ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
Αποζημιώσεις στο 100% διατράνωσε η μαχητική συγκέντρωση των πυρόπληκτων

Το σύνθημα «Αγώνας για να ζήσουμε στον τόπο μας» ακούστηκε από εκατοντάδες στόματα

«Ολοι στον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας», ήταν το μήνυμα που έστειλε η μαχητική, μαζική συγκέντρωση που πραγματοποίησε στον Πύργο χτες η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Ηλείας.

Η κεντρική πλατεία της πόλης γέμισε με ανθρώπους κάθε ηλικίας. Λαϊκός κόσμος βροντοφώναξε προς κάθε κατεύθυνση τη θέλησή του να μην το βάλει κάτω, να συνεχίσει να παλεύει για να παραμείνει στα χωριά του, να ζει με αξιοπρέπεια. Ανάμεσα σε όλα ακούστηκαν και τα εξής συνθήματα: «Δώστε λεφτά για πυροσβεστικά, όχι για αεροπλάνα ΝΑΤΟικά» και «Κάψανε τα δάση και τον κόπο μας, αγώνας για να ζήσουμε στον τόπο μας».

Πολλοί ήταν οι φορείς που έδωσαν το «παρών» με εκπροσώπους τους όπως η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων (που το προηγούμενο διάστημα έπαιξε ρόλο για τη συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής), οι Αγροτικοί Σύλλογοι Χειμαδιού - Σοπίου, Ξυλοκέρας, Καυκανίας, Ζαχάρως, Κακόβατου, Αλφειούσας, Φολόης, Καρδαμά, Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Πηνείας και Αμαλιάδας. Επίσης, συμμετείχαν οι Επιτροπές Αγώνα πυρόπληκτων των χωριών Νεμούτας και Χελιδονίου.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και τους Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, και Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος.

Ο Κώστας Καζάκος δίπλα στους συμπατριώτες του
Ο Κώστας Καζάκος δίπλα στους συμπατριώτες του
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την απότιση φόρου τιμής στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, όπου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ από αυτό το γεγονός ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο Ηλείος ηθοποιός Κώστας Καζάκος.

Να μη σβήσουν η φλόγα και η οργή...

Ο ίδιος ανοίγοντας τη συγκέντρωση τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτή η οργή, η φλόγα, η αγανάκτηση που νιώθουμε δεν πρέπει να την αφήσουμε να ξεθυμάνει», υπογραμμίζοντας: «Αυτοί που σχεδόν κάθε χρόνο μας αφήνουν να καιγόμαστε, είναι φανερό πως έχουν άλλες προτεραιότητες. Περί άλλων τυρβάζουν, άλλα συμφέροντα εξυπηρετούν και όχι του λαού. Αυτοί που λεηλατούν τον λαό δεν μπορούν να υπερασπίσουν τα συμφέροντά του».

Κάλεσε σε συσπείρωση και συνέχιση του αγώνα, να μην φύγει κανείς από τον τόπο του, να μην κάνουν πίσω επισημαίνοντας: «Το ρημάδι το ΝΑΤΟ που καταστρέφει και σκοτώνει τους λαούς το πληρώνουν. Ξοδεύουν για εξοπλισμούς και δεν παίρνουμε μέτρα για τις φωτιές».

Στη συνέχεια απήγγειλε αποσπάσματα από τα ποιήματα του Αγγελου Σικελιανού «Πνευματικό Εμβατήριο» και «Είμαι το πνεύμα».

Συνεχίζουν ανυποχώρητα

«Ολοι εμείς που σήμερα είμαστε εδώ και που τις επόμενες μέρες θα γίνουμε περισσότεροι, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, γιατί μόνο ο λαϊκός αγώνας μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Νίκος Βασιλόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΑΣ Καυκανίας, χωριό στο οποίο κάηκαν περίπου 3.500 ελαιόδεντρα, ενώ οι ζημιές στη σταφίδα ήταν σχεδόν ολοκληρωτικές.

Η πλατεία του Πύργου γεμάτη, με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων
Η πλατεία του Πύργου γεμάτη, με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων
«Λέμε σε αυτούς εκεί στην κυβέρνηση ότι δεν ζητιανεύουμε, δεν ζητάμε φιλοδωρήματα. Απαιτούμε από αυτό το κράτος που ξέρει να δίνει στους λίγους, τα παράσιτα, να μας εξασφαλίσει ότι θα μείνουμε στον τόπο μας και αυτό θα γίνει με 100% αποζημίωση με την ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουμε διατυπώσει μέσα από τη συντονιστική επιτροπή», δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα πυρόπληκτων Χελιδονίου, Κώστας Βουρλούμης.

«Οι περιοχές που βόσκουν τα κοπάδια μας έχουν εξαφανιστεί. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος για να κρατήσουμε τα ζωντανά μας θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο», ανέφερε ο κτηνοτρόφος από το Λάλα Παναγιώτης Αναστόπουλος, απαιτώντας αποζημιώσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Τη στήριξη της Ομοσπονδίας Κυνηγετικών Συλλόγων Πελοποννήσου στους πυρόπληκτους εξέφρασε το μέλος της διοίκησής της, Αλκης Κωνσταντόπουλος, σημειώνοντας ότι η Ομοσπονδία συμμετέχει στον αγώνα για πλήρη αποζημίωση των πυρόπληκτων.

«Είναι ντροπή και αίσχος να κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή τον 21ο αιώνα, να μένουν χωριά επί μέρες χωρίς ρεύμα και νερό», τόνισε η εκπρόσωπος του 15μελούς του Γυμνάσιου Πελοπίου, Δήμητρα Γεννηματά, υπογραμμίζοντας πως και οι μαθητές θα δώσουν τον δικό τους αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους και των οικογενειών τους.

Αντλούμε δύναμη από τη σημερινή μέρα

Ο Διονύσης Τσακνής πρόσφερε τα τραγούδια του στον δίκαιο αγώνα των πυρόπληκτων
Ο Διονύσης Τσακνής πρόσφερε τα τραγούδια του στον δίκαιο αγώνα των πυρόπληκτων
«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα, μια μέρα που μας δείχνει τον δρόμο πώς πρέπει να συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα, μια μέρα που μας γεμίζει ελπίδα, που μας δίνει δύναμη», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, επισημαίνοντας:

«Είμαστε εδώ σήμερα και παλεύουμε, για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω! Είμαστε σήμερα εδώ όλοι εμείς που ζήσαμε τον πύρινο εφιάλτη, όλοι εμείς που δώσαμε τη μάχη σαν μια γροθιά για να σώσουμε τις ζωές μας και τις περιουσίες μας, τα σπίτια και τα χωράφια μας.

Ετσι σαν μια γροθιά και σήμερα τους βροντοφωνάζουμε ότι γυρίζουμε την πλάτη μας στο μέλλον που φτιάχνουν όπως θέλουν και τους δηλώνουμε ότι η ιστορία δεν τους ανήκει. Εμείς θα την γράψουμε με τον αγώνα μας και τις νίκες μας».

Δηλώνοντας την αποφασιστικότητα της Συντονιστικής Επιτροπής και των φορέων που την πλαισιώνουν να μην ξεχαστούν τα προβλήματα των πυρόπληκτων λαϊκών στρωμάτων του νομού, ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ επισήμανε:

«Η σημερινή συγκέντρωση στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, ότι θα αναζητήσουμε κάθε υπεύθυνο και θα πληρώσει για το έγκλημα που κάνανε. Μας άφησαν μόνους μας να παλεύουμε με τις φλόγες. Στις πυρκαγιές μάς έλεγαν να εγκαταλείψουμε τα χωριά μας, όμως πίσω δεν έμεναν πυροσβέστες για να πέσουν πάνω στη φωτιά και να μην μπει στα σπίτια μας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, στο βήμα της συγκέντρωσης
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, στο βήμα της συγκέντρωσης
Τα ίδια δεν κάνουν και με την πανδημία; Μας λένε να κάτσουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, ότι εμείς φταίμε που κολλάμε και μας τιμωρούν. Η κυβέρνηση όμως δεν παίρνει κανένα μέτρο για την υγεία μας. Το Νοσοκομείο Πύργου δεν έχει γιατρούς, κουβέντα όμως δεν ακούμε για μόνιμες προσλήψεις.

Η σημερινή συγκέντρωση μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Γιατί αυτό που είδαμε να ανθίζει μέσα στη μαυρίλα που άφησε η πυρκαγιά είναι η αλληλεγγύη από τους συνανθρώπους μας.

Να καταλάβουν πολύ καλά ότι εμείς δεν τρώμε κουτόχορτο και ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν φταίει η κακιά μας η μοίρα που καήκαμε. Από δικαιολογίες ακούσαμε πολλές. Φέτος λένε ότι υπεύθυνη είναι η κλιματική αλλαγή. Το 2007 ήταν η γιαγιά με τα σπερνά και η ουρά της αλεπούς. Αύριο αλήθειά τι θα είναι;».

Αναφερόμενος και στις διαχρονικές ευθύνες των έως και σήμερα κυβερνήσεων για τα προβλήματα που δημιουργούνται κάθε χρόνο από τις πυρκαγιές, ο Θ. Βομπίρης υπογράμμισε:

«Ακούμε συγγνώμες, όμως από τότε που βγήκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο. Καμία συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για αυτήν την κατάσταση. Οι ευθύνες τους δεν παραγράφονται και δυστυχώς εμείς τις ζούμε!! Για δεκαετίες υποχρηματοδοτούνται η Πυροσβεστική και τα δασαρχεία με αποτέλεσμα να έχουν μείνει υποστελεχωμένα και με απαρχαιωμένο εξοπλισμό.

Κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά εμείς καιγόμαστε πάντα αβοήθητοι. Κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά πάντα όταν κάτι αφορά στις δικές μας ανάγκες, λεφτά δεν υπάρχουν. Καήκαμε γιατί οι προτεραιότητές τους δεν περιλαμβάνουν τις ανάγκες μας. Προτεραιότητα έχουν τις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων μέσω της ΚΑΠ και των εμποροβιομηχάνων που μας παίρνουν τζάμπα την παραγωγή μας».

Ειδικά για τα μέτρα - «ασπιρίνες» που εξήγγειλε η κυβέρνηση, τόνισε πως δεν καλύπτουν τον λαό της Ηλείας, δεν εξασφαλίζουν την επιβίωσή του, αντιθέτως «ανοίγει την όρεξη στους μεγαλοεπιχειρηματίες για νέα κέρδη μέσα από την καταστροφή μας».

Ιδιαίτερα για τους αγρότες, επεσήμανε: «Δίνουν στην καλύτερη περίπτωση 13 ευρώ στο δέντρο το χρόνο σε βάθος τετραετίας για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 6,5 ευρώ για όλους τους άλλους. Κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όπως τους θεωρεί το κράτος. Θυμάστε πόσοι από εμάς κοπήκαμε τον Δεκέμβρη από την έκτακτη αποζημίωση για τον COVID γιατί μπορεί να μην έχουμε ούτε σεντ εισόδημα από πουθενά αλλού ή να κάνουμε κανα μεροκάματο και το κράτος δεν μας θεωρεί κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».

Ζήτησε, ταυτόχρονα, άμεσα να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά και στέλνοντας μήνυμα συνέχισης του αγώνα τόνισε: «Τους το λέμε ξεκάθαρα και σήμερα από εδώ όπως ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα των πυρόπληκτων στην Εύβοια, στον Ερύμανθο στην Αχαΐα και παντού στις πυρόπληκτες περιοχές. Τώρα να μετρήσουν τις ζημιές και να αποζημιωθούμε με βάση τις ζημιές που πάθαμε στο 100%. Τώρα πρέπει να παρθούν μέτρα για έργα αντιπλημμυρικά. Δεν θα κλάψουμε από τις πλημμύρες αυτούς που σώσαμε από πυρκαγιά.

Θα είναι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του νέου εγκλήματος και τότε δεν τους σώνει τίποτα από την οργή μας, καμία δύναμη. Ο αγώνας τώρα αρχίζει, αγώνας που έχει ως στόχο να μείνουμε στον τόπο μας».

Εδωσαν το «παρών» ή δήλωσαν στήριξη

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν επίσης οι δήμαρχοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, Τάκης Αντωνακόπουλος και Γιώργος Γιωργόπουλος, αντίστοιχα, καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος. Χαιρετιστήριο έστειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός.

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν επίσης με ανακοινώσεις τους τα Εργατικά Κέντρα Πύργου και Αμαλιάδας, η ΕΛΜΕ Ηλείας, τα σωματεία: Δασκάλων Πύργου, Δασκάλων Αρχαίας Ολυμπίας, Εργαζομένων Δήμου Πύργου, Εργαζομένων Δήμου Ζαχάρως, Οικοδόμων Νομού Ηλείας, ΕΔΟΠ ΔΕΗ Νομού Ηλείας, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου - Κυλλήνης, Συνταξιούχων ΙΚΑ Αμαλιάδας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου, Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Ηλείας, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, καθώς και οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αμαλιάδας, Κρεσταίνων, Ανδραβίδας, Γαστούνης.

Η εκδήλωση έκλεισε με μεγάλη συναυλία του Διονύση Τσακνή, που εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ