ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /24
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- Την Τρίτη 5 Οκτώβρη η μεγάλη σύσκεψη των συνδικάτων στην Αθήνα για την οργάνωση της κοινής δράσης

-- Αυτοαπασχολούμενοι, ΕΒΕ και βιοπαλαιστές αγρότες: Στη μάχη για την επιβίωση, για μέτρα ανακούφισης, κόντρα στην πολιτική που τους τσακίζει

-- Σε εξέλιξη αρχαιρεσίες και απολογιστικές συνελεύσεις σε Εργατικά Κέντρα και σωματεία


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Προετοιμάζουν τη μεγάλη σύσκεψη στις 5 Οκτώβρη

Πλατύ κάλεσμα οργάνωσης της πάλης για τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων, για να αποκρουστούν τα αντεργατικά μέτρα

Νέες αποφάσεις Ομοσπονδιών και Σωματείων προστίθενται καθημερινά στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συντονίζουν τη δράση τους, με πρώτο βήμα τη μεγάλη σύσκεψη της ερχόμενης Τρίτης 5 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο Σπόρτιγκ, για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής, για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη και να βρεθεί στο προσκήνιο η διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τα δεκάδες σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που ήδη έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στη σύσκεψη, απευθύνουν κάλεσμα σε ακόμα περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις επιχειρήσεων και κλάδων, φτάνοντας πλατιά με το κάλεσμα συμμετοχής ώστε να αγκαλιαστεί η πρωτοβουλία αυτή από εκατοντάδες συνδικαλιστές, για να μη μείνει κανένας χώρος δουλειάς έξω από τον μεγάλο αγώνα που θα δοθεί το επόμενο διάστημα.

«Η μεγάλη μάχη που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, με αποκορύφωμα τη μεγάλη απεργία που οργάνωσαν εκατοντάδες συνδικάτα στις 10 Ιούνη, αλλά και οι αγώνες των υγειονομικών και όλου του λαού για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας, των μαθητών και των φοιτητών ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και οι δεκάδες κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δράσης μας», τονίζουν τα συνδικάτα που πήραν την πρωτοβουλία για το κοινό κάλεσμα συντονισμού και δράσης.


Και όπως σημειώνουν:

«Δεν δεχόμαστε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, την εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας:

  • Να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, με εξαντλητικές βάρδιες, επτά μέρες τη βδομάδα χωρίς ξεκούραση, να δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες με την τηλεργασία.
  • Να δουλεύουμε χωρίς ΣΣΕ, με μισθούς των 400 ευρώ και 500 ευρώ, με απλήρωτες υπερωρίες.
  • Να μετράμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους από τον κορονοϊό, αφού ο λαός μας παραμένει απροστάτευτος από την πανδημία και το δημόσιο σύστημα Υγείας σμπαραλιασμένο με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Το εισόδημά μας να εξαντλείται το πρώτο δεκαήμερο του μήνα αφού τα ενοίκια, τα τιμολόγια του νερού, του ηλεκτρικού, του τηλεφώνου και του internet, τα εισιτήρια των συγκοινωνιών, το ψωμί, το γάλα και όλα τα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης είναι πανάκριβα, την ίδια στιγμή που οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες βουλιάζουν στα χρέη.
  • Τα παιδιά μας να είναι καταδικασμένα στην αμορφωσιά, σε ένα σχολείο που μετατρέπεται και αυτό σε δυσβάσταχτο κόστος για τις φτωχές οικογένειες».
Δεν θα επιτρέψουμε το εργοδοτικό ξεσάλωμα

«Ο νόμος 4808/2021 που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνη έρχεται να δώσει συνέχεια και να απογειώσει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, έρχεται να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της πάλης των συνδικάτων, με κορυφαία την κατάργηση του 8ωρου!», υπογραμμίζουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οι πρόσφατες αντεργατικές διατάξεις, όπως επισημαίνουν, «λειτουργούν μαζί με άλλους αντιλαϊκούς νόμους όπως τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ) που καταργεί τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις και επιβάλλει τον κατώτερο μισθό με υπουργική απόφαση διατηρώντας τον από το 2012 σε άθλια επίπεδα, υπονομεύει τις κλαδικές ΣΣΕ οι οποίες γίνονται υποχρεωτικές μόνο με απόφαση υπουργού, έχει παγώσει τις τριετίες, έχει καταργήσει την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης».

Την ίδια στιγμή, «οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι τρίβουν τα χέρια τους αφού εξασφαλίζουν νέες τεράστιες χρηματοδοτήσεις από το "Ταμείο Ανάκαμψης", νέες απαλλαγές από εισφορές και φόρους, νέα προνόμια και νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, στην Παιδεία, στο περιβάλλον, στην Ενέργεια αποκομίζοντας τεράστια κέρδη».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το κάλεσμα στις διατάξεις του αντεργατικού νόμου, που στοχεύουν τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, σημειώνοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν το κίνημα στο γύψο. Δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας στα συνδικάτα με το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων, τον αυταρχικό περιορισμό της λειτουργίας τους, τις διώξεις σε αγωνιστές εργαζόμενους».

«Αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως σύγχρονους σκλάβους, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς, χωρίς ωράριο και την ίδια στιγμή επιχειρούν να βγάλουν εκτός νόμου το δικαίωμά μας να απεργούμε, να διαμαρτυρόμαστε, να διαδηλώνουμε, να οργανωνόμαστε σε σωματεία και να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες εργασίας», σημειώνουν και καλούν σε «καθολική καταδίκη και απειθαρχία στις αντεργατικές διατάξεις».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διεκδικούν:

Κατάργηση του νόμου - εκτρώματος Χατζηδάκη. Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του ν. Βρούτση - Αχτσιόγλου ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Οχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους.

Καλούν τα Συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες σε καθολική καταδίκη και απειθαρχία στις αντεργατικές διατάξεις.

Οι υπογραφές μέχρι σήμερα

Το κάλεσμα μέχρι στιγμής υπογράφουν:

Τα Εργατικά Κέντρα Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και Πειραιά.

Οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων Ελλάδας, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Συνταξιούχων ΙΚΑ (ΟΣΙΚΑ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ), Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Αττικής, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων», Οικοδόμων Αθήνας, Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Ν. Αττικής, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Υπαλλήλων Δήμου Περάματος, Μετάλλου Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Τύπου και Χάρτου, Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Εργαζομένων «Forthnet - Netmed», Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, ΟΤΑ Αττικής, Εργαζομένων «Tasty Foods», Εργαζομένων «ΦΑΓΕ», Εργαζομένων «EMFI» (ΕΒΓΑ), Εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), Εργαζομένων στην Επιχείρηση «Cosmote - e-Value» Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Ν. Αττικής, Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας, Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Αττικής, Χρηματοπιστωτικού Αττικής, Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, Εργαζομένων στη «Μέλλον», Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Εργαζομένων στη «First Data», Γυμναστών και Προπονητών Ν. Αττικής, Φαρμάκου - Καλλυντικού Ν. Αττικής, Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Ελαιουργοσαπουνοποιείων και Προσωπικού Χημικής Βιομηχανίας Ν. Αττικής, Εργαζομένων Θεάματος - Ακροάματος Αττικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ), Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, Εργαζομένων «Athens Marriott», Εργαζομένων «Royal Olympic», Εργαζομένων «Zafolia», Εργαζομένων «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ» αεροδρομίου Αττικής, Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας, Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, Εργαζομένων στις «Κτιριακές Υποδομές», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, Ηλεκτροτεχνιτών Λαυρίου, Οικοδόμων Λαυρίου, Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ), Εργαζομένων στην «Vodafone - 360connect» και λοιπές θυγατρικές, Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», Εργαζομένων «Wind», Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», Ηλεκτρολόγων Αττικής, Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, ΕΛΜΕ Πειραιά, Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, Στ' ΕΛΜΕ Αθήνας, Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου - Δραπετσώνας «Ν. Πλουμπίδης», Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας, Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Ν. Αττικής, Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ