ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαράτσια και sms στους μη εμβολιασμένους αντί για ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού

Σε ισχύ από το Σάββατο περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ενώ μένουν άθικτες όλες οι αιτίες υπερμετάδοσης της πανδημίας

INTIME NEWS

Με τη σταθερή επωδό ότι «έχει λάβει όλα τα μέτρα» μπροστά στην αναζωπύρωση και την αυξητική τάση στους δείκτες της πανδημίας, και τις προκλητικές διαπιστώσεις για τις «πεπερασμένες δυνατότητες» που υπάρχουν για τη «θωράκιση» του συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες νέα μέτρα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και όχι για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας ή του εμβολιαστικού προγράμματος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα, που χαρατσώνουν ανελέητα τους μη εμβολιασμένους, πετώντας τους την ευθύνη, την ίδια στιγμή που και για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς οι ευθύνες βαραίνουν την ίδια την κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί θα προσέρχονται στην εργασία τους με 2 τεστ (rapid ή PCR) τη βδομάδα, το κόστος των οποίων συνεχίζει να βαραίνει τους ίδιους. Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, χώρους διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα. Οι μόνες δραστηριότητες για τις οποίες δεν ισχύει η υποχρέωση υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο είναι οι αναγκαίες, όπως η πρόσβαση σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία, καθώς και η άσκηση θρησκευτικών τους δικαιωμάτων. Επίσης, ανακοινώθηκαν εντατικοποίηση των ελέγχων και αυστηροποίηση των ποινών για μη τήρηση των μέτρων στα καταστήματα (5.000 ευρώ πρόστιμο, 15 μέρες αναστολή λειτουργίας, γνωστοποίηση των καταστημάτων που έχουν υποστεί ποινές). Αντίστοιχα, οι έλεγχοι θα ενταθούν στους αθλητικούς χώρους για την τήρηση του μέτρου της χρήσης μάσκας.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τα παραπάνω μία «προσαρμογή στα νέα δεδομένα» και «μέτρα που θα προστατεύσουν» τους ανεμβολίαστους, ενώ η κυβέρνηση διατηρεί άθικτες όλες τις αιτίες της υπερμετάδοσης, που δεν είναι άλλες από τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς κ.ο.κ.

Την ίδια στιγμή, οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν δεν συνοδεύονται από κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό. Απεναντίας, όσον αφορά το μέτρο της αναστολής για υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ανακοίνωσε την παράτασή του μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ειδικά για τους ανεμβολίαστους επικουρικούς επεσήμανε ότι οι συμβάσεις τους δεν θα ανανεωθούν.

Αντίστοιχα, τα μέτρα για τα νοσοκομεία που βρίσκονται στο «κόκκινο» σε μια σειρά περιοχές της χώρας περιορίζονται σε «συνεννόηση» με ιδιωτικές κλινικές ώστε να διαθέσουν κλίνες, με το απαραίτητο πάντα «αντίτιμο», και σε «κίνητρα» σε ιδιώτες γιατρούς.

Οσον αφορά την εμβολιαστική εκστρατεία, αυτή περιορίζεται σε αποστολή μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα, ενημερώσεις από τα ΜΜΕ και σποτ.

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Κινδυνεύει η υγεία ασθενών από τις ελλείψεις και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα

Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, με συνέπεια τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας, προκειμένου να προσφέρουν όλο και περισσότερο χώρο στους μεγαλοεπιχειρηματίες να αλωνίζουν σε βάρος της υγείας του λαού, παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αντικρίζοντας κανείς την τραγική εικόνα που εμφανίζει το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Μεταξά» στον Πειραιά. Αυτήν την κατάσταση ανέδειξε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, με Επίκαιρη Ερώτηση η οποία συζητήθηκε στην Ολομέλεια την περασμένη Δευτέρα.

Το Νοσοκομείο «Μεταξά», που έχει να κάνει με καρκινοπαθείς, ανθρώπους που καθημερινά δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, αυτήν τη στιγμή, από την πολιτική της συνεχούς υποχρηματοδότησης, έχει πλέον καταντήσει, από τις 6 διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες να λειτουργούν από 1 έως 3 λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων με συνέπεια τη μείωση των χειρουργείων.

Για την ακρίβεια, 5 αναισθησιολόγοι εξωθήθηκαν να αποχωρήσουν με σύνταξη εξαιτίας της τακτικής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, της κυβέρνησης, να τους μετακινεί συνεχώς στα νησιά του Αιγαίου για να καλυφθούν και εκεί οι τεράστιες ανάγκες με αποτέλεσμα να τους εξουθενώσει. Την ώρα της συζήτησης ο Γ. Λαμπρούλης ανέφερε δε ότι «αυτήν τη στιγμή είναι υπό μετακίνηση ένας ακόμα αναισθησιολόγος στη Λήμνο». Δηλαδή, το νοσοκομείο μετράει μείον 6 ειδικευμένους αναισθησιολόγους, ενώ η προσθήκη μίας επικουρικής γιατρού που έγινε είναι και αυτή αποσπασμένη από άλλο νοσοκομείο! Μπαλώματα δηλαδή που ανοίγουν μεγαλύτερες τρύπες.

Λόγω αυτών των ελλείψεων το Ιατρείο Πόνου ενός αντικαρκινικού νοσοκομείου, ενώ μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε 4 μέρες τη βδομάδα, τώρα λειτουργεί μία.

Στο φαρμακείο του νοσοκομείου υπηρετούν πια μόνο 2 φαρμακοποιοί, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος αδυναμίας χορήγησης χημειοθεραπειών και λοιπών αγωγών σε περίπτωση ασθένειας ή και κανονικής άδειας ενός από τους δύο.

Η κορύφωση του εμπαιγμού σε βάρος υγειονομικών και ασθενών ήρθε όταν η κυβέρνηση αύξησε μεν σε 11 τα κρεβάτια στη ΜΕΘ από 6 που ήταν, χωρίς όμως να προσλάβει και το απαραίτητο παραπάνω προσωπικό. Χαρακτηριστικά, αντί να είναι 44 οι νοσηλευτές, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, αυτοί παραμένουν 23, με αποτέλεσμα να εργάζονται μέχρι τελικής πτώσης. Αντίστοιχα, οι γιατροί από 15 που θα έπρεπε να είναι παραμένουν 10. Ομως, και ο χώρος που επιλέχθηκε για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ είναι εντελώς ακατάλληλος, δηλαδή πολύ μικρός, με αποτέλεσμα το στρίμωγμα διασωληνωμένων, γιατρών και νοσηλευτών, με τους τελευταίους να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Τραγικές ελλείψεις υπάρχουν συνολικά σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Εντελώς ενδεικτικά στο Νοσηλευτικό τμήμα από τις 428 οργανικές θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμα του 2012, που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ πίσω από τις σημερινές ανάγκες, αυτήν τη στιγμή είναι καλυμμένες οι 300, αλλά, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, πρόκειται για πλασματικό νούμερο, καθώς σε αυτό συμπεριλαμβάνονται αποσπάσεις, μετακινήσεις και εγκυμοσύνες. Την ίδια ώρα, αρκετοί εργαζόμενοι είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης.

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, για το τι μέτρα θα πάρει το υπουργείο αναμάσησε τη γνωστή καραμέλα για τις ...χιλιάδες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που έχει κάνει η κυβέρνηση, που βέβαια παραμένουν «μαγική εικόνα», με τα νοσοκομεία να βρίσκονται στο «κόκκινο». Οσον αφορά το διά ταύτα, δηλαδή για την κάλυψη εδώ και τώρα των κενών για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα χειρουργεία του «Μεταξά», το φαρμακείο και η ΜΕΘ, δεν είπε λέξη, πέρα από τη γενική του αναφορά ότι «φέρνουμε διατάξεις ώστε οι ιδιώτες να μπορούν να εργαστούν στο ΕΣΥ παρέχοντας υπηρεσία κατ' αποκοπή για το διάστημα αυτού του τριμήνου - τετραμήνου που είναι απαραίτητη».

Στη δευτερολογία του ο Γ. Λαμπρούλης επέμεινε στην ανάγκη να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις στο «Μεταξά» και ανέδειξε τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τα σαθρά υλικά με τα οποία «οικοδόμησαν» το σύστημα Υγείας, δηλαδή τη λογική του ελάχιστου δυνατού κόστους και όχι την προστασία της υγείας του λαού.

Οπως τόνισε, η προάσπιση της υγείας του λαού απαιτεί να γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι δομές Υγείας από υγειονομικό προσωπικό, ενώ η κυβέρνηση φρόντισε οι χρόνιοι ασθενείς να μην μπορούν να περάσουν ούτε έξω από το νοσοκομείο.

Πάνω από 1,4 εκατ. καταγεγραμμένοι θάνατοι στην Ευρώπη

Αύξηση 13% στους θανάτους την τελευταία βδομάδα

Αναζωπύρωση της πανδημίας καταγράφεται σε αρκετές χώρες του κόσμου, ενώ οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι παγκοσμίως ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια.

Στην Ευρώπη, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 1,4 εκατ. θάνατοι συνολικά, πάνω από 24.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 τις τελευταίες επτά μέρες (αύξηση 13% σε σύγκριση με την περασμένη βδομάδα).

Μεγάλη θνησιμότητα καταγράφεται στη Ρωσία, όπου χτες σημειώθηκε άλλο ένα μαύρο «ρεκόρ», με 1.178 θανάτους σε ένα 24ωρο (σχεδόν 241.000 συνολικά), στην Ουκρανία, στη Ρουμανία, στη Σλοβακία, στην Τσεχία και αλλού.

Υπενθυμίζεται ότι η Λετονία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που επέβαλε φέτος το φθινόπωρο εθνικό lockdown.

Στην Ολλανδία τα ημερήσια κρούσματα είναι της τάξης των 8.000, με αποτέλεσμα τη σταθερή αύξηση των ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, τον περιορισμό της λειτουργίας των νοσοκομείων για άλλους ασθενείς, την ακύρωση χειρουργείων και θεραπειών. Αντί για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση προχώρησε σε ανακοίνωση μόνο νέων περιοριστικών μέτρων, όπως υποχρεωτικά υγειονομικά πιστοποιητικά σε αθλητικούς χώρους, πάρκα διασκέδασης, μουσεία κ.λπ. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για δημόσιους χώρους και επαγγέλματα που απαιτούν φυσική επαφή, ενώ η κυβέρνηση θα παροτρύνει την τηλεργασία, τουλάχιστον ορισμένες μέρες τη βδομάδα. Η ολλανδική κυβέρνηση επιδιώκει επίσης να καταστήσει απαραίτητα τα πιστοποιητικά για την COVID στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στα επαγγελματικά κολέγια.

Αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών καταγράφεται και στη Γερμανία, όπου η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προανήγγειλε αυστηρούς περιορισμούς για τα μη εμβολιασμένα άτομα.

Στη Ρουμανία έχουν εξαντληθεί οι κλίνες ΜΕΘ και μόνο χτες πέθαναν σχεδόν 600 άνθρωποι.

Δυσκολεύει επιδημιολογικά η κατάσταση και στην Κίνα, η οποία αποτέλεσε το αρχικό επίκεντρο της COVID-19 και έκτοτε ακολουθεί αυστηρή πολιτική μηδενικών κρουσμάτων. Καθώς εμφανίζονται εστίες έξαρσης, επιβάλλονται στοχευμένα lockdown. Στο Πεκίνο οι αρχές ανέφεραν 54 νέα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα τη Δευτέρα και ανακοινώθηκαν περιορισμοί στα ταξίδια, έκλεισαν κινηματογράφοι και άλλοι χώροι διασκέδασης, ενώ τέθηκαν σε καραντίνα μεγάλες κατοικημένες περιοχές. Μάλιστα η κυβέρνηση κάλεσε τις οικογένειες να αποθηκεύσουν τρόφιμα και άλλα βασικά είδη για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 6.700 κρούσματα

Νέο αρνητικό ρεκόρ όσον αφορά την αναζωπύρωση της πανδημίας καταγράφηκε χτες, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 6.700 νέα κρούσματα κορονοϊού. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 754.451 (ημερήσια μεταβολή +0,9%).

Ακόμα 59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τα θύματα να ξεπερνούν και τις 16.000 (16.050 οι συνολικοί θάνατοι). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 434.

Από τα χτεσινά κρούσματα, 1.329 αφορούν την Αττική, 1.108 τη Θεσσαλονίκη, 514 τη Λάρισα, 264 τη Μαγνησία, 204 την Αχαΐα. Τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων καταγράφεται επίσης σε Εβρο (190), Πιερία (159), Πέλλα (158), Σέρρες (153), Ημαθία (143), Μεσσηνία (134), Τρίκαλα (133), Αιτωλοακαρνανία (128), Κιλκίς (124), Ξάνθη (119), Κοζάνη (107). Τέλος, 157 κρούσματα βρίσκονταν υπό διερεύνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ