ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ακυρωθεί η Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις!

Παραστάσεις διαμαρτυρίας την Πέμπτη στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα και το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη

«Να ακυρωθεί η Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις!», διαδηλώνει η ΚΝΕ, που δίνει αγωνιστικά ραντεβού για παραστάσεις διαμαρτυρίας την Πέμπτη 14 Οκτώβρη, στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα, στις 19.30 (προσυγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας, μετρό «Μέγαρο Μουσικής») και στο αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη στις 18.30.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τον "στρατηγικό διάλογο" με τις ΗΠΑ, που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί την ανανέωση της Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις, με ισχύ 5ετίας και στη συνέχεια τη μετατροπή σε αορίστου διαρκείας, αλλά και την εγκατάσταση κι άλλων στρατιωτικών βάσεων σε πολλές περιοχές», σημειώνει η ΚΝΕ στο κάλεσμά της, δίνοντας παραδείγματα για το τι σημαίνει για τον λαό και τη νεολαία αυτή η Συμφωνία και προσθέτοντας απευθυνόμενη στη νέα γενιά:

«Ούτε η Γαλλία, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε κανένας ιμπεριαλιστής δεν θα σε προστατέψει!

  • Ελληνικά πολεμικά πλοία είναι ενταγμένα στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό και περιπολούν μακριά από τα ελληνικά σύνορα, μέχρι και τα Στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο.
  • Πυροβολαρχία πυραύλων Πάτριοτ στάλθηκε στη Σαουδική Αραβία κατά του Ιράν, για να καλύψει το κενό αμερικανικών Πάτριοτ, που αναδιατάχθηκαν στον Ινδοειρηνικό.
  • Μαχητικά "F-16" σε ΝΑΤΟική αποστολή περιπολούν για τη "φύλαξη" του εναέριου χώρου της Αλβανίας, της Β. Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου από τη Ρωσία.
  • Χρησιμοποιήθηκε στρατιωτικός εξοπλισμός και τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή Ελλήνων στρατιωτικών στον πόλεμο του Αφγανιστάν, στο πλευρό των ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες ευρωατλαντικές αποστολές, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Αναρωτήσου: Ωφελήθηκες;

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής, έξω από ΝΑΤΟ - ΕΕ!

Σ' αυτές τις συνθήκες έχει μεγάλη σημασία η ενίσχυση της πάλης ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την επιστροφή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από το εξωτερικό, το ξήλωμα των αμερικάνικων βάσεων. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία δουλειά στον Περσικό Κόλπο, στην Αφρική, σε καμία αποστολή εκτός συνόρων», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΚΝΕ καλώντας στις παραστάσεις διαμαρτυρίας της Πέμπτης.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία ξαναβγάζει το «Ορούτς Ρέις» στα ανοιχτά της Κύπρου

Νέα NAVTEX για έρευνες με το σεισμογραφικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» στα ανοιχτά της Κύπρου εξέδωσε η Τουρκία, που κλιμακώνει τις προκλήσεις και με αυτόν τον τρόπο, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση την ετοιμότητά της να παζαρέψει σε όλα τα ανοιχτά «μέτωπα». Η NAVTEX που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας αφορά έρευνες μέχρι και τις 21 Δεκέμβρη.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «την υφαλοκρηπίδα μας την καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ, την προστατεύουμε καλά» και αναφερόμενος στην ΑΟΖ, είπε ότι όπως έγινε στη Μαύρη Θάλασσα «και στη Μεσόγειο μπορούμε επίσης να το δηλώσουμε», αλλά «η ΑΟΖ δεν έχει δηλωθεί επειδή δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη στο θέμα του ψαρέματος στη Μεσόγειο αυτήν τη στιγμή, αλλά μπορεί να υπάρξει. Δεν υπάρχουν εμπόδια ενώπιόν μας εδώ, αλλά δεν είναι σωστή η αντίληψη ότι "δεν μπορεί να προστατευτεί ο υποθαλάσσιος πλούτος ή υφαλοκρηπίδα αν δεν κηρυχθεί ΑΟΖ"».

Από την πλευρά των Βρυξελλών, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο έσπευσε να επιβεβαιώσει το εν εξελίξει παζάρι της ΕΕ με την Αγκυρα, αφού σχολιάζοντας τις νέες τουρκικές προκλήσεις επανέλαβε ότι «εναπόκειται στους ηγέτες της ΕΕ και των κρατών - μελών να προχωρήσουν σε μια συγκεκριμένη αξιολόγηση». Πρόσθεσε ότι «τα κράτη - μέλη συζητούν αυτά τα θέματα τακτικά σε διαφορετικά επίπεδα», ενώ ενόψει και της επόμενης συνεδρίασης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ (18 Οκτώβρη) υπογράμμισε ότι στην ΕΕ «ενδιαφερόμαστε για μια εποικοδομητική συνεργασία» με την Τουρκία, τονίζοντας και το πόσο «είναι σημαντική» η διατήρηση της «αποκλιμάκωσης» και αυτή «να καταστεί πιο βιώσιμη». Κατέληξε δε ότι «η συμπεριφορά και οι ενέργειές της απέναντι στην ΕΕ και τα κράτη - μέλη της θα παραμείνει εποικοδομητική, όχι μονομερής, και βασισμένη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», αλλά και ότι ΕΕ και κράτη - μέλη παρακολουθούν και «αν χρειαστεί θα συζητήσουν ξανά το γενικότερο θέμα των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου επιβεβαίωσε πως η Αγκελα Μέρκελ θα βρεθεί στις 16 Οκτώβρη στην Αγκυρα, μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Ταγίπ Ερντογάν. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στους διαχρονικούς δεσμούς των δύο χωρών λόγω των πολιτών τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία και λειτουργούν «ως γέφυρα», στη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας, αλλά και στη «μεγάλη συνεισφορά» της χώρας στο Μεταναστευτικό, την οποία - είπε - αναγνωρίζουν όλοι στην Ευρώπη. Συμπλήρωσε δε ότι πάγια θέση του Βερολίνου είναι η απευθείας επικοινωνία ώστε να εκφράζεται και η κριτική, όπου υπάρχουν διαφορές.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ρόιτερς μετέδωσε ότι η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη τύπου «F-16» της αμερικανικής «Lockheed Martin» και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων πολεμικών αεροσκαφών της.

Ανυπόστατος εφησυχασμός από την κυβέρνηση

Με φόντο τα παραπάνω, κληθείς χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, ότι ενδεχομένως η Τουρκία να ανακηρύξει μόνη της ΑΟΖ και στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι «δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία, σε πείσμα του ό,τι ισχύει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο για το Διεθνές Δίκαιο και για το Δίκαιο της Θάλασσας, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τέτοιου είδους καταστάσεις». Θύμισε το «απολύτως ανυπόστατο και παράνομο Σύμφωνο που έχει υπογράψει με τη Λιβύη», προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «επιμένει σε αυτά που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο» και πως παραμένει «πάντοτε σε εγρήγορση και ενισχύοντας την αποτρεπτική της ικανότητα σε όλα τα επίπεδα», παραπέμποντας και στην πρόσφατη Συμφωνία με τη Γαλλία, καλλιεργώντας εφησυχασμό και αυταπάτες στον λαό για την ασφάλεια που τάχα του παρέχουν οι κολεγιές του κεφαλαίου.

Ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες, ερωτηθείς εάν στο μεσοδιάστημα ο πρωθυπουργός θα κάνει έναν κύκλο ενημέρωσης ομολόγων του και αν θα φέρει το συγκεκριμένο θέμα στις εργασίες της Συνόδου, ο Οικονόμου απάντησε γενικόλογα ότι «ο πρωθυπουργός συνεχώς συνομιλεί με ξένους ηγέτες για διάφορα ζητήματα. Τα ζητήματα που αφορούν τη γειτονιά μας πάντοτε έχουν ρόλο στη συζήτηση αυτή».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Πολύμορφη δραστηριότητα ενάντια στην εμπλοκή

Την Πέμπτη στις 6.30 μ.μ. καλλιτεχνικό δρώμενο στην πλατεία Θησείου

Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, στο πλαίσιο των πολύμορφων δραστηριοτήτων κατά της εμπλοκής της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, διοργανώνει καλλιτεχνικό δρώμενο την Πέμπτη 14 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Θησείου.

Παράλληλα η Επιτροπή ξεδιπλώνει το επόμενο διάστημα μια πλούσια δράση σε διάφορες γειτονιές της Αττικής, με μαζικές εξορμήσεις, πικετοφορίες και συγκεντρώσεις. Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί οι εξής δρασεις:

-- Σήμερα Τρίτη στην Καλλιθέα στις 8 π.μ. στον σταθμό του Ηλεκτρικού, στον Ταύρο επίσης στις 8 π.μ. στον σταθμό του Ηλεκτρικού, στον Αγιο Δημήτριο (Μπραχάμι) στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη, στο Ελληνικό στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Σουρμένων.

-- Την Πέμπτη 14 Οκτώβρη στη Νίκαια στις 12.30 μ.μ. στον σταθμό του Μετρό στην πλατεία Αγίου Νικολάου, στην Αγία Παρασκευή στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Παρασκευής, στο Ιλιον στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία (πλατεία Γ. Γεννηματά), στο Χαλάνδρι στις 6 μ.μ. στην πλατεία Χαλανδρίου.

ΕΕΔΥΕ
Προσυνεδριακές συσκέψεις για το 19ο Συνέδριο

Προσυνεδριακές συσκέψεις για το 19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, που θα γίνει στις 30 Οκτώβρη στη Νίκαια, διοργανώνουν το επόμενο διάστημα Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα προγραμματίζονται:

Στην Αττική:Τετάρτη 13 Οκτώβρη: Ηλιούπολη, 2ο Διαμέρισμα, Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Κορυδαλλός και Ελευσίνα. Σάββατο 16 Οκτώβρη: Νέο Ηράκλειο, Νίκαια στις 5.30 μ.μ., στο χώρο του αίθριου Μενεμένης 50 (μεταξύ ΚΕΠ και Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας). Τετάρτη 20 Οκτώβρη: Πειραιάς στις 19.00 στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ

Στην υπόλοιπη Ελλάδα:Τρίτη 12 Οκτώβρη: Ηλεία, Καβάλα, βόρειες συνοικίες Θεσσαλονίκης και Κεφαλονιά. Τετάρτη 13 Οκτώβρη: Χανιά και Βόλος. Παρασκευή 15 Οκτώβρη: Πτολεμαΐδα, Ζάκυνθος και Κομοτηνή. Σάββατο 16 Οκτώβρη: Μεσσηνία και Ρόδος. Κυριακή 17 Οκτώβρη: Αργολίδα, Πάτρα Αρκαδία και Σάμος. Δευτέρα 18 Οκτώβρη: Κοζάνη. Τρίτη 19 Οκτώβρη: Ηράκλειο,Τρίκαλα και Καρδίτσα. Τετάρτη 20 Οκτώβρη: Πρέβεζα. Πέμπτη 21 Οκτώβρη: Λάρισα. Σάββατο 23 Οκτώβρη: ΕΔΥΕΘ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ