Εντείνει τις πιέσεις που ασκεί προς την κυβέρνηση ο ΣΕΒ και αξιώνει αταλάντευτη εφαρμογή των πολιτικών που υλοποιούν τις απαιτήσεις του
«Εδώ και τώρα» επίλυση του ζητήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση τις ακραίες προτάσεις των Βρετανών. Σκληρή δημοσιονομική πολιτική, με δραστικές περικοπές των δαπανών. Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών. Υλοποίηση του συνόλου των αντιδραστικών μέτρων και πολιτικών. Αποφασιστικότητα και αταλάντευτη εφαρμογή των πολιτικοοικονομικών αποφάσεων, που σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να εξαρτώνται ή να εμποδίζονται από τις λαϊκές αντιδράσεις. Αυτές είναι μερικές από τις κεντρικές πολιτικές αξιώσεις που προβάλλουν τώρα οι μεγαλοβιομήχανοι, ενώ χρέος των κυβερνώντων είναι να τις πάρουν στα σοβαρά, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η στήριξη του ΣΕΒ προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Τα παραπάνω, μαζί με άλλα πολλά, διαμηνύουν οι μεγαλοβιομήχανοι προς το κυβερνητικό επιτελείο, με αφορμή, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, το... «επεισόδιο του Ασφαλιστικού». Το μήνυμα στάλθηκε μέσω της τριμηνιαίας έκθεσης για την ελληνική οικονομία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, παρουσία και του Οδ. Κυριακόπουλου, προέδρου του ΣΕΒ.
Η καινούρια έκθεση του ιδρύματος των μεγαλοβιομηχάνων, πέρα από τις όποιες διαπιστώσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί και μια απειλητική προειδοποίηση, ή, καλύτερα, άσκηση ακόμα μεγαλύτερης πίεσης για υλοποίηση των αξιώσεών τους προς την κυβέρνηση. Με την τακτική του «μαστιγίου και του καρότου», επιδιώκει την αναστροφή της κυβερνητικής πορείας, στην οποία «τα πολιτικά και κομματικά κριτήρια εξακολουθούν να παίζουν αποφασιστικό ρόλο στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την οικονομία». Ετσι, λοιπόν, οι συντάκτες της έκθεσης του ΙΟΒΕ, άλλοτε με εγκωμιαστικά σχόλια (αταλάντευτη πορεία που κράτησε η κυβέρνηση για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ) και άλλοτε επικριτικά (υποχώρηση στο θέμα του Ασφαλιστικού) απειλούν την κυβέρνηση πως είναι αποφασισμένοι να «υπερβούν τα εσκαμμένα» της ανοχής τους και της κριτικής τους.
Οι βασικές διαπιστώσεις, αλλά και οι επιτακτικές κατευθύνσεις της έκθεσης του ΙΟΒΕ σε καμία περίπτωση δεν είναι καινοτόμες. Αντίθετα, αναφέρονται όλες οι διαχρονικές απαιτήσεις του μεγάλου βιομηχανικού κεφαλαίου. Αυτό που αλλάζει είναι μόνο το μέγεθος της πίεσης και της κριτικής. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι και το σχετικό απόσπασμα, που αναφέρεται στη «διεύρυνση των αβεβαιοτήτων για την οικονομική πολιτική» και στο οποίο σημειώνεται:
«Το επεισόδιο(!) του Ασφαλιστικού και ο τρόπος αντίδρασης της κυβέρνησης πρόσθεσε νέα αρνητικά δεδομένα στο κλίμα καθώς ανέδειξε τα ακόλουθα: α) Εδειξε ότι πολιτικά και κομματικά κριτήρια εξακολουθούν να παίζουν αποφασιστικό ρόλο στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την οικονομία, γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο αποφασιστικών πρωτοβουλιών για την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής εντός ΟΝΕ οικονομικής πολιτικής. β) Απέδειξε τις μεγάλες δυσκολίες που συναντά ο κοινωνικός διάλογος κυρίως λόγω αμοιβαίας δυσπιστίας. γ) Εθεσε υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής με την αναβίωση προτάσεων για αύξηση της φορολογίας».
Ετσι η έκθεση του ΙΟΒΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν εύλογες αβεβαιότητες για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που πρόκειται να εφαρμοστεί στο άμεσο μέλλον. Μέχρι σήμερα - συνεχίζει η έκθεση - το κύριο πρόβλημα που απασχολούσε τις αγορές ήταν οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή πολιτικών που είχαν αποφασιστεί. Τώρα δημιουργούνται πρόσθετες αμφιβολίες και για τις συγκεκριμένες πολιτικές που θα υιοθετηθούν τελικά και κυρίως για το αν οι πολιτικές αυτές θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της πραγματικής σύγκλισης μέσα στην ευρωζώνη.
Δε λείπουν όμως και οι τομείς που η κυβέρνηση λαμβάνει τα εύσημα των βιομηχάνων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι θετικές ενέργειες που πρέπει να υπογραμμιστούν είναι: Η επιδιωκόμενη νομοθετική ρύθμιση για την άρση των δεσμεύσεων και περιορισμών στις διαδικασίες αδειοδότησης βιομηχανικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Αττικής (ΠΔ 84/84), που επιτρέπει τη δημιουργία νέων βιομηχανιών αλλά και τη γιγάντωση των υφισταμένων στο νεφόπληκτο Λεκανοπέδιο. Επίσης, οι προθέσεις του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την άρση του καμποτάζ, αλλά και η ολοκλήρωση των διαδικασιών οργάνωσης των επιτροπών ελέγχου και παρακολούθησης του Γ΄ ΚΠΣ...
Μειώνονται από αύριο οι τιμές στις βενζίνες
Αναστέλλεται προσωρινά ο χορός των ανατιμήσεων στις βενζίνες, καθώς αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν μειώσεις, ενώ αυξάνεται κατά μία δραχμή το λίτρο η τιμή του πετρελαίου κίνησης. Μετά από τις συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές των βενζινών, που από την αρχή του χρόνου έφτασαν περί τις 60 δρχ. το λίτρο, αύριο αναμένεται μείωση κατά 7 δρχ. το λίτρο. Την προσωρινότητα των μειώσεων φρόντισε να επισημάνει και ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης μετά τη συνάντηση που είχε χτες με εκπροσώπους των διυλιστηρίων, των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων. Συγκεκριμένα, «προειδοποίησε» ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επανεμφάνισης των αυξήσεων μετά την αυριανή μείωση. Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό στη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνονται τακτικά διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου και των φορέων της αγοράς πετρελαιοειδών σε κρίσιμες περιόδους προκειμένου να αποφασίζουν από κοινού πώς θα αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, η κυβέρνηση θα βάλει για άλλη μια φορά το... λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Παράλληλα, επιχείρησε να αποδώσει στους πρατηριούχους την ευθύνη για τις υψηλές τιμές που διαμορφώνονται στα καύσιμα κατά κύριο λόγο από τα διυλιστήρια και τις εταιρίες, αναφέροντας ότι από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ των «ενδεικτικών τιμών» λιανικής πώλησης που διαμορφώνει το υπουργείο και των πραγματικών που επικρατούν στην αγορά.
Με άλλες δηλώσεις του χτες το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των καυσίμων έκανε λόγο για τρίπτυχο «δραστηριοποίησης» που αφορά στη «συνεργασία με τις δυνάμεις της αγοράς» - δηλαδή συνεργασία της κυβέρνησης με τις επιχειρήσεις που αποκλειστικό γνώμονα έχουν το κέρδος - «ενίσχυση του ανταγωνισμού» και «έλεγχος στις τελικές τιμές λιανικής πώλησης».
Θα πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε, ότι, όπως είναι γνωστό, και το καταγγέλλουν επανειλημμένα και οι πρατηριούχοι, το επιχείρημα των διυλιστηρίων - που αποδέχεται και η κυβέρνηση -οι αναπροσαρμογές που επιβάλλονται στις τιμές των καυσίμων κάθε βδομάδα οφείλονται στις αντίστοιχες διακυμάνσεις των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, είναι διάτρητο. Κι αυτό, γιατί τα διυλιστήρια έχουν αποθέματα μηνών. Χτες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Δ. Μακρυβέλιος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι τα διυλιστήρια της Ελλάδας έχουν παραγωγή βενζινών τέτοια που δε χρειάζεται να γίνονται εισαγωγές και άρα οι τιμές του αργού πετρελαίου από το οποίο παράγεται βενζίνη δεν έχουν ακριβύνει. Επιπλέον, η σχέση δολαρίου και ευρώ είναι περίπου σταθερή, επομένως, σημειώνει ο ίδιος, δε δικαιολογούνται αυτές οι ανατιμήσεις.
Λουκέτο από 3 έως 30 ημέρες αποφάσισε να βάλει το υπουργείο Οικονομικών σε 24 - κατά κύριο λόγο μικρού και μεσαίου μεγέθους - επιχειρήσεις για μη έκδοση των προβλεπόμενων φορολογικών στοιχείων, επιχειρώντας να δώσει προφανώς «δείγματα γραφής» ότι «χτυπά» τη φοροδιαφυγή και τους φοροφυγάδες. Η λίστα περιλαμβάνει τα συνήθη ευρήματα του υπουργείου Οικονομικών, όπως κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μπαρ, κλπ...
Είναι, πάντως, απορίας άξιο ότι ενώ συχνά πυκνά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δίνει λίστες με ονόματα φοροφυγάδων ή και τις ποινές που τους επιβλήθηκαν, ποτέ μέχρι σήμερα, δεν έδωσε απολογιστικά στοιχεία, που να δείχνουν το αποτέλεσμα αυτών των ποινών. Αν δηλαδή εισπράχτηκαν οι καταλογισθέντες φόροι και πρόστιμα και από ποιους, αν εφαρμόστηκε το «φορολουκέτο» κλπ.
Φαίνεται ότι η τακτική αυτή χρησιμοποιείται από τους αρμόδιους προκειμένου να επιδείξουν κάποιο έργο στην πάταξη της φοροδιαφυγής και δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα ο ετήσιος απολογισμός του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
Επίκαιρη Ερώτηση - παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή
Η πρωτοφανής ανομβρία και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες του περασμένου Μάρτη είχαν αρνητικά αποτελέσματα στην καρπόδεση ορισμένων δενδροκομικών καλλιεργειών (αχλάδια, κεράσια κ.ά.), κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, με συνέπεια τον αποδεκατισμό του αναμενόμενου εισοδήματος των παραγωγών. Το πρόβλημα αυτό έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση, στην οποία τονίζεται: «Ο κίνδυνος χρεοκοπίας αυτών των παραγωγών είναι υπαρκτός και βέβαιος αν δεν αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ (Προγράμματα Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών) μιας και από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ (Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση για τις συγκεκριμένες ζημιές». Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τον υπουργό Γεωργίας: Τι ενέργειες θα κάνει και πότε για να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ οι συγκεκριμένοι παραγωγοί;