ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Δυναμώνουμε τη δράση ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Η Ελπίδα Παντελάκη παρουσίασε την εισήγηση στο Συνέδριο εκ μέρους του απερχόμενου Εθνικού Συμβουλίου
Η Ελπίδα Παντελάκη παρουσίασε την εισήγηση στο Συνέδριο εκ μέρους του απερχόμενου Εθνικού Συμβουλίου
Με κεντρικό σύνθημα «Δυναμώνουμε την ΕΕΔΥΕ, το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και τα ευρωατλαντικά στρατηγεία. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Οκτώβρη στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» στη Νίκαια το 19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, που αποτέλεσε την κορύφωση μιας πλούσιας προσυνεδριακής διαδικασίας σε δεκάδες περιφερειακές και κατά τόπους συσκέψεις των Επιτροπών Ειρήνης.

Το Συνέδριο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση, τον απολογισμό δράσης και τον προγραμματισμό μέχρι το 20ό Συνέδριο. Εξέλεξε νέο Εθνικό Συμβούλιο, που αποτελείται από 95 μέλη και το οποίο στην πρώτη του Σύνοδο εξέλεξε τη νέα 15μελή Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με προβολή βίντεο, ενώ το άνοιγμα των εργασιών έγινε από τον Στέλιο Μπενετάτο, μέλος του απερχόμενου Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Εγινε επίσης αναφορά στους αγωνιστές που «έφυγαν» από τη ζωή το διάστημα που μεσολάβησε από το προηγούμενο Συνέδριο και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση της εισήγησης από την Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέα της ΕΕΔΥΕ, ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Αλέξανδρο Κορωνάκο εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), τον Θανάση Παφίλη, γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), και τον απερχόμενο πρέσβη της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι, ενώ έγινε ανάγνωση του μηνύματος της πρέσβειρας της Κούβας Σελμίς Μαρία Ντομίγκες Κορτίνα.


Παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Επίσης, παραβρέθηκαν ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ, η Βασιλική Νταντή, εκ μέρους του ΜΑΣ, ο Στέλιος Σταφέτος από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, ο Παναγιώτης Κατηφές, πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ, η Ρούλα Παφίλη, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, καθώς και εκπρόσωποι των συνταξιούχων του ΙΚΑ, άλλων φορέων του μαζικού λαϊκού κινήματος, άνθρωποι των γραμμάτων, του αθλητισμού, του πολιτισμού.

Χαιρετιστήρια μηνύματα για τις εργασίες του Συνεδρίου απέστειλαν ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Σοκόρρο Γκόμες, καθώς και δεκάδες ξένα κινήματα από Κύπρο, Τουρκία, Παλαιστίνη, Πορτογαλία, Ινδία, Βενεζουέλα, Ιαπωνία, Νότια Αφρική, Μ. Βρετανία, Συρία, ΗΠΑ, Σρι Λάνκα, Βιετνάμ, Ιράν, Νεπάλ, Λίβανο, Τσεχία, Μπανγκλαντές.

Σε ένα διάλειμμα των εργασιών, αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Στ. Τάσσο, κατέθεσε στεφάνι στον χώρο του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Αποσπάσματα της εισήγησης του Εθνικού Συμβουλίου

Στην εισήγηση από την Ελπίδα Παντελάκη, μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στο γεγονός ότι το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ «πραγματοποιείται σε περίοδο κλιμάκωσης της επίθεσης του κεφαλαίου, της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ ενάντια στα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας» και τονίστηκε πως «η άλλη όψη αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής εκφράζεται με το βάθεμα της εμπλοκής στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι επιθετικές επιλογές και κινήσεις της ελληνικής αστικής τάξης για τη "γεωστρατηγική αναβάθμισή" της, τις οποίες υλοποιούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, θέτουν τον λαό μας σε θανάσιμους κινδύνους».

Στη συνέχεια υπογραμμίστηκε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα επιχειρούν με κάθε τρόπο να στοιχίσουν τον λαό πίσω από τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της κυρίαρχης τάξης, να χειραγωγήσουν τη λαϊκή συνείδηση, να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου. Επιχειρούν να παρουσιάσουν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού ως δήθεν κοινά με εκείνα του κεφαλαίου, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Καλλιεργούν αυταπάτες πως το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, σε διμερή και πολυμερή σχήματα, τα υπέρογκα ποσά για εξοπλισμούς είναι τάχα προς όφελος της ασφάλειας και της άμυνας της χώρας.

Πρόκειται για επικίνδυνο μύθο που δεν έχει καμία βάση. Καθημερινά αποδεικνύεται πως στις συνθήκες της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, οξύνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αμφισβητείται η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τον λαό. Με τη δική μας δουλειά, με την εκλαΐκευση των θέσεών μας θα πρέπει να συμβάλουμε στο ξεσκέπασμα αυτού του μύθου».

«Οι εξελίξεις απαιτούν ετοιμότητα και επαγρύπνηση, γίνονται πιο μεγάλες οι ευθύνες της ΕΕΔΥΕ, όλων μας, για το δυνάμωμα της πάλης του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος», αναφέρθηκε, ενώ σημειώθηκε η ανάγκη «να συζητήσουμε με τον λαό και τη νεολαία και να αποδομήσουμε την άποψη ότι οι ιμπεριαλιστικές συμφωνίες μετατρέπουν τη χώρα σε "πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας", να αναδείξουμε τους κινδύνους που γεννούν για τον λαό και τη νεολαία, να εντείνουμε την αντιπαράθεση με το παραμύθι περί "εθνικής ενότητας και ομοψυχίας" που προβάλλει η κυβέρνηση και αναπαράγουν τα άλλα αστικά κόμματα. Να συμβάλουμε στο να κατανοηθεί ευρύτερα ο ταξικός χαρακτήρας των επιλογών του αστικού κράτους, οι οποίες υπηρετούν τα συμφέροντα των οικονομικών ομίλων που κυνηγούν μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων εναντίον άλλων λαών».

Στην εισήγηση έγινε ακόμα εκτενής αναφορά στην όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, στη στρατηγική «ΝΑΤΟ 2030», που επιδιώκει να διευρύνει την ακτίνα δράσης της λυκοσυμμαχίας σε όλη την υδρόγειο, στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ ώστε να δρα και συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ αλλά και αυτόνομα, καθώς επίσης στην ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Επιπλέον, στις πρόσφατες υπογραφές των επικίνδυνων Συμφωνιών της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, οι οποίες Συμφωνίες όπως επισημάνθηκε δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, αντιθέτως πρόκειται για επιθετικές Συμφωνίες με τις οποίες η χώρα μετατρέπεται σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων και τίθεται σε κίνδυνο ο λαός.

Παρουσιάστηκε ακόμα εκτενώς το πλούσιο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα, με την επισήμανση ότι «το 19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει το παραπέρα δυνάμωμα της ΕΕΔΥΕ, του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Επί της ουσίας, αυτό απαιτεί ένα πλατύ και καλά σχεδιασμένο άνοιγμα από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης, παίρνοντας υπόψη τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις, τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την Ελληνοαμερικανική και την Ελληνογαλλική Συμφωνία, τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. Να εστιάσουμε στους σχεδιασμούς και στις ευθύνες της αστικής τάξης, της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των αστικών κομμάτων. Να συμβάλουμε στο να κατανοούνται καλύτερα η επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής και η αναγκαιότητα του δυναμώματος της πάλης ενάντια σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Να οργανωθεί καλύτερα η δουλειά μας, με στόχο να δυναμώσει και να μαζικοποιηθεί παραπέρα το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα».

Το πλαίσιο πάλης

Το πλαίσιο πάλης που εγκρίθηκε στο Συνέδριο περιλαμβάνει:

-- Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

-- Την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις και της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας. Nα κλείσει η βάση της Σούδας. Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Να μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.

-- Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.

-- Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών, να επιστρέψουν η ελληνική στρατιωτική μονάδα και οι «Patriot» από τη Σαουδική Αραβία, να μην αποσταλούν στρατιωτικές δυνάμεις στο Σαχέλ της Αφρικής.

-- Οχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς.

-- Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

-- Οχι στον ευρωστρατό που ετοιμάζει η ΕΕ.

-- Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Το νέο Εθνικό Συμβούλιο και η νέα Γραμματεία

Το 19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ εξέλεξε νέο Εθνικό Συμβούλιο, που αποτελείται από τα εξής 95 μέλη: Αβδή Ελένη, Αγωράστη Γιάννα, Αλεξανδράκης Παύλος, Αλεξανδρόπουλος Αντώνης, Αναγνώστου Γρηγόρης, Αναστασίου Καίτη, Αντανασιώτης Αντώνης, Αραβανής Μάκης, Αστερίου Μενέλαος, Βακάλης Κώστας, Βαρβάκη Βάσω, Βέλης Μπάμπης, Βερετάνος Θάνος, Βολονάκη Ουρανία, Γαλανάκης Γιάννης, Γελαδάς Νίκος, Γεράνιος Θανάσης, Γκαντίδης Γιώργος, Γκιδίκα Ματούλα, Διαμαντάκου Ελένη, Ζαριανόπουλος Σωτήρης, Ζώκας Νίκος, Θάνος Γιώργος, Θεοφίλου Χάρης, Καλιστρατίδης Απόστολος, Καραγιάννης Θοδωρής, Καραμπάς Πέτρος, Καραπάνος Γιώργος, Κατζιώτης Ηλίας, Κηπόπουλος Γιάννης, Κολοκοτρώνης Αντώνης, Κονταργύρης Κώστας, Κορομπόκης Δημήτρης, Κορφιάτης Γιάννης, Κουντούρογλου Γιώργος, Κουρούκλης Γιάννης, Κυριαζή Βίκυ, Κυριαζής Χρύσανθος, Λαμπαδάς Αριστείδης, Λαμπράκης Γιώργος, Λεβέντης Γιάννης, Μαργανέλης Χρήστος, Μάρκου Δέσποινα, Ματζούτσος Νίκος, Μελάς Παναγιώτης, Μηλιώνης Γιώργος, Μιχαήλ Μιχάλης, Μόσχου Μαρία, Μπενετάτος Στέλιος, Μπούκουρης Ανδριανός, Μπράχου Ελένη, Νικολάου Δημήτρης, Οικονομάκος Δημήτρης, Παναγιωτοπούλου Ευγενία, Παντελάκη Ελπίδα, Παπαδομανωλάκης Μανώλης, Παπαδοπούλου Ελένη, Παπακωνσταντίνου Κλεόβουλος, Παπαναστάσης Νίκος, Παπαστεργίου Δήμητρα, Παπουτσή - Μπούκουρη Γεωργία, Πατεράκης Νίκος, Πατίδης Ηλίας, Παφίλη Σωτηρία, Παφίλης Θανάσης, Περδίκης Παντελής, Ποτόλιας Χρήστος, Ρινταρής Φίλιππος, Ρίτσου Ερη, Σαμούρη Αγγελική, Σαριδάκης Μανώλης, Σελέκος Μιχάλης, Σερετάκης Νίκος, Σιέτος Κώστας, Σιώρας Ηλίας, Σκούφας Απόστολος, Σταματέλου Βιβή, Στεφανάκη Ρούλα, Στεφανίδη Μαιρήνη, Ταναΐνη Μαρία, Τάσσος Σταύρος, Τζίχας Κώστας, Τσαβδαρίδης Ηρακλής, Τσουμένης Λάζαρος, Φακιρίδης Νίκος, Φιλέρης Βαγγέλης, Φιλιππίδης Αρης, Φωτιάδης Μπάμπης, Χαλάτσης Αστέριος, Χαλκιαδάκης Χρήστος, Χαραλαμπίδης Παναγιώτης, Χατζή Αλή - Αλή, Χόλμπα Αντωνία, Χριστοδούλου Γιούλα, Ψαρουδάκη Γεωργία.

Το Εθνικό Συμβούλιο στην πρώτη του Σύνοδο εξέλεξε τη νέα 15μελή Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, με την εξής σύνθεση: Τάσσος Σταύρος (πρόεδρος), Παντελάκη Ελπίδα (γενική γραμματέας), Ζώκας Νίκος (αντιπρόεδρος), Λαμπράκης Γιώργος (αντιπρόεδρος), Αναγνώστου Γρηγόρης (οργανωτικός γραμματέας), Σαμούρη Αγγελική (οικονομική υπεύθυνη), Κατζιώτης Ηλίας, Μελάς Παναγιώτης, Μόσχου Μαρία, Μπούκουρης Ανδριανός, Περδίκης Παντελής, Σελέκος Μιχάλης, Σιώρας Ηλίας, Τσαβδαρίδης Ηρακλής, Φιλέρης Βαγγέλης (μέλη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ