ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Μαχητική απάντηση στη μετατροπή της πόλης σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων

Μαχητική απάντηση στην πολιτική της ενεργής εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τη μετατροπή της Λάρισας σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων δόθηκε από την κινητοποίηση που οργάνωσαν χτες η Επιτροπή Ειρήνης, το Εργατικό Κέντρο και οι φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης, μπροστά και στην επικείμενη ανανέωση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ».

Στη συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Ταχυδρομείου, μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, Δήμητρα Παπαστεργίου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «στη Θεσσαλία τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα. Τα σχέδια είναι να εγκατασταθούν εδώ - μετά τα drones - τα GLOBAL HAWK, κατασκοπευτικά με πολλά οπλικά και πυραυλικά συστήματα. Γι' αυτόν τον λόγο και μας ήρθε ο Τοντ Γουόλτερς (ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων Ευρώπης ), γι' αυτόν τον λόγο κατέφθασε στην 110 ΠΜ κατασκευαστική εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων. Ηρθε για να διενεργήσει τεχνικό έλεγχο καταλληλότητας του αεροδρομίου προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής υποδομών. Εδώ, άλλωστε, γίνονται του κόσμου οι συνεκπαιδεύσεις Ελλήνων πιλότων με Αμερικανούς, Ισραηλινούς, Σκοπιανούς, οι δε μοίρες της 110 ΠΜ συμμετέχουν σε διάφορες πολυεθνικές ασκήσεις. Εδώ επίσης εδρεύει το Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (...) Στον γειτονικό μας Βόλο χιλιάδες ελικόπτερα και μονάδες στο Στεφανοβίκειο, το δε λιμάνι προορίζεται για αμερικανικός ναύσταθμος», τόνισε, θυμίζοντας τις συνεχείς παρεμβάσεις της Επιτροπής απέναντι στα σχέδια αυτά και σημειώνοντας: «Να λοιπόν γιατί οι Θεσσαλοί έχουμε πρόσθετο λόγο να ανησυχούμε και να αγωνιζόμαστε εναντίον των ΝΑΤΟικών σχεδίων. Οσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι βάσεις υπάρχουν για την ασφάλεια των λαών και για τη διατήρηση της ειρήνης, τα "έργα και οι ημέρες" τους στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αποκαλυπτικά».

Ο Γιώργος Τσούγκρας, εκ μέρους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, σχολίασε το επικίνδυνο παραμύθι που καλλιεργείται, «ότι μια τέτοια ανάπτυξη δυνάμεων στη χώρα θα φέρει και κανένα μεροκάματο» και επισήμανε ότι η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι στοιχείο της «ανάπτυξης» που τσακίζει τον λαό: «Είναι πια καθαρό πως η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, την ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων, δεν θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική αν δεν στόχευε ταυτόχρονα στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, τα κόμματα του ευρωατλαντισμού είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να υπηρετήσουν μέχρι τέλους τα συμφέροντα της τάξης τους, που για τα κέρδη στην ειρήνη τους ματώνουν τη λαϊκή οικογένεια με αντιλαϊκά μέτρα για την ανάκαμψη και στον πόλεμό τους οδηγούν τον λαό στο σφαγείο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους που έχουν να κάνουν ξανά με την κερδοφορία τους».

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως «Δε σας θέλει ο λαός, πάρτε τις βάσεις σας και μπρος» και «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». Με το τέλος της κινητοποίησης, οι μαζικοί φορείς τόνισαν πως τις επόμενες μέρες πρέπει να ενταθεί το άνοιγμα στον λαό της πόλης, προκειμένου να βρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντίσταση η ανανέωση της Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις.

ΕΕΔΥΕ
Ο λαός έχει τη δύναμη να τους χαλάσει τα σχέδια

Ανακοίνωση για την ελληνογαλλική Συμφωνία

Την κυβέρνηση της ΝΔ, που με την υπογραφή της νέας ελληνογαλλικής συμφωνίας πηγαίνει ακόμη ένα βήμα παραπέρα την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συνεχίζοντας στον δρόμο που έστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Σημειώνει συγκεκριμένα:

«Η ελληνογαλλική συμφωνία που υπογράφηκε δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, με την ανακοπή της τουρκικής επιθετικότητας, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση να πείσει τον λαό. Αντίθετα, αποκαλύπτεται πως έχει να κάνει με την προσπάθεια για την παραπέρα στρατιωτική αυτονόμηση της ΕΕ, την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων, στο πλαίσιο των γενικότερων ιμπεριαλιστικών αναδιατάξεων έπειτα από τη συμφωνία μεταξύ Αυστραλίας - ΗΠΑ - Βρετανίας (AUKUS), την προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της ΕΕ να αναπτύξει περαιτέρω την ικανότητά της να παρεμβαίνει όπου Γης προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ). Πηγαίνει χέρι χέρι με τους πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με το νέο δόγμα "ΝΑΤΟ 2030", που επιχειρεί να καταστήσει τη λυκοσυμμαχία σε παγκόσμιο χωροφύλακα.

Γίνεται φανερό πως μέσω της ελληνογαλλικής συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για νέες αποστολές εκτός συνόρων, για κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές σε μια σειρά από ζώνες που βράζουν από την ένταση των ανταγωνισμών του κεφαλαίου, όπως άλλωστε προβλέπει ρητά το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας, από τη Ζώνη του Σαχέλ στην Υποσαχάρια Αφρική έως τις παρυφές του Ινδο-Ειρηνικού. Η χώρα μας καλείται να συμμετάσχει στη στρατιωτική αποστολή στο Μάλι με στρατιωτικές δυνάμεις, στο πλευρό των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σηματοδοτεί νέους, ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για τον λαό μας η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να βάλει πλάτη στην ευρωενωσιακή αποστολή "Agenor", δηλαδή στη στρατιωτική συνιστώσα της "Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επίγνωσης της Θαλάσσιας Κατάστασης στα Στενά του Ορμούζ" (EMASOH), που "στοχεύει" στο Ιράν και στην αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στην περιοχή».

Η ΕΕΔΥΕ τονίζει ότι αποτελεί πρόκληση «την ώρα που σπάει κόκαλα η υποχρηματοδότηση στην Υγεία εν μέσω πανδημίας, στην Παιδεία, στην αποκατάσταση των πυρόπληκτων (...) η κυβέρνηση να προχωρά στην αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων, δαπανώντας υπέρογκα ποσά. Πολύ περισσότερο (...) ότι οι εξοπλισμοί αυτοί που πληρώνει κυριολεκτικά με τον ιδρώτα και το αίμα του ο ελληνικός λαός, προορίζονται για τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αφού με την αγορά τους οι μεγαλύτερες μονάδες, οι φρεγάτες, σχεδιάζεται να αποδεσμευτούν από το Αιγαίο, για να αναπτυχθούν χιλιάδες μίλια μακριά από τις ελληνικές θάλασσες, προκειμένου η Ελλάδα να παίξει ρόλο τοποτηρητή στην ευρύτερη περιοχή.

Φανερώνεται πως το βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας δεν περνά μόνο μέσα από τη συμφωνία σε νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την αγορά εξοπλισμών, την ενίσχυση των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών, αλλά περιλαμβάνει και τη χρήση προκαθορισμένων θαλάσσιων λιμένων και αερολιμένων, δηλαδή πολιτικών υποδομών, για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, μετατρέποντας τη χώρα μας σε πολεμικό προγεφύρωμα και τον λαό σε στόχο αντιποίνων.

Ολα τα παραπάνω έρχονται να κουμπώσουν με την επικίνδυνη επικείμενη πενταετή ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, φανερώνοντας τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της θέση στην ευρύτερη περιοχή, μπλέκοντας όλο και περισσότερο στο κουβάρι των οξύτατων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αναλαμβάνοντας διαρκώς ολοένα και πιο επιθετικές πρωτοβουλίες για λογαριασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Τονίζει στη συνέχεια ότι μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις «απαιτείται ετοιμότητα και επαγρύπνηση, οργάνωση της λαϊκής πάλης ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής. Να πέσουν στο κενό ο εφησυχασμός, οι τυμπανοκρουσίες και οι πανηγυρισμοί στους οποίους σκόπιμα επιδίδεται η κυβέρνηση με τις ευλογίες και των άλλων αστικών κομμάτων προκειμένου να σύρουν τον λαό πίσω από το άρμα των ευρωατλαντικών επιδιώξεων και σχεδιασμών». Υπογραμμίζει πως ο λαός έχει τη δύναμη να τους χαλάσει τα σχέδια δυναμώνοντας τον αγώνα για το κλείσιμο των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών, για την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό, για την απεμπλοκή από τους ευρωατλαντικούς πολεμικούς σχεδιασμούς.

Νέα προκλητική τουρκική NAVTEX για έρευνες

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία, καθώς χτες εξέδωσε νέα NAVTEX δεσμεύοντας περιοχή που περικλείει το Καστελόριζο και εκτείνεται μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, για έρευνες που θα κάνει το σκάφος «Yunus S» μέχρι και τις 9 Οκτώβρη. Σημειωτέον, μέχρι τις 8 Οκτώβρη θα κινείται στην ίδια περιοχή και το ερευνητικό σκάφος «Bilim 2», για το οποίο έχει δεσμευτεί μεγαλύτερη περιοχή, που αφορά και τμήματα της ελληνικής ΑΟΖ, σε περιοχή ευθύνης για την οποία αρμόδιος να εκδίδει NAVTEX είναι ο υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου.

Οπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, «τo τoυρκικό Ναυτικό, ένα από τα ισχυρότερα της περιοχής, υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στη Γαλάζια Πατρίδα, κυματίζει τη σημαία μας από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι και τον Ινδικό Ωκεανό και συμβάλλει στην περιφερειακή παγκόσμια ειρήνη». Ο δε υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είπε ότι από τις μέχρι τώρα έρευνες «δεν βρήκαμε τίποτα, αλλά θα συνεχίσουμε» και, αναφερόμενος στα κοιτάσματα της Μαύρης Θάλασσας, ισχυρίστηκε ότι «μπορούν να καλύψουν το 1/3 των ετήσιων εγχώριων αναγκών της Τουρκίας». Για την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσε ότι έγιναν 8 γεωτρήσεις μέσα σε 2 - 3 χρόνια «και δεν μπορέσαμε να ανακαλύψουμε κάτι απτό. Βρήκαμε κάποια σημάδια, αλλά δεν ήταν οικονομικά. Οι σεισμικές μας μελέτες συνεχίζονται. Φυσικά, με την ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα επικεντρωθήκαμε σε εκείνη την πλευρά, λόγω της έντασης του επιχειρηματικού σχεδίου εκεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παραμελήσαμε την Μεσόγειο και δεν θα μπούμε ξανά εκεί», καταλήγοντας ότι «θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας στις περιοχές της δικής μας θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Στο μεταξύ ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, επανήλθε στη δυσαρέσκεια που προκαλεί στην Αγκυρα η στάση των ΗΠΑ σε μια σειρά ζητήματα, όπως η στήριξη σε κουρδικές οργανώσεις που η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές», και υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την εθνική ασφάλειά της. Ολα αυτά ενώ χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι (βλέπε και σχετικό θέμα), όπου συζήτησαν για τη διμερή συνεργασία σε μια σειρά τομείς, μεταξύ τους και στην Ενέργεια, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες σε πολλά πεδία, οι οποίες όμως μπορούν να συζητηθούν.

  • Χτες, στο μεταξύ, εν μέσω πανηγυρισμών της ντόπιας αστικής τάξης για την προχτεσινή Συμφωνία με τη Γαλλία σημειώθηκαν 2 εμπλοκές στο Αιγαίο, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη που παραβίασαν 40 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ