ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ
Οργανωμένη δράση των ναζιστικών μορφωμάτων με στόχευση στη νεολαία

Νέα στοιχεία συνεχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με τον ναζιστικό χαρακτήρα και την οργάνωση των ταγμάτων εφόδου που πραγματοποίησαν τις δολοφονικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη, σε μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ την Κυριακή, στην πλατεία Ελευθερίας στην Ηλιούπολη, και στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης μέσα στην προηγούμενη βδομάδα.

Μάλιστα, τα στοιχεία ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες αποδείξεις ότι οι φασιστικές αυτές επιθέσεις δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «μεμονωμένα γεγονότα», όπως έσπευσαν να τα χαρακτηρίσουν κυβερνητικοί παράγοντες, δημοσιογραφικοί και άλλοι κύκλοι, αλλά οργανωμένο σχέδιο για το χτύπημα του οργανωμένου κινήματος και των διεκδικήσεών του, του μαθητικού, του φοιτητικού και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, όπως και του πιο πρωτοπόρου τμήματος, των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Μετά τον 30χρονο που παραδόθηκε στην αστυνομία, οι αρχές διέρρεαν χτες πως έχουν ταυτοποιήσει άλλους τρεις ακόμα δράστες της επίθεσης της Κυριακής (20, 26 και 29 ετών).

Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για γνωστά στην αστυνομία εγκληματικά στοιχεία, με βεβαρημένο ιστορικό, που δεν περιορίζεται σε εγκλήματα που έχουν να κάνουν μόνο με την εγκληματική δράση των φασιστικών μορφωμάτων αλλά και υποθέσεις ναρκωτικών, οπαδικής βίας κ.τ.λ.

Καλύπτοντας το κενό των ναζί της Χρυσής Αυγής

Κέλτικοι σταυροί, υπογραφές των SS και άλλα ναζιστικά σύμβολα
Κέλτικοι σταυροί, υπογραφές των SS και άλλα ναζιστικά σύμβολα
Ενας από αυτούς, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι μέλος της φασιστικής οργάνωσης «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης» (ΕΝΕΘ), και συσχετίζεται με τις δολοφονικές επιθέσεις των φασιστοειδών στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Πρόκειται για μια οργάνωση φασιστοειδών που ιδρύθηκε το 2016, με κοινή δράση αρχικά με το φασιστικό μόρφωμα «Ιερός Λόχος 2012», με στόχευση να δράσει αποκλειστικά σε τμήματα της νεολαίας, ιδιαίτερα μαθητές. Μετά από περίοδο αδράνειας επανενεργοποιήθηκε το 2019. Σύμφωνα με συνέντευξη μέλους της ΕΝΕΘ, που αυτοαποκαλείται «Ιέρακας», σε γνωστή ιστοσελίδα του φασιστικού χώρου στις αρχές Μάρτη του 2021, τα μέλη της ομάδας δηλώνουν «εθνικοσοσιαλιστές, άλλοι εθνικιστές, κάποιοι άλλοι απλά πατριώτες», και σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αποτελούν «παιδιά» που δεν κάνανε πίσω μετά την καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Ο ίδιος αποκαλύπτει μάλιστα και πως η ομάδα στήθηκε «κάτω από την επήρεια ενός ατόμου που βάλθηκε να μας οργανώσει», ενώ προσθέτει πως καθοδηγείται από «δύο οδηγούς», τον «Γιώργο» και τον «Μάνο» που κατευθύνουν και «εμψυχώνουν» τη δράση της, αποτυπώνοντας έτσι τη δομή και την ιεραρχία στη ναζιστική οργάνωση.

Η φασιστική αυτή ομάδα, που καλούσε σε συμμετοχή σε συγκέντρωση στο Εφετείο, μαζί με τη ΧΑ και το ναζιστικό μόρφωμα του χρυσαυγίτη Λαγού τον Οκτώβρη του 2020, όταν ολοκληρωνόταν η δίκη της ναζιστικής ΧΑ, δρα κυρίως στη Θεσσαλονίκη, ενώ μέλη της φέρεται να βρέθηκαν στον Εβρο κατά τη διάρκεια των γεγονότων στις Καστανιές, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου είχαν μεταβεί φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες «κρούσης» ακόμα και από το εξωτερικό.

Στις φωτογραφίες, στα πανό και τις αφίσες της φιγουράρουν γνωστά φασιστικά σύμβολα, όπως ο κέλτικος σταυρός, ενώ η σελίδα που αναπαράγει τη δράση των αυτοαποκαλούμενων «αυτόνομων εθνικοσοσιαλιστών» και συχνά των συγκεκριμένων, συμπληρώνει ανυπόγραφη ανακοίνωση σχετικά με τις φασιστικές επιθέσεις στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης - στις οποίες συμμετείχαν μέλη της ΕΝΕΘ - με αφίσες με τα σύμβολα των Ες-Ες και κάλεσμα για ουσιαστικά επανάληψη των επιθέσεων, για να «ελευθερωθούν τα σχολεία από το δηλητήριο του μαρξισμού».

Ανάμεσα στις «δράσεις» των φασιστών περιλαμβάνονται και «παρουσίες» σε γειτονιές της πόλης με σκοπό «να κρατηθούν καθαρές οι περιοχές». Τα φασιστοειδή το προηγούμενο διάστημα φαίνεται να συνηθίζουν να βγαίνουν από τις τρύπες τους τα βράδια, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και με εξοπλισμό. Οταν δημοσιοποιήθηκε η συνέντευξη, το μέλος σημείωνε πως «δεν έχουμε ακόμα τη δύναμη να πραγματοποιούμε δικές μας ανοιχτές πορείες, αλλά δίνουμε το "παρών" σε όλες αυτές που βρίσκουν τόπο στην πόλη μας». Η ομάδα των φασιστοειδών εμφανίζεται στη συνέχεια σε συγκεντρώσεις αντιεμβολιαστών και κατά της χρήσης της μάσκας σε σχολεία, ενώ εμφανίζεται σε βίντεο όπου επιτίθεται φραστικά σε δημοσιογραφικό συνεργείο τον Σεπτέμβρη του 2020.

Μάλιστα, το φασιστικό μόρφωμα διατηρεί επαφές με άλλες ομάδες και οργανώσεις φασιστοειδών, όπως η «ΚΙΝΗΜΑ» στη Θεσσαλονίκη, η «Propatria» στην Αθήνα και η «DEFEND KATERINI», ενώ φέρεται να διατηρεί επαφές με ομάδες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, που «δεν έχουν τον αριθμό σε άτομα για να βγουν στην επιφάνεια αλλά βοηθούν με κάθε τρόπο». Μία από αυτές φέρεται να είναι η «Εθνικιστική Νεολαία Πέλλας», που σε ανάρτησή της, με την ίδια εικόνα όπλου που χρησιμοποιεί η ΕΝΕΘ, έχει λεζάντα «μήπως πρέπει να βγούνε τα όπλα σιγά σιγά».

Τα θρασύδειλα φασιστοειδή δεν κρύβουν και τους στόχους τους ευελπιστώντας «στη δημιουργία ενός ζωτικού χώρου, το οποίο θα λειτουργεί σαν στέκι». Η προκλητική ανοχή της αστυνομίας, σε συνδυασμό με το «ξέπλυμα» της κυβέρνησης και των αστικών επιτελείων στη δράση των φασιστών όλο το τελευταίο διάστημα, έχει δώσει «αέρα στα πανιά» τέτοιων ναζιστικών μορφωμάτων, σε σημείο που σεσημασμένα μέλη τους επιτέθηκαν χωρίς να καλύπτουν τα πρόσωπά τους, μέρα μεσημέρι, μπροστά σε δεκάδες κατοίκους της περιοχής.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ο φασισμός δεν θα πεθάνει μόνος! Τσάκισέ τον!
  • Πολιτική συγκέντρωση το ερχόμενο Σάββατο στην πλατεία Τερψιθέας

Οι Οργανώσεις Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προετοιμάζουν μαζική πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 9 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη, με σύνθημα: «Ο φασισμός δεν θα πεθάνει μόνος! Τσάκισέ τον! Με οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα! Με δυνατό ΚΚΕ!» και ομιλητή τον Θανάση Σγούρο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Επιπλέον, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Κεντρική Μακεδονία σχεδιάζουν πλούσια δραστηριότητα και πλατύ πολιτικό άνοιγμα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ οι Οργανώσεις της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης στολίζουν τα πανεπιστήμια με πανό και αφίσες ενάντια στο φασισμό.

Συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες:

Η ΤΟ του Δήμου Θεσσαλονίκης σήμερα Τετάρτη οργανώνει μαζική παρέμβαση - εξόρμηση στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Επίσης, την Παρασκευή 8/10, στις 7.30 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση. Τέλος η ΟΒ Μαθητών Λυκείου Ανω Τούμπας οργανώνει εξόρμηση στις γειτονιές της Ανω Τούμπας.

Την Παρασκευή 8/10, στις 9 μ.μ. προγραμματίζεται προβολή του ντοκιμαντέρ για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα «Δεν ξεχνάμε...»:

-- Από την ΤΟ ΣΘΕ - ΓΕΩΤΕΧΝΩΝ, ΠΑΜΑΚ, ΔΙΠΑΕ στο κινηματοθέατρο των εστιών.

-- Από την ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΝΟΠΕ, ΥΓΕΙΑΣ, ΦΛΣ στο αίθριο του Πολυτεχνείου.

Το Σάββατο 9/10, στις 11 π.μ., η Γυμνασιακή ΟΒ Καλαμαριάς οργανώνει δραστηριότητα με τίτλο «Τραγουδάμε ενάντια στον φασισμό».

Την Κυριακή 10/10:

-- Στις 6 μ.μ., η Εδαφική ΟΒ Καλαμαριάς οργανώνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Η Δίκη της Χρυσής Αυγής. Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της εγκληματικής - ναζιστικής οργάνωσης».

Στις 7 μ.μ., η ΟΒ Λυκείων της Καλαμαριάς διοργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα «Δεν ξεχνάμε...».

Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Εργατικού διοργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα «Δεν ξεχνάμε...» στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

Επίσης, στις 6-7/10 οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Γιαννιτσά, στην Εδεσσα, στη Σκύδρα προγραμματίζουν μαζικές παρεμβάσεις ενημέρωσης του λαού.

Η ΤΟ Σερρών διοργανώνει την Πέμπτη 7/10 προβολή του ντοκιμαντέρ για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα «Δεν ξεχνάμε...».

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Κιλκίς διοργανώνουν το Σάββατο 9/10 προβολή του ντοκιμαντέρ για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα «Δεν ξεχνάμε...».

Ποινική δίωξη

Στις 19 Οκτώβρη αναμένεται να δικαστεί ο 30χρονος κατηγορούμενος για συμμετοχή στη δολοφονική επίθεση των φασιστοειδών εναντίον μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ την Κυριακή στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Ελευθερίας.

Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, ενώπιον του οποίου παραπέμφθηκε να δικαστεί και οδηγήθηκε χτες ο 30χρονος, ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης λόγω απουσίας μαρτύρων και ήρε την κράτησή του.

Προηγουμένως η εισαγγελέας τού απήγγειλε ποινική δίωξη με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή.

Συνελήφθη το βράδυ την Δευτέρας, όταν συνοδευόμενος από τον συνήγορό του πήγε στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και παραδόθηκε, αφού πρώτα είχε ταυτοποιηθεί με φωτογραφικό υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Κατά την πάγια τακτική των φασιστοειδών ο 30χρονος έσπευσε να αποποιηθεί κάθε σχέση με ακροδεξιές ομάδες, καθώς σύμφωνα με τον δικηγόρο του ισχυρίζεται ότι «δεν ανήκω σε καμία πολιτική οργάνωση. Δεν έχω απολύτως καμία σχέση με ακροδεξιές οργανώσεις. Στο σημείο βρέθηκα επειδή εργάζομαι σε ένα καφέ στην πλατεία».

Στο αυτόφωρο ο φασίστας στο Νέο Ηράκλειο

Στο μεταξύ, στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο οδηγείται σήμερα ο 30χρονος ναζιστής Μάριος Παπαδιονυσίου, που συνελήφθη στα Ανω Λιόσια για τη δολοφονική επίθεση ταγμάτων εφόδου σε βάρος μελών της ΚΕΕΡΦΑ στην πλατεία Νέου Ηρακλείου. Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για τέσσερα πλημμελήματα (διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, οπλοκατοχή). Ο 30χρονος, που είχε αρχηγικό ρόλο στη δολοφονική επίθεση, είναι γνωστό μέλος της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, με ναζιστικά τατουάζ, και το τελευταίο χρονικό διάστημα δραστηριοποιείται στην εθνικιστική - φασιστική οργάνωση «Propatria».

Απαράδεκτοι συμψηφισμοί από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης

Μετά το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ευόσμου - Κορδελιού, και το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Παύλου Μελά, τη Δευτέρα, καταδίκασε τη δολοφονική επίθεση των φασιστοειδών, ναζιστικών ομάδων που επιτέθηκαν με καδρόνια, βόμβες μολότοφ, μαχαίρια κ.ά. ενάντια σε μαθητές, φοιτητές, μέλη σωματείων και φορέων στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Υιοθετώντας το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταδίκασαν «τον φασισμό και τον ναζισμό, τις εγκληματικές πρακτικές τους απέναντι στη νεολαία και τον λαό».

Κι ενώ το ένα Δημοτικό Συμβούλιο μετά το άλλο καταδικάζουν ξεκάθαρα τη δολοφονική επίθεση των φασιστοειδών, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, στοιχισμένη και πάλι στην κυβερνητική γραμμή, επιχειρεί συμψηφισμούς και εξισώσεις.

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, ένα ψήφισμα στο πνεύμα απαράδεκτων δηλώσεων του δημάρχου Κ. Ζέρβα, που μιλούσε για «ομάδες ένθεν κακείθεν που λύνουν τις διαφορές τους στα σχολεία», εξισώνοντας τη δράση επώνυμων φοιτητικών συλλόγων με τη δράση κουκουλοφόρων εγκληματιών που επιτέθηκαν με ξύλα, καδρόνια, (θανατηφόρα) τέιζερ, μολότοφ κατά φοιτητών, μαθητών, γονέων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», τονίζοντας για μια ακόμα φορά ότι το πρόβλημα με τον φασισμό δεν είναι μόνο «το μαχαίρι» αλλά και η ανοχή (για οποιονδήποτε μικροκομματικό λόγο) απέναντί του, καταψήφισε το σχέδιο ψηφίσματος της διοίκησης και στήριξε το ψήφισμα που η ίδια κατέθεσε από τις 29/9, ενώ ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο προγραμματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο μεταξύ, και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου πρόταση ψηφίσματος καταδίκης, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, της εγκληματικής δράσης φασιστικών ομάδων/συμμοριών στη Δυτική Θεσσαλονίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ