ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
Διελκυστίνδα

Κατά 166 επιπλέον ευρώ θα επιβαρύνονται τα λαϊκά νοικοκυριά κάθε μήνα, εξαιτίας των ανατιμήσεων στο ρεύμα και στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στον Τύπο. Η εκτίμηση αυτή αφορά μια οικογένεια όπου το ζευγάρι δουλεύουν και οι δυο. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς τι συμβαίνει εκεί που μπαίνει μόνο ένας μισθός! Το παράδειγμα αυτό φανερώνει τις συνέπειες από τις αυξήσεις - σοκ, εξαιτίας της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που όλα τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις στηρίζουν. Φανερώνει επίσης τις απώλειες που μετράει ο λαός από την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από «μείγμα» διαχείρισης. Επιβεβαιώνεται όμως και κάτι ακόμα: Οτι το λαϊκό εισόδημα βρίσκεται σε μια διαρκή διελκυστίνδα, όπου κάθε νέα επιβάρυνση οδηγεί σε επιπλέον περικοπές δαπανών από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ακόμα και για τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη αν πρόκειται για άνεργους, ή εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης και μισθούς πείνας, όπως συμβαίνει σήμερα για τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων. Για όλους αυτούς, η αύξηση στην τιμή του ρεύματος σημαίνει ότι τον χειμώνα θα αντιμετωπίσουν οξυμένο το δίλημμα αν θα ζεστάνουν για παράδειγμα το σπίτι τους, έστω και για λίγες ώρες, ή αν θα δαπανήσουν αλλού την ηλεκτρική ενέργεια που αντέχουν να πληρώσουν. Ενώ και οι αυξήσεις στα είδη που είναι αναγκαία για να επιβιώσει μια οικογένεια οδηγούν είτε σε περιορισμό τους, είτε σε εκπτώσεις στην ποιότητα. Είναι και αυτό μια τρανταχτή απόδειξη ότι οι δείκτες της οικονομικής ανάκαμψης προκαλούν χαμόγελα μόνο στο κεφάλαιο, ενώ ο λαός συνεχίζει να υποφέρει, πληρώνοντας με χίλιους τρόπους τον λογαριασμό.

Η δουλειά...

«Θεός σχωρέστον» τον ντελιβερά που παρασύρθηκε και σκοτώθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά «υπάρχει και μια συγκεκριμένη συμπεριφορά των διανομέων, για να τα λέμε (...) υπάρχουν φορές που πέφτουν πάνω σου». Μ' αυτόν τον χυδαίο τρόπο σχολίασε ο «πολύς» Αρης Πορτοσάλτε τον θάνατο του ντελιβερά στη Θεσσαλονίκη... Τα σχόλια περισσεύουν. Εκεί καταλήγεις άμα δουλειά σου είναι να ξεπλένεις διαρκώς τις ευθύνες κράτους και εργοδοσίας για τα πάντα και για τα εργατικά «ατυχήματα». Σε έναν κλάδο μάλιστα όπου είναι καθεστώς και απειλούν τη σωματική ακεραιότητα, ακόμα και τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων πάνω στα μηχανάκια. Τα στοιχεία από τα απανωτά «ατυχήματα» βοούν και δικαιώνουν πέρα για πέρα τα αιτήματα των ντελιβεράδων να ενταχθούν στα ΒΑΕ, να υπογραφεί ΣΣΕ με αυξημένα μέτρα προστασίας υπ' ευθύνη της εργοδοσίας, να μη δουλεύουν σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες. Η απόρριψη αυτών των δίκαιων αιτημάτων από τους εργοδότες και το υπουργείο Εργασίας, σε συνδυασμό με τους νόμους που εντείνουν την εκμετάλλευση συνολικά των εργαζομένων, είναι το υπόβαθρο για τα συχνά «ατυχήματα» και τους ακόμα συχνότερους σοβαρούς τραυματισμούς ή και θανάτους. Για τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, όμως, οι ντελιβεράδες φταίνε που σκοτώνονται, επειδή προκαλούν την τύχη τους στον δρόμο!

... του γυμνοσάλιαγκα

Αλήθεια, δεν άκουσε τίποτα ο ...δημοσιογράφος για την πίεση που ασκούν στους εργαζόμενους τα αφεντικά να παραδώσουν γρήγορα την παραγγελία και να επιστρέψουν για την επόμενη, προκειμένου να βγάλουν τη δουλειά με λιγότερα άτομα; Δεν άκουσε τίποτα για τους «στόχους παραγωγικότητας» που επιβάλλουν οι μεγάλες εταιρείες στους «παπάκηδες», εντατικοποιώντας στο έπακρο τη δουλειά; Τα ξέρει αυτά ο Πορτοσάλτε, αλλά αναπαράγει τη άθλια εκδοχή της εργοδοσίας μετά από κάθε «ατύχημα»: Φταίει ο εργαζόμενος και «η κακιά η ώρα». Μήπως τα ίδια δεν ακούσαμε από μερίδα των ΜΜΕ και στο λιμάνι, αμέσως μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του Δ. Δαγκλή στις προβλήτες της COSCO; Είναι μια ολόκληρη «σχολή» όλοι αυτοί οι γυμνοσάλιαγκες που, μετά από κάθε έγκλημα στους χώρους δουλειάς, αναλαμβάνουν να «καθαρίσουν» το πεδίο από τα πειστήρια της ενοχής κράτους και εργοδοσίας για τους νεκρούς και σακατεμένους εργάτες.

«Παραλογισμοί»

Τι συμβαίνει στο λιμάνι μία βδομάδα τώρα, απ' όταν ο 45χρονος εργάτης έπεσε νεκρός στις προβλήτες της COSCO; «Αντιπαραθέσεις, κλιμακώσεις και εντάσεις χωρίς ουσία». Τι ευθύνεται για τον θάνατο του λιμενεργάτη; «Λάθη που υπάρχουν και γίνονται, αλλά ήρθε η στιγμή να τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, εργαζόμενοι, σωματεία και διοίκηση των εταιρειών». Τι είναι η απεργία με την οποία οι εργαζόμενοι απαιτούν να πληρώσουν οι ένοχοι, να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους, τιμώντας αγωνιστικά τον νεκρό συνάδελφό τους; «Παραλογισμός που πρέπει να λάβει τέλος», επειδή «χάθηκαν ήδη πέντε μεροκάματα». Αυτές τις αθλιότητες διακινεί με ανακοινώσεις του ο εργοδοτικός συνδικαλισμός στο ΣΕΜΠΟ στο Ικόνιο, αναλαμβάνοντας δράση για να συκοφαντηθεί ο δίκαιος αγώνας που δίνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι αυτές τις μέρες, ώστε να μπορούν να γυρνάνε σώοι και ασφαλείς στα σπίτια τους. Πρόκειται για τους περιθωριακούς εκπροσώπους του επονομαζόμενου «Συνδικάτου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις προβλήτες 2 και 3 του Πειραιά», οι οποίοι με κάθε αφορμή επιβεβαιώνουν τον ρόλο τους στο πλευρό της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι όμως τους έχουν πάρει χαμπάρι. Γι' αυτό συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που αποφασίζουν οι ίδιοι μέσα από συλλογικές διαδικασίες, με μπροστάρη την ΕΝΕΔΕΠ. Γι' αυτό δυναμώνουν ακόμα περισσότερο το σωματείο τους, στις εκλογές που ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες, δίνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο ηχηρή απάντηση στους κάθε λογής κολαούζους των εργοδοτών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1789 Η Γαλλική αστική Επανάσταση εθνικοποιεί την περιουσία της Εκκλησίας.

1823 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ιάκωβος Μονρόε αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ανεξαρτησία των επαναστατημένων Ελλήνων.

1889 Οι περιοχές της Βόρειας και Νότιας Ντακότα ενσωματώνονται στις ΗΠΑ ως 39η και 40ή πολιτεία τους αντίστοιχα.

1911 Γεννιέται ο μεγάλος ποιητής Οδυσσέας Ελύτης (πραγματικό όνομα Οδυσσέας Αλεπουδέλης).

1922 Το 2ο έκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (Κομμουνιστικού) αποδέχεται τους 21 όρους εισδοχής στην Κομμουνιστική Διεθνή.

1931 Δημοσιεύεται στον «Νέο Ριζοσπάστη» η Εκκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς προς όλα τα μέλη του ΚΚΕ, στην οποία γινόταν ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα και της ιδιαίτερης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί στο εργατικό κίνημα. Η ΕΕ της ΚΔ καταδίκασε τη φραξιονιστική πάλη στο ΚΚΕ και κάλεσε τα μέλη του να παλέψουν αποφασιστικά κατά του φραξιονισμού και να ενωθούν γύρω από τη νέα καθοδήγηση του Κόμματος.

1946 Με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης κλείνει η εφημερίδα «Λαϊκή Φωνή», ενώ ο συντάκτης της Καραγιόζης καταδικάζεται σε ισόβια δεσμά. Εκδίδεται ο «Συμφιλιωτής», επίσημο όργανο του Γραφείου Περιοχής του ΚΚΕ Μακεδονίας - Θράκης.

1960 Πεθαίνει ο συνθέτης, πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας Δημήτρης Μητρόπουλος.

1975 Πεθαίνει ο Ιταλός σκηνοθέτης Πιέρ Πάολο Παζολίνι.

1978 Επιστρέφουν στη Γη, μετά από 139 μέρες και 14 ώρες στο Διάστημα, οι δύο Σοβιετικοί κοσμοναύτες του διαστημικού σταθμού «Σαλιούτ 6».

...και σαν χτες

1814 Αρχίζει το Συνέδριο της «Ιεράς Συμμαχίας» στη Βιέννη, με αντικείμενο την αναδιαμόρφωση του πολιτικού χάρτη της Ευρώπης μετά την ήττα της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και των Ναπολεόντειων Πολέμων.

1864 Κυρώνονται η ιδρυτική Διακήρυξη και το Καταστατικό της Διεθνούς Ενωσης Εργατών (Α' Διεθνής). Σκοπός της Διεθνούς ήταν να εκπληρώσει το ιστορικό καθήκον της συσπείρωσης των δυνάμεων του παγκόσμιου προλεταριάτου. Επαψε να υπάρχει τυπικά το 1876, έχοντας εκπληρώσει το έργο της στις ιστορικές συνθήκες στις οποίες έδρασε.

1920 Διεξάγονται στην Ελλάδα εκλογές, οι πρώτες στις οποίες έλαβε μέρος το νεαρό ΣΕΚΕ (Κ), εν μέσω άγριων διώξεων, προσπάθειας φίμωσης της φωνής του και συνθηκών νοθείας και εξαπάτησης του λαού. Η αντιβενιζελική αστική παράταξη κέρδισε τελικά τις εκλογές και συνέχισε τη Μικρασιατική Εκστρατεία.

1931 Δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» (στα φύλλα 1-3/11/1931) Εκκληση της ΕΕ της ΚΔ για τη λύση της εσωκομματικής διαπάλης στο ΚΚΕ. Με παρέμβασή της, επίσης, αντικαθίσταται το ΠΓ της ΚΕ. Νέος Γραμματέας ορίζεται ο Ν. Ζαχαριάδης.

1939 Η 5η Σύνοδος του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ (1-2/11/1939) αποφασίζει την εισδοχή της Δυτικής Ουκρανίας και της Δυτικής Λευκορωσίας (περιοχές που είχε αποσπάσει η Πολωνία την περίοδο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης κατά της επανάστασης) στην ΕΣΣΔ και την ενσωμάτωσή τους στις Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες Ουκρανίας και Λευκορωσίας αντίστοιχα.

1952 Οι ΗΠΑ πυροδοτούν την πρώτη βόμβα υδρογόνου στα νησιά Μάρσαλ του Ειρηνικού.

1968 Πεθαίνει ο Γεώργιος Παπανδρέου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ