Η ανάγκη ο λαός να βρεθεί σε θέση μάχης απέναντι στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων, που βρίσκονται πίσω από το «πράσινο New Deal» - την αστική "απάντηση" στην καπιταλιστική κρίση - υπερασπιζόμενος την υγεία, τη ζωή, το περιβάλλον και ταυτόχρονα να δυναμώσει ο αγώνας για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα επιτρέψουν έναν ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό με αποκλειστικό κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, αναδείχθηκε μέσα από την εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης και Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την περασμένη Κυριακή, 17 Οκτώβρη, στο κλειστό γυμναστήριο του Κορδελιού.
Στην εκδήλωση, με θέμα «Πόσο πράσινο είναι το πράσινο New Deal; Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα οξυμένα περιβαλλοντικά ζητήματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη», κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολούθησαν σύντομες θεματικές παρεμβάσεις για όλα τα οξυμένα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τον λαό της περιοχής, για τους αγώνες που έδωσε όλο το προηγούμενο διάστημα και την προοπτική τους.
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση |
Αναφέρθηκε στον αστικό σχεδιασμό στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι είναι «δημιουργικός και ανήσυχος για το πώς θα αξιοποιηθεί ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου». Και στάθηκε ιδιαίτερα στην κατασκευή φαραωνικών έργων, όπως η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων δυτικού τομέα που θα χωροθετηθεί στη Μαυροράχη του Λαγκαδά, σε περιοχή που εμπίπτει σε ζώνη προστασίας του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας - Βόλβης. Η συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα θα παράγει το καρκινογόνο καύσιμο RDF/SRF για τις τσιμεντοβιομηχανίες και τα εργοστάσια καύσης και θα κατασκευαστεί με Σύμπραξη Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αφήνοντας σε όλα τα επίπεδα κατασκευής και λειτουργίας της πολλαπλά κέρδη για τους ομίλους που θα εμπλακούν και αποτελώντας βήμα προς την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων.
Μάριος Παλάντζας |
Τέλος, θύμισε ότι με τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» δίνεται η δυνατότητα ακόμη και για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αν αυτό «επιθυμήσουν» τα μονοπώλια των ΑΠΕ, αλλά και τον ορατό κίνδυνο για περαιτέρω υποβάθμιση του Σέιχ Σου, αν προχωρήσουν τα σχέδια για τη flyover περιφερειακή λεωφόρο.
Μπάμπης Βέλλης |
Για τον «κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος στη Δυτική Θεσσαλονίκη» και το πώς η ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων δεν θα παίζεται στα ζάρια της κερδοφορίας των βιομηχάνων μίλησε ο Κώστας Ιωσηφίδης, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Οπως είπε, «στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης συγκεντρώνονται μια σειρά από προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο», καθώς λειτουργούν: Διυλιστήριο αργού πετρελαίου και εγκαταστάσεις αποθήκευσης και επεξεργασίας προπυλενίου των ΕΛΠΕ. Εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων σε Ιωνία, Καλοχώρι και στον «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ» κοντά στο ΚΤΕΛ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Χημικές βιομηχανίες αποθήκευσης ή επεξεργασίας υλικών, όπως χρώματα, πλαστικά, χημικά, λιπάσματα και εντομοκτόνα καθώς και οι εγκαταστάσεις της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και ασφαλτικών χημικών προϊόντων στη ΒΙΠΕ. Logistic Centers/ Αποθήκες στη ΒΙΠΕ και το Καλοχώρι. Εργοστάσια ανακύκλωσης όπου έχουν ήδη ξεσπάσει πυρκαγιές, ενώ ένα πρόπερσι καταστράφηκε ολοσχερώς. Εργοστάσια φαρμάκου με καλλυντικά, εργοστάσια Τύπου - Χάρτου, Ιματισμού και Μετάλλου με ηλεκτρολογικό υλικό που περιέχουν πλαστικά.
Θανάσης Κοκόνας |
Τέλος, η Λίνα Χατζηκυριάκου, μέλος της ΤΕ της ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης και δημοτική σύμβουλος στον δήμο Δέλτα, μίλησε για τον «αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων». Αναφέρθηκε στη δυσοσμία και τη ρύπανση από την ύπαρξη της Βιομηχανικής Περιοχής της Σίνδου, στα σχέδια για την εγκατάσταση δύο Μονάδων Επεξεργασίας επικίνδυνων Υγειονομικών Αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου (εξέλιξη που προσωρινά αποφεύχθηκε χάρη στη μαζική αντίδραση και κινητοποίηση των κατοίκων), στον ημιτελή βιολογικό καθαρισμό στη Σίνδο, στην άτυπη βιομηχανική περιοχή στο Καλοχώρι, μέσα στον οικισμό. Αλλά και στο γεγονός ότι τρία δημοτικά διαμερίσματα (Κύμινα, Μάλγαρα και Βραχιά), εδώ και δεκαετίες είναι αποκλεισμένα από την πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Ακόμη στάθηκε στο παράκτιο ανάχωμα του Καλοχωρίου, που είναι κακοσυντηρημένο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να κινδυνεύουν να «πνιγούν σαν τα ποντίκια» από μία τυχόν υπερχείλιση του νερού. Τέλος, σχολίασε τη συζήτηση που άνοιξε για τις «αναπτυξιακές δυνατότητες» που προσφέρει η περιοχή, με αφορμή το φιλέτο του παραλιακού μετώπου, που ορέγονται τμήματα του κεφαλαίου προσβλέποντας σε αύξηση των κερδών τους.
Κώστας Ιωσηφίδης |
Λίνα Χατζηκυριάκου |
Το ΚΚΕ με όλες τις δυνάμεις του στήριξε τις αγωνιστικές δράσεις που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ήταν η καρδιά του αγώνα και των κινητοποιήσεων. Στήριξε το πλαίσιο πάλης των δεκάδων φορέων, συλλόγων και σωματείων, που μεταξύ άλλων διεκδικούν:
Να παρθεί πίσω τώρα η νέα αδειοδότηση καύσης RDF/SRF από τον όμιλο «ΤΙΤΑΝ». Να σταματήσει τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών.
Να απαλειφθεί από τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής RDF/SRF.
Αμεσα να προχωρήσει η δημιουργία Κέντρου Υγείας στον δήμο Παύλου Μελά και να ενισχυθεί εκείνο του Ευόσμου.
Να καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, με ευθύνη των δήμων, για την περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος.
Ειδικότερα για τα ΕΛΠΕ, να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων στην επιχείρηση.
Αμεσα να προχωρήσουν η μεταφορά και η πλήρης στεγανοποίηση των σκαμμάτων υποδοχής αποβλήτων σε χώρο κατάλληλο, που θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.
Να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική έρευνα στους κατοίκους της περιοχής και στους εργαζόμενους της επιχείρησης.
Διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων.
Μέχρι την εφαρμογή αυτών των μέτρων, να ανασταλεί η λειτουργία των εργασιών της εταιρείας, με εξασφάλιση όλων των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, μόνιμους και εργολαβικούς.
Να αναβαθμιστούν τεχνικά οι σταθμοί μέτρησης της περιοχής και οι μετρήσεις να γίνονται 365 μέρες τον χρόνο, με άμεση ενημέρωση των κατοίκων.
Να εκπονηθεί σχέδιο οριστικής μετεγκατάστασης των ΕΛΠΕ και άλλων τέτοιων βιομηχανιών εκτός αστικού ιστού, με ευθύνη του κράτους και με έξοδα των ίδιων των βιομηχανιών.
Σε ό,τι αφορά το Σέιχ Σου, μέτρα αντιμετώπισης της εντομολογικής προσβολής, με αξιοποίηση όλων των μέσων που μπορεί να υποδείξει η επιστημονική γνώση και έρευνα, και όχι με κριτήριο τον περιορισμό των κονδυλίων. Αμεση απομάκρυνση όλων των προσβεβλημένων - υλοτομημένων δέντρων και κλαδεμάτων, με όλα τα μέτρα προστασίας.
Μελέτη αναδάσωσης που να περιλαμβάνει και αλλαγή της σύνθεσης της δασικής βλάστησης με φύτευση του κατάλληλου δασοπονικού είδους, με στόχο τη δημιουργία μεικτού δάσους πλατύφυλλων - κωνοφόρων.
Ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία.