Eurokinissi |
Καμένο σπίτι στον οικισμό του Προφήτη Ηλία |
Ετσι, πριν καλά σταματήσει η γη να καπνίζει στα Βίλια Αττικής, κάτοικοι, εργαζόμενοι, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες βρέθηκαν πάλι χτες νωρίς το μεσημέρι αντιμέτωποι με τον πύρινο εφιάλτη. Νέα μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Κάζα, κοντά σε οικισμούς και στον Προφήτη Ηλία, σε περιοχές γύρω από τα Βίλια που είχαν καεί στην προηγούμενη φωτιά, που έκαιγε για πέντε μέρες.
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι η πυροπροστασία είναι ανύπαρκτη, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που έχει αφήσει τα δάση απροστάτευτα, ακαθάριστα, απροσπέλαστα, εύκολη καύσιμη ύλη για κάθε είδους συμφέροντα, με τα δασαρχεία χωρίς έναν δασεργάτη και την Πυροσβεστική υποστελεχωμένη, με το πυροσβεστικό προσωπικό να μη γνωρίζει μέρα ξεκούρασης εδώ και πάνω από ένα μήνα.
Η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, το μόνο που έκανε είναι να στέλνει μηνύματα του 112, για εντολή για προληπτική εκκένωση των Βιλίων, των οποίων οι κάτοικοι καλούνταν να φύγουν προς την Ψάθα και οι κάτοικοι του οικισμού Προφήτη Ηλία προς Μάνδρα. Στον Προφήτη Ηλία έγινε γνωστό ότι κάποια σπίτια κάηκαν και άλλα υπέστησαν σημαντικές ζημιές.
Πυκνός μαύρος καπνός κάλυψε την ευρύτερη περιοχή, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Ελευσίνας - Θηβών στον κόμβο των Βιλίων. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούσαν 73 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρο τμήμα, 25 οχήματα, έξι ελικόπτερα και 5 αεροπλάνα.
Χτες βράδυ, παρατηρούνταν μια σχετική ύφεση στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ωστόσο υπήρχαν φόβοι για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.
Στην περιοχή βρέθηκε αμέσως κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Γιώργο Τάτση, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Βορειοδυτικής Αττικής, και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
Μάλιστα, η αστυνομία επιχείρησε να παρεμποδίσει τον βουλευτή του ΚΚΕ να προσεγγίσει το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής στην είσοδο των Βιλίων, με πρόσχημα τη «ρητή εντολή» που έχουν «να μην περάσει κανείς, ούτε βουλευτής». Στην επικοινωνία που είχε ο Χρ. Κατσώτης με τον γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής Π. Σανιδά, ο δεύτερος του επιβεβαίωσε την εντολή που έχει δοθεί. Να σημειωθεί όμως ότι λίγα λεπτά νωρίτερα, το ίδιο μπλόκο πέρασε ο βουλευτής της ΝΔ Βαγγέλης Λιάκος, χωρίς οι αστυνομικοί να τον σταματήσουν. Το γεγονός αυτό προκαλεί πολλά και εύλογα ερωτήματα για το από πού πήρε την εντολή ο επικεφαλής της ΓΑΔΑ να απαγορεύσει την πρόσβαση στον βουλευτή του ΚΚΕ.
Για άλλη μια φορά τα Βίλια κυκλώθηκαν από τον πύρινο εφιάλτη |
«Και εδώ στα Βίλια φανερώνονται οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων, για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη, που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, αλλά και την υποστελέχωση των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής. Η κυβέρνηση να διαθέσει όλα τα μέσα για να τελειώσει επιτέλους ο πύρινος εφιάλτης!».
Ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μαζί με την ομάδα των εθελοντών κατευθύνονται προς το μέτωπο της φωτιάς για να συνδράμουν τις δυνάμεις κατάσβεσης |
Η ομάδα αυτήν τη φορά (υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που εθελοντές, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, βρίσκονται στην περιοχή, μετά την Πέμπτη 19 Αυγούστου) βοήθησε Ρουμάνους πυροσβέστες, σβήνοντας μαζί τους μικροεστίες στο μέτωπο, προκειμένου να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.
Οι επικεφαλής του κλιμακίου Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ, βρίσκονταν σε ανοικτή επικοινωνία με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μάνδρας - Ειδυλλίας, προκειμένου να μετακινηθούν και να επέμβουν όπου χρειαστεί.
Οι εθελοντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κόμματος για συγκρότηση ομάδων για την αντιμετώπιση της φωτιάς, την προστασία του φυσικού πλούτου και των λαϊκών κατοικιών και ταυτόχρονα σε οργανωμένη αλληλεγγύη στους κατοίκους και τους πυροσβέστες που δίνουν τη μάχη με τις φλόγες.
Εθελοντές του ΚΚΕ συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Ρουμανία στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στα Βίλια |