ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 24 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΞΥΜΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Η ανάγκη ο λαός να βρεθεί σε θέση μάχης απέναντι στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων, που βρίσκονται πίσω από το «πράσινο New Deal» - την αστική "απάντηση" στην καπιταλιστική κρίση - υπερασπιζόμενος την υγεία, τη ζωή, το περιβάλλον και ταυτόχρονα να δυναμώσει ο αγώνας για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα επιτρέψουν έναν ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό με αποκλειστικό κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, αναδείχθηκε μέσα από την εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης και Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την περασμένη Κυριακή, 17 Οκτώβρη, στο κλειστό γυμναστήριο του Κορδελιού.

Στην εκδήλωση, με θέμα «Πόσο πράσινο είναι το πράσινο New Deal; Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα οξυμένα περιβαλλοντικά ζητήματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη», κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολούθησαν σύντομες θεματικές παρεμβάσεις για όλα τα οξυμένα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τον λαό της περιοχής, για τους αγώνες που έδωσε όλο το προηγούμενο διάστημα και την προοπτική τους.


Κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στην παρέμβασή του με θέμα «Καύση: Είναι η "πράσινη" λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων;», ο Μάριος Παλάντζας, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Παύλου Μελά, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι εξελίξεις που αφορούν την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων χρειάζεται να ιδωθούν σε συνάρτηση με το πώς ο τομέας διαχείρισης των απορριμμάτων συνολικότερα αξιοποιείται ως πεδίο άντλησης τεράστιων κερδών για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Συγκεκριμένα, με το πώς αυτήν την περίοδο προχωρούν οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων στο όνομα της "πράσινης μετάβασης" και του "ψηφιακού μετασχηματισμού" της οικονομίας, ως η αστική απάντηση στην καπιταλιστική κρίση».

Αναφέρθηκε στον αστικό σχεδιασμό στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι είναι «δημιουργικός και ανήσυχος για το πώς θα αξιοποιηθεί ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου». Και στάθηκε ιδιαίτερα στην κατασκευή φαραωνικών έργων, όπως η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων δυτικού τομέα που θα χωροθετηθεί στη Μαυροράχη του Λαγκαδά, σε περιοχή που εμπίπτει σε ζώνη προστασίας του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας - Βόλβης. Η συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα θα παράγει το καρκινογόνο καύσιμο RDF/SRF για τις τσιμεντοβιομηχανίες και τα εργοστάσια καύσης και θα κατασκευαστεί με Σύμπραξη Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αφήνοντας σε όλα τα επίπεδα κατασκευής και λειτουργίας της πολλαπλά κέρδη για τους ομίλους που θα εμπλακούν και αποτελώντας βήμα προς την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων.

«Ωρολογιακή βόμβα» ο πράσινος πνεύμονας του Σέιχ Σου

Μάριος Παλάντζας
Μάριος Παλάντζας
Ο Μπάμπης Βέλλης, δημοτικός σύμβουλος Συκεών - Νεάπολης, μίλησε για το πώς «ο πράσινος πνεύμονας του Σέιχ Σου μετατρέπεται σε ωρολογιακή βόμβα». Αναφέρθηκε στην επιβαρυμένη κατάσταση και τις καταστροφές που υπέστη το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου από την πυρκαγιά του 1997, την επίθεση του φλοιοφάγου σκαθαριού που έχει νεκρώσει περισσότερα από 70.000 δέντρα, την πυρκαγιά τον Ιούλη του 2021, που έκαψε πάνω από 90 στρέμματα δασικής έκτασης. Στάθηκε επίσης στην κρατική υποχρηματοδότηση και στη μεγάλη καθυστέρηση στον καθαρισμό του δάσους από τα ξερά δέντρα και τα υπολείμματα που άφησε πίσω του το φλοιοφάγο έντομο. Τόνισε ότι η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου «είναι το αποτέλεσμα μιας δασοκτόνας πολιτικής, που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Μία πολιτική που χαρακτηρίζεται από την εμπορευματοποίηση των δασών και την επιδίωξη διεύρυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτά».

Τέλος, θύμισε ότι με τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» δίνεται η δυνατότητα ακόμη και για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αν αυτό «επιθυμήσουν» τα μονοπώλια των ΑΠΕ, αλλά και τον ορατό κίνδυνο για περαιτέρω υποβάθμιση του Σέιχ Σου, αν προχωρήσουν τα σχέδια για τη flyover περιφερειακή λεωφόρο.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την υγεία και τη ζωή των παιδιών μας!

Μπάμπης Βέλλης
Μπάμπης Βέλλης
«Για το πρόβλημα της βιομηχανικής ρύπανσης και δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη, που προκαλείται από τη δραστηριότητα των ΕΛΠΕ» μίλησε ο Θανάσης Κοκονάς, μέλος του ΤΓ Δυτικής Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος Κορδελιού - Ευόσμου. «Τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσαν τις αντιδράσεις μας, που εδώ και χρόνια αναδεικνύαμε ως τον υπεύθυνο για τη δυσοσμία τα ΕΛΠΕ και διεκδικούσαμε την αντιμετώπιση του προβλήματος», είπε. Αναφέρθηκε στις ευθύνες της διοίκησης του δήμου, που από τη μία παίρνει χορηγίες από τα ΕΛΠΕ και από την άλλη ισχυρίζεται ότι είναι στο πλευρό των κατοίκων, ότι δήθεν νοιάζεται για την υγεία τους. Και τόνισε ότι «στις σημερινές δύσκολες στιγμές, όλοι εμείς που διεκδικήσαμε αγωνιστικά, που σταθήκαμε απέναντι σ' αυτήν τη δραστηριότητα των ΕΛΠΕ βάζοντας στο κάδρο τον πραγματικό φταίχτη για την κατάσταση που βιώνουμε κάθε μέρα, καλούμαστε και σήμερα να κλιμακώσουμε τον αγώνα για να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις μας με ευθύνη του κράτους».

Μεγάλος ο κίνδυνος ενός βιομηχανικού ατυχήματος

Για τον «κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος στη Δυτική Θεσσαλονίκη» και το πώς η ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων δεν θα παίζεται στα ζάρια της κερδοφορίας των βιομηχάνων μίλησε ο Κώστας Ιωσηφίδης, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Οπως είπε, «στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης συγκεντρώνονται μια σειρά από προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο», καθώς λειτουργούν: Διυλιστήριο αργού πετρελαίου και εγκαταστάσεις αποθήκευσης και επεξεργασίας προπυλενίου των ΕΛΠΕ. Εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων σε Ιωνία, Καλοχώρι και στον «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ» κοντά στο ΚΤΕΛ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Χημικές βιομηχανίες αποθήκευσης ή επεξεργασίας υλικών, όπως χρώματα, πλαστικά, χημικά, λιπάσματα και εντομοκτόνα καθώς και οι εγκαταστάσεις της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και ασφαλτικών χημικών προϊόντων στη ΒΙΠΕ. Logistic Centers/ Αποθήκες στη ΒΙΠΕ και το Καλοχώρι. Εργοστάσια ανακύκλωσης όπου έχουν ήδη ξεσπάσει πυρκαγιές, ενώ ένα πρόπερσι καταστράφηκε ολοσχερώς. Εργοστάσια φαρμάκου με καλλυντικά, εργοστάσια Τύπου - Χάρτου, Ιματισμού και Μετάλλου με ηλεκτρολογικό υλικό που περιέχουν πλαστικά.

Θανάσης Κοκόνας
Θανάσης Κοκόνας
Διευκρίνισε ότι «η ύπαρξη επικίνδυνων, εύφλεκτων, τοξικών ουσιών σε έναν βιομηχανικό χώρο δεν οδηγεί αυτόματα σε βιομηχανικό ατύχημα. Αυτοί που στην πραγματικότητα οπλίζουν και πατάνε τη σκανδάλη είναι οι βιομήχανοι και το αστικό κράτος που στη λογική μείωσης του κόστους και αύξησης της κερδοφορίας ακυρώνουν μέτρα πρόληψης ατυχημάτων, αμελούν την εκπαίδευση των εργαζομένων για ενδεχόμενο ατυχήματος, γενικεύουν τις "ευέλικτες" σχέσεις εργασίας, αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, προσλαμβάνουν ανειδίκευτους εργαζόμενους σε κρίσιμα πόστα χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση, εντατικοποιούν την εργασία, μονιμοποιούν την υπερωρία, ανέχονται την ελλιπή συντήρηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Την ίδια ώρα, χωροθετούν και δίνουν άδεια λειτουργίας σε βιομηχανίες δίπλα σε κατοικημένες περιοχές».

Συνεχής ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική υποβάθμισης της ζωής τους

Τέλος, η Λίνα Χατζηκυριάκου, μέλος της ΤΕ της ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης και δημοτική σύμβουλος στον δήμο Δέλτα, μίλησε για τον «αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων». Αναφέρθηκε στη δυσοσμία και τη ρύπανση από την ύπαρξη της Βιομηχανικής Περιοχής της Σίνδου, στα σχέδια για την εγκατάσταση δύο Μονάδων Επεξεργασίας επικίνδυνων Υγειονομικών Αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου (εξέλιξη που προσωρινά αποφεύχθηκε χάρη στη μαζική αντίδραση και κινητοποίηση των κατοίκων), στον ημιτελή βιολογικό καθαρισμό στη Σίνδο, στην άτυπη βιομηχανική περιοχή στο Καλοχώρι, μέσα στον οικισμό. Αλλά και στο γεγονός ότι τρία δημοτικά διαμερίσματα (Κύμινα, Μάλγαρα και Βραχιά), εδώ και δεκαετίες είναι αποκλεισμένα από την πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Ακόμη στάθηκε στο παράκτιο ανάχωμα του Καλοχωρίου, που είναι κακοσυντηρημένο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να κινδυνεύουν να «πνιγούν σαν τα ποντίκια» από μία τυχόν υπερχείλιση του νερού. Τέλος, σχολίασε τη συζήτηση που άνοιξε για τις «αναπτυξιακές δυνατότητες» που προσφέρει η περιοχή, με αφορμή το φιλέτο του παραλιακού μετώπου, που ορέγονται τμήματα του κεφαλαίου προσβλέποντας σε αύξηση των κερδών τους.


Κώστας Ιωσηφίδης
Κώστας Ιωσηφίδης

Λίνα Χατζηκυριάκου
Λίνα Χατζηκυριάκου

Το ΚΚΕ στηρίζει τις λαϊκές διεκδικήσεις

Το ΚΚΕ με όλες τις δυνάμεις του στήριξε τις αγωνιστικές δράσεις που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ήταν η καρδιά του αγώνα και των κινητοποιήσεων. Στήριξε το πλαίσιο πάλης των δεκάδων φορέων, συλλόγων και σωματείων, που μεταξύ άλλων διεκδικούν:

Να παρθεί πίσω τώρα η νέα αδειοδότηση καύσης RDF/SRF από τον όμιλο «ΤΙΤΑΝ». Να σταματήσει τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών.

Να απαλειφθεί από τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής RDF/SRF.

Αμεσα να προχωρήσει η δημιουργία Κέντρου Υγείας στον δήμο Παύλου Μελά και να ενισχυθεί εκείνο του Ευόσμου.

Να καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, με ευθύνη των δήμων, για την περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος.

Ειδικότερα για τα ΕΛΠΕ, να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων στην επιχείρηση.

Αμεσα να προχωρήσουν η μεταφορά και η πλήρης στεγανοποίηση των σκαμμάτων υποδοχής αποβλήτων σε χώρο κατάλληλο, που θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.

Να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στους κατοίκους της περιοχής και στους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων.

Μέχρι την εφαρμογή αυτών των μέτρων, να ανασταλεί η λειτουργία των εργασιών της εταιρείας, με εξασφάλιση όλων των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, μόνιμους και εργολαβικούς.

Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης της περιοχής και οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες τον χρόνο, με άμεση ενημέρωση των κατοίκων.

Να εκπονηθεί σχέδιο οριστικής μετεγκατάστασης των ΕΛΠΕ και άλλων τέτοιων βιομηχανιών εκτός αστικού ιστού, με ευθύνη του κράτους και με έξοδα των ίδιων των βιομηχανιών.

Σε ό,τι αφορά το Σέιχ Σου, μέτρα αντιμετώπισης της εντομολογικής προσβολής, με αξιοποίηση όλων των μέσων που μπορεί να υποδείξει η επιστημονική γνώση και έρευνα, και όχι με κριτήριο τον περιορισμό των κονδυλίων. Αμεση απομάκρυνση όλων των προσβεβλημένων - υλοτομημένων δέντρων και κλαδεμάτων, με όλα τα μέτρα προστασίας.

Μελέτη αναδάσωσης που να περιλαμβάνει και αλλαγή της σύνθεσης της δασικής βλάστησης με φύτευση του κατάλληλου δασοπονικού είδους, με στόχο τη δημιουργία μεικτού δάσους πλατύφυλλων - κωνοφόρων.

Ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ