ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 24 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Νεκρώνουμε όλα τα γιαπιά και τα εργοτάξια στις 4 Νοέμβρη, για ΣΣΕ με αυξήσεις!

Συζήτηση με τον Γ. Αναγνώστου, πρόεδρο του Συνδικάτου, για την προετοιμασία και το περιεχόμενο της πανοικοδομικής απεργίας

Στο «πόδι» βρίσκονται οι οικοδόμοι μπροστά στη μεγάλη πανοικοδομική απεργία της 4ης Νοέμβρη, που οργανώνεται με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις και με άλλες διεκδικήσεις. Πρόκειται για αγώνα που αφορά όλη την εργατική τάξη και μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του απεργιακού μετώπου, να δώσει κουράγιο σε ακόμα περισσότερους εργαζόμενους από κλάδους και χώρους δουλειάς για να μπουν ορμητικά στην πάλη.

Γι' αυτό, ήδη μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις μέσα από συνελεύσεις, συσκέψεις και άλλες πρωτοβουλίες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους οικοδόμους, που ετοιμάζονται για την κρίσιμη αυτή μάχη. Την ίδια μέρα άλλωστε με την απεργία των οικοδόμων πραγματοποιούνται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις συλλαλητήρια από Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, που θα αποτελέσουν αγωνιστικό σταθμό μπροστά στην ανάγκη πανελλαδικής - πανεργατικής απεργιακής κλιμάκωσης.

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Γιάννη Αναγνώστου, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, για την προετοιμασία και το περιεχόμενο της απεργίας, για την ανάγκη να είναι επιτυχημένη αυτή η πρώτη μεγάλη αναμέτρηση που δίνεται από ένα σημαντικό τμήμα της εργατικής τάξης μετά την ψήφιση του εκτρωματικού νόμου Χατζηδάκη.

* * *


-- Η απεργιακή κινητοποίηση οργανώνεται σε μια περίοδο που υπάρχει αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Τι σημαίνει αυτό για τους οικοδόμους;

-- Τα τελευταία χρόνια πράγματι παρατηρούμε αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά αυτό δεν σημαίνει βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας. Στελέχη των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων αναφέρουν πως η οικοδομική δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια θα προσομοιάζει με εκείνη της δεκαετίας 1995 - 2005. Ομως αναφέρονται στην κερδοφορία των ομίλων, ενώ ο οικοδόμος και συνολικότερα οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές αυτό που βλέπουν είναι μια συνεχής συμπίεση του εισοδήματος.

Ακόμα κι εκεί που υπάρχει μια αύξηση στο μεροκάματο - και αυτό οφείλεται στην έλλειψη χεριών, κυρίως μαστόρων - εξανεμίζεται λόγω της ακρίβειας. Παραμένει πολύ χαμηλή η αξία του ενσήμου, πολύ μικρότερη του μεροκάματου, αφού η μεγαλοεργοδοσία μάς κλέβει τα ένσημα και τα κολλάει με τις χαμηλότερες αποδοχές, κάτι που έχει επιπτώσεις στα Δώρα, στα επιδόματα, στις συντάξεις. Επιπλέον, για ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων στον κλάδο το εισόδημά τους δεν επαρκεί ούτε για τα βασικά, με τη συσσώρευση χρεών να τους σφίγγει ακόμα περισσότερο τη θηλιά γύρω από τον λαιμό.

Εκτός από τα παραπάνω, σοβαρό ζήτημα είναι τα ξεχειλωμένα ωράρια, με την κατάσταση να γίνεται ακόμα χειρότερη λόγω του νόμου Χατζηδάκη, που μέσω της «διευθέτησης» επιτρέπει τις απλήρωτες υπερωρίες και δημιουργεί τις συνθήκες για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Από τη στιγμή που επιτρέπει την παραγωγή μπετόν την Κυριακή, εξαναγκάζει σε δουλειά την Κυριακή τους εργαζόμενους που πρέπει να το ρίξουν αυθημερόν, γιατί μιλάμε για υλικό που δεν μπορεί να να περιμένει να το ρίξουμε την επόμενη μέρα.


Ακόμα, δεν τηρούνται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό μέτρα που αφορούν την ασφάλεια και την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Βασικό πρόβλημα, που συνδέεται και με το ξεχείλωμα του ωραρίου, είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν προλαβαίνουν να ξεκουραστούν, να πάρουν ανάσα. Και γι' αυτό, τον τελευταίο καιρό καταγράφουμε άνοδο των εργατικών «ατυχημάτων» στις κατασκευές. Εδώ πρέπει να πούμε ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας πρακτικά δεν παρεμβαίνει, αφού οι Επιθεωρήσεις Εργασίας είναι υποστελεχωμένες. Σπάνια παρεμβαίνουν άμεσα όταν τους καλούμε για λειψά μέτρα και παραβιάσεις.

Αλλά σημαντικά ζητήματα είναι η απλήρωτη δουλειά, τα κομμένα ένσημα, οι καθυστερήσεις πολλές φορές στην καταβολή των δεδουλευμένων.

Και στον δικό μας κλάδο, λοιπόν, επιβεβαιώνεται ότι οι εργαζόμενοι μόνο χαμένοι βγαίνουν από την ανάπτυξη της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων.

-- Σε αυτές τις συνθήκες ο κλάδος πάει για απεργία. Το Συνδικάτο με ποιον τρόπο προσπαθεί για την επιτυχία της;

-- Σχεδόν έναν μήνα τώρα κάνουμε καθημερινά Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες στα εργοτάξια και στη συμβατική οικοδομή. Είναι κάτι που το κάνουμε σε σταθερή βάση αλλά με μεγαλύτερη συχνότητα μπροστά σε αγωνιστικούς σταθμούς, όπως αυτή η απεργία, κι αυτό μας έχει βοηθήσει να έχουμε συστηματική παρουσία στους χώρους δουλειάς, να αποκτήσουμε στενούς δεσμούς κυρίως με τους εργαζόμενους στα μεγάλα εργοτάξια.

Στις συζητήσεις που κάνουμε, ενημερώνουμε τους εργαζόμενους για τους στόχους της απεργίας και επιδιώκουμε κάθε συνάδελφος να πει τη γνώμη του. Μιλάμε για την πρόταση της Ομοσπονδίας για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ και μια σειρά άλλων αιτημάτων, με βάση τις ανάγκες μας. Παράλληλα ενημερώνουμε για τις επιπτώσεις του νόμου Χατζηδάκη, πώς ως συνέχεια προηγούμενων αντεργατικών νόμων χειροτερεύει τους όρους εργασίας και με ποιον τρόπο προσπαθεί να χτυπήσει τα συνδικάτα και τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων.

Μέχρι τώρα, σε όλες τις συζητήσεις που έχουμε κάνει, οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει σε απόλυτο βαθμό τη σύμφωνη γνώμη τους τόσο για το πλαίσιο αιτημάτων όσο και για την πραγματοποίηση της απεργίας.

Παράλληλα με τη δράση μας στους χώρους δουλειάς προχωράμε σε διακίνηση προπαγανδιστικού υλικού, βγάζουμε ντουντούκες στις γειτονιές, ανακοινώσεις, ανάρτηση πανό κ.ά., ενώ στην εφημερίδα του Συνδικάτου παρουσιάζουμε αναλυτικά και εξηγούμε την πρόταση της Ομοσπονδίας.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι ιδιαίτερα στα εργοτάξια περίπου το 80% είναι μετανάστες, κυρίως από την Αλβανία, αλλά κι από άλλες χώρες. Εχουμε καταφέρει να επικοινωνούμε σε σταθερή βάση μαζί τους. Κάνουμε συζητήσεις για τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα και στις χώρες από τις οποίες προέρχονται, βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα, αναδεικνύοντας ότι τελικά η εκμετάλλευση των εργαζομένων στο σημερινό σύστημα υπάρχει ανεξάρτητα από κυβερνήσεις και εργοδότες.

Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια μπαίνουν στη δουλειά νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι που δεν έχουν πείρα από αγώνες, ή που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Με αυτούς τους εργαζόμενους φροντίζουμε να δείχνουμε μεγαλύτερη επιμονή, για να αντιληφθούν την αξία της συλλογικής δράσης, την αναγκαιότητα να υπάρχει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να καθορίζει, έως έναν βαθμό, τους όρους εργασίας.

-- Ποια είναι, επιγραμματικά, τα βασικά αιτήματα που διεκδικείτε και πώς αυτά συνδέονται με την πάλη για να μπουν εμπόδια στην αντεργατική πολιτική;

-- Διεκδικούμε την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα, βελτίωση των όρων δουλειάς και ασφάλισης, την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, την οικονομική στήριξη εργαζομένων και ανέργων για την ανακούφιση από το μεγάλο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων, να διευρυνθούν οι προϋποθέσεις για τη λήψη του εποχικού επιδόματος από περισσότερους οικοδόμους και εργαζόμενους στις Κατασκευές.

Τα αιτήματα και ο αγώνας μας για αυτά, στον βαθμό που κατοχυρώνονται - και έχουμε τέτοια πείρα, όπως με την πάλη μας για τις συμβάσεις σε μεγάλα εργοτάξια - αμφισβητούν στην πράξη ψηφισμένα αντεργατικά μέτρα, ακυρώνουν τον πρόσφατο νόμο - έκτρωμα που διευκολύνει τις απολύσεις, «ξεμοναχιάζει» τους εργαζόμενους, διαλύει τον όποιο σταθερό εργάσιμο χρόνο, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση.

Για παράδειγμα, την ώρα που ο νόμος Χατζηδάκη επιδιώκει να φακελώσει τα συνδικάτα, οι οικοδόμοι με αγωνιστική απόφαση λέμε ότι δεν θα παραδώσουμε τα μητρώα μας στο κράτος, ούτε θα τροποποιήσουμε το καταστατικό μας, θα συνεχίσουμε να παίρνουμε αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απεργίες μέσα από ζωντανές διαδικασίες. Στην επιδίωξη κυβέρνησης - εργοδοσίας να αυξήσουν την απλήρωτη εργασία, το ξεζούμισμα των εργαζομένων, απαντάμε με την οργάνωση της απεργίας, με αιτήματα που βελτιώνουν τους όρους εργασίας, έρχονται σε σύγκρουση με τους αντεργατικούς σχεδιασμούς των κυβερνήσεων και των εργοδοτών.

Η υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις θα κατοχυρώσει το ύψος του κατώτατου μεροκάματου και θα εξασφαλίσει να μην κολλιούνται τα ένσημά μας με μεροκάματο - ξεφτίλα. Θα γίνει ο κυματοθραύστης απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας να αξιοποιήσει και τον τελευταίο νόμο για να επιβάλει μικρότερα μεροκάματα και απλήρωτες υπερωρίες. Θα είναι ανάσα και ανακούφιση από τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Με την υπογραφή ΣΣΕ θα έχουμε στα χέρια μας ένα ισχυρό όπλο για να βελτιώσουμε με την παρέμβασή μας τους όρους δουλειάς μέσα στα εργοτάξια και στους χώρους δουλειάς.

Η απεργία στις 4 Νοέμβρη θα τους δείξει ότι όχι μόνο δεν θα καταφέρουν να βάλουν τους αγώνες μας και τα δικαιώματά μας στον γύψο, αλλά ότι έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο μας, να προστατέψουμε τη ζωή μας και να περάσουμε στην αντεπίθεση, με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες.

-- Την ίδια μέρα με την απεργία πραγματοποιούνται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις συλλαλητήρια για υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, για να μείνουν στα χαρτιά οι αντεργατικοί νόμοι...

-- Η απόφαση γι' αυτό το συλλαλητήριο λήφθηκε στη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Σπόρτιγκ, όπου έδωσαν το «παρών» πάνω από 200 συνδικαλιστικές οργανώσεις και, φυσικά, συμμετείχαν και το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Η απεργία του κλάδου και τα συλλαλητήρια την ίδια μέρα είναι βήμα για να δυναμώσουν η κοινή δράση και ο συντονισμός των σωματείων, αφήνοντας πίσω θλιβερές συνδικαλιστικές ηγεσίες όπως της ΓΣΕΕ, που κάνει τα αδύνατα δυνατά κόντρα στη θέληση των εργαζομένων για να στηρίξει τον νόμο - έκτρωμα.

Γι' αυτό και με τη συνέλευσή μας εκφράσαμε στήριξη στους απεργιακούς και όχι μόνο αγώνες των άλλων κλάδων - των εκπαιδευτικών, στη ΔΕΗ, των υγειονομικών κ.λπ. Δουλεύουμε λοιπόν με σχέδιο προς την κατεύθυνση να δυναμώσουν οι αγώνες στον κλάδο, που μαζί με αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε άλλους κλάδους θα συμβάλουν στη διαμόρφωση απεργιακού μετώπου το επόμενο διάστημα που δεν θα αφήνει σε «χλωρό κλαρί» τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα.


Συνελεύσεις μπροστά στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση των Οικοδόμων έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων συνεχίζει τις συνελεύσεις στα παραρτήματα για την προετοιμασία της απεργίας: Την Κυριακή 24 Οκτώβρη στα Παραρτήματα Βόρειων - Βορειοανατολικών (10.30 π.μ., Τήνου 17, Παλλήνη), Κέντρου (10 π.μ., Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος), Ηλιούπολης - Μπραχαμίου - Γλυφάδας (11 π.μ., Στ. Σαράφη 40, Ηλιούπολη), Ιλίου - Καματερού - Πετρούπολης (10 π.μ., Μενελάου και Χρυσηίδος 36, Ιλιον) και Καλλιθέας (10 π.μ., καφετέρια «Ηλιόπετρα», Θησέως 99). Τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη στο Παράρτημα Νέας Ιωνίας - Νέας Φιλαδέλφειας - Ηρακλείου (6.30 μ.μ., Νισύρου 20, Ν. Ιωνία). Την Τρίτη 26 Οκτώβρη στο Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής (6.30 μ.μ., Δεκελείας 42, Μενίδι). Την Τετάρτη 27 Οκτώβρη στο Παράρτημα Περιστερίου (6.30 μ.μ., Θεοφράστου 6 και Σαράντα Εκκλησιών). Την Παρασκευή 29 Οκτώβρη στα Παραρτήματα Βύρωνα - Καισαριανής - Ζωγράφου (6.30 μ.μ., Περιάνδρου 18, Ζωγράφου) και Πειραιά (7 μ.μ., Ομ. Σκυλίτση 19).

Την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευσή του θα πραγματοποιήσει το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης την Κυριακή 24 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου έχει καλέσει σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 27 Οκτώβρη.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσπρωτίας διοργανώνει εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Παρασκευή 29 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ