ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 8 Αυγούστου 2021
Σελ. /32
Ξύπνησε και ο εφιάλτης μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος

Συνεχείς εκρήξεις από τη φωτιά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις

Eurokinissi

Συνεχείς εκρήξεις από τη φωτιά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις
Αποθήκες γεμάτες με φιάλες υγραερίου και προπανίου, χημικές βιομηχανίες όπως χρωμάτων, σκραπατζίδικα, εργοστάσια τροφίμων και φαρμάκων, μάντρες και συνεργεία αυτοκινήτων και φορτηγών. Τέτοιες εγκαταστάσεις βρέθηκαν την Παρασκευή στο «μάτι» της πυρκαγιάς στη Βόρεια Αττική, στο Κρυονέρι, με πολλές από αυτές να γίνονται παρανάλωμα του πυρός, σκορπώντας τον τρόμο σε όλη την περιοχή. Είναι χαρακτηριστικές οι απανωτές εκρήξεις που ακούγονταν, με συντρίμμια να εκτοξεύονται στον αέρα, κατάμαυρους πυκνούς καπνούς να καλύπτουν την περιοχή και πυροσβέστες και κατοίκους να καλύπτονται όπως - όπως, χωρίς να ξέρουν από πού θα τους έρθει.

Ολα αυτά σε απόσταση αναπνοής από τον οικιστικό ιστό του Αγίου Στεφάνου αλλά και από την Εθνική οδό, τη μία από τις δύο βασικές πύλες εισόδου - εξόδου για το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας.

Ο εφιάλτης ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης έχει ξυπνήσει για τα καλά με τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που πέρασαν μέσα από τη βιομηχανική ζώνη της Βόρειας Αττικής, δείχνοντας για μια ακόμα φορά πόσο εκτεθειμένοι είναι κάτοικοι και εργαζόμενοι σε ανυπολόγιστους κινδύνους. Αν αναλογιστεί κανείς ότι τους δύο προηγούμενους μήνες αντίστοιχα περιστατικά είχαμε και στην άλλη μεγάλη βιομηχανική ζώνη και «πύλη» της Αττικής, στο Θριάσιο, με εκρήξεις σε αποθήκη φιαλών προπανίου, πυρκαγιές που «έγλειφαν» βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τις καμινάδες των διυλιστηρίων να φουντώνουν τις φλόγες τους, μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος μιας πιθανής αλυσιδωτής καταστροφής, από εργοστάσιο σε εργοστάσιο. Μια κατάσταση που εκτός από τον εγκλωβισμό των κατοίκων, αφού στην πρώτη «στραβή» κλείνει πάντα η Εθνική οδός, κουβαλάει ένα σωρό κινδύνους, όπως έκλυση τοξικών αερίων που δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα.

Πρόκειται για ένα έγκλημα διαρκείας, που φέρει τη σφραγίδα διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων. Αναρχη βιομηχανική ανάπτυξη, εργοστάσια που γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές, δρόμοι - λαβύρινθοι, ολόκληρες περιοχές με χιλιάδες εργαζόμενους δίχως οδούς μαζικής διαφυγής σε περίπτωση που απαιτηθεί άμεση απομάκρυνση εργαζομένων για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Επίσης, χωρίς καμία ενημέρωση ή εκπαίδευση του πληθυσμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, για το πώς πρέπει να συμπεριφερθεί ώστε να μην κινδυνεύσει.

Και την ίδια στιγμή, με ευθύνη της εργοδοσίας και την «ασυλία» που της εξασφαλίζουν οι κυβερνήσεις, τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς επαφίενται στην «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων και οι όποιες υποδομές είναι ρημαγμένες. Επιπλέον, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται μέσα στους χώρους δουλειάς, με χιλιάδες εργαζόμενους σε κρίσιμες και επικίνδυνες βιομηχανίες να είναι εργολαβικοί, με σχέσεις εργασίας - λάστιχο, και ως πιο «φθηνοί» να μετακινούνται από χώρο σε χώρο και από πόστο σε πόστο, οπότε να παραμένουν ανεκπαίδευτοι και να μην αποκτούν πείρα στο αντικείμενο εργασίας.

Χαρακτηριστικό της εργοδοτικής ασυδοσίας είναι ότι την Παρασκευή, την ώρα που το Κρυονέρι φλεγόταν, εργοστάσιο τροφίμων λειτουργούσε κανονικά και ακριβώς δίπλα του γίνονταν εκρήξεις σε άλλο εργοστάσιο, με φιάλες προπανίου, κάτι που προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του κλαδικού Συνδικάτου προκειμένου να σταματήσει η δουλειά και να αποχωρήσουν με ασφάλεια οι εργαζόμενοι.

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε για μια ακόμα φορά στη Βόρεια Αττική φέρνει στην επικαιρότητα τις διεκδικήσεις που ανέδειξε πρόσφατα το ΚΚΕ με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, με αφορμή τα απανωτά «ατυχήματα» στο Θριάσιο Πεδίο πριν από λίγο καιρό: Με ευθύνη του κράτους να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο των επιχειρήσεων, για την πρόληψη Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης και ρύπανσης του περιβάλλοντος, για εκπόνηση μελετών επικινδυνότητας ανά περιοχή, με ανάλογο σχεδιασμό αντιμετώπισης, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των κινδύνων, όπως άλλωστε αποδείχθηκε και τα τελευταία κρίσιμα 24ωρα. Επίσης, για την εξασφάλιση επαρκούς, μόνιμου και κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού έκτακτης ανάγκης, επαρκούς εκπαίδευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, εκπαίδευσης των κατοίκων κ.λπ. Και, προφανώς, για τη θωράκιση των δομών Υγείας - νοσοκομείων και ΚΥ - στις περιοχές αυτές.

Κάθε φέτος και ... χειρότερα

Ανυπολόγιστες καταστροφές μετράει ο λαός σε μία ακόμα αντιπυρική περίοδο. Ο αρχικός απολογισμός των καμένων εκτάσεων στη χώρα μας μόνο για τις πρώτες μέρες του Αυγούστου (1 - 4/8) ξεπερνάει το 50% της έκτασης που συνήθως καίγεται σε μια ολόκληρη αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα και με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).

Ο αρχικός υπολογισμός των καμένων εκτάσεων των πυρκαγιών στη Ρόδο (1/8), στην Αττική (3/8), στην Εύβοια (3/8) και στην Ανατολική Μάνη (3/8) ανέρχεται σε περίπου 60.000 στρέμματα (6.000 εκτάρια). Το 2020 η συνολική καμένη έκταση ήταν 10.376 εκτάρια, ενώ το 2019 κάηκαν 9.405 εκτάρια. Λαμβάνοντας υπόψη και τις μεγάλες πυρκαγιές από Μάη έως Ιούλη 2021 (Αίγιο 252,22 εκτάρια, Σάμος 406 εκτάρια, Στύρα Ευβοίας 395 εκτάρια, Κεφαλονιά 604 εκτάρια και Σχίνος Κορινθίας 5.020 εκτάρια), η καμένη έκταση φέτος ανέρχεται περίπου στα 124.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο της φετινής αντιπυρικής περιόδου σημειώθηκαν 3.699 αγροτικές και δασικές πυρκαγιές (8.360 από την αρχή της χρονιάς), όταν το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα ήταν 2.995 (6.960 από την αρχή της χρονιάς).

Αυτό συμβαίνει την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει την «ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού», επικεντρώνοντας στον νοικιασμένο εναέριο στόλο που φέτος «σπάει» κάθε ρεκόρ κόστους, με πενιχρά όμως αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά έχουν μισθωθεί συνολικά 31 πτητικά μέσα για την αεροπυρόσβεση (10 ελικόπτερα βαρέος τύπου, 12 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, 1 αεροπλάνο «Beriev», 6 αεροσκάφη «Air Tractor» και 2 αεροσκάφη «Β-142», μεταφοράς προσωπικού και αεροπυρόσβεσης), με κόστος μόνο για την εγκατάσταση 49.149.2000 ευρώ, χωρίς το κόστος του πτητικού έργου. Το 2019 μισθώθηκαν συνολικά 18 πτητικά μέσα (συνολικό κόστος 31.390.000 ευρώ) και το 2020 μισθώθηκαν 21 πτητικά μέσα, χωρίς να έχει ακόμα υπολογιστεί το συνολικό κόστος.

Τι είναι «εφικτό» και τι «ανέφικτο»;

Ολες αυτές τις μέρες, η κυβέρνηση και τα επιτελεία της παρουσιάζουν ως «επιλογή» το να διασφαλιστούν οι ανθρώπινες ζωές, έναντι οποιασδήποτε άλλης προτεραιότητας, όπως το να σωθούν το δάσος και οι περιουσίες του λαού που γίνονται στάχτη. Ο πρωθυπουργός μάλιστα το συνόψισε ως εξής στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης: «Η προτεραιότητά μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών. Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη».

Αλήθεια, όμως: Αφού η «προστασία της ανθρώπινης ζωής» περιορίζεται στην εκκένωση των πόλεων και των χωριών πολύ πριν τις πλησιάσει η πυρκαγιά, δηλαδή στο «τρεχάτε ποδαράκια μου», τι εμποδίζει στη συνέχεια το κράτος να ικανοποιήσει απρόσκοπτα και τις άλλες δύο προτεραιότητες, να προφυλάξει τις περιουσίες, το φυσικό περιβάλλον και τις κρίσιμες υποδομές; Κι αν τέλος πάντων είναι «ανέφικτο» να διασφαλιστούν όλα αυτά μαζί, πώς εξηγείται το γεγονός ότι δεν έχουν μείνει όρθια ούτε περιουσίες ούτε υποδομές ούτε δάση από την καταστροφική πυρκαγιά;

Οι σοφιστείες της κυβέρνησης για τις «προτεραιότητες» και για το τι είναι «εφικτό» και τι «ανέφικτο» στόχο έχουν να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες της για την καταστροφή, που δεν περιορίζονται βέβαια σε διαχειριστικές αστοχίες. Είναι ζήτημα πάνω απ' όλα προσανατολισμού και προτεραιοτήτων του κράτους, που κινούνται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τη σχεδιασμένη και ολοκληρωμένη προστασία του λαού και του περιβάλλοντος, το οποίο άλλωστε αντιμετωπίζεται ως πεδίο επιχειρηματικής εκμετάλλευσης για το κέρδος του κεφαλαίου.

Η συζήτηση αυτή έχει όμως κι έναν ακόμα στόχο: Να πείσει τον λαό ότι είναι «ανέφικτο» και «παράλογο» να ζητάει σήμερα την προστασία της ζωής του και ταυτόχρονα να απαιτεί τη διάσωση του περιβάλλοντος και της περιουσίας του από τις φυσικές καταστροφές. Του λένε δηλαδή ότι στη σημερινή εποχή, που η εξέλιξη της τεχνολογίας και των επιστημών προσφέρει ανεξάντλητα μέσα για την ελαχιστοποίηση των απωλειών και των ζημιών από φυσικές καταστροφές, με έμφαση στην πρόληψη, είναι μαξιμαλισμός να ζητάει να μην καίγονται αυτός και η περιουσία του, να μην καταστρέφονται τα δάση. Του λένε δηλαδή να συμβιβαστεί με τη μοίρα του, να καίγεται αδιαμαρτύρητα το καλοκαίρι και να πνίγεται τον χειμώνα, με μοναδικό μέτρο κάθε φορά το αν και πόσοι χάθηκαν. Κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το επιτρέψει...

ΥΓ: Να σταματήσει ο πρωθυπουργός να προκαλεί τους πυρόπληκτους ότι «τα (καμένα) σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν». Η εμπειρία από προηγούμενες φυσικές καταστροφές έδειξε ότι ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο. Για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία που χάνει το σπίτι της, είναι «Γολγοθάς» να το ξαναστήσει έστω και μισό, ενώ τα εκατομμύρια στρέμματα των χαμένων δασικών εκτάσεων που άλλαξαν χρήση μετά από πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνουν ότι στα καμένα δεν φυτρώνουν μόνο δέντρα...


Κ. Μ.

ΠΑΜΕ
Παρέμβαση στον ΣΕΒ για την προστασία των εργαζομένων

Παρέμβαση στον ΣΕΒ για να εξασφαλιστούν η προστασία των εργαζομένων και το εισόδημά τους πραγματοποίησε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η ΕΓ μετέφερε στον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών ότι είναι ανάγκη άμεσα:

  • Να κλείσουν όλα τα εργοστάσια και οι χώροι δουλειάς στις περιοχές των πυρκαγιών.
  • Να διασφαλιστεί η προστασία των εργαζομένων, και γι' αυτό να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.
  • Να καταβληθούν τα μεροκάματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν, με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους. Καμία απόλυση ή διαθεσιμότητα.

Τα συνδικάτα συνεχίζουν τις παρεμβάσεις τους για την προστασία των εργαζομένων.

Θερμοκήπιο αερίων και χωρίς ρεύμα το Λεκανοπέδιο

Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στο Λεκανοπέδιο και στις άλλες περιοχές της χώρας όπου μαίνονται οι μεγάλες πυρκαγιές. Ειδικά στην Αθήνα ένα πυκνό στρώμα κάπνας καλύπτει εδώ και μέρες την ατμόσφαιρα, κάνοντας αποπνικτικό το περιβάλλον, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες. Και σ' αυτήν την περίπτωση όμως ο κρατικός μηχανισμός καταφεύγει στην επίκληση της ατομικής ευθύνης, μοιράζοντας απλόχερα συμβουλές για αυτοπροστασία, χωρίς κανένα μέτρο οργανωμένης διαχείρισης του φαινομένου, ειδικά για τις πιο ευπαθείς ομάδες.

Στο μεταξύ, σε εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος στην Αττική προχώρησε από την Παρασκευή ο ΔΕΔΔΗΕ, λόγω των βλαβών που προκάλεσε σε κρίσιμες υποδομές του δικτύου η πυρκαγιά. Οι περικοπές αντιστοιχούν στο 1/6 του φορτίου της Αττικής, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Διαχειριστή, «γίνονταν προσπάθειες στο Κέντρο Ελέγχου να επανέλθουν τα κρίσιμα κυκλώματα μεταφοράς το συντομότερο δυνατό». Διακοπές ρεύματος υπήρξαν και στις άλλες περιοχές όπου μαίνονται οι φωτιές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ