ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΑΣ

Μια μαζική, μάχιμη και ουσιαστική συζήτηση, η οποία ανέδειξε το πλήθος των προβλημάτων στα σχολεία της Δυτικής Αθήνας - εικόνα και παράδειγμα των προβλημάτων των σχολείων όλης της χώρας - αλλά και το σχολείο που χρειαζόμαστε με βάση τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες, έγινε χτες στο Περιστέρι, σε σύσκεψη που οργάνωσε το ΚΚΕ με Σωματεία εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και με Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων του Δυτικού Τομέα. Στη σύσκεψη συμμετείχε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μέσα από τις παρεμβάσεις εκφράστηκαν η μεγάλη διάθεση των συμμετεχόντων για συμβολή στη συζήτηση και η εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, που είναι πάντα μπροστά, παλεύει και διεκδικεί στο πλευρό γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών για τα οξυμένα προβλήματα της Παιδείας. Επιβεβαιώθηκε το πλήθος προβλημάτων στα σχολεία σήμερα, αναδεικνύοντάς τα ανάγλυφα και με συγκεκριμένα παραδείγματα, και κυρίως ήρθαν στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες στη μόρφωση, το σχολείο που έχουμε σήμερα ανάγκη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι εκπαιδευτικών από τις Α' (Περιστέρι), Β' (Αιγάλεω) και Γ' (Ιλιον - Πετρούπολη) ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, τις ΣΕΠΕ Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω και Αγ. Βαρβάρας - Κορυδαλλού και το ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω. Επίσης, εκπρόσωποι των Ενώσεων Γονέων Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Πετρούπολης και Αγ. Αναργύρων - Καματερού, καθώς και Συλλόγων Γονέων σχολείων από τους δήμους της περιοχής.


Πλούσια πείρα κατατέθηκε στη συζήτηση

Αθανασία Ρήγα
Αθανασία Ρήγα
Πλήθος γονιών και εκπαιδευτικών από το Περιστέρι και όλες τις συνοικίες της Δυτικής Αθήνας συνέβαλαν στη συζήτηση περιγράφοντας τα σοβαρά προβλήματα που πλήττουν τα σχολεία τους, αλλά και τους αγώνες που δίνουν για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Η Αθανασία Ρήγα, πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, αναφέρθηκε στον μεγάλο αγώνα που έδωσαν οι εκπαιδευτικοί αυτό το διάστημα ενάντια στην «αξιολόγηση» των σχολικών μονάδων, έχοντας απέναντί τους «θεούς και δαίμονες». Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των 32 ΕΛΜΕ που ζητούν άμεση Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ για να επαναπροκηρυχθεί η απεργία - αποχή, και τόνισε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι κυρίως το τι σχολείο φτιάχνουν, διαφοροποιημένο ανά σχολική μονάδα, όπου οι γονείς και οι χορηγοί θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. «Εμείς υπερασπιζόμαστε το ενιαίο σχολείο και ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για να μην περάσει το μοντέλο σχολείο - εμπορική επιχείρηση», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στη στήριξη που συνάντησαν στον αγώνα τους από γονείς και μαθητές και η οποία γεμίζει τους εκπαιδευτικούς δύναμη για να συνεχίσουν.

Παράλληλα επεσήμανε το μεγάλο πρόβλημα με τα πολλά κενά εκπαιδευτικών, την έλλειψη καθαριστριών, αλλά και τις συγχωνεύσεις, που στην περιοχή της Γ' ΕΛΜΕ προχώρησαν σε 10 σχολεία, δημιουργώντας τμήματα μέχρι και 28 παιδιών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο 2ο Λύκειο Πετρούπολης, που εδώ και τρία χρόνια, μετά από σεισμό, στεγάζεται σε κοντέινερ.

***

Βασίλης Τασιούλας
Βασίλης Τασιούλας
Ο Βασίλης Τασιούλας από τον Σύλλογο Γονέων Μουσικού Σχολείου Ιλίου μετέφερε την εικόνα του πλήθους των κενών εκπαιδευτικών στο σχολείο. Σημείωσε ότι τα εγχειρίδια δεν είναι κοινά για όλα τα μουσικά σχολεία και δεν διανέμονται δωρεάν, αλλά το κόστος τους βαραίνει τους γονείς, όπως και το κόστος αγοράς και συντήρησης των μουσικών οργάνων. Επιπλέον εξήγησε ότι τα έξι χρόνια που διδάσκονται μουσική τα παιδιά στο σχολείο δεν τους κατοχυρώνονται με κάποια πιστοποίηση. Μίλησε επίσης αναλυτικά για τα προβλήματα στη μεταφορά μαθητών και μετέφερε το αίτημα των γονιών για δημιουργία Ενιαίου Φορέα Μετακίνησης, δημόσιου, που θα έχει την ευθύνη για τη μεταφορά όλων των παιδιών. Αντίστοιχα αναφέρθηκε στη σίτιση, που είναι στην ευθύνη του κάθε δήμου και παραμένει ανεπαρκής. Επεσήμανε, ακόμα, την ανάγκη ενισχυτικής διδασκαλίας και στα μουσικά μαθήματα για την αναπλήρωση των απωλειών.

***

Ο Βασίλης Μοσχοβίτης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 28ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου, μίλησε για το σχολείο του, που στεγάζεται σε νοικιασμένο κτίριο, χτισμένο πριν από 50 χρόνια, με πολύ μικρές αίθουσες.«Οι ελλείψεις υποδομών στερούν από τα παιδιά μας μια σύγχρονη εκπαίδευση», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των γονιών με τις οποίες κατάφεραν να μην ανασταλεί η λειτουργία του σχολείου, δηλώνοντας ότι συνεχίζουν τον αγώνα.

***

Βασίλης Μοσχοβίτης
Βασίλης Μοσχοβίτης
Η Σοφία Κουμπή, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου», ανέφερε ότι η σχολική χρονιά ξεκίνησε και συνεχίζεται με χειρότερους όρους από την προηγούμενη, με πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Ελλείψεις εκπαιδευτικών, υποβαθμισμένες υποδομές, 420 κενά στην Παράλληλη Στήριξη είναι μερικά από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, είπε και μίλησε για τον νόμο που με τον παραπλανητικό τίτλο περί «αναβάθμισης του σχολείου» φέρνει το σχολείο της κατηγοριοποίησης και των χορηγών. Φυσικά μίλησε και για τον μεγάλο απεργιακό αγώνα των εκπαιδευτικών και τον αυταρχικό κατήφορο που ακολούθησε η κυβέρνηση για να τον σταματήσει, αλλά και για τον νόμο Χατζηδάκη, και κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα για να ακυρωθεί στην πράξη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να ανεχτούμε ζωή χωρίς δικαιώματα».

***

Ο Χρήστος Παιδάκης, πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής, ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τις κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις σχετικά με την Παιδεία και ιδιαίτερα την Ερώτηση για τις συγχωνεύσεις. Επικεντρώθηκε στο ζήτημα της σχολικής στέγης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα περισσότερα σχολεία είναι υπό κατάρρευση! Εκτίμησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος, πέρα από τις συγχωνεύσεις τμημάτων, να προχωρήσουν και συγχωνεύσεις ακόμα και σχολείων στο Περιστέρι. Μετέφερε την ανάγκη για δημιουργία νέων σχολικών μονάδων στην περιοχή, σημειώνοντας μάλιστα πως υπάρχει Ειδικό Σχολείο που έχει ιδρυθεί, ωστόσο δεν έχει στεγαστεί εδώ και δέκα χρόνια. «Το κτιριακό πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα για το Περιστέρι», είπε χαρακτηριστικά και θύμισε ότι το ΚΚΕ έχει πρωτοστατήσει για την ανέγερση του συγκροτήματος του 10ου Λυκείου, που αναμένεται εδώ και δέκα χρόνια.

***

Σοφία Κουμπή
Σοφία Κουμπή
Η Κυριακή Καλτσίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 14ου Γυμνασίου Περιστερίου, μίλησε για τις κινητοποιήσεις των γονιών ενάντια στις συγχωνεύσεις. «Την ώρα που φτιάχνουν τμήματα με 27 και 28 παιδιά, στις συναντήσεις που ζητάμε με τους αρμόδιους μας ορίζουν να είμαστε μέχρι τέσσερα άτομα», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τα πολλά κενά εκπαιδευτικών ακόμα και σε βασικά μαθήματα εδώ και δυο μήνες. «Αν εμείς ως γονείς και εκπαιδευτικοί δεν πρωτοστατήσουμε, δεν θα ενδιαφερθεί και κανένας άλλος», είπε και ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη στήριξή του σε αυτόν τον αγώνα.

***

Ο Δημήτρης Πάκος από την Ενωση Γονέων Πετρούπολης είπε ότι υπάρχουν τμήματα που είχαν κρούσματα και οι γονείς έχουν ξοδέψει έως και 150 ευρώ για τα ράπιντ τεστ. Μίλησε για τις τεράστιες ανάγκες στη σχολική στέγη, απαριθμώντας τα νέα σχολεία που πρέπει να γίνουν, αντί για τις «παράνομες» αίθουσες, όπως είπε, κάτω από σκάλες, σε αποθήκες, αίθουσες σε κοντέινερ και άλλα που παρατηρούνται, με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Αναφέρθηκε στην πάλη των γονιών για ασφαλή σχολεία, με ουσιαστικούς προσεισμικούς ελέγχους, υποδομές, αθλητικούς χώρους, εργαστήρια κ.λπ., προσθέτοντας μάλιστα ότι διεκδικούν μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι αποκλειστικά για τα ζητήματα της Παιδείας.

***

Χρήστος Παιδάκης
Χρήστος Παιδάκης
Ο Νίκος Μακρόπουλος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Αγίας Βαρβάρας, αναφέρθηκε στον ΣΕΠΕ, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία του ανήκει στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλύπτεται κάθε φορά ο καιροσκοπικός τους ρόλος και τα ισχυρά δεσμά που έχουν με τις μνημονιακές πολιτικές. Σχετικά με τα σχολεία στην περιοχή του, είπε ότι η πλειοψηφία των νηπιαγωγείων στεγάζονται σε κοντέινερ και πολλά από αυτά δεν έχουν καν τηλέφωνο για να ειδοποιήσουν π.χ. αν ένα παιδάκι πάθει κάτι. Μίλησε για τους χορηγούς που κατακλύζουν τα σχολεία, προσφέροντάς τους κάποιον εξοπλισμό και εξασφαλίζοντας τη δική τους διαφήμιση. Επίσης για τον ρόλο των δημοτικών αρχών και τη νέα σύσταση των σχολικών συμβουλίων, όπου με τον νέο νόμο υποβαθμίζεται ο ρόλος του συλλόγου διδασκόντων και ενισχύεται αυτός των δημοτικών αρχών ακόμα και στο περιεχόμενο του σχολείου. Αναφέρθηκε ακόμα στους Ρομά μαθητές, που αποτελούν μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα στην περιοχή, και στις ανάγκες που δημιουργούνται στα σχολεία με τέτοιους πληθυσμούς.

***

Η Τζίνα Διονυσοπούλου από την Ενωση Γονέων Αιγάλεω αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις των γονιών για ασφαλή σχολεία, αλλά και στις ελλείψεις στην καθαριότητα, σημειώνοντας ότι στα νηπιαγωγεία οι καθαρίστριες πηγαίνουν αφού σχολάσουν τα παιδιά και δεν απολυμαίνονται οι χώροι διαρκώς όσο λειτουργεί το πρωινό πρόγραμμα. Μίλησε για σχολεία που εμφάνισαν ζημιές μετά τον σεισμό πριν από τρία χρόνια, επισημαίνοντας ότι ακόμα δεν έχει γίνει καμία εργασία αποκατάστασης των κτιρίων και οι μαθητές διαμοιράζονται σε άλλα σχολεία, ενώ πρόσθεσε ότι πολλά σχολεία πλημμυρίζουν με την πρώτη βροχή. Μετέφερε επίσης την αγωνία των γονιών για τα μεγάλα μαθησιακά κενά που έχουν συσσωρευτεί αυτά τα δύο χρόνια, πόσο μάλλον τώρα που έρχεται και η Τράπεζα Θεμάτων, δείχνοντας την πίεση που δέχονται παιδιά και γονείς μπροστά και στις πανελλαδικές εξετάσεις, και λέγοντας γλαφυρά: «Εχουν κάνει τα παιδιά μας άλογα κούρσας».


Κυριακή Καλτσίδου
Κυριακή Καλτσίδου

Δημήτρης Πάκος
Δημήτρης Πάκος

Νίκος Μακρόπουλος
Νίκος Μακρόπουλος

Τζίνα Διονυσοπούλου
Τζίνα Διονυσοπούλου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ