ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
«Δεν είμαστε χωροφύλακες - πάρτε μέτρα για την Υγεία!»

Στους δρόμους από χτες ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα - παρωδία για τη διαχείριση της πανδημίας. Σύσκεψη της ΟΒΣΑ για την οργάνωση κινητοποιήσεων

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Στους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους ρίχνει η κυβέρνηση την ευθύνη για τον έλεγχο της διασποράς της πανδημίας, αφού με τα πρόσφατα μέτρα που αποφάσισε τους μετατρέπει σε «χωροφύλακες» μέσα στα καταστήματά τους: Και να ελέγχουν τα πιστοποιητικά και να εξυπηρετούν και να προσέχουν τα μέτρα διάδοσης. Πρόκειται για νέα εξοντωτικά μέτρα, ειδικά για τους πιο μικρούς καταστηματάρχες, τα οποία προκαλούν μεγάλη αγανάκτηση, γι' αυτό και από χτες βγαίνουν στους δρόμους, με δυναμικές κινητοποιήσεις, σαν αυτές που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας και στην Πάτρα.

Στο πλαίσιο αυτό και αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματά τους, αλλά και την ανάγκη να παρθούν μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέλη του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων και Επαγγελματιών Δήμου Αθήνας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή. Κρατώντας πανό με το σύνθημα «Οι επαγγελματίες δεν είμαστε χωροφύλακες - πάρτε ουσιαστικά μέτρα για την Υγεία», φώναξαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και ζήτησαν τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης του εισοδήματός τους.

Στη σύντομη ομιλία του προς τους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Θανάσης Καλαμπαλίκης κάλεσε σε ένταση της πάλης των αυτοαπασχολούμενων, μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και για τη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος, που τους τελευταίους μήνες το τσακίζει η ακρίβεια. Οι συγκεντρωμένοι στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, ενώ φώναξαν συνθήματα όπως «Με αυταρχισμό και πρόστιμα δεν βγαίνει η πανδημία, κάντε προσλήψεις στα νοσοκομεία» και «Μέτρα τώρα για το εισόδημά μας, κάλυψη αναγκών για μας και τα παιδιά μας».

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Λίγο αργότερα, στην είσοδο του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κομμωτών Ελλάδας, όπου για μια ακόμη φορά αποδοκιμάστηκαν η κυβερνητική πολιτική και τα αποτυχημένα μέτρα που λαμβάνει για τον έλεγχο της πανδημίας. Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Στ. Ανηφαντής, μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας, υπογράμμισε τη μεγάλη αγανάκτηση που υπάρχει μεταξύ των συναδέλφων του σε όλη τη χώρα, καθώς η αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα, πέρα από τις ανθρώπινες ζωές, και στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων σχεδόν σε κάθε επαγγελματικό κλάδο.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη έπειτα από πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ με θέμα την εξέλιξη της πανδημίας και τα νέα κυβερνητικά μέτρα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 17 κλαδικά σωματεία και τοπικές ενώσεις ΕΒΕ. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η διενέργεια τοπικών κινητοποιήσεων τις επόμενες μέρες και μεγάλης κεντρικής κινητοποίησης τέλη Νοέμβρη στο κέντρο της Αθήνας.

Στην Πάτρα

Με κεντρικά συνθήματα «Η Εστίαση πεθαίνει» και «Η τέχνη μας στον δρόμο, παλεύουμε, διεκδικούμε, απεργούμε», ιδιοκτήτες εστιατορίων και κουρείς - κομμωτές, αντίστοιχα, συμμετείχαν χτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στην Πάτρα, στο πλαίσιο της 24ωρης διακοπής λειτουργίας των καταστημάτων τους την οποία είχαν εξαγγείλει τα σωματεία τους (ΣΚΕΑΝΑ, Σύνδεσμος Κουρέων - Κομμωτών), διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την πρόσβαση στα καταστήματά τους, με αφορμή την έξαρση της πανδημίας.

Σημειώνοντας ότι για άλλη μια φορά καλούνται να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά», την ώρα που δεν λαμβάνονται τα αναγκαία κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας αλλά και για την ελάφρυνσή τους από τη φορολογία, τόνισαν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Οι εκπρόσωποι των εστιατόρων και των κουρέων - κομμωτών στάθηκαν στα πολλά προβλήματα που δημιούργησαν από την πρώτη μέρα εφαρμογής τους τα νέα μέτρα, επισημαίνοντας πως για μία ακόμα φορά καλούνται να «πληρώσουν το μάρμαρο», μαζί με τα υπέρογκα πρόστιμα, την ώρα που έχουν μεγάλη μείωση των εσόδων και αντίστροφα αύξηση των εξόδων. Απαίτησαν άρση του συγκεκριμένου μέτρου, μείωση του ΦΠΑ και να μην επιστραφούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές.

Τη στήριξή τους, με συμμετοχή και αντιπροσωπειών τους, δήλωσαν η ΟΕΒΕΣΝΑ, η Συντεχνία Αρτοποιών, ο Εμπορικός Σύλλογος και τα σωματεία ταξί «Ο Αγιος Χριστόφορος», Μηχανικών Αυτοκινήτων και Ζαχαροπλαστείων.

«Η επόμενη μέρα να βρει τους αυτοπασχολούμενους μαζί με τους εργάτες και τους αγρότες απέναντι σε όσους θέλουν να μας κλείσουν», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο γραμματέας της Συντεχνίας Αρτοποιών Κώστας Τηλυγάδης.

Την ανάγκη έντασης της πάλης ανέδειξε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, που συμμετείχε στην κινητοποίηση, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση «τα ρίχνει όλα στην ατομική ευθύνη - δεν επιδιώκει ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά να ενισχύσει τους ισχυρούς ομίλους».

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων βρέθηκε και αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτή. «Η κυβέρνηση θέλει να σας μετατρέψει σε χωροφύλακες τη στιγμή που έχει αποτύχει να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, να αντιμετωπίσει την εκδήλωση και επέκταση της πανδημίας», τόνισε στον χαιρετισμό του, κάνοντας λόγο για «το κερασάκι στην τούρτα όλων των προηγούμενων μέτρων, με τα lockdown, την αναδουλειά, την ακρίβεια, την τεράστια φορολογία, τα συσσωρευμένα χρέη σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία».

Αναφέρθηκε στον κυβερνητικό ανορθολογισμό, σύμφωνα με τον οποίο η πανδημία «κολλάει» στα καταστήματα των βιοπαλαιστών αυτοαπασχολούμενων αλλά όχι στα ΜΜΜ, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα και στις εκκλησίες, ενώ επεσήμανε ότι «πρόκειται για μέτρα για να συγκεντρώνεται η οικονομία στα χέρια λίγων επιχειρηματικών ομίλων».

ΔΑΣ ΟΑΣΘ
Αντί για μέτρα προστασίας επιβάλλονται πρόστιμα στους εργαζόμενους

Την απόφαση της διοίκησης του ΟΑΣΘ να επιβάλει εξοντωτικά πρόστιμα, ύψους 300 έως 1.500 ευρώ, σε εργαζόμενους για τα υποχρεωτικά rapid test, καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΑΣΘ. Ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα προστασίας που εισηγούνται οι επιστήμονες πρέπει να τηρούνται από όλους, όμως η ιχνηλάτηση και τα προληπτικά τεστ πρέπει να γίνονται με ευθύνη της επιχείρησης και του κράτους σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Οπως αναφέρει, «ειδικότερα στον τομέα της συγκοινωνίας η κινητικότητα των εργαζομένων λόγω της φύσης της εργασίας είναι πολύ μεγάλη και θα έπρεπε να παρθούν ειδικά μέτρα, κάτι που ποτέ δεν έκαναν υπουργείο και ΟΑΣΘ, γι' αυτό είχαμε και τα τραγικά αποτελέσματα το προηγούμενο διάστημα, με τους 7 νεκρούς συναδέλφους και τα εκατοντάδες κρούσματα.

Και ενώ ξανά αυτές τις μέρες υπάρχει συρροή κρουσμάτων, συγκεκριμένα στην αποθήκη ανταλλακτικών του αμαξοστασίου του Φοίνικα, η διοίκηση του ΟΑΣΘ δεν έχει πάρει κανένα μέτρο!».

Προσθέτει ότι υπάρχουν πολλά «μπερδέματα» όσον αφορά την πραγματοποίηση των τεστ, καθώς «τεστ που πραγματοποιήθηκαν δεν εμφανίζονται στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, ενώ οι εργαζόμενοι που τα έχουν πραγματοποιήσει μπορούν να το αποδείξουν, καθώς υπάρχουν τα στοιχεία στο ιδιωτικό κέντρο όπου πραγματοποίησαν το τεστ. Υπάρχουν και κραυγαλέες περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι είχαν κανονική άδεια και δεν πήγαιναν στη δουλειά, ωστόσο τους επιβλήθηκε πρόστιμο και μάλιστα 1.500 ευρώ!».

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ τονίζει ότι η τρομοκρατία και ο διαχωρισμός εμβολιασμένων - ανεμβολίαστων δεν θα περάσουν. Απαιτεί ανάμεσα σε άλλα:

Αμεση απόσυρση των προστίμων, εξαντλητική προσωποποιημένη ενημέρωση από τον γιατρό Εργασίας και ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, για να δοθούν απαντήσεις στις απορίες και στα ερωτήματα με τεκμηριωμένα στοιχεία σχετικά με την ωφέλεια του εμβολιασμού. Επίσης, δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαίρεση, συστηματικά προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης του συγχρωτισμού σε σχολεία, σχολές, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τόπους δουλειάς. Δωρεάν διάθεση μέσων προστασίας όπως μάσκες και αντισηπτικά. Επίταξη ιδιωτικών οχημάτων ΜΜΜ για την ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών και την πύκνωση των δρομολογίων, αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις κρίσιμες ειδικότητες, να μην κάνει καμία σκέψη η κυβέρνηση για εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο, πρώτη δύναμη και ενισχυμένη η ΔΑΣ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Νοέμβρη το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής. Με ουσιαστική συζήτηση και με ζωντάνια στις εργασίες, αντιπρόσωποι που πήραν τον λόγο μετέφεραν τις αγωνίες και τα προβλήματα των συναδέλφων τους από μια σειρά χώρων δουλειάς, αλλά και πείρα από την οργάνωση της πάλης στους μεγάλους χώρους δουλειάς που κυριαρχούν στην περιοχή της Ανατ. Αττικής.

Από τις αρχαιρεσίες ενισχυμένη βγαίνει ΔΑΣ, τόσο ως προς τον αριθμό αντιπροσώπων που τη στήριξαν όσο και ως προς το ότι αυτοί προέρχονταν από περισσότερα σωματεία σε σχέση με παλιότερα. Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ έλαβε τις 7 από τις 9 έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ από μία έδρα κατέλαβαν η ΔΑΚΕ και η «Ανεξάρτητη Παρέμβαση». Τις επόμενες μέρες θα γίνει η συγκρότηση του νέου ΔΣ του ΕΚ.

Γενικές Συνελεύσεις σωματείων

-- Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής, την Πέμπτη 11/11, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλ. Κάνιγγος).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 14/11, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

-- Την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση πραγματοποιεί η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης την Κυριακή 14/11, στις 11.30 π.μ., στο ΕΚΘ.

-- Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου, την Παρασκευή 19/11, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αντιστέκονται στην εκδίωξή τους από το κέντρο

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι Επιτροπές Αγώνα στα Ταξί, στην πλ. Συντάγματος, αφού η δημοτική αρχή επιχειρεί να εκδιώξει τους μεροκαματιάρηδες αυτοκινητιστές από τον παραδοσιακό χώρο όπου επιβιβάζουν και αποβιβάζουν επιβάτες, μεταξύ Καραγεώργη Σερβίας και Μητροπόλεως, υπό την απειλή μάλιστα προστίμου 120 ευρώ και αφαίρεσης άδειας για 20 μέρες. Οι λόγοι που επικαλέστηκε η δημοτική αρχή ήταν η «κυκλοφοριακή συμφόρηση» που προκαλούν τα ταξί στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά και τα γενικότερα σχέδια «ανάπλασης» για τη θωράκιση της δράσης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο κέντρο, με τσάκισμα εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων. Αλλωστε, όπως λένε και οι οδηγοί ταξί, τη δημοτική αρχή δεν φαίνεται να την απασχολεί το τεράστιο κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκαλούν μόλις λίγα μέτρα παραπάνω οι μισθωμένες λιμουζίνες που διπλοπαρκάρουν και τριπλοπαρκάρουν μπροστά από τα μεγάλα ξενοδοχεία της πλ. Συντάγματος.

Με τη δυναμική τους παρουσία στο σημείο, όπου άνδρες της δημοτικής αστυνομίας έδιωχναν τους ταξιτζήδες από το πρωί απειλώντας τους με κλήσεις, οι δυνάμεις των Επιτροπών Αγώνα σταμάτησαν την εφαρμογή αυτής της απαράδεκτης απόφασης και επέβαλαν να προσέλθουν επιτόπου οι επικεφαλής της δημοτικής αστυνομίας, μεταφέροντας την πρόθεση του δημάρχου για «συμβιβασμό». Ετσι, το απόγευμα, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν εκπρόσωποί τους με τον δήμαρχο Κ. Μπακογιάννη δεσμεύτηκε προφορικά η επιβίβαση και η αποβίβαση επιβατών στο Σύνταγμα να επιτρέπονται αμέσως μετά τις στάσεις των λεωφορείων μεταξύ Ερμού και Μητροπόλεως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ