ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πλούσια δράση με το βλέμμα στην πανυγειονομική απεργία

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Επί ποδός βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, μπροστά και στην πανελλαδική πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 21 Οκτώβρη, παίρνοντας και αυτοί θέση μέσα από τα σωματεία τους στις αγωνιστικές παρεμβάσεις μιας σειράς κλάδων (βλ. σελ. 12 - 13). Με περιοδείες, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις, τα σωματεία προετοιμάζουν την επιτυχία της απεργίας, ενημερώνουν εργαζόμενους και ασθενείς για τη νέα επίθεση που έρχεται στη δημόσια Υγεία από το «νέο ΕΣΥ» και την ένταση της επιχειρηματικής δράσης. Τα σωματεία των υγειονομικών όχι μόνο απορρίπτουν το σχέδιο της κυβέρνησης αλλά απαιτούν τη θωράκιση των νοσοκομείων, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενίσχυση σε υποδομές και μέσα ώστε να αντιμετωπιστούν η πανδημία και οι υπόλοιπες νόσοι, αφού ασθενείς εδώ και μήνες είναι αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής

«Το νοσοκομείο το πλήρωσε ο λαός, δεν το παζαρεύουμε για χάρη κανενός», διαμήνυσαν χτες, από το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (πρώην Λοιμωδών) στην Αγία Βαρβάρα, όπου συγκεντρώθηκαν, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Αττικόν», Θριάσιο, Κρατικό Νίκαιας και Δυτικής Αττικής, ΨΝΑ Δαφνί και ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο και μαζικοί φορείς της περιοχής, απαιτώντας την πλήρη επαναλειτουργία του.

Στο «Αγία Ολγα»
Στο «Αγία Ολγα»
Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κρατικού Νίκαιας, Γιάννης Τσολάκης, η Μαίρη Αγρογιάννη, εκ μέρους του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, ο Γιώργος Κούτουλας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», και η Ελένη Ζιώγου, από τον τοπικό Σύλλογο Γυναικών. Ανέδειξαν το ντόμινο προβλημάτων που προκάλεσε το κλείσιμο/συγχώνευση των 8 νοσοκομείων από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και παρέμειναν κλειστά και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μίλησαν για την εντατικοποίηση της δουλειάς των υγειονομικών στα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία, τα ράντζα που όλο και πληθαίνουν, τις πληρωμές των ασθενών στον ιδιωτικό τομέα και τις πολύμηνες λίστες αναμονής.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο Μπαρουτάδικο, απαιτώντας: «Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία, δικαίωμά μας είναι η δωρεάν Υγεία».

Στο «Αγία Ολγα»

Συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα» πραγματοποιήθηκε επίσης χτες από τον Σύλλογο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, με τη συμμετοχή του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και του τοπικού Συλλόγου Γυναικών.

Κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων (μίλησαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Χρήστος Αντωνίου, ο Θοδωρής Αλωνιστιώτης, γιατρός και μέλος του ΔΣ και της διοίκησης της ΕΙΝΑΠ, και ο Νίκος Αθανασίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων) αναδείχθηκε η καθολική αντίθεση στα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ», την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας και το κλείσιμο των δημόσιων δομών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου, όπως είναι η υπολειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, η αναστολή λειτουργίας του παθολογικού ιατρείου, οι ελλείψεις προσωπικού που επιδεινώνονται με τις μετακινήσεις και τις αναστολές εργασίας. Εργαζόμενοι και φορείς ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για την πανυγειονομική απεργία, διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος, έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, άρση αναστολής αδειών και αναστολών εργασίας, δημόσια και δωρεάν Υγεία, χωρίς τη δράση ιδιωτών.

Στην Πάτρα

Στο «Λοιμωδών», στην Αγία Βαρβάρα
Στο «Λοιμωδών», στην Αγία Βαρβάρα
Μαζική συμμετοχή στη μέρα δράσης στα νοσοκομεία που είχε αποφασιστεί για χτες είχαν οι εργαζόμενοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Πάτρας, μπροστά στην πανυγειονομική απεργία στις 21 Οκτώβρη.

Με αποφάσεις των σωματείων τους, προχώρησαν σε στάσεις εργασίας το πρωί και συγκέντρωση έξω από την 6η ΥΠΕ, όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, το ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» και το ΓΝ Αιγίου, αναδεικνύοντας ότι ήδη τομείς της λειτουργίας των νοσοκομείων περνούν σε ιδιώτες.

Οπως επισημάνθηκε, στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» 4 Υπηρεσίες, που αφορούν τους τραπεζοκόμους, τη φύλαξη, την επισκευή - συντήρηση, πέρασαν σε ιδιώτες και ήδη απειλούνται με απόλυση 44 εργαζόμενες στην καθαριότητα στις 31 Δεκέμβρη οπότε λήγουν οι ατομικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η πρόεδρός τους, Γαλάτεια Πουλιάση, με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό για την πανδημία, στη θέση 9 καθαριστριών που βγήκαν σε αναστολή, προσλήφθηκαν 2 λιγότερες, μέσω εργολάβων. «Δουλεύουμε μέσω προκηρύξεων ΑΣΕΠ από 6 έως 8 χρόνια και η διοίκηση του νοσοκομείου δεν μας ανανεώνει τις συμβάσεις μετά τις 31 Δεκέμβρη», κατήγγειλε η ίδια.

Αντίστοιχο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι περίπου 166 εργαζόμενοι καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης που εργάζονται με ετήσιες συμβάσεις στο Νοσοκομείο του Ρίου. Η διοίκησή του αποφάσισε να προχωρήσει σε «οικονομοτεχνική μελέτη» (που να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Μάρτη 2022), με σκοπό την αναζήτηση πιο «συμφέρουσας λύσης», για τη μεταβίβαση σε ιδιώτες ή τη συνέχιση της εργασίας του συγκεκριμένου προσωπικού, στο σύνολο των προαναφερόμενων Υπηρεσιών.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα, μεταφέροντας τη στήριξή του στην πάλη τους.

Στην Κρήτη

Μαζική ήταν χτες η Γενική Συνέλευση στο ΠΑΓΝΗ, όπου αποφασίστηκε η συμμετοχή στην 24ωρη πανυγειονομική απεργία, με συγκέντρωση των εργαζομένων στις 10 το πρωί στα Λιοντάρια. Οι εργαζόμενοι καταδίκασαν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, μίλησαν για τα οξυμένα προβλήματα που επιδεινώνονται στο νοσοκομείο, απαιτούν μαζικές προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Στηλίτευσαν την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας και το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, μεταφέροντας την εμπειρία τους από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ, όπου το 60% του προσωπικού είναι επικουρικοί που λήγει η σύμβασή τους τον Μάρτη, ενώ εκφράστηκε και η αγωνία των εργαζομένων στην καθαριότητα και τη σίτιση, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον Δεκέμβρη και 6.500 εργαζόμενοι πανελλαδικά είναι μετέωροι. Το επόμενο διάστημα, το Σωματείο θα πραγματοποιήσει περιοδείες σ' όλα τα τμήματα του νοσοκομείου προκειμένου να προετοιμαστεί η απεργία στις 21 Οκτώβρη και να ενημερωθούν πλατιά οι εργαζόμενοι για τον σχεδιασμό επέκτασης της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Σήμερα στο «Θριάσιο»

Σήμερα, στις 12.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στα γραφεία της διοίκησης, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», που απαιτεί ενίσχυση του νοσοκομείου με επείγουσες προσλήψεις νοσηλευτών, μαιών, βοηθών θαλάμου και τραυματιοφορέων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ανάκληση των αναστολών εργασίας και να σταματήσει ο εργασιακός εκφοβισμός σε βάρος των εργαζομένων.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η ΔΗΠΑΚ με σημαντική αύξηση

Σε πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η ΔΗΠΑΚ στις εκλογές της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, αυξάνοντας σημαντικά τις δυνάμεις της σε ψήφους και έδρες στο ΔΣ αλλά και σε αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα η ΔΗΠΑΚ έλαβε 270 ψήφους (από 126 που είχε το 2018) και κατέλαβε 5 έδρες (από 3). Η «Κίνηση για την Ανατροπή» πήρε 265 ψήφους (από 285) και κατέλαβε 5 έδρες (από 7). Η παράταξη «Νυστέρι - Καρφί» πήρε 67 ψήφους (από 47) και μία έδρα (από 1). Η ΠΟΕΙ έλαβε 31 ψήφους και καμία έδρα.

Η ΔΗΠΑΚ χαιρετίζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς που στήριξαν το ψηφοδέλτιό της αναδεικνύοντάς την πρώτη δύναμη και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει από καλύτερες θέσεις τη μάχη για την οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση της δημόσιας Υγείας που έχει ανάγκη ο λαός μας.

31 νεκροί, 343 διασωληνωμένοι, το 27% των κρουσμάτων είναι 4-18 ετών

Χτες 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από Covid-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.241 θάνατοι.

Τα νέα κρούσματα της νόσου ήταν χτες 2.338, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 343, 297 (86,59%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 46 (13,41%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας αυξήθηκαν κατά 37,04%, φτάνοντας τις 222.

Τη βδομάδα αναφοράς (4 - 10 Οκτώβρη) το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 4.135, αποτελώντας το 27% στο σύνολο των κρουσμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ