγίζει τον λαό για να προσφέρει χρήμα και προνόμια στους μεγάλους ομίλους και, από την άλλη, να αναδιανέμει τη φτώχεια από τους φτωχούς στους φτωχότερους, όπως κάνει και με τα 250 ευρώ. Ανέφερε δε προκλητικά ότι «ποτέ δεν θα διδασκόμασταν τον καλό Σαμαρείτη αν δεν είχε προηγουμένως λεφτά να μοιράσει», λες και οι εργαζόμενοι που παράγουν όλο τον πλούτο ζητάνε ελεημοσύνη...

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, προτίμησαν να κάνουν το «κορόιδο», κατά τη γνωστή τους πρακτική όταν πρόκειται για τροπολογίες του ΚΚΕ που δίνουν μια μικρή ανακούφιση στους εργαζόμενους.

Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Παρίσι

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφτεί το Παρίσι στις 2, 3 και 4 Δεκέμβρη. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

-- Σήμερα Πέμπτη στις 2.30 μ.μ. θα επισκεφτεί το Μουσείο του Λούβρου.

-- Αύριο Παρασκευή θα παρευρεθεί στον ιστορικό περίπατο «Στα βήματα της Κομμούνας», που θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. από την πλατεία Louise Michel, στη Μονμάρτη, και στις 12 μ. θα καταθέσει στεφάνι στον «Τοίχο των Ομόσπονδων», στο νεκροταφείο του Περ Λασέζ, όπου πραγματοποιήθηκε η τελευταία μαζική σφαγή Κομμουνάρων και σήμερα υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στην Παρισινή Κομμούνα.

Το απόγευμα, στις 6 μ.μ., θα συναντηθεί με τον πρόξενο της Ελλάδας στη Γαλλία, στο ελληνικό προξενείο.

-- Το Σάββατο 4 Δεκέμβρη στις 3 μ.μ. θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Παρισινή Κομμούνα 1871: Ο δοξασμένος προάγγελος της νέας κοινωνίας - Παρακαταθήκες για το σύγχρονο επαναστατικό, εργατικό κίνημα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο AGECA, 177 Rue de Charonne - 75011 Παρίσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ