Το περιεχόμενο στο Μαθητικό Στέκι του κεντρικού Φεστιβάλ της Αθήνας
Τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ το Μαθητικό Στέκι και η Σκηνή του θα είναι πραγματικά ένας «πολυχώρος» μαθητικής δημιουργίας, μια ηχηρή πολιτική - πολιτισμική παρέμβαση για τις ανάγκες της νεολαίας στη μόρφωση, στην ψυχαγωγία, στον αθλητισμό, στη ζωή με πραγματική ελευθερία.
Στο Μαθητικό Στέκι θα υπάρχει και τις τρεις μέρες Εκθεση με τίτλο «Επαναστάτης θα πει...», που θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές - επισκέπτες του Φεστιβάλ, μέλη και φίλους της ΚΝΕ, όσους σήμερα προβληματίζονται γι' αυτά που συμβαίνουν γύρω τους, σε εκείνους που την περασμένη χρονιά - και όχι μόνο - αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους. Οι χιλιάδες νέοι που τους πνίγει η αδικία, που θέλουν να παλέψουν θα έχουν την ευκαιρία μέσα από την Εκθεση να καταθέσουν τη δική τους γνώμη, να σκεφτούν και να προβληματιστούν για το τι σημαίνει τελικά επαναστάτης στον 21ο αιώνα. Μέσα από τις ενότητες της Εκθεσης, που θα παρουσιαστούν με έναν πρωτότυπο τρόπο, θα αναδεικνύονται η ανάγκη ύπαρξης οργανωμένης επαναστατικής πρωτοπορίας στις σημερινές συνθήκες, η σύγχρονη συμβολή του Κόμματος και της ΚΝΕ στο πλευρό του στην πάλη για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Θα απαντιούνται ερωτήματα όπως: Πώς διαμορφώνει σήμερα τη στάση, τις συνήθειες και τις αντιλήψεις της η νέα γενιά; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του «σύγχρονου επαναστάτη»; Τι σημαίνει να «πάμε κόντρα στο ρεύμα»; Πώς μπορούμε να τα κατακτήσουμε;
Σε ξεχωριστά διαμορφωμένους χώρους του Μαθητικού Στεκιού θα λειτουργούν «Εργαστήρια Μαθητικής Δημιουργίας». Ετσι, μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ, καλλιτεχνικών και μουσικών σχολείων από όλη την Αθήνα και τον Πειραιά θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν σε ομάδες και να παρουσιάσουν θέματα που τους απασχολούν, θα οργανώσουν και θα παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις - παρουσιάσεις. Μέσα στις τρεις μέρες θα λειτουργήσουν Εργαστήρια Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Κοινωνικών Επιστημών, Καλλιτεχνικό Εργαστήρι και ξεχωριστός χώρος - Εργαστήριο για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Η κυβέρνηση μπορεί να ετοιμάζει τη λειτουργία των λεγόμενων «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» στα σχολεία από την ερχόμενη σχολική χρονιά, όμως οι μαθητές στο Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν τη δική τους απάντηση για το τι πραγματικά λείπει από τα σχολεία τους, τι έχουν ανάγκη να μάθουν.
Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η σκηνή του Μαθητικού Στεκιού θα φιλοξενήσει εκτός από το πλήθος καλλιτεχνών και τα συγκροτήματά τους, μαθητές - καλλιτέχνες με τα δικά τους σχήματα. Ειδικά στο φετινό Φεστιβάλ είναι στοίχημα για την ΚΝΕ να δώσει πραγματικά ανάσα αλλά και βήμα στους μαθητές προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν μέρος σε συναυλίες αλλά και να ανέβουν οι ίδιοι στη σκηνή, δυνατότητα που στερήθηκαν για μήνες.
Στη Μαθητική Σκηνή θα πραγματοποιηθεί επίσης εκδήλωση - συζήτηση με τη συμμετοχή των μαθητών που θα βρίσκονται στο χώρο. Πού αποσκοπούν οι συνεχείς αλλαγές στην Εκπαίδευση, το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το σχολείο; Ποιο είναι το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα; Ποια κοινωνία μπορεί να προσφέρει ένα ριζικά διαφορετικό σχολείο στους μαθητές ώστε να αναπτύσσουν μέσα από αυτό ολόπλευρα την προσωπικότητά τους, να αποκτούν ουσιαστική μόρφωση; Αυτά μεταξύ άλλων θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν οι μαθητές, που το φετινό Σεπτέμβρη θα χρειαστεί, με το «καλημέρα» της νέας σχολικής χρονιάς, να βρεθούν σε αγωνιστική ετοιμότητα με βάση την εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα της κυβέρνησης που κάνουν το σχολείο χειρότερο.
Στο χώρο του Μαθητικού Στεκιού θα κυκλοφορεί, τέλος, νέα μπροσούρα της Μαθητικής Επιτροπής για να γνωρίσουν οι μαθητές τα δικαιώματά τους μέσα στις μαθητικές κοινότητες και το σχολείο. Να μπουν περισσότεροι και πιο αποφασιστικά στον αγώνα γι' αυτά τη νέα σχολική χρονιά, να μην «τσιμπήσουν» σε όσους προσπαθούν να βάλουν εμπόδια, να συκοφαντήσουν και να καταστείλουν τον αγώνα τους.
Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση με τίτλο «Το πανεπιστήμιο που έχουμε - το πανεπιστήμιο που θέλουμε». Σε αυτήν θα παρουσιάζεται το σημερινό αστικό πανεπιστήμιο των ταξικών φραγμών και της υποβαθμισμένης γνώσης, σε αντιδιαστολή με το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενο εννοιών όπως η «αξιολόγηση», η «αριστεία», οι «δεξιότητες», η «σύνδεση με την αγορά», η «αυτονομία» και η «εξωστρέφεια» από τη σκοπιά του πανεπιστημίου των κοινωνικών αναγκών, και από την άλλη αποκαλύπτοντας τι σημαίνουν στο σημερινό αστικό πανεπιστήμιο, στις κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων.
Θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στην έκθεση, η οποία θα συνδυάζει την έντυπη και ψηφιακή μορφή, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να αναζητήσει πρόσθετα στοιχεία και να συμμετάσχει πιο ενεργά στην ξενάγηση.
Από εκδήλωση στο Φοιτητικό Στέκι στο 45ο Φεστιβάλ |
Στο Στέκι των Φοιτητών θα υπάρχει επίσης ειδικά διαμορφωμένος χώρος υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών και γνωριμίας με τα πανεπιστήμια της Αττικής. Ενας χώρος που δεν απευθύνεται μόνο στους νεοεισαχθέντες φοιτητές, αλλά και σε όσους δεν κατάφεραν πέρυσι να γνωρίσουν από κοντά το Τμήμα τους, με το lockdown διαρκείας που κήρυξε η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια. Μέσα από μια ηλεκτρονική διαδραστική παρουσίαση θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για το Τμήμα τους, τον φοιτητικό τους σύλλογο και τη δράση της ΚΝΕ. Και όσοι θέλουν να το ψάξουν περισσότερο, θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν μια μικρή έκδοση γνωριμίας των φοιτητών με τις θέσεις της ΚΝΕ για το πανεπιστήμιο, το φοιτητικό κίνημα, τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των φοιτητών.
Το πρόγραμμα του Φοιτητικού Στεκιού κρύβει και εκπλήξεις, που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, όπως είναι η εκδήλωση - συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ και η συμμετοχή φοιτητικών συγκροτημάτων στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων.
Στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το ΚΣ της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση στις 21 Αυγούστου, στις 20.30, στο «Green Theater» ή αλλιώς Θέατρο Αρχαίων Κλεωνών Κορινθίας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αίθριο θέατρο με θέα τον μεγαλύτερο κάμπο της κεντρικής Κορινθίας και το αρχαίο κάστρο της Ακροκορίνθου.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
- Χαιρετισμό από τον Θοδωρή Κωτσαντή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
- Αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι από το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.
- «Τραγουδώντας την Eυτυχία». Αφιέρωμα σε τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Λίνας Νικολακοπούλου. Ερμηνεύει η Γιώτα Νέγκα.
Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, καθώς και κατά την είσοδο στον χώρο του θεάτρου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η Γιώτα Νέγκα θα ταξιδέψει τους ακροατές στα τραγούδια που έγραψε η σπουδαία στιχουργός και «ποιήτρια του ελληνικού τραγουδιού», Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.
Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας το 1893 και ήρθε στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ως πρόσφυγας, γεγονός που αποτυπώθηκε και σε αρκετούς στίχους της. Το λαϊκό της ένστικτο, αλλά και το ενδιαφέρον για τον καθημερινό άνθρωπο και τα πάθη του, άφησαν πίσω απίστευτης ομορφιάς και δύναμης τραγούδια, με αποτέλεσμα η ίδια να χαρακτηρίζεται από πολλούς ο «Βαμβακάρης του στίχου».
Στη συναυλία θα ακουστούν μεταξύ άλλων κομμάτια όπως «Με ένα όνειρο τρελό», «Γυάλινος κόσμος», «Είμαι αητός χωρίς φτερά» κ.ά., γνήσια λαϊκά τραγούδια με ξεχωριστή αμεσότητα, βγαλμένα μέσα από τη ζωή, που έχουν τραγουδηθεί από γενιά σε γενιά, συνεχίζοντας να προκαλούν αμείωτη συγκίνηση και σήμερα.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας υπογράφει η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου, με τη συμμετοχή αξιόλογων μουσικών και τεχνικών: Χρήστος Θεοδώρου (πιάνο), Νίκος Κατσίκης (έγχορδα), Κώστας Νικολόπουλος (κιθάρα), Βασίλης Μιχαηλίδης και Ηλίας Καρούμπαλης (ηχοληψία), Φίλιππος Τρέπας (φώτα).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναυλία με την Βιολέτα Ικαρη και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και συζήτηση με θέμα «Τι σημαίνει να ζεις σε νησί...».
Στον χώρο θα λειτουργούν «Η γωνιά των μαθητών», με έκθεση για τους μεγάλους μαθητικούς αγώνες της φετινής χρονιάς, διαμορφωμένος χώρος για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».