ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζονται οι ανοιχτές συσκέψεις, οι περιοδείες και οι άλλες εκδηλώσεις

Ανοιχτές συσκέψεις - συζητήσεις, εξορμήσεις και άλλες εκδηλώσεις διοργανώνουν αυτήν την περίοδο οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Επίσης, συνεχίζονται οι περιοδείες σε εργασιακούς χώρους και όπου αλλού συγκεντρώνεται λαϊκός κόσμος.

Δυτική Ελλάδα

Την Κυριακή 8 Αυγούστου

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς μαχητές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και ΔΣΕ και τους εκτελεσμένους κομμουνιστές θα πραγματοποιηθεί στα Σουδενά (Ανω Λουσούς) Καλαβρύτων Αχαΐας, στις 12.30 το μεσημέρι, από την ΚΟΒ Καλαβρύτων και τις Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας και του ΤΓ Αχαΐας του ΚΚΕ.

Πελοπόννησος

Την Πέμπτη 12 Αυγούστου

Στις 21.00, η ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ καλεί σε πολιτική εκδήλωση με μουσικό πρόγραμμα. Θα γίνει στο κέντρο «Ερατώ», στο δρόμο Βλαχιώτη - Σκάλα.

Εύβοια - Στερεά

Αύριο, Τετάρτη 4 Αυγούστου

- Στις 9 π.μ., εξόρμηση στην Αταλάντη, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στους εργαζόμενους του δήμου και στα καταστήματα, με επικεφαλής την Ανδριάνα Μπαφούτσου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 5 Αυγούστου

- Στις 8.30 π.μ., εξόρμηση στην Πελασγία, στη λαϊκή αγορά και σε καταστήματα. Στις 11 π.μ., εξόρμηση στις περιοχές Βαθύκοιλο και Γλύφα και στις 2 μ.μ. στο εργοστάσιο της ΠΑΚΟ, με επικεφαλής την Ανδριάνα Μπαφούτσου.

Το Σάββατο 7 Αυγούστου

- Στις 2 μ.μ., εξόρμηση στο εργοστάσιο «Λατζή», με επικεφαλής την Ανδριάνα Μπαφούτσου.

- Στις 7 μ.μ., εξόρμηση στη Σκάλα Αταλάντης και στην Αρκίτσα, με επικεφαλής τον Θωμά Καρατράντο, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 8 Αυγούστου

- Στις 8.30 μ.μ., η Κομματική Οργάνωση Πελασγίας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στον Πολυχώρο του Λυκείου Πελασγίας. Την πολιτική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με κουκλοθέατρο για τα παιδιά και λαϊκά έντεχνα τραγούδια.

Την Παρασκευή 13 Αυγούστου

- Στις 8.30 μ.μ., η Κομματική Οργάνωση Αταλάντης θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στη Σκάλα με θέμα «Πόσο πράσινο είναι το πράσινο New Deal; Αλήθειες και ψέματα για την πράσινη ανάπτυξη», με ομιλητή τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα υπάρχει μουσικό πρόγραμμα, ενώ θα λειτουργεί και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Τη Δευτέρα 16 Αυγούστου

Στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση - συναυλία ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε Οίτη, Σαράνταινα, Βαρδούσια και Αγραφα οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Μακρακώμης του ΚΚΕ, στις 8.30 μ.μ. στο παλιό Γυμνάσιο Σπερχειάδας. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι φορέων του κινήματος.

Την Παρασκευή 20 Αυγούστου

Στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση - συναυλία ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε Παρνασσό, Γκιώνα και Καλλίδρομο οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Ελάτειας του ΚΚΕ, στον αύλειο χώρο του Λυκείου Ελάτειας. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι φορέων του κινήματος.

Κρήτη

Σήμερα, Τρίτη 3 Αυγούστου

- Στις 7.30 μ.μ., η Κομματική Οργάνωση Μεσσαράς Ηρακλείου του ΚΚΕ οργανώνει, στο ανοιχτό θέατρο Πετροκεφαλίου, παρουσίαση του βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» «Οι γυναίκες από τη Γαλλική αστική Επανάσταση στην Παρισινή Κομμούνα. "Χέρια που ξέρουν την επανάσταση να τραγουδούν"». Την παρουσίαση θα κάνει η Ρένα Σκυβαλάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

- Στις 7.30 μ.μ., περιοδεία κλιμακίου της Κομματικής Οργάνωσης Ηρακλείου του ΚΚΕ στις ανατολικές συνοικίες του δήμου Ηρακλείου, με επικεφαλής την Ασημίνα Σκεπάρνη, στέλεχος του Κόμματος.

Ιόνιο

Πέμπτη 5 Αυγούστου

Με αφορμή την 150ή επέτειο της Κομμούνας του Παρισιού, το 1871, η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ οργανώνει ομιλία - συζήτηση με θέμα: «Αυτό που φαντάζει παντοδύναμο μπορεί να ανατραπεί! Από την Κομμούνα στο σήμερα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 μ.μ., στην ταράτσα του Εργατικού Κέντρου και ομιλητής θα είναι ο Κωστής Μπορμπότης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΦΩΚΙΔΑ
Εκδήλωση για τη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ στις Καρούτες

Με μία σεμνή εκδήλωση στις Καρούτες Φωκίδας, το ΚΚΕ και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τίμησαν τη μάχη που έδωσε εκεί ο ΕΛΑΣ τον Αύγουστο του 1944.

Απέναντι σε έναν στρατό που ήταν πανίσχυρος και πάνοπλος, οι αντάρτες νίκησαν τα χιτλερικά στρατεύματα με μόνο στήριγμα τη δύναμη της ψυχής τους και τη θέλησή τους να δουν την Ελλάδα πραγματικά ελεύθερη.

Η εκδήλωση «άνοιξε» με την ανάγνωση του ιστορικού της μάχης από την Ειρήνη Καραχάλιου. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Φωκίδας του ΚΚΕ, Αντώνης Αλεξός. Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών της μάχης και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του Παραρτήματος Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Καρουτών.

Στην ομιλία του ο Αντ. Αλεξός μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι 30 νεκροί μαχητές του ΕΛΑΣ δεν έχουν ανάγκη από μνημόσυνο, η θυσία τους, ο μαζικός λαϊκός ηρωισμός που έδειξαν, εκπέμπει ένα σπουδαίο μήνυμα: Και σήμερα μπορεί ο λαός μας, ενωμένος μέσα από την Κοινωνική του Συμμαχία, να πετάξει στα σκουπίδια της Ιστορίας το καπιταλιστικό σύστημα, να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων.

Οι 30 νεκροί μαχητές του ΕΛΑΣ, όλοι όσοι έδωσαν στον αγώνα από το πιο μικρό έως και τη ζωή τους ακόμα, έπραξαν το καθήκον τους, στάθηκαν όρθιοι όταν οι περιστάσεις το απαίτησαν, όλοι αυτοί κατανόησαν ότι ομορφιά του αγώνα είναι ακριβώς η συνεπής αγωνιστική στάση με επίγνωση των συνεπειών. Τα άρματα που έλαμπαν στα χέρια τους και που τα πήραν με μάχη, τα κράτησαν και τα τίμησαν με πλήρη συνείδηση. Οι χιλιάδες απλοί άνθρωποι που ακολούθησαν το κάλεσμα του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, είδαν τη ζωή τους να αλλάζει μέσα από μια σύνθετη διαδικασία συνειδητοποίησης των πραγματικών τους συμφερόντων. Οπως τότε, έτσι και σήμερα. Τότε ήταν ξωμάχοι, φτωχοί αγρότες και μεροκαματιάρηδες με τις φαμίλιες τους, γονάτιζαν κάτω από τον ήλιο, υπέφεραν μέσα στη λάσπη και στο κρύο, είχαν το κεφάλι σκυμμένο και υπέμεναν την άχαρη, στερημένη ζωή τους. Σε αυτούς απευθύνθηκαν ο Αρης Βελουχιώτης και οι άλλοι καπεταναίοι για να ξεσηκωθούν. Σήμερα είναι όλοι αυτοί που βλέπουν το εισόδημά τους να τσακίζεται, αυτοί που πρέπει να βγάλουν τον μήνα με 800 και 500 ευρώ, αυτοί που μένουν άνεργοι, οι οικογένειες που βλέπουν την επικαιρότητα και προβληματίζονται. Αυτούς καλούν το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις στο κίνημα να οργανωθούν στα σωματεία και στους συλλόγους τους και να παλέψουν».

Ο Αντ. Αλεξός αναφέρθηκε συνοπτικά στις Αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος και στην ανάγκη να υπάρξει ένα «ισχυρό ταξικό αντίβαρο» στην επίθεση που δέχεται ο λαός, το οποίο θα στοχεύει τον αληθινό αντίπαλο: «Το σύστημα, τους εκμεταλλευτές μας που κλέβουν τον πλούτο που εμείς παράγουμε, τα διεθνή τους επιτελεία, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις τους».

ΠΡΕΒΕΖΑ
Εκδήλωση του ΚΚΕ στο Κηποθέατρο της πόλης

Πιστή στο καλοκαιρινό ραντεβού της, η Κομματική Οργάνωση Πρέβεζας του ΚΚΕ οργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση. Από νωρίς το πρωί τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ ετοίμασαν και στόλισαν το Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος» για να υποδεχτεί τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκαν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας.

Ο Θόδωρος Βενετικίδης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Πρέβεζας του ΚΚΕ, χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στις Αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος που αποτελούν φάρο για τη συνέχεια της δράσης των κομμουνιστών και συνολικότερα του λαού. Τόνισε τη δράση όλου του προηγούμενου διαστήματος σε σχέση με την προστασία της υγείας του λαού και της νεολαίας, καθώς και τις μάχες που έδωσαν οι δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ σε μια χρονιά που η επίθεση της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων και της αστικής τάξης ήταν σφοδρή απέναντι στις σύγχρονες ανάγκες, στις διεκδικήσεις και τη ζωή του λαού, όπως ήταν τα πρόσφατα νομοσχέδια για τα Εργασιακά και την Παιδεία που στόχο έχουν τη θωράκιση της αστικής τάξης.

Στο μουσικό σκέλος της εκδήλωσης, η ορχήστρα του Ηλία Πλαστήρα διασκέδασε τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Κόμματος.

Στο χώρο υπήρχε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» με νέες αλλά και παλιότερες εκδόσεις για όλες τις ηλικίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ