ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 31 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΜΕΡΚΕΛ
Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά η πυξίδα δείχνει σταθερά απέναντι στους λαούς

Eurokinissi

Να μην επιστρέψουμε «σε κακές συνήθειες» και να μην ξεχάσουμε τη «δημοσιονομική σταθερότητα», ήταν η επισήμανση του Κυρ. Μητσοτάκη στις κοινές του δηλώσεις με την Αγκελα Μέρκελ, στην τελευταία της επίσημη επίσκεψη στη χώρα ως καγκελάριος της Γερμανίας, την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός έστειλε έτσι μήνυμα προς ΕΕ και «αγορές» ότι το κοινό πρόγραμμα όλων των κυβερνήσεων για την πολιτική στήριξης των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων είναι «απαράβατο» και για τη δική του κυβέρνηση, φτάνοντας άλλωστε να χαρακτηρίζει τα μνημόνια «κοινοτική αλληλεγγύη» και την εφαρμογή τους «αληθινό πατριωτισμό», που «βγήκε στο τέλος νικητής».

Χαρακτηριστικά, σε σχέση με τη συζήτηση εντός της ΕΕ για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας τόνισε ότι χρειάζονται «περισσότεροι πόροι για επενδύσεις», δείχνοντας και με αυτήν την ευκαιρία ότι κεντρικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η προικοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, που και πάλι θα φορτωθούν στους λαούς με το «υπερμνημόνιο» του Ταμείου Ανάκαμψης και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Ανέφερε εξάλλου ότι αναμένει μεν να γίνουν αλλαγές στους πολύ αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου, αλλά παράλληλα «δεν θα ξεχάσουμε τι σημαίνει δημοσιονομική σταθερότητα» και οι όποιες αλλαγές «δεν θα είναι άδεια για επιστροφή σε κακές συνήθειες», ενώ αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος επεσήμανε ότι η «αξιοπιστία» της χώρας «θα δοκιμάζεται συνέχεια» στις «αγορές» και ότι χρειάζεται να επιδεικνύονται πρωτογενή πλεονάσματα.

Παραπέρα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, τασσόμενος για άλλη μια φορά υπέρ της εφαρμογής της εγκληματικής Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, η οποία μεταξύ άλλων εγκλωβίζει ανθρώπους σε νησιά του Αιγαίου. Οσο για τα Ελληνοτουρκικά, επανέλαβε ότι επιδίωξή του είναι να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παραπέμποντας στα ευρωενωσιακά ευχολόγια περί κυρώσεων και στα παζάρια με την αστική τάξη της Τουρκίας.

Επανέλαβε άλλωστε την πρόθεση της κυβέρνησής του για διάλογο με την Τουρκία με στόχο τον καθορισμό ΑΟΖ, παραπέμποντας και στο προηγούμενο από τις ανάλογες συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, που προβλέπουν μειωμένα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, βάζοντας σαν προϋπόθεση τη «μείωση αχρείαστων εντάσεων».

Στο μεταξύ, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι από μεριάς του πρωθυπουργού δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις, την ώρα μάλιστα που η Α. Μέρκελ έκανε αναφορές σε προγράμματα του γερμανικού κράτος που «τρέχουν» από κοινού με τις ελληνικές κυβερνήσεις, με στόχο την αναθεώρηση της Ιστορίας.

Στις δικές της δηλώσεις η Μέρκελ εμφάνισε ως αναγκαία τα μνημόνια για να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ΕΕ, λέγοντας ότι το ζητούμενο ήταν η σωτηρία του ευρώ. Πρόσθεσε πως τότε στα κεντρικά της ΕΕ και στις πρωτεύουσες των κρατών - μελών ήταν εξαιρετικά σοκαρισμένοι από το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ, σημειώνοντας ότι η καπιταλιστική κρίση «έπληξε χώρες με υψηλότερο χρέος», οι οποίες «δεν είχαν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», δηλαδή νωρίτερα τα μνημονιακά μέτρα. Βέβαια, παρατήρησε ότι απαίτησε μεν πολλά, «αλλά υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις δυνατές», φέρνοντας σαν παράδειγμα το πώς «οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι σήμερα τόσο αμφισβητήσιμες όσο στο παρελθόν».

Στάθηκε και στο Προσφυγικό, σημειώνοντας ότι υπήρξε «καλή συνεργασία» και σε αυτό το πεδίο από το 2015, ενώ αναγνώρισε στην Αγκυρα σημαντικό ρόλο και λόγο στη διαχείριση του ζητήματος, λέγοντας π.χ. ότι φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες «και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία «ως μέλος του ΝΑΤΟ πρέπει να χαίρει μιας σχέσης (σ.σ. με την ΕΕ) όπου θα έχουμε αλληλοσεβασμό». Για τα Ελληνοτουρκικά ζήτησε «να υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή στάση, να συντονιστούμε, αλλά να έχουμε διάλογο» με την Αγκυρα, πάνω βέβαια στις πολυεπίπεδες οικονομικές, στρατιωτικές και άλλες σχέσεις που τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη έχουν αναπτύξει με την Τουρκία.

Νωρίτερα η Μέρκελ συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ΝΑΤΟικών!

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΕΔΥΕΘ ενάντια στην παρουσία αμερικανικού πολεμικού πλοίου στην πόλη

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο προξενείο των ΗΠΑ πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), δίνοντας άμεση απάντηση στην προκλητική παρουσία του αμερικανικού πολεμικού πλοίου «USNS Yuma» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Λαός και νεολαία που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ απαίτησαν «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» και διαμήνυσαν ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί φονιάδες είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη. Κατήγγειλαν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την ολοένα και πιο ενισχυμένη παρουσία των Αμερικανών στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, όπως και τη μετατροπή των τελευταίων, με βάση και την κατάπτυστη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, σε προγεφύρωμα και ορμητήριο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενάντια σε χώρες και λαούς της περιοχής, και ταυτόχρονα σε στόχο απαντητικών χτυπημάτων.

Στην ομιλία του ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, πρόβαλε τις διεκδικήσεις του λαού: Να κλείσει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο NRDC στο πρώην Γ' Σώμα Στρατού, να κλείσουν οι βάσεις, να φύγουν οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες από τη χώρα μας, να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Τόνισε πως η παρουσία του πλοίου, το οποίο κουβαλάει στα αμπάρια του φορτία θανάτου που θα καταλήξουν μέσω της Ελλάδας στα Βαλκάνια σε ασκήσεις - πρόβες για έναν πραγματικό πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, αποτελεί πρόκληση ανήμερα της επετείου του ιστορικού «ΟΧΙ» του λαού κατά της εισβολής της φασιστικής Ιταλίας, στους αγώνες του λαού ενάντια στις ιμπεριαλιστικές εισβολές και τους πολέμους.

Και τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε τα παιδιά του λαού, τα νιάτα της πατρίδας μας να ματώσουν, να σκοτωθούν πλάι στους Αμερικανούς στους πολέμους που σχεδιάζουν (...) Να είναι βέβαιοι οι ΝΑΤΟικοί, μα και η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν στο έργο της, ότι και σήμερα θα συναντήσουν τη μαζική αντίδραση του λαού και της νεολαίας μας!».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός δεν πρόκειται να «αποχαιρετήσει» τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη συνάντηση και τις δηλώσεις Μητσοτάκη - Μέρκελ:

«Αν και η επίσκεψη της Α. Μέρκελ προβάλλεται ως "αποχαιρετιστήρια", το σίγουρο είναι ότι ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης δεν πρόκειται να "αποχαιρετήσουν" τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα, στα οποία η Μέρκελ πρωτοστάτησε στο πλαίσιο της ΕΕ και σε συνεργασία με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Σήμερα, αυτή η πολιτική εμφανίζεται - με προκλητικό τρόπο - απ' τον Κυρ. Μητσοτάκη ως "κοινοτική αλληλεγγύη" και η εφαρμογή της απ' τις ελληνικές κυβερνήσεις ως "αληθινός πατριωτισμός".

Αυτή η στρατηγική, που αποτελεί και την πεμπτουσία της ΕΕ, είτε εμφανίζεται με τον μανδύα της σφιχτής ή της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής είτε με όποιον άλλο συνδυασμό, ως αποτέλεσμα και υπαρκτών αντιθέσεων εντός της ΕΕ, έχει ως πυξίδα την κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε βάρος των λαών και των εργαζομένων.

Κατά συνέπεια, είναι μία πολιτική που θα συνεχιστεί - κι απ' τους διαδόχους της Μέρκελ - ενώ όσοι υπόσχονται ή προσδοκούν "διόρθωσή" της, σύντομα θα διαψευστούν. Αλλωστε, το ίδιο το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που περιέχει και με τα δισ. ευρώ να κατευθύνονται στους μεγάλους ομίλους της "πράσινης και ψηφιακής οικονομίας", επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Αυτό είναι το "κυβερνητικό πρόγραμμα" που αποδέχονται όλα τα αστικά κόμματα ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.

Τα ίδια συμφέροντα, αυτά των ευρωπαϊκών ομίλων, ανάμεσά τους και των γερμανικών, είναι που καθορίζουν και τη στρατηγική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, καθώς και τα παζάρια και τις αντιδραστικές συμφωνίες μαζί της για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, ενθαρρύνοντας τελικά την τουρκική προκλητικότητα.

ΥΓ: Μόνο απαρατήρητο δεν περνά το γεγονός ότι, αν και η επίσκεψη Μέρκελ συνέπεσε με την επέτειο απ' τη φασιστική εισβολή στην Ελλάδα, ο Μητσοτάκης δεν είπε λέξη για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, επιβεβαιώνοντας ότι, όπως έπραξαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, παρά τις όποιες φραστικές διακηρύξεις, το ζήτημα αυτό μένει στα αζήτητα. Εκτός των άλλων η στάση αυτή καλλιεργεί και την ιστορική λήθη για τον φασισμό - ναζισμό».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Να πληρώσει η ΟΔ Γερμανίας τις επανορθώσεις - πολεμικές αποζημιώσεις

Με αφορμή την επίσκεψη της Α. Μέρκελ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, στη χώρα μας συμβολικά ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για την άμβλυνση της ιστορικής μνήμης όπως πασχίζουν με το "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον", το "Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας", διάφορα προγράμματα παρέμβασης του γερμανικού κράτους σε συμφωνία με τις ελληνικές κυβερνήσεις (...) εντασσόμενα στην αναθεώρηση της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου...».

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ υπογραμμίζει ακόμα ότι αποτελεί πρόκληση η άρνηση των κυβερνήσεων, και της σημερινής, να απαιτήσει και να διεκδικήσει από τη Γερμανία με συγκεκριμένες πράξεις το δίκαιο αίτημα του λαού να πληρώσει το γερμανικό κράτος τις πολεμικές αποζημιώσεις που χρωστά στην Ελλάδα και που έχουν, επίσημα, κατακυρωθεί στη χώρα μας μέσα από διεθνείς διασκέψεις (Λονδίνο - Παρίσι).

«Εχουν απόλυτα την πολιτική ευθύνη», σημειώνει, απαιτώντας απ' την κυβέρνηση να απαιτήσει και να διεκδικήσει από τη Γερμανία με συγκεκριμένες πράξεις να πληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Δραστηριότητα της ΚΟ Αττικής

Την Κυριακή 31 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., πραγματοποιείται σύσκεψη στο Μοσχάτο με θέμα «Διεκδικούμε άμεση λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου στην οδό Σολωμού 30. Θα μιλήσει ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 1η Νοέμβρη:

-- Στις 9.30 π.μ. ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της ΦΑΡΜΑΤΕΝ για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ., ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής, θα επισκεφτεί το κτίριο της Alpha Bank Σοφοκλέους 11 & Αιόλου, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 12 μ., ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί την εταιρεία Unipharma, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 6 μ.μ. θα γίνει σύσκεψη - συζήτηση με διανομείς - εργαζόμενους σε delivery στον Πειραιά, στο νέο Πολιτιστικό Στέκι της ΚΝΕ «Τραβέρσο» (Φίλωνος 9). Τη συζήτηση θα ανοίξει ο Αλέκος Περράκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού.

Την Τρίτη 2 Νοέμβρη:

-- Στις 10 π.μ., ο Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το κτίριο της Alpha Bank, στη Λ. Αθηνών 103, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ