ΠΑΓΝΗ - ΚΡΗΤΗ |
Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Υγείας. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με την αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ, ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, απέρριψε το αίτημα για την ανάκληση της αναστολής εργασίας των περίπου 6.000 εργαζομένων, ενώ επανέλαβε ως «λύση» τη διεύρυνση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας στις δημόσιες μονάδες Υγείας, προσλαμβάνοντας τριμηνίτες συμβασιούχους.
Απέρριψε επίσης το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με την απόλυση να είναι αντιμέτωποι 6.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου τον Δεκέμβρη, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση για την ανανέωση των συμβάσεων. Ανακοινώθηκαν παράλληλα η παράταση του εγκλωβισμού 3.200 συμβασιούχων μέσω ΟΑΕΔ για έναν ακόμα χρόνο και η εξάμηνη παράταση στους 1.200 επικουρικούς (31/10 λήγουν οι συμβάσεις τους).
Eurokinissi |
ΑΘΗΝΑ |
Απάντηση στην πολιτική αυτή, που βασικός πυρήνας της είναι η επιχειρηματική λειτουργία σε Υγεία και Πρόνοια, μπορούν να δώσουν οι αγώνες των υγειονομικών μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους», δήλωσε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ.
Μαχητική συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο Νάουσας πραγματοποίησαν χτες οι υγειονομικοί, έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο, το Σωματείο Εργαζομένων στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος», το Σωματείο Συνταξιούχων, τον Αγροτικό Σύλλογο «Μαρίνος Αντύπας» και εργαζόμενους άλλων κλάδων.
Στη συγκέντρωση μίλησαν η Ζωή Κιούρκα, γιατρός του νοσοκομείου, και ο Σάκης Τσίτσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, καταγγέλλοντας την υποβάθμιση του νοσοκομείου, που έγινε ακόμη εντονότερη με την αναστολή εργασίας 50 εργαζομένων και απαιτώντας να επιστρέψουν στη δουλειά όλοι οι εργαζόμενοι, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ειδικότερα αναδείχθηκε ότι έκλεισαν τα Τμήματα Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό στο Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ) και μεταφέρονται οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο για να καλύψουν τις τραγικές ελλείψεις, μένει αναξιοποίητος ο εξοπλισμός, διαλύθηκε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε Νάουσα και τα γύρω χωριά. Αδειάζει σταδιακά από υπαλλήλους ο ΕΦΚΑ (ΙΚΑ).
ΛΑΡΙΣΑ |
Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, όπου οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πύλη του, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που προκήρυξαν τα σωματεία του νοσοκομείου.
Συγκεντρώσεις με στάση εργασίας στα προαύλια των νοσοκομείων πραγματοποίησαν οι υγειονομικοί σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα, έχοντας στο πλευρό τους εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία.
Οι υγειονομικοί ανέδειξαν τη γύμνια των δημόσιων μονάδων Υγείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου περίπου 90 εργαζόμενοι παραμένουν σε αναστολή, την ώρα που υπάρχουν εκατοντάδες κενά ακόμα και σε σχέση με τα μειωμένα και ανεπαρκή οργανογράμματα, με αποτέλεσμα, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων - Κέντρων Υγείας Λάρισας, Νίκος Νταφούλης, η Ογκολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας να έχει χάσει το 50% της δύναμής της, ενώ νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι έχουν αλλάξει πόστα για να βγαίνουν οι βάρδιες.
Ταυτόχρονα, μπροστά στην αύξηση των κρουσμάτων, κατήγγειλε πως μεθοδεύεται ξανά η μετατροπή του νοσοκομείου σε μιας νόσου, γεγονός που θα έχει τραγικά αποτελέσματα για την υγεία του λαού της πόλης. Χαρακτηριστικά, πριν από λίγες μέρες, εργαζόμενη κατήγγειλε πως επικοινώνησε με το εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο προκειμένου να εξεταστεί για την αντιμετώπιση δερματολογικού προβλήματος και ενημερώθηκε πως κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό, αφού η γιατρός της συγκεκριμένης ειδικότητας έχει τεθεί σε αναστολή.
Αλλά και στην Καρδίτσα, ο πρόεδρος του Σωματείου των νοσοκομειακών γιατρών, Εκτορας Γάζος, κατήγγειλε πως«ενώ 50 συνάδελφοι υγειονομικοί βρίσκονται εκτός εργασίας την ώρα της μάχης με ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης, το επόμενο διάστημα λήγουν και οι συμβάσεις εργασίας άνω των 100 υγειονομικών επικουρικών».
Εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα από τη λειτουργία των σχολείων χωρίς μέτρα προστασίας
Χαρακτηριστικά, την περασμένη Πέμπτη πάνω από 100.000 παιδιά έμειναν εκτός σχολείου, είτε λόγω επιβεβαιωμένης λοίμωξης COVID-19 είτε λόγω υποψίας.
Το σύνολο των 103.000 επιβεβαιωμένων ή ύποπτων κρουσμάτων είναι υψηλότερο από τον αριθμό που παρατηρήθηκε στο τέλος του προηγούμενου σχολικού έτους. Στα μέσα Ιούλη απουσίαζαν 82.000 παιδιά ως επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα.
Τον ίδιο μήνα απουσίαζαν συνολικά περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά, αλλά αυτό περιλάμβανε περισσότερα από 930.000 παιδιά που απομονώθηκαν εξαιτίας των επαφών με κρούσμα στην τάξη.
Φέτος το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ότι τα παιδιά που έχουν στενές επαφές με επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα δεν χρειάζεται να απομονωθούν, εκτός κι αν εμφανίσουν συμπτώματα, προχωρώντας σε μία ακόμα «χαλάρωση» των μέτρων καραντίνας, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα για τις συνθήκες στο σχολείο, τον αριθμό παιδιών ανά τάξη κ.ο.κ. Αντίθετα η κυβέρνηση παρουσιάζει τον εμβολιασμό των παιδιών 12 - 15 ετών, που ξεκίνησε αυτήν τη βδομάδα, ως το μόνο μέτρο προστασίας.
42 νεκροί και 333 διασωληνωμένοι χτες σε όλη τη χώρα
Και χτες 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από COVID, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.548 θάνατοι.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 333, από τους οποίους οι 304 (91,29%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Τα νέα κρούσματα είναι 3.040. Το 1/3 διαγνώστηκε σε παιδιά μέχρι 17 ετών (1.003 κρούσματα) και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 636.596.
Ανησυχητική εμφανίζεται η εικόνα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς τις τελευταίες μέρες παρουσιάζεται αύξηση περίπου 15% σε κρούσματα και νοσηλείες. Για πρώτη φορά νοσηλεύονται ταυτόχρονα οκτώ παιδιά με COVID στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο. Η κατάσταση στις ΜΕΘ άρχισε να ζορίζει επικίνδυνα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, όπου οι κλίνες COVID είναι γεμάτες και χτες χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε απλό θάλαμο 4 διασωληνωμένοι.
Σήμερα στην Ελευσίνα, αύριο στην Κεφαλονιά, στις 30/9 στο Περιστέρι
Σήμερα στις 6 μ.μ. στην πλατεία Λαού (Ανω Ελευσίνα) θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση σωματείων και φορείων, για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας στη Δυτική Αττική με μόνιμο προσωπικό και επαρκείς κρατικούς πόρους, την ανάκληση των αναστολών εργασίας και την άμεση λήψη μέτρων προστασίας από την πανδημία.
Επιπλέον, μεγάλη συγκέντρωση την Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο Περιστερίου, διοργανώνουν σωματεία και φορείς της πόλης.
Σε μηχανοκίνητη πορεία ενημέρωσης - διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της δημόσιας Υγείας στα δύο νησιά θα προχωρήσει αύριο Πέμπτη στις 6 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει από το γήπεδο του Αργοστολίου και θα συνεχιστεί στους δρόμους της πόλης. Πρόκειται για συνέχεια πρωτοβουλίας που πήρε το Εργατικό Κέντρο με σύσκεψη που οργάνωσε την περασμένη βδομάδα και στην οποία ανταποκρίθηκαν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων «Ο Αγιος Μηνάς», η ΕΛΜΕ Κ-Ι και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς - Ιθάκης, ενώ τη συμφωνία του με τις δράσεις του Εργατικού Κέντρου εξέφρασε με επιστολή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αργοστολίου.