ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνάντηση Μπάιντεν - Ζελένσκι με το «βλέμμα» στη Ρωσία

Από την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Ουκρανίας στις αρχές Αυγούστου στην Ουάσιγκτον
Από την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Ουκρανίας στις αρχές Αυγούστου στην Ουάσιγκτον
Η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, ο αγωγός «Νord Stream 2» και η αντιμετώπιση της Ρωσίας αναμένεται να είναι «ψηλά» στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα δε με το πρακτορείο «Associated Press» και το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα προς το Κογκρέσο που επικαλείται, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ανακοινώσει πρόσθετη στρατιωτική στήριξη 60 εκατ. δολαρίων προς το Κίεβο, επικαλούμενη μεταξύ άλλων «σημαντική αύξηση στη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στα σύνορα με την Ουκρανία».

Τη Δευτέρα εξάλλου ο Ουκρανός υπουργός Οικονομίας, Ολέξι Λιουμπτσένκο, συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με την εκπρόσωπο των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι, και συζήτησαν μέτρα ενίσχυσης της εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας των δύο κρατών, καθώς και κοινούς κανόνες για το ψηφιακό εμπόριο και την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Τάι υπογράμμισε τις «φιλόδοξες οικονομικές μεταρρυθμίσεις» στην Ουκρανία και τη σημασία της καταπολέμησης της διαφθοράς, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις επενδύσεις.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά της Ρωσίας, απαντώντας σε ερώτηση για το τι περιμένει η Μόσχα από τη συνάντηση Μπάιντεν - Ζελένσκι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, για να τον πείσουν να ακολουθήσει τον δρόμο της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, τις τελευταίες συμφωνίες του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) στο Παρίσι και να σταματήσει τις ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά σε ολόκληρη τη διαδικασία διευθέτησης.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε χτες ότι Μόσχα και Ουάσιγκτον δεν έχουν βρει ακόμη μια κοινή προσέγγιση στο διάλογο για τα στρατηγικά όπλα, αλλά και οι δυο πλευρές ενδιαφέρονται για αυτό. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως κανένας «νηφάλιος πολιτικός» στη Δύση και τις ΗΠΑ «δεν θεωρεί καν σαν ενδεχόμενο ότι οι διαφωνίες με τη Ρωσία θα μπορούσαν να καταλήξουν σε πόλεμο», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «θα συνεχίσουν να συνωμοτούν εναντίον μας».

Επίσης ο Λαβρόφ κατήγγειλε προκλήσεις ενόψει των εκλογών για την Κρατική Δούμα και ρωσικές περιφέρειες, λέγοντας πως η Ουκρανία ζητάει από μια σειρά χώρες να μη στείλουν παρατηρητές.

Συνέχεια στις κινήσεις «συντονισμού» Ρωσίας - Λευκορωσίας

Παράλληλα, στο φόντο της συνολικότερης έντασης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού της Ρωσίας με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, πλευρά του οποίου είναι και η αντιπαράθεση για την πορεία της Λευκορωσίας, ανακοινώθηκε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλ. Λουκασένκο θα συναντηθούν στις 9 Σεπτέμβρη στη Μόσχα, όπου θα συζητήσουν ζητήματα οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης της Ενωσης Κρατών, τις διεθνείς εξελίξεις και άλλα διμερή ζητήματα.

Νωρίτερα ο Πούτιν είχε διαβεβαιώσει τον Αλ. Λουκασένκο πως η Λευκορωσία «μπορεί πάντα να βασίζεται στην υποστήριξη της Ρωσίας». Ο Ρώσος Πρόεδρος εξήρε τις προσπάθειες του Λουκασένκο να ενισχύσει τις συμμαχικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να προωθήσει αμοιβαία επωφελείς διαδικασίες «ενσωμάτωσης» στην Ευρασία.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η παράδοση των ρωσικών αναβαθμισμένων αυτοκινούμενων βαρέων ολμοβόλων οχημάτων «2S3M Akatsiya» στη Λευκορωσία.

Στο πλαίσιο της ίδιας γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, εξάλλου, συνεχίζονται παράλληλα η εργαλειοποίηση και η καταστολή μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα της Λευκορωσίας. Χτες η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δύο περιοχές στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, καθώς αυτόν τον μήνα πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες «παράνομες διελεύσεις», κυρίως Ιρακινών και Αφγανών μεταναστών.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις αρχές ευρύτερες εξουσίες να παρακολουθούν, να ελέγχουν και να καταστέλλουν τις μετακινήσεις μεταναστών από τη Λευκορωσία, ενώ η Πολωνία ξεκίνησε την κατασκευή ενός φράχτη με συρματοπλέγματα την περασμένη βδομάδα κατά μήκος των συνόρων.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Στο επίκεντρο οι τουρκικές επενδύσεις

«Καλωσορίζω το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Τουρκίας να επενδύσει στη σερβική οικονομία, όπως και την υλοποίηση μιας σειράς επενδύσεων σε λιγότερο ανεπτυγμένα τμήματα της Σερβίας», δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποδεχόμενος χτες στο Βελιγράδι τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τουρκικά και βαλκανικά ΜΜΕ, ο Βούτσιτς εξέφρασε ικανοποίηση για το επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει οι τουρκο-σερβικές σχέσεις, αναφέροντας ότι τις χαρακτηρίζουν εντατικός διάλογος, αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμός.

Από τη μεριά του ο Τσαβούσογλου ξεχώρισε στις δηλώσεις του πόσο «γοργά αυξάνεται ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Σερβίας», ενώ σε συνάντησή του με την πρωθυπουργό της χώρας, Αννα Μπρνάμπιτς, είπε ότι «συζητήσαμε τις σχέσεις μας με όλες τις διαστάσεις τους. Μεταφέραμε τις προσμονές των ανθρώπων μας που κάνουν επενδύσεις στη Σερβία».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε συναντήσεις και με Τούρκους επιχειρηματίες στη βαλκανική χώρα, ενώ αναμενόταν να παραστεί και στα εγκαίνια του τουρκικού προξενείου στην πόλη Νόβι Παζάρ.

ΛΙΒΥΗ
Κυβερνητικές επαφές σε Ιορδανία και Αλγερία

Επισκέψεις σε Ιορδανία και Αλγερία πραγματοποίησαν μέσα στο τελευταίο 48ωρο ο Λίβυος πρωθυπουργός, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, και η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νάτζλα Μανγκούς.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός μετέβη τη Δευτέρα στο Αμμάν, όπου συνάντησε τον βασιλιά Αμπντάλα Β', ο οποίος επιβεβαίωσε τη «συνέχιση της υποστήριξης» της χώρας του στην «ασφάλεια» της Λιβύης και στην πολιτική διαδικασία «εξομάλυνσης» που βρίσκεται σε εξέλιξη, λέγοντας πως αφορά «το καλύτερο συμφέρον του λιβυκού λαού» και την επίτευξη «ειρήνης και σταθερότητας».

Συμφώνησαν να συγκροτηθεί κοινή διυπουργική επιτροπή με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την επίλυση του θέματος των χρεών που έχει δημιουργήσει η περίθαλψη Λίβυων πολιτών σε ιορδανικά ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές. Συμφωνήθηκε επίσης να πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Υγείας των δύο χωρών προκειμένου να καταρτιστεί σχέδιο για την εκπαίδευση γιατρών στη Λιβύη και τη δημιουργία ιατρικού κέντρου στη χώρα με Ιορδανούς ειδικούς και γιατρούς.

Τη Δευτέρα η Νάτζλα Μανγκούς επισκέφθηκε το Αλγέρι, εκφράζοντας την ελπίδα πως η Αλγερία και άλλες χώρες της περιοχής θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Λιβύης για «σταθεροποίηση», στο πλαίσιο αποφάσεων που πάρθηκαν στις δύο Διεθνείς Διασκέψεις του Βερολίνου για τη Λιβύη. Η ίδια ανέφερε πως εγκρίθηκε πρόσφατα η ενοποίηση κρατικών θεσμών και τώρα καταβάλλονται προσπάθειες για την ενοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Κινήσεις «αποκλιμάκωσης» και αναζήτησης συμβιβασμών

Σε εξέλιξη βρίσκονται κινήσεις στο ανώτατο επίπεδο για την αναζήτηση συμβιβασμών και αποκλιμάκωσης στις ανταγωνιστικές σχέσεις Τουρκίας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Μετά τη συνάντηση που είχαν στις 19 Αυγούστου ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΑΕ, Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, ακολούθησε το βράδυ της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο και τον διάδοχο στον θρόνο των ΗΑΕ, σεΐχη του Ντουμπάι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ.

Σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται πως συζήτησαν διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ μετέδωσε πως επανεξέτασαν τις προοπτικές για ενίσχυση των διμερών σχέσεων «με τρόπο που να εξυπηρετεί κοινά συμφέροντα και τους λαούς αμφοτέρων των χωρών».

Υπενθυμίζεται ότι Τουρκία και ΗΑΕ υποστήριζαν επί χρόνια αντιτιθέμενες εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη, ενώ ήρθαν σε αντιπαράθεση και με αφορμή την τουρκική υποστήριξη στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους».

Νέες διαβουλεύσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο

Την ίδια περίοδο, άλλωστε, και ενώ εντείνονται οι συνολικότερες διεργασίες για την αναδιάταξη αξόνων και συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή, προχωρά και η επιχείρηση αποκλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο.

Οπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στις 7 και 8 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα ο «δεύτερος γύρος των πολιτικών διαβουλεύσεων Τουρκίας - Αιγύπτου». Θα μετάσχουν ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Χάμντι Σανάντ Λόζα. Ο πρώτος γύρος είχε γίνει τον περασμένο Μάη, ενώ στην επικείμενη συνάντηση έχει ανακοινωθεί πως θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ