ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ανοχύρωτος παραμένει ο λαός, σε ακόμα χειρότερη κατάσταση το δημόσιο σύστημα Υγείας

Ρεκόρ κρουσμάτων με 5.449 διαγνώσεις, πάνω από 1.000 στην Αττική, 828 στη Θεσσαλονίκη

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η εξάπλωση της πανδημίας και τα καταγεγραμμένα κρούσματα, με τους θανάτους να έχουν φτάσει στους 15.990, ενώ αυξάνεται και η πίεση στα υποστελεχωμένα και ρημαγμένα δημόσια νοσοκομεία, με 430 διασωληνωμένους. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν τις τρεις τελευταίες μέρες τις 849, ενώ χτες καταγράφηκε ρεκόρ στα κρούσματα με 5.449 (4.696 το Σάββατο, 2.727 την Κυριακή). 1.021 ήταν τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στην Αττική, 828 στη Θεσσαλονίκη, 339 στη Λάρισα, 242 στη Μαγνησία κ.λπ.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι τέτοια εποχή, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού από τους 100 νεκρούς τη μέρα που καταγράφονταν στη Βόρεια Ελλάδα, η κυβέρνηση παρουσίαζε τον επικείμενο τότε αναγκαίο εμβολιασμό του πληθυσμού ως το υποκατάστατο για κάθε μέτρο που δεν πήρε.

Ενα χρόνο μετά, η αναζωπύρωση της πανδημίας βρίσκει το δημόσιο σύστημα Υγείας σε χειρότερη κατάσταση, το προσωπικό του λιγότερο (πάνω από 5.000 σε αναστολή εργασίας, 6.500 συμβασιούχοι αναμένεται να απολυθούν μέχρι τέλος Δεκέμβρη). Ετσι, χτες ήταν κενά μόνο το 19,37% των κρεβατιών ΜΕΘ Covid της χώρας. Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας διασωληνωμένοι μένουν εκτός ΜΕΘ και τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε μιας νόσου.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση εξακολουθεί να ανακοινώνει ή να διαρρέει «μέτρα» τα οποία δεν θίγουν ούτε για αστείο αυτή τη θλιβερή κατάσταση, παρά μόνο αναπαράγουν τη λογική της «ατομικής ευθύνης». Την ίδια στιγμή εξακολουθεί να απορρίπτει δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, όπως τις 6.500 προσλήψεις μόνιμων γιατρών και 20.000 μόνιμων νοσηλευτών προκειμένου να καλυφθούν τουλάχιστον τα κενά των ανεπαρκών οργανογραμμάτων, να αυξήσει τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία.

Ενώ, αντί για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση αποφασίζει και πάλι να τον χρυσοπληρώσει μέσω του ΕΟΠΥΥ για κάθε κλίνη. Παρουσιάζει ως λύση 200 κρεβάτια με το αζημίωτο σε ιδιωτική κλινική στη Θεσσαλονίκη, με τους γιατρούς να απαντούν ότι θα γεμίσουν από τις πρώτες μέρες ενεργοποίησής τους.

«Θα συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι. Με περισσότερες και πιο γρήγορες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, ιδίως την Παιδεία και την Υγεία», είπε χτες ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, επιβεβαιώνοντας ότι θα ενταθούν ακόμα περισσότερο οι αιτίες που έχουν φέρει στο σημερινό χάλι τα δημόσια νοσοκομεία και την ΠΦΥ, δηλαδή η λειτουργία τους με τα κριτήρια του «κόστους», της «ανταποδοτικότητας», της «επιχειρηματικότητας» και της «εμπορευματοποίησης». Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή οι ειδικοί εκπέμπουν σήμα κινδύνου για 2.500 θανάτους μέχρι τέλος του χρόνου.

Ενώ, σε μια προσπάθεια να φορτώνεται στον λαό η ευθύνη για την αναζωπύρωση της πανδημίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έλεγε χτες ότι «όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι, ο ιός βρίσκει πρόσφορο πεδίο εξάπλωσης», όταν με ευθύνη της κυβέρνησης στοιβάζονται παιδιά σε τάξεις καταργώντας τμήματα, ο εργατόκοσμος υποφέρει κάθε μέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς από τον συνωστισμό σε συρμούς, ενώ σε χώρους δουλειάς με άλλοθι τον εμβολιασμό η εργοδοσία έχει πάψει να παίρνει ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. «Η Πολιτεία έχει κάνει το άπαν ώστε η ζωή να αποκατασταθεί στην πληρότητά της», προσέθετε ο Γ. Οικονόμου, ενώ συνεχίζοντας την πρόκληση έθεσε ως ...«καθήκον κάθε Ελληνα πολίτη να προστατεύσει την υγεία του (!) να φροντίσει τα αγαπημένα του πρόσωπα, να μην παρεμποδίζει τη ζωή των άλλων».

ΣΥΡΙΖΑ: (ξανα)βάζει πλάτη στα δύσκολα...

Στο μεταξύ, για άρνηση συνεννόησης και συναίνεσης κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ, βλέποντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά, πρότεινε ξανά «πρόσωπα κοινής αποδοχής» για τη διαχείριση της πανδημίας, αυτήν τη φορά όχι για το υπουργείο Υγείας όπως πριν από λίγο καιρό, αλλά για «ολιγομελή επιστημονική επιτροπή». Θύμισε μάλιστα ότι «για τρίτη φορά σε έναν χρόνο τείναμε χείρα βοηθείας με πρόταση για μίνιμουμ συναίνεση, ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία», δείχνοντας τη διάθεσή του να «βάλει πλάτη» στο έργο της κυβέρνησης.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Εκατομμύρια θάνατοι από την πολιτική που αφήνει εκτεθειμένους τους λαούς

Σχεδόν 5 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, ωστόσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι στην πραγματικότητα, με δεδομένη την υπερβάλλουσα θνητότητα που συνδέεται με την Covid-19, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι δύο με τρεις φορές μεγαλύτερος.

Παράλληλα παρατηρείται αναζωπύρωση της πανδημίας σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως στην Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία, ενώ και στην Κίνα καταγράφεται αύξηση στα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης.

Ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνιση της Covid-19 και σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανάπτυξη εμβολίων, αποδεικνύεται καθημερινά πως η διαχείριση της πανδημίας σύμφωνα με τους νόμους και τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, του γεωπολιτικού ανταγωνισμού και της ανισομετρίας αφήνει τους λαούς εκτεθειμένους και αχρηστεύει σε μεγάλο βαθμό όλα τα επιστημονικά εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπισή της.

Ακόμη και οργανισμοί των καπιταλιστικών κρατών, όπως ο ΠΟΥ, αναγκάζονται να παραδεχτούν πως η πανδημία θα έπρεπε να έχει τερματιστεί προ πολλού, ωστόσο το τέλος της μετατίθεται ολοένα για το απώτερο μέλλον.

Εκθεση του «Global Preparedness Monitoring Board» (GPMB) - «ανεξάρτητος» οργανισμός, που δημιουργήθηκε από τον ΠΟΥ και την Παγκόσμια Τράπεζα - υπογραμμίζει τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την πανδημία ακόμη και τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη, με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, «η πρώτη χρονιά της πανδημίας Covid-19 καθορίστηκε από τη συλλογική αποτυχία να πάρουμε στα σοβαρά την προετοιμασία και να ενεργήσουμε γρήγορα με βάση την επιστήμη, η δεύτερη χρονιά σημαδεύτηκε από τις βαθιές ανισότητες» στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τους εμβολιασμούς.

Οι εκατομμύρια θάνατοι που οφείλονται στην πανδημία «δεν είναι κάτι κανονικό, κάτι αποδεκτό», αλλά «υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι πήραμε σωστά μαθήματα από την πανδημία αυτή», αναφέρεται, ενώ χαρακτηρίζει «ντροπή» τις «πολλές τραγωδίες», όπως «το στοκάρισμα εμβολίων, τις καταστροφικές ελλείψεις σε οξυγόνο, τη γενιά των παιδιών που στερήθηκαν τη μόρφωση, την κατάρρευση οικονομιών και εύθραυστων συστημάτων Υγείας».

Ο GPMB είχε ανακοινώσει το 2020 ότι η πανδημία αποκάλυψε την ευθύνη των κυβερνήσεων και των παγκόσμιων οργανισμών για το γεγονός ότι ο κόσμος ήταν απροετοίμαστος για τέτοιου είδους καταστροφές, παρά τις προειδοποιήσεις ότι η εμφάνιση μεγάλων επιδημιών είναι αναπόφευκτη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις αύριο ενάντια στις αναστολές εργασίας

Σε μέρα πανελλαδικής δράσης για την ανάκληση των αναστολών εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οργανώνοντας παράλληλα πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους που είναι σε αναστολή.

Στην Αθήνα, μεταξύ άλλων προγραμματίζονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ, στις 12 μ., στην είσοδο του νοσοκομείου και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, και από το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου.

Στο 60,8% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, από 60,5% πριν 7 μέρες

Την αποστολή ...sms εξετάζει ως μέτρο η κυβέρνηση

Μόλις κατά 0,3% αυξήθηκε η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού την τελευταία βδομάδα, φτάνοντας το 60,8% (άνω του 85% προβλέπεται για το τείχος ανοσίας), ενώ πάνω από 1.500 κατάκοιτοι περιμένουν εδώ και 11 μήνες να εμβολιαστούν. «Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση ολοκληρωμένων εμβολιασμών στις χώρες της ΕΕ», είπε κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης ο γγ της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, δίνοντας μια εικόνα από την αθλιότητα των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας. Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση «εξετάζει» και πάλι ως μέτρο την ...αποστολή sms, αντί για ένα ολοκληρωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Μέχρι χτες 350.000 άτομα από τις ομάδες υψηλού κινδύνου εμβολιάστηκαν με την τρίτη δόση. Για όσους είναι κάτω των 50 ετών και έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από τη 2η δόση εμβολιασμού, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αναμένεται να αποφασίσει για τη χορήγηση 3ης δόσης, στη σημερινή της συνεδρίαση. Στις 5 Νοέμβρη ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τη 2η δόση σε όσους εμβολιάστηκαν με J&J, η οποία θα γίνεται είτε με το ίδιο εμβόλιο, είτε με «Pfizer» και τις επόμενες μέρες αναμένεται με «Moderna».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η αναζωπύρωση της πανδημίας έχει τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής

Σε σχόλιό του για την αναζωπύρωση της πανδημίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η αναζωπύρωση της πανδημίας, με τα νέα ρεκόρ κρουσμάτων καθημερινά, έχει τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής, που από τη μια μετέτρεψε τον αναγκαίο εμβολιασμό σε μέσο εκβιασμού και εμπέδωσης της αποκλειστικότητας της ατομικής ευθύνης, ενώ από την άλλη αρνείται πεισματικά να πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής του λαού.

Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με μόνιμες προσλήψεις, έκτακτη χρηματοδότηση και επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων.

Οσον αφορά τα σχέδια της κυβέρνησης για περαιτέρω εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας ("νέο ΕΣΥ") και τις τροπολογίες που ανακυκλώνουν το ήδη μειωμένο υγειονομικό προσωπικό, άμεσα να μπουν στην άκρη, γιατί είναι η συνέχεια της πολιτικής που μας έφερε ως εδώ και η εφαρμογή τους αποτελεί πλέον συνειδητό έγκλημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ