ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
Μεγάλη καταστροφή στη Ρόδο από τη φωτιά

Η «ναυαρχίδα» του Τουρισμού με τεράστιες ελλείψεις στην πυρόσβεση και τα λαϊκά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και νερό, λόγω των ζημιών εν μέσω καύσωνα

Από την πυρκαγιά στη Ρόδο

Eurokinissi

Από την πυρκαγιά στη Ρόδο
Σε εξέλιξη ήταν χτες το πρωί δασική πυρκαγιά στη Ρόδο, που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στο δυτικό τμήμα του νησιού, και συνέχιζε να καίει ανεξέλεγκτα. Η πυρκαγιά μαινόταν στην ευρύτερη περιοχή των Μαριτσών - Ψίνθου, στην Παντάνασσα, έχοντας προκαλέσει σοβαρές καταστροφές. Και σε αυτήν την περιοχή επιβεβαιώνεται ό,τι ισχύει για όλη τη χώρα: Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και μέσων στην Πυροσβεστική, χωρίς τοπικούς ενισχυμένους σταθμούς, με ευθύνη του αστικού κράτους, όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.

Χτες το μεσημέρι, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών η φωτιά είχε περιοριστεί. Υπήρξε μια αναζωπύρωση στο μέτωπο στην Ψίνθο, που τελικά περιορίστηκε. Επίσης χθες σημειώνονταν πολλές αναζωπυρώσεις ενώ η εστία φωτιάς που υπήρχε στην περιοχή «Κερωνιάτης» εξακολουθούσε να είναι ενεργή.

Εκκενώσεις χωριών

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα χωριά Ψίνθος, Μαριτσά και Δαματριά, καθώς και το στρατόπεδο Καλαμώνα, ενώ και οι κάτοικοι των Καλυθιών ενημερώθηκαν να βρίσκονται σε ετοιμότητα για απομάκρυνση. Τα πύρινα μέτωπα σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδαν τοπικά ΜΜΕ ήταν τρία, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παρέμεναν, σε μικρότερο πάντως βαθμό. Οι διακοπές ρεύματος επηρέασαν τα αντλιοστάσια, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να μην έχουν νερό. Το πρόβλημα υδροδότησης προκάλεσε με τη σειρά του προβλήματα στη διαδικασία πυρόσβεσης σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στο σκοτάδι τη νύχτα της Κυριακής η Ρόδος
Στο σκοτάδι τη νύχτα της Κυριακής η Ρόδος
Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, οι εκκενώσεις έγιναν χωρίς να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για τους μετακινούμενους πολίτες. Για παράδειγμα, εκατοντάδες κάτοικοι από τα Μαριτσά μετακινήθηκαν στην Κρεμαστή, όπου η μεγάλη τους πλειοψηφία έμεινε χωρίς νερό και άλλα αναγκαία μέχρι τις 11 προχτές το βράδυ. Ανάμεσά τους υπήρχαν οικογένειες με παιδιά και γέροντες. Μετά από παρέμβαση της ΤΕ Δωδεκανήσου του ΚΚΕ σε δήμο και Περιφέρεια, πάρθηκαν κάποια μέτρα. Ανάλογα προβλήματα καταγγέλλονται και για τη μετακίνηση από Ψίνθο σε Αφάντου.

Ηδη οι καταστροφές που έχουν προκληθεί στο νησί είναι πολύ μεγάλες, ενώ με κατεπείγον αίτημά τους προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου και ο δήμαρχος Ρόδου ζητούσαν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας οι 7 από τις 10 Δημοτικές Ενότητες του δήμου Ρόδου. Το αίτημα αφορούσε τις ΔΕ Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Ατταβύρου, Αφάντου και Καλλιθέας.

Να παρθούν άμεσα μέτρα

Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της φωτιάς στη Ρόδο και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο νησί απαιτούσε σε ανακοίνωσή της την Κυριακή η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, τόνιζε τα εξής:

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε σήμερα το απόγευμα στο νησί της Ρόδου και συνεχίζει να μαίνεται, είναι επικίνδυνη. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα ενίσχυσης των πυροσβεστικών μέσων, εναέριων με το πρώτο φως της ημέρας, αλλά και επίγειων. Επείγει επίσης η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε όλο το νησί πριν έρθει το πρωί, καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο καύσωνα και σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για το πού θα διανυκτερεύσουν, αν θα έχουν πρόσβαση σε νερό και φαγητό οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν. Χρειάζεται αυτό να εξασφαλιστεί εδώ και τώρα με ευθύνη του δήμου.

Στελέχη της ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου έχουν κάνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του δήμου και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις έχει κάνει και η περιφερειακή σύμβουλος με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" Μαρία Χατζηγιάννη».

Δύσκολη νύχτα

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες στο νησί πέρασαν μια πολύ δύσκολη νύχτα, ενώ από χτες ξεκίνησε η σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην πόλη της Ρόδου. Εξαιτίας της πυρκαγιάς και των ρίψεων νερού από αέρος για την κατάσβεσή της, προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο υψηλής τάσης και τέθηκαν εκτός λειτουργίας αρχικά ο σταθμός Νότιας Ρόδου και στη συνέχεια και ο ΑΗΣ Σορωνής, με συνέπεια τη γενική διακοπή ηλεκτροδότησης του συμπλέγματος Ρόδου - Χάλκης.

Πυρκαγιές σε Φθιώτιδα, Εβρο, Μεσσηνία

Eurokinissi

Σε εξέλιξη βρίσκονταν χτες φωτιές σε Φθιώτιδα, Εβρο και Μεσσηνία. Συγκεκριμένα, δύο φωτιές ξέσπασαν το απόγευμα με χρονική απόσταση λίγων λεπτών, σε δύο διαφορετικά σημεία στη Φθιώτιδα.

Λίγο μετά τις 16.00 πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο χωριό Λευκάδα της Σπερχειάδας στη Δυτ. Φθιώτιδα και μάλιστα σε κοντινό σημείο από τον οικισμό. Τόσο οι κάτοικοι της περιοχής, εθελοντές από τη Δυτική Φθιώτιδα, όσο και τα πυροσβεστικά που έφτασαν άμεσα από τη Λαμία και τη Μακρακώμη, μαζί με ρίψεις νερού από τα 2 αεροσκάφη «Πετζετέλ» (PZL) που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Λαμίας, περιόρισαν την πορεία της φωτιάς, η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, καπνοί έκαναν την εμφάνισή τους στο όρος Οθρυς σε δασική έκταση κοντά στο χωριό Λογγίτσι της Στυλίδας. Τις πρώτες ρίψεις νερού έκαναν τα δύο αεροσκάφη τύπου PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας και κινήθηκαν για την περιοχή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Φθιώτιδα και άλλες περιοχές. Μάλιστα, αναμένονταν στην περιοχή δύο ακόμη αεροσκάφη «Καναντέρ» και ένα ελικόπτερο για να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, το μέτωπο ήταν μεγάλο και αναπτυσσόταν συνεχώς. Στην περιοχή επιχειρούσαν 48 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων, 2 ελικόπτερα, 2 αεροσκάφη.

Σε πλήρη εξέλιξη ήταν η φωτιά που εκδηλώθηκε επίσης σε δασική έκταση στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Επιχειρούσαν 65 πυροσβέστες με 18 οχήματα και 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος. Από αέρος στη μάχη με τις φλόγες είχαν ριχτεί 2 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση της κοινότητας.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση και στην περιοχή Λαγυνά Εβρου. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 2 ελικόπτερα, 2 αεροπλάνα PZL, 22 πυροσβέστες και 9 οχήματα, με τη συνδρομή υδροφόρων του δήμου και μηχανημάτων του Στρατού.

Το περασμένο Σάββατο φωτιά σημειώθηκε και σε αγροτική - δασική έκταση στην περιοχή Δορούφι, του δήμου Ερμιονίδας, στην Αργολίδα. Στην περιοχή επιχείρησαν 49 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 15 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, με συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ. Ενας πυροσβέστης παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Πυρκαγιά ξέσπασε την Κυριακή το απόγευμα σε πευκόδασος στο Παραδείσι του δήμου Αγρινίου. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούσαν 51 πυροσβέστες, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 16 οχήματα, ενώ από αέρος έκαναν ρίψεις νερού 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, παρείχαν συνδρομή μηχανήματα και υδροφόρες ΟΤΑ. Παράλληλα, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα χωριά Παραδείσι και Περπάτη.

Στον Εβρο, στην περιοχή της Κοτρωνιάς Σουφλίου, συνεχιζόταν την Κυριακή η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που μαινόταν από το μεσημέρι, σε δασική έκταση. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν και επιχειρούσαν 108 πυροσβέστες με 26 οχήματα, έχοντας τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και της Τοπικής Διοίκησης.

168 δασικές πυρκαγιές τις τελευταίες τρεις μέρες

Συνολικά 168 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο τριήμερο στη χώρα, με επιβαρυντικό παράγοντα και τις συνθήκες καύσωνα, αλλά κυρίως το γεγονός ότι η Πυροσβεστική, με τις ελλείψεις που έχει σε όλη τη χώρα, δεν μπορεί να καλύψει όλα τα περιστατικά, από τα «τυχαία» μέχρι εκείνα σε περιοχές όπου κονταροχτυπιούνται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Πάντως, η εικόνα του μεγάλου φόρτου που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική είναι ενδεικτική:

Από τις 7 μ.μ. της Παρασκευής μέχρι τις 7 μ.μ. του Σαββάτου σημειώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 851 πυροσβέστες με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 343 οχήματα, 14 ελικόπτερα και 15 αεροσκάφη.

Από τις 7 μ.μ. του Σαββάτου μέχρι τις 7 μ.μ. της Κυριακής ξέσπασαν 60 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 950 πυροσβέστες με 23 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 386 οχήματα, 21 αεροσκάφη και 17 ελικόπτερα.

Τέλος, από τις 7 μ.μ. της Κυριακής μέχρι τις 7 μ.μ. της Δευτέρας σημειώθηκαν 52 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 1.155 πυροσβέστες με 25 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 388 οχήματα, 17 αεροσκάφη και 17 ελικόπτερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ