ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΕΣΥ» ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Ενα μαχητικό κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης και κοινής δράσης με το ΚΚΕ ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό με θέμα «Κριτική του ΚΚΕ στο σχέδιο για το "νέο ΕΣΥ" και οι θέσεις του Κόμματος».

Στην εκδήλωση μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από στελέχη του Κόμματος, από συνδικαλιστές που δραστηριοποιούνται στην Υγεία - Πρόνοια και από υγειονομικούς που συμπαρατάσσονται με το ΚΚΕ στην οργανωμένη συλλογική πάλη για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκαν οι τοποθετήσεις μετά την κεντρική ομιλία, κάνοντας «φύλλο και φτερό» την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, αφορούσαν την έξαρση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, τα χρηματοοικονομικά εργαλεία παραπέρα εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ, τον ρόλο του υγειονομικού στο «νέο ΕΣΥ», τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας και την κριτική στο κυβερνητικό «Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν γιατροί όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτές, εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία και σε άλλες υγειονομικές μονάδες, πρωτοπόροι συνδικαλιστές που δίνουν καθημερινά μια διπλή μάχη: Από τη μία για να προστατεύσουν την υγεία και τη ζωή του λαού και από την άλλη για την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και της ΠΦΥ, για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Αγωνιζόμενοι υγειονομικοί, που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια παραμένουν στην πρώτη γραμμή της πάλης, μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, στον αντίποδα της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθούν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, της εμπορευματοποίησης και επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Σε μια περίοδο που η πανδημία αναζωπυρώνεται σε όλη τη χώρα, εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, μέσα και από τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση, εκφράζουν την αγωνία τους, την απόφασή τους να παλέψουν μπροστά στα ακόμα χειρότερα που αναμένεται να φέρουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ», καλώντας τους συναδέλφους τους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να υψώσουν τείχος αντίστασης στα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις κλινικών και μονάδων Υγείας, στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή σε όλα εκείνα που οδήγησαν σε κατάρρευση το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Αναδείχθηκε ταυτόχρονα ότι οι ανάγκες του λαού για απρόσκοπτη πρόσβαση σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, με έμφαση στην πρόληψη και με ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, βρίσκονται στον αντίποδα της λειτουργίας του συστήματος Υγείας με το κριτήριο του «κόστους - οφέλους». Είναι ασυμβίβαστες με το κυνήγι της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που κάνει όλο και μεγαλύτερη την απόσταση ανάμεσα στις σύγχρονες δυνατότητες που δίνουν τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας και στην κατάσταση των συστημάτων Υγείας σε όλο τον κόσμο.

Αυτό το εμπόδιο, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας, είναι που σημαδεύει το ΚΚΕ, καλώντας τον λαό να παλέψει για τις σύγχρονες ανάγκες του, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, για Υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Το σύνθημα «η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα» μπορεί να γίνει πράξη με την πάλη του λαού μαζί με το ΚΚΕ

Αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

«Η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο τα σαθρά υλικά με τα οποία οικοδομείται το σύστημα Υγείας χρόνια τώρα. Ενα σύστημα Υγείας που έγινε "φύλλο - φτερό" και πολιτικές που άφησαν σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτο τον λαό, όχι μόνο απέναντι στην πανδημία, αλλά σε όλες σχεδόν τις άλλες ανάγκες του, σε υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, φέρνοντας ταυτόχρονα μια σειρά από παραδείγματα, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι «τα επιστημονικά επιτεύγματα που παρουσιάζονται σχεδόν καθημερινά, οι τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής, δεν μας επιτρέπουν να συνηθίζουμε τον θάνατο, δεν συνάδουν με τα χιλιάδες καθημερινά κρούσματα και τους δεκάδες καθημερινούς θανάτους στη χώρα μας.

Ισα - ίσα, αναδεικνύουν ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας είναι εγκληματικές, είτε αυτές αφορούν την πρόληψη, είτε την ιχνηλάτηση, είτε την επιδημιολογική επιτήρηση, είτε την εμβολιαστική εκστρατεία, είτε το βασικότερο όλων: Την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Επιβεβαιώνουν τις θέσεις του ΚΚΕ και της πλειοψηφίας των σωματείων των υγειονομικών, που από την πρώτη στιγμή μπήκαν μπροστά, εμψύχωσαν τον λαό μας, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό».

Το ΚΚΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Τώρα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού!

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως «το ΚΚΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Τα τελευταία στοιχεία της πανδημίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Οσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να πετάξει από πάνω της την ευθύνη, όσο και αν επιστρατεύει τη θεωρία της "ατομικής ευθύνης", όσο και να στοχοποιεί μία τους νέους, μία τους ασυνείδητους και άλλοτε τους ανεμβολίαστους, είναι πολλαπλά εκτεθειμένη απέναντι στον λαό, έχει βαριές ευθύνες.

Εκτός από την επιπέδωση των εμβολιασμών, υπάρχει σαφής αναζωπύρωση, η οποία αποτυπώνεται στην αύξηση κρουσμάτων, απλών νοσηλειών, διασωληνωμένων και ασθενών σε ΜΕΘ.

Ολα δείχνουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική και διαχείριση μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, το 4ο επιδημικό κύμα θα είναι πιο φονικό από το 1ο και 2ο μαζί. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα φρακάρουν τα νοσοκομεία και οι κλίνες ΜΕΘ. Και αντί η κυβέρνηση να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, συνεχίζει και χαρτζιλικώνει τους κλινικάρχες.

Καμία επανάπαυση! Η υγεία του λαού δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζεται κορόνα - γράμματα. Τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας.

Τα σημερινά, έκτακτα υποτίθεται μέτρα, που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, είναι τα ίδια που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση, των περίπου 7.000 κρουσμάτων σε μια μέρα, των 60 θανάτων τη μέρα, των εκατοντάδων διασωληνωμένων.

Η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη, αφού η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει ένα ποιοτικό άλμα στην επίθεσή της στο δικαίωμα του λαού για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας.

Γιατί το "νέο ΕΣΥ" που ετοιμάζει είναι φτιαγμένο από τα ίδια σάπια υλικά της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης».

Παρουσιάζεται ως λύση η συνταγή που μας έφερε μέχρι εδώ

«Αυτά τα υλικά, αυτές οι πολιτικές που διαμόρφωσαν το υπάρχον άθλιο και επικίνδυνο σύστημα Υγείας για τον λαό, αυτήν τη φορά παρουσιάζονται ως λύσεις. Παρουσιάζεται δηλαδή ως λύση η συνταγή που μας έφερε μέχρι εδώ», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Το "νέο ΕΣΥ" της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν είναι καθόλου νέο, είναι παλιά κατεύθυνση της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Αλλωστε, τον δρόμο όπου η Υγεία θα αποτελεί ελάχιστο κόστος για το κράτος και τους επιχειρηματίες, τον έχουν περπατήσει όλες οι κυβερνήσεις.

Τον δρόμο της ενίσχυσης της ατομικής ευθύνης των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών στην άμεση ή έμμεση αγορά υπηρεσιών Υγείας τον έχουν εφαρμόσει όλες οι εκδοχές της κυβερνητικής διαχείρισης.

Κεντροδεξιές και κεντροαριστερές, δεξιές και "αριστερές", μονοκομματικές και συνεργασίας. Μονοκομματικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κυβερνήσεις συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με τις απαραίτητες κάθε φορά τσόντες. Κυβερνήσεις με πρωθυπουργούς τεχνοκράτες και "ειδικούς". Η "πρώτη φορά αριστερή" κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Κάθε νέα κυβέρνηση παίρνει την αντιλαϊκή σκυτάλη από την προηγούμενη.

Από κάθε κυβερνητική θητεία η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία βγαίνει με λιγότερα δικαιώματα, χειροτερεύει η θέση της, βρίσκεται με περισσότερα βάρη στις πλάτες της.

Στη χώρα μας, όποια κυβέρνηση και αν πέρασε, νομίζεις πως οι αποφάσεις για την Υγεία γράφτηκαν από το ίδιο χέρι.

"Το μέλλον βρίσκεται σε αυτές τις συμπράξεις" δήλωνε για τις ΣΔΙΤ το μακρινό 2013 ο τότε νομικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας, κ. Πλεύρης, αυτός που σήμερα είναι υπουργός Υγείας.

"Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα πραγματικό στολίδι", έλεγε ο κ. Τσίπρας από τη Σαντορίνη, όταν εγκαινίαζε το πρώτο νοσοκομείο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Οπως και παντού έτσι και στην Υγεία. Τα μέτρα τους έχουν σχεδιαστεί αρκετά χρόνια πριν. Αποτελούν κατευθύνσεις της πολιτικής της ΕΕ, είναι μέτρα στρατηγικού χαρακτήρα για το κεφάλαιο, διότι αποτελούν προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Το τελευταίο διάστημα, κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές της ΝΔ, δημοσιογράφοι - παπαγάλοι, ξαναβγαίνουν σε εκπομπές, ημερίδες, αρθρογραφούν και αναλύουν τα σχέδια για το "νέο ΕΣΥ". Σαν έτοιμοι από καιρό, λες και την περίοδο της πανδημίας δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να σκέφτονται και την παραμικρή λεπτομέρεια του μελλοντικού τους σχεδίου. Και μάλιστα αναποδογυρίζοντας τα συμπεράσματα της πανδημίας, με τα πόδια πάνω και το κεφάλι κάτω:

Τι κι αν η πανδημία απέδειξε τον παρασιτικό χαρακτήρα του ιδιωτικού Τομέα Υγείας και τον πραγματικό ευνουχισμό της διεπιστημονικής προσέγγισης! Η κυβέρνηση επιμένει στις ΣΔΙΤ.

Τι κι αν αποδείχτηκε ότι η Υγεία δεν πρέπει να λογίζεται με βάση την τσέπη του καθενός; Η κυβέρνηση επιμένει στις αναδιαρθρώσεις για να λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ ως μεγάλη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, δηλαδή "ό,τι πληρώνεις παίρνεις".

Τι κι αν η υποχρηματοδότηση φάνηκε με δραματικό τρόπο; Η κυβέρνηση επιμένει πως το δημόσιο νοσοκομείο πρέπει να γίνει ανεξάρτητο ίδρυμα, το οποίο θα είναι αυτοδιοικούμενο και θα λογοδοτεί ανάλογα με τα κέρδη ή τις ζημιές που θα έχει.

Τι κι αν οι υγειονομικοί σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία έκαναν θαύματα με τη δουλειά τους, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας; Η κυβέρνηση, αγνοώντας σκόπιμα ότι το επίπεδο λειτουργίας κάθε νοσοκομείου είναι συνάρτηση του βαθμού στελέχωσής του, θέλει να προχωρήσει σε συμπτύξεις κλινικών.

Τι κι αν αποδείχτηκε περίτρανα ότι το κριτήριο ανάπτυξης των δομών Υγείας πρέπει να παίρνει υπόψη του δημογραφικές, πληθυσμιακές και γεωγραφικές παραμέτρους; Η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει έναν υγειονομικό χάρτη με κριτήριο το "κόστος - όφελος", κάνοντας μάλιστα και ελεεινές δηλώσεις, όπως ότι "δεν μπορεί ένα νοσοκομείο να απέχει από ένα άλλο πάνω από 20 χιλιόμετρα".

Και για να είμαστε εξηγημένοι: Το Νοσοκομείο της Νίκαιας απέχει 5 χιλιόμετρα και το Τζάνειο 2 χιλιόμετρα από το "Μετροπόλιταν".

Το γυναικολογικό - μαιευτικό νοσοκομείο "Ελενα Βενιζέλου" απέχει 9 χιλιόμετρα από το "ΙΑΣΩ".

Αλλά αυτά η κυβέρνηση όχι απλά δεν τα επίταξε, όταν ο λαός μας είχε ανάγκη μέσα στην πανδημία, αλλά τους παρέχει κι από πάνω εκατομμύρια φοροαπαλλαγές».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αντιστρατεύεται τις λαϊκές ανάγκες

«Το σχέδιο για το "νέο ΕΣΥ" που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται από πολύ παλιά...», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε πως «είναι όντως "ευρωπαϊκό κεκτημένο", αποτελεί όντως διαχρονικό στόχο της ΕΕ, με μία όμως σημαντική διαφορά: Οτι από αυτά τα σχέδια είναι βαθιά ζημιωμένοι οι ασθενείς και οι υγειονομικοί, ο λαός συνολικά.

Και ας μην κάνουν τους ανήξερους κάποιοι.

Αλήθεια, πόσο διαφορετικό είναι το ΕΣΥ του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που αναφέρεται στην Υγεία, όπως πρόσφατα με τον δικομματικό καβγά που έστησε στη Βουλή την ώρα του πρωθυπουργού, προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά.

Βέβαια, για να μην τον παρεξηγήσουν και πολύ, κάθε τρεις και λίγο μας θυμίζει ότι παρέχει συναίνεση, μία καλώντας τον λαό σε σιγή ιχθύος, όπως τους πρώτους μήνες της πανδημίας με τα "θα λογαριαστούμε μετά", μία με τις προτάσεις του για κοινό υπουργό Υγείας με τη ΝΔ και την άλλη, όπως στα αλλεπάλληλα καλέσματά του προς την κυβέρνηση, για έναν "κοινό εθνικό σχεδιασμό"!

Δεν χάνει ευκαιρία, όχι μόνο να μας θυμίσει ότι κυβέρνησε με "σύνεση", αλλά ότι έχει και σήμερα προτάσεις "κομμένες και ραμμένες" για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας και θύμισε και τα «έργα και τις ημέρες» του ως κυβέρνηση και μια σειρά από τις προτάσεις του αυτές για την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, τη «συνύπαρξη» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την εμπορευματική λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας, τις ελαστικές σχέσεις δουλειάς και τις προσλήψεις, σημειώνοντας πως «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν απαντά στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αλλά τις αντιστρατεύεται.

Γιατί απλά λαϊκές ανάγκες και κερδοφορία των ομίλων βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση. Βρίσκονται στον αντίποδα του δικαιώματος του λαού να απολαμβάνει τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγουν η επιστήμη και η τεχνολογία, να έχει κατοχυρωμένες δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας από το κράτος».

Το μέτωπο της Υγείας είναι βασικό μέτωπο πάλης όλου του λαού

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως «το σύνθημα "Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα" που γράφτηκε, φωνάχτηκε και συμφωνεί μαζί του η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, μπορεί να γίνει πράξη, μπορεί να πάρει σάρκα και οστά, μόνο αν ο λαός, μαζί με το ΚΚΕ, παλέψει:

-- Για εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.

-- Για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%.

-- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες μονάδες Υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζομένων.

-- Για αύξηση των εισακτέων στις σχολές Ιατρικής και Νοσηλευτικής για να εξασφαλιστεί η επάρκεια στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας.

-- Για κατάργηση του μέτρου της αναστολής εργασίας. Για ουσιαστικά μέτρα ενημέρωσης των υγειονομικών για την ανάγκη του εμβολιασμού. Αξιοποίηση των ανεμβολίαστων σε υπηρεσίες χαμηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού, με συχνά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ.

-- Για ανάπτυξη τμημάτων με διεπιστημονικές ομάδες για την παρακολούθηση των ασθενών που νόσησαν από τον κορονοϊό. Για πλήρη και δωρεάν εξασφάλιση των αναγκαίων υπηρεσιών αποκατάστασης.

-- Για ανάπτυξη και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία με προσλήψεις μόνιμων Ιατρών Εργασίας, Τεχνικών Ασφάλειας, νοσηλευτών, επισκεπτών Υγείας. Προσανατολισμός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.

-- Για κατάργηση κάθε είδους πληρωμής στην Υγεία για όλο τον λαό.

-- Για δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις ασθένειες που τις συνοδεύουν, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑμεΑ.

-- Για πλήρεις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης στους μετανάστες αποκλειστικά από τις δημόσιες μονάδες Υγείας».

Το ΚΚΕ προτάσσει τον προσανατολισμό στην πρόληψη

Στον αντίποδα του εκτρώματος που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, ο Δ. Κουτσούμπας παρουσίασε χτες αναλυτικά τις προτάσεις του Κόμματος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, «σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή - συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των διάφορων "κοινωνικών συνεταιρισμών"».

Σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ «προτάσσει τον προσανατολισμό στις υπηρεσίες πρόληψης, που σημαίνει ότι αυτές πρέπει να απευθύνονται πριν απ' όλα στους υγιείς, με ανάπτυξη υπηρεσιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία», ανέλυσε τις θέσεις του Κόμματος για το Κέντρο Υγείας, που, όπως είπε, αποτελεί «πυρήνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό.

«Ο ενιαίος χαρακτήρας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των άμεσα συνεργαζόμενων τμημάτων και υπηρεσιών της στο πλαίσιο του κρατικού Κέντρου Υγείας, είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης», σημείωσε, τονίζοντας ότι αποτελεί και «προϋπόθεση για να συγκεντρώνεται και να διαχέεται η νέα γνώση σε όλους τους επιστήμονες, προκειμένου να αξιοποιείται κατάλληλα».

Βασικό εμπόδιο είναι το καπιταλιστικό κέρδος

Κλείνοντας την ομιλία του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως «σήμερα, πλέον, πολύ περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι το μέτωπο της Υγείας είναι βασικό μέτωπο πάλης όλου του λαού και ότι αυτό για το οποίο παλεύει το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα κάθε άλλο παρά δευτερεύον είναι. Οι ανάγκες του λαού μας είναι μεγάλες και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν τον 21ο αιώνα. Ο αγώνας έχει ξεκινήσει.

Το βασικό εμπόδιο δεν είναι άλλο από το καπιταλιστικό κέρδος, η καπιταλιστική ιδιοκτησία και η πολιτική εξουσία των καπιταλιστών.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να συνειδητοποιούν αυτήν την αλήθεια από την ίδια τους την πολιτική πείρα, μέσα από τη συμμετοχή τους στην πάλη, μαζί με το ΚΚΕ.

Σε αυτόν τον αγώνα σάς καλούμε όλες και όλους να συνδράμετε».

Ολόκληρη η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα

Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη χτεσινή εκδήλωση θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 6 - 7 Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ